Ασθένειες Ασθένεια ποδιών, ποδάγρα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Georgina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Σημερα που πήγα να κοψω τα νυχια του καναρινιου μου, ( 4 ετων) διαπίστωσα οτι εμφανιστηκαν κατι σαν λευκα λέπια ελαφρως ανασηκωμενα στα δυο του ποδαρακια. Στο pet shop που ρωτησα και περιεγραψα το περιστατικό, μου είπαν οτι είνα ποδάγρα. Μου συνεστησαν ενα φαρμακο, σαν μανό διαφανο, το οποιο περναει κανεις εβδομαδιαια στα ποδια του πουλιου.
Επειδη δεν ξερω αν μπορώ να εχω εμπιστοσύνη στην γνωμη του υπαλληλου στο μαγαζι, θα ηθελα την γνωμη σας για το τί μπορώ να κάνω.
Επίσης εχω καποιες ερωτήσεις: Αν ειναι ποδάργα, μπορεί να είναι κολλητικό και για το άλλο καναρίνι στο παραπάνω κλουβί;Χρειαζεται καποιου αλλου είδους αντιβιωσης σε υγρη μορφη ή κρεμας; Απο τι το έπαθε, δεδομενου οτι οι συνθηκες καθαριοτητας είναι πολύ καλές και τα ποδαρακια του δεν ακουμπουν στον πατο του κλουβιου;Ειναι θεμα ηλικίας του πουλιου;
Ελπίζω σε μια αμεση απαντηση απο καποιον ειδικό για να ξερω τι να κανω.
 
Απάντηση: Ασθενεια ποδιών.

-Σ' αυτές τις περιπτώσεις καλλόν θα ηταν να ξεκινήσεις με (BETADIN)
τρεις φορές την εβδομάδα και επαλήψεις με epithol, αλοιφή της Bogena ,.Aν όμως το πουλάκι
δείχνει να δυσκολεύεται να σταθει στο κλαδι του ή αλλάξει η συμπεριφορά του(εσυ θα το προσέξεις αυτό),
αν δειχνει άρρωστο,τότε θα τα ξαναπούμε για το επόμενο βήμα, που πρέπει να κάνεις. Μή βιαστείς να του δώσεις κάποια αντιβίωση.

Επείσης προληπτικά, απομόνωσέ το, και ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ καθαριότητα!
 
Δεν πιστευω να ειναι ποδαγρα!
Ακολουθησε τις συμβουλες που σου δοθηκαν πιο πανω!
Αν δεν βρεις αλοιφη epithol μπορεις να του κανεις ''μασαζ"
στα ποδια με βαζελινη αναμεμιγμενη με bedadin!
 
Σας ευχαριστω πολυ για την αμεσση ανταποκριση σας. Θα ακολουθησω τις συμβουλες σας. Ξεκινησα ηδη με betadine και βλέπουμε.
 
καλησπερα!
αυτο που λετε μανο,(εμεις το λεμε οζα), μαλλον προκειται για το podagrine της tafarm και καλο ειναι να μην το χρησιμοποιησεις ακομη, γιατι μου εχουν πει οτι η ποδαγρα εμφανιζεται σαν σκουρο εξογκωμα στο ποδι του πουλιου, πχ. στα δικα μου ηταν σαν να ειχε σφηνωσει τσοφλι απο σποριακαι ειναι κολλητικο,θελει καλο πλυσιμο κλουβιου και καθαρισμο στα ξυλακια και γενικα οπου στηριζεται το πουλι και απομόνωσή του. Τα λεπια, μπορεις αρχικα να τα καταπολεμησεις με μπατονετα για τα αυτια, τη βουτας πρωτα σε βαζελινη και μετα σε betadine και με αυτο το περνας στο ποδι του πουλιου. αν δεν υποχωρησουν epithol.
 
Απο την περιγραφη που μου κανατε, ειμαι σιγουρη οτι δεν προκειτε για ποδαργα. Μαλλον ειναι αποκερατινοποιηση(ελπιζω να το γραφω σωστα) των ποδιων. Το πουλι ειναι σε καλη διαθεση, οπως πριν, απλα καποιες στιγμες τσιμπάει λίγο τα ποδια του. Η καθαριοτητα του ειναι δεδομενη, απλά δεν υπαρχει δυνατότητα απομόνωσης προς το παρόν. Θα ακολουθησω και την συμβουλη με την βαζελινη και πιστευω να υποχωρήσει σύντομα. Ευχαριστώ και πάλι ολους σας. 🙂
 
Αγαπητή Georgina

Από τα συμπώματα που περιγράφεις δεν νομίζω και γω να είναι κάτι σοβαρό. Μπορείς με λίγο χλυαρό νερό να βρέξεις τα πόδια του πουλιού (να μαλακώσουν τα λέπια) και μετά μαλακά ή με το νύχι σου ή με μία μπατονέτα να αφαιρέσεις τα λέπια εκείνα που είναι υπερβολικά μεγάλα. Στεγνώνεις τα πόδια και βάζεις μετά μπεταντίν με βαζελίνι. Αυτή τη διαδικασία (αφαίρεση λεπιών) θα την κάνεις μόνο μία φορά. Ενώ την επάληψη 2-3 φορές την εβδομάδα. Προστατεύεις με αυτό τον τρόπο το πουλί από τη δυνατότητα να πάνε ακάραια κάτω από τα λέπια και να του δημιουργήσουν πρόβλημα. Βέβαια τα λέπια μετά από κάποιο διάστημα θα ξαναεμφανισθούν (το πόσο σύντομα θα εξαρτηθεί από το ίδιο το πουλί). Αυτό δεν πρέπει να σε ανησυχήσει, μην ξεχνάς ότι το πουλί είναι 4 χρονών και άρα απο δω και πέρα περνά σιγά σιγά στη φάση της γήρανσης. Απλά μην το παρακάνεις με το βγάλσιμο. Εγώ στα μεγάλα πουλιά το κάνω αυτό μια φορά το χρόνο και αν δω κάποιο ότι υποφέρει.
 
Back
Top