Ασθένειες Αρσενικό καναρίνι με πρόβλημα στο μάτι

dimitraelagero

PB New Member
Εγγραφή
7 Μαϊ 2022
Μηνύματα
5
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας, έχω 2 καναρινακια αρσενικά από ότι μου είπαν και τα έχω σε διπλό κλουβί με διαχωριστικό. Τα πήραμε πριν από 2,5 χρόνια περίπου και μέχρι τώρα όλα πήγαιναν τέλεια. Σήμερα παρατήρησα ότι το ένα από τα δύο έβγαλε ένα πρόβλημα στο ματάκι του. Είναι πρησμένο αρκετά και σαν να είναι κλειστό. Γύρω από την κόρη του ματιού έχασε λίγα πούπουλα. Δυστυχώς ο κτηνίατρος που έχουμε δεν γνωρίζει από πουλιά, οπότε εμπειρικά σκέφτηκα να βάλω τομπρεξ τοπικά 2 σταγόνες στο μάτι με το πρόβλημα και 1 στο καλό. Και γύρω γύρω φουσιντιν. Δεν ξέρω αν έκανα καλά. Θα κοιτάξω τώρα να στείλω και μια φωτογραφία αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Το πουλάκι φαίνεται σχετικά ζωηρό. Τρώει λίγο. Όποιος μπορεί κάτι να μου πει καλοδεχούμενο.
 
@dimitraelagero

Ευχαριστώ πολύ. Αυτές τις 3 μέρες δεν είμαι Θεσσαλονίκη δυστυχώς. Ήρθαμε στο χωριό και εδώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν ξέρουμε σίγουρα αν πάσχει από ευλογιά ή από άλλη ασθένεια. Πιθανότατα όμως έχει ευλογιά. Παιδια προσέξτε πολύ τα πτηνά σας τώρα. Η ευλογιά είναι σε έξαρση. Με τόσα άγρια πουλιά γύρω μας τώρα που έχουν έρθει στην Ελλάδα πολλά πουλιά υποδιμιτικά, είναι επικύνδυνο. Φυσικά όμως δεν τα βλάπτουμε για κανένα λόγο.
 
Γύρω από την κόρη του ματιού έχασε λίγα πούπουλα.
Παρατήρησες κίτρινα σπυράκια στο πάνω μέρος ?
Στα δάκτυλά του υπάρχουν κίτρινα ή μαύρα στίγματα ?
 
Στα κεράτινα μέρη του σώματός του (πόδια, ράμφος) υπάρχουν πρηξίματα, κοκκίνισμα, ερεθισμός;
Επίσης άνοιξέ του το ράμφος μαλακά (ίσως με οδοντογλυφίδα) και φέξε μέσα με τον φακό π.χ. ενός κινητού και κοίταξε όσο καλύτερα γίνεται για λευκά ή κιτρινωπά στίγματα στη εσωτερικά στο στόμα και σε ό,τι φαίνεται από λαιμό.
Απομάκρυνέ το από το άλλο πουλί, (ναι, διάβασα ότι τα έχεις σε δύο μισά του ίδιου κλουβιού, που ούτως ή άλλως είναι μικρός χώρος και αν θέλεις το συζητάμε μόλις αποθεραπευτεί το πουλάκι), αλλά εδώ υπάρχει το πρόβλημα ότι αν το καναρίνι έχει κάτι μεταδοτικό, είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί στο άλλο πουλί, π.χ. αν έχει ευλογιά, ο ιός πέρα από τα κουνούπια μεταφέρεται και με τα υγρά (λ.χ. φτέρνισμα). Τέλος προσπάθησε να περιβάλλεις το κλουβί με τούλι, ώστε να αποτρέψεις τα κουνούπια να έρθουν σε επαφή με τα καναρίνια.
 
Καλημέρα σας, το άλλο μάτι είναι υγείες προς το παρόν χωρίς να παρατηρώ πουθενά κίτρινα στίγματα. Το ίδιο και το στόμα όσο μπόρεσα να δω. Ξεκινήσαμε από χτες αντιβίωση ευρεου φάσματος και συνεχίζουμε ντομπρεξ και γύρω από το μάτι φουσιντιν.
[automerge]1651991584[/automerge]
@ianos είναι διπλοIMG_20220508_092656_480x640.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ianos είναι διπλο
όπως και νά 'χει το ζήτημα αφενός ο κάθε χώρος είναι μικρός και λόγω αυτού ακατάλληλος για ένα καναρίνι, αλλά το άμεσο ζήτημα τώρα είναι μήπως μεταδώσει κάποια ασθένεια και στο άλλο πουλάκι, μια και μπορούν να έρθουν τόσο κοντά.
Και θα το τονίσω πάλι: αν το ένα έχει ευλογιά (καθόλου απίθανο), τότε το άλλο κινδυνεύει να κολλήσει είτε με σωματικά υγρά είτε με από ένα κουνούπι που θα τσιμπήσει πρώτα το άρρωστο και μετά το προς το παρόν κι αν δεν του αλλάξεις κλουβί, το υγιές πουλάκι.
 
Καλησπέρα σε όλους, πήγαμε και στον γιατρό τώρα που γυρίσαμε. Το μικρό μας πάει μια χαρά. Το ματάκι μας έφτιαξε σχεδόν. Ήταν μια μόλυνση από ότι κατάλαβα. Ευτυχώς όχι ευλογία.
 
Παρήγορα τα νέα σας.
Εξακολουθώ και υποστηρίζω ότι τα πουλιά πρέπει να μπουν σε ζευγαρώστρες, μία για το καθένα, γιατί έτσι θα νιώθουν πιο άνετα, θα ανοίγουν τα φτερά τους από πατήθρα σε πατήθρα και δεν θα βρίσκονται σε στενή επαφή για την περίπτωση που αρρωστήσουν.
Σας μίλησε ο γιατρός ή έκανε κάποια εικασία σχετικά με το από που προήλθε η μόλυνση;
Πρόκειται για γιατρό με εμπειρία σε παθολογία πτηνών; Αν θέλεις αναφέρεις το όνομά του, να τον έχουμε στα υπόψη μας, αν δεν υπάρχει ήδη στον κατάλογο του φόρουμ. Το έπιασε και το εξέτασε το πουλάκι;
Επίσης αν θέλεις ανεβάζεις μια κοντινή φωτό του κλουβιού στην οποία να φαίνεται η εσωτερική διάταξη του κλουβιού ώστε να σου προτείνουμε βελτιώσεις που ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην ευζωία τους.
Και τέλος, αν αυτά που βλέπω στα κλουβιά είναι στικ, καλύτερα πέταξέ τα, διότι έχουν αμφίβολης ποιότητας, καθαρότητας και φρεσκάδας σπόρους συνγκολλημένους μεταξύ τους με γλυκαντικές ουσίες που μόνο λίπος μπορούν να προσφέρουν, και αγόρασε κόκκαλα σουπιάς τα οποία αποτελούν πηγή ασβεστίου και πρέπει να παραμένουν μόνιμα στο κλουβί. Πιστεύω ότι αν είναι να μιλήσουμε για τη φροντίδα των πουλιών, τροφές, κλουβιά, συνθήκες διαβίωσης, θα ήταν καλύτερα να ανοίξεις ένα νέο θέμα στην https://community.petbirds.gr/forums/canaries/?prefix_id=88
 
Συμφωνώ και επαυξάνω με τον Γιάννη όλα αυτά που είπε ισχύουν, σαφώς και πρέπει να βελτιώσεις την εσωτερική διάταξη του κλουβιου, να βγάλεις τα στικ, δεν προσφέρουν τίποτα και μόνιμα σουπιοκοκαλο στο κλουβί για ασβέστιο και θρεπτικά στοιχεία ειδικά αν τα έχουμε σε αναπαραγωγή δεν πρέπει για κανένα λόγο να λείπει το σουπιοκοκαλο από το κλουβί. Η έλλειψη ασβεστιου οδηγεί πολλές φορές το θηλυκό σε δυστοκία αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν θα μιλήσω τώρα για αυτό, γιατί θα πάω πολύ μακριά. Επίσης ξέχνα για τώρα την αναπαραγωγή. Βάλε το καθένα σε ξεχωριστό μεγάλο κλουβί ή ζευγαρωστρα στο συστήνω ανεπιφύλακτα (και από προσωπική μου εμπειρία). Βελτίωσε αυτά που σου είπαμε και όλα θα πάνε καλά! 😉
 
Back
Top