Ασθένειες Ασθένεια στα πόδια καναρινιού 8-9 χρονών

Konstantina V

PB New Member
Εγγραφή
11 Ιουν 2020
Μηνύματα
4
Πόλη
Άνοιξη
Καλησπέρα σας! Μόλις πριν 2 μέρες ανέλαβα την φροντίδα ενός αρσενικού καναρινιού 8-9 χρονών. Παρουσιάζει αυτή την εικόνα στα ποδια. Επίσης έχει σταματήσει να κελαηδάει και καθόταν συχνά στον πάτο του κλουβιού. Όταν ανέβαινε στο κλαδί μάζευε το ένα του πόδι (το αριστερο) στο σώμα του. Απο το pet shop μου είπαν οτι ειναι ποδάγρα και μου εδωσαν podagrine. Εβαλα podagrine στα πόδια αλλά όχι στους μηρούς. Από τη μερα που έβαλα φαίνεται να το πατάει και δεν κάθεται στον πάτο. Ωστόσο ανησυχώ γιατί δεν θέλω να το χάσω.

Είναι σωστή η θεραπεία ή χρειάζεται κάτι άλλο; κι αν ειναι πρεπει να αλειφω με το πινελάκι όλο το ποδι (πανω, κάτω) και τους μηρούς;
Είναι ακάρεα;

ΥΓ. Τα νυχια τα έκοψα μετά τις φωτογραφίες :-)

20200611_105658-min.webp20200611_110010-min.webp20200611_110056-min.webp
 
Είναι υπρκεράτωση και μάλιστα έντονη. Λογικό βέβαια λόγω ηλικίας, αλλά χρειάζεται περιποίηση. Η εικόνα των πατουσών του είναι κάπως ανησυχητική γιατί έχουν δημιουργηθεί νεκρώσεις και ένας ερεθισμός στην αριστερή.

Προσωπικά θα πρότεινα την epithol που έχει και "καλλυντική" δράση, απαραίτητη σε αυτή την κατάσταση. Βάζεις μια πολύ μικρή ποσότητα στο δείκτη και στον αντίχειρα και κάνεις ένα ελαφρύ μασάζ στα πόδια κάθε βράδυ για 7-10 μέρες, ανάλογα με την εξέλιξη. Μεγάλη προσοχή να μην πάει καθόλου στα πούπουλα.

Τέλος, ανέβασε μια φωτογραφία του κλουβιού μαζί με το πουλί. Κατά πάσα πιθανότητα οι πατήθρες είναι ακατάλληλες, ειδικά στη φάση που βρίσκεται.

Υ. Γ. Τα νύχια του θέλουν κόψιμο. https://community.petbirds.gr/threads/Κόψιμο-νυχιών-των-καναρινιών.18825/
 
Την υπερκεράτωση την προκαλούν τα ακάρεα;
Σε μικρότερες ηλικίες, ναι αποκλειστικά τα ακάρεα. Σε ένα καναρίνι όμως ηλικίας 8-9 χρόνων η κεράτινη επιδερμίδα των ποδιών γίνεται με τον καιρό σκληρή και άκαμπτη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα λέπια στα πόδια. Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει ακάρεα οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν και ακάρεα.

Το podagrine το συνεχίζω;
Προσωπικά θα έκανα τη θεραπεία με την epithol κατευθείαν.

Επίσης, θα αντικαθιστούσα τις πατήθρες με ξύλινες διαμέτρου 10 και 12 χιλ, τοποθετώντας τες στη διάταξη που προτείνεται εδώ για να μεσαίου μεγέθους κλουβιά. https://community.petbirds.gr/threads/Πως-να-τοποθετήσετε-τις-πατήθρες-στο-κλουβί.430/
 
Φαντάζομαι ότι του δημιουργεί κάποια δυσφορία, οπότε θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος.

Καλό θα είναι να του βάζεις το πρωί να κάνει ένα μπανάκι γιατί και το πτέρωμά του δείχνει ταλαιπωρημένο. Γενικά το μπάνιο κάνει καλό. https://community.petbirds.gr/threads/Το-μπάνιο-στα-πτηνά.33165/

Προσοχή μόνο στα ρεύματα αέρα για να μην κρυώσει.
 
Back
Top