Ασθένειες Ασυνήθιστη πτερόρροια σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ameli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ameli

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
312
Πόλη
Ιωάννινα
Καλησπέρα! Εδώ και έναν περίπου μήνα έχει σταματήσει η πτερόροια του μικρού. Σήμερα όμως είδα στον πάτο του κλουβιού ότι είχε βγάλει στην αρχή ένα φτερό και μετά από κάτι ώρες 6 πουπουλα. Τα πήρα τα έβγαλα έξω και τώρα το βράδυ έχει βγάλει αλλά 3 . Τρώει, πίνει νεράκι έχει όρεξη και κελαϊδάει πολύ και κοιμάται στο ένα πόδι. Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι όταν τον πλησιάζω μερικές φορές φουσκώνει ειδικά όταν είναι να του πάρω την τροφή κάνει σαν τρελός.Αλλα και όταν πηδάει μερικές φορές από κλαδάκι σε κλαδάκι έχει ένα μικρό φούσκωμα. Κουτσουλιές κανονικές όπως τις συνηθισμένες. Από τροφή τρώει την Xtra vital canaries , φρέσκο νερό και καθαρισμό κλουβιού ότι είναι απαραίτητο κάθε μέρα και λαχανικά αποφεύγω γιατί σε όλα τα μανάβικα τα έχουν εκτεθειμένα στα καυσαέρια της πόλης. Φρούτα έχω να του δώσω από Σεπτέμβριο ( όχι ότι έτυχε να υπάρχουν στο σπίτι) Έχω μια υποψία ότι μπορεί να είναι επειδή δεν του έχω βάλει μπανιέρα εδώ και 2 μήνες γιατί όλη την ώρα όταν καθαρίζεται τινάζει τα φτερά συνέχεια και πριν κάνει μπάνιο συνήθως έκανε αυτό το φούσκωμα. Λέτε να είναι από αυτό? Είναι ανησυχητικό? 😕
 
Καλησπέρα.
λαχανικά αποφεύγω γιατί σε όλα τα μανάβικα τα έχουν εκτεθειμένα στα καυσαέρια της πόλης
Τα λαχανικά είναι απαραίτητα, αν τα πλένεις καλά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, να προτιμάς το μπρόκολο, τα άγρια, το σπανάκι και τριμμένο καρότο.
δεν του έχω βάλει μπανιέρα εδώ και 2 μήνες
Το μπάνιο είναι απαραίτητο, μπορείς να βάζεις καθημερινά Χειμώνα - Καλοκαίρι πρωινές ώρες, τα βοηθάει να καθαρίζουν και να τακτοποιούν το φτέρωμα τους και να το φροντίζουν όπως πρέπει.

Δίνεις βραστό αυγό ή αυγοτροφή ?
 
@Ameli Να μην ανησυχείτε: που φουσκώνει όταν το πλησιάζετε, που φουσκώνει όταν του αφαιρείτε το φαγητό, που κοιμάται στο 1 πόδι. Το φούσκωμα δείχνει δυσαρέσκεια, μη εξοικείωση με εσάς κλπ, εσείς θα βρείτε γιατί και σε τι.

Να ανησυχείτε: που δεν του χορηγείτε λαχανικά επί τόσο καιρό. Μπορείτε να βρείτε λαχανικά που δεν είναι εκτεθειμένα στα καυσαέρια (πχ στα super market, βιολογικά-συσκευασμένα).
Τέλος να ανησυχείτε που του έχετε στερήσει την δυνατότητα συντήρησης και καλωπισμού (και τόσων άλλων που προσφέρει το μπάνιο στα πτηνά) επί τόσο μακρό διάστημα... Διαβάστε το παρακάτω άρθρο, νομίζω θα σας λύσει τις απορίες σας:


Δεν έχω καμία πρόθεση να σας τρομάξω και δεν χρειάζεται άλλωστε. Τα γράφω έτσι προκειμένου να σας τονίσω τι είναι καλό να προσφέρουμε στα πτηνα μας. Επίσης θεωρώ ότι η τροφή που του δίνετε είναι "μπόμπα". Εννοώ ότι έχει πάρα πολλούς διαφορετικούς σπόρους (26!), βιταμίνες, εκχυλίσματα και κομμάτια αυγοτροφής. Θεωρώ ότι το φρέσκο αυγό (και δη το βιολογικό) είναι η καλύτερη "αυγοτροφή" που μπορείτε να του προσφέρετε και αντικαθιστά επάξια - υγιεινά οτιδήποτε άλλο περιέχει "αυγό"...
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Από άυριο μπανάκι 😉 Επίσης από φρούτα κάνει το μανταρίνι και το σταφυλι? Μήλο οπότε έχει του δίνω.
 
Ναι σταφύλι τρώνε (που βρέθηκε το σταφύλι Νοέμβρη μηνά;! (; ) όπως και μανταρίνι. Γενικότερα τα εσπεριδοειδή είναι ασφαλή. Βέβαια αυτή την περίοδο του έτους τους δίνουμε, προτίμησε να δώσεις μήλο, μαρούλι, μπρόκολο, καρότο, λάχανο και πορτοκάλι και ίσως και μπανάνα για το κάλιο.
Όμως έχε στον νου σου ότι λαχανικά είναι το βασικό.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Να τονίσω ότι προτιμούμε να δίνουμε (σε μεγαλύτερη συχνότητα) λαχανικά (ακόμα και άγρια, όπως ζωχός, γαλατσίδα, σέσκουλο, ραδίκι.) και βότανα (π.χ. ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι) από ό,τι φρούτα, καθώς τα τελευταία αλλοιώνονται πολύ γρήγορα και περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Για παράδειγμα, αν δώσεις ξινόμηλο, μήλο, μπανάνα, εσπεριδοειδή, φρόντισε να μην μείνουν πολλές ώρες στο κλουβί.
Επίσης το αυγό καλό θα ήταν να είναι σφικτό, βρασμένο πολύ καλά (12 λεπτά υπό βρασμό αρκεί) και αν το πουλάκι έχει πτερόρροια, ακόμα και τρεις φορές την εβδομάδα για όσο διαρκεί αυτή η φάση, μπορεί να δίδεται, ενώ έπειτα μία φορά αρκεί. Αλλά επειδή το αυγό επίσης αλλοιώνεται πολύ σύντομα, μετά από 2-3 ώρες χρήσιμο θα ήταν να απορρίπτεται.
Η μπανιέρα επίσης μπαίνει συνήθως το πρωί, για κανένα 20 λεπτο, είτε κάνει μπάνιο είτε όχι, αλλά οι ταΐστρες θα πρέπει να βγαίνουν, όσο υπάρχει η μπανιέρα στο κλουβί, ώστε οι τροφές να μην νοτίζονται διότι και αυτές με την αυξημένη υγρασία αλλοιώνονται.
Τέλος, να σημειώσω ότι η αλλοίωση δεν έχει να κάνει μόνο με την καταστροφή κάποιων θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, αλλά και με την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, που μπορεί να αρρωστήσουν το πτηνό.
Κόκκαλο σουπιάς υπάρχει μόνιμα στο κλουβί;
 
Back
Top