Αναπαραγωγή Αυγό Σπίνου σε κατεστραμμένη φωλιά στο χωράφι μου

kolinikos

PB New Member
Εγγραφή
6 Οκτ 2021
Μηνύματα
183
Πόλη
Ηράκλειο Κρήτης
Καλησπέρα στην ομάδα περίπου πριν κάνα δυβδομαδο ενώ ήμουν έξω στα χωράφια μου και ψεκαζα με τον πατέρα μου τις ελιές βρήκα μια φωλιά Σπίνου με την μάνα μέσα, γενικά από μικρό παιδί πάντα παρατηρούσα τις φωλιές που φτιαχναν τα άγρια πουλιά ανά τα χωράφια μας και τα θαύμαζα κατά την παρατήρηση πάντα έβλεπα και πουλάκια να πετάνε μετά από ένα μήνα ταισματος αλλά έβλεπα και τα άτυχα της φύσης όπως ποντίκια και άλλα αρπακτικά να τρώνε τα αυγά ή τους νεοσσούς ή και παρατημένες φωλιές από τους γονείς γιατί υποθέτω πως δεν τους άρεσε το σημείο στην τελική για να μην πλατιαζω ενώ βρήκα που λέτε την φωλιά αυτή την παρατηρούσα για κάποιες μέρες καθώς πάω συχνά στο χωριό λόγω κήπου και τσεκαρω την εξέλιξη στις φωλιές που έχω εντοπίσει από απόσταση πάντα πήγα πριν μερικές μερες στην φωλιά αυτή και ήταν κατεστραμμένη με σπασμένα αυγά κάτω από την ελιά και ανακατεμένα τα χόρτα της φωλιά κοίταξα λοιπόν μέσα μετά που σιγουρευτηκα ότι δεν γυρνούσαν οι γονείς και είχε ένα αυγό ακόμα το πήρα σπίτι και έκατσε η περίοδος που η καναρα μου κλωσαει τα δικά της αυγά και είπα να του δώσω μια ευκαιρία κοιτώντας για ασπορα λοιπόν διαπίστωσα ότι την έβγαλε το σπινακι παρά το άγνωστο της ώρας που το παράτησε η μαμά του. Η ερώτηση μου τώρα είναι η εξής θα καταφέρει να το μεγαλώσει η καναρα και περιμένω τα αυγά μου να σκάσουν αύριο μεθαύριο αν το σπινακι αργήσει 2-3 μέρες να σκάσει θα επιβιώσει ή θα λιμοκτονησει;
(Η καναρα είναι στην δευτερη της γέννα και στην πρώτη έχασε ένα μικρό γιατί το πλάκωσαν τα δύο αδέρφια του και έμεινε αταιστο δυστυχώς)
Όλες οι γνώμες θα βοηθήσουν το αυγό το πήρα καθαρά και μόνο με την πιθανότητα μήπως και σωθεί το μικρό και τώρα θέλω να δω τις πιθανότητες που έχει μιας και είναι ενσπορο και τι μπορώ να κάνω για να τις αυξήσω.
 
@sarpijk αν έδινε μια αυγοτροφη για ιθαγενή που έχει και σκουλίκι και γαριδάκι μεσα; Η έβαζε αυτός extra σκουλικι αποξηραμένο στην αυγοτροφη;
Θα δελεαζοταν η κανάρα ή όχι;
 
@Stavros δεν ξέρω μπορώ να το κρατήσω υποθέτω; Αν το αφήσω ελεύθερο ενώ έχει μεγαλωσει στην αιχμαλωσία θα μπορεί να επιβιώσει μετά;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
δεν ξέρω μπορώ να το κρατήσω υποθέτω; Αν το αφήσω ελεύθερο ενώ έχει μεγαλωσει στην αιχμαλωσία θα μπορεί να επιβιώσει μετά;
Δεν γνωρίζω και από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιος λόγος, δεν υπήρχε κίνδυνος για κάποιο ζωντανό, νομίζω ότι ήταν λάθος να το πάρεις.

Πέρα από το θέμα του Νίκου όμως με απασχολεί και η στάση μας ως φόρουμ σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτήν την εποχή πέφτουν και “πέφτουν”* ΠΟΛΛΕΣ φωλιές. Δεν γίνεται να δίνουμε οδηγίες για το πώς μπορείς να "σώσεις" ένα αυγό, ούτε για το πως να καταλήξεις με ένα ιθαγενές βρίσκοντας ένα αυγό. Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουμε στο "βρες ένα αυγό για να καταλήξεις με ένα ιθαγενες" συμμετέχοντας εκ της πλαγιάς οδού σε κάτι που καταδικάζουμε χρόνια.

* Δεν είναι υπονοούμενο για την περίπτωση του Νίκου.
 
@Stavros έχεις δίκιο Σταύρο. Ομως οι πιθανότητες εκκόλαψης κ επιβίωσης του πουλιού δεν θα ήταν μηδαμινές εάν δεν υπήρχαν ή είχαν εγκαταλείψει τη σπασμένη φωλιά οι γονείς κ το άφηνε στη θέση του; Κατ' εμέ η λύση είναι το άνιμα και οι οδηγίες για μια συνειδητοποιημένη προσωρινή φροντίδα έως ότου απελευθερωθεί το πουλάκι.
 
Μαρία δεν θα αναλάβει η ΑΝΙΜΑ αυγό. Δεν μιλάμε για ζωντανό υπό την έννοια του ζώου. Δεν μπορείς να περιθάλψεις αυγό. Αν ασχοληθούμε με αυτό, θα κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό.
 
Μα ναι παιδιά αυτο δεν το συζητάμε καν αν ήταν "υγειης" η φωλιά δεν υπήρχε λόγος να πάρω το αυγό με την πράξη μου θεώρησα πως κάνω κάτι σωστό δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία τουλάχιστον θεωρώ πως έπραξα σωστά βάση της λογικής μου δεν τριγυρναω στα χωράφια να μαζεύω αυγά από φωλιές ετησίως εντοπίζω φωλιές όλων των ειδών αυτήν την εποχή και δεν τις πειράζω ποτέ.
 
@Stavros δεν το ήξερα. Όμως αναλαμβάνει τον νεοσσό; Καταλαβαίνω τον κίνδυνο που πολύ σωστά ανέφερες, την "αποδοχή" υιοθεσίας άγριων πουλιών δια της πλάγιας οδου, (καταδικαστέο κ απαράδεκτο κ μπράβο για την φιλοσοφία σας), όμως από την άλλη, εάν σε μεμονωμένες περιπτώσεις η εναλλακτική είναι ο θάνατος του πτηνού; Ίσως για αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις εκκόλαψη κ μετά άνιμα;
 
@Stavros μα ακόμα και εκολαπτικη μηχανή να είχε εγώ βρίσκομαι στο Ηράκλειο Κρήτης έχει εκπροσώπους εδώ; Πόση ώρα μπορεί να επιβιώσει ένα αυγό χωρίς την μάνα να πυρώνει; Γιατί μόνο την διαδρομη χωριό Ηράκλειο που έκανα θέλω μισάωρο+ θέλω να πω ότι μέχρι να έρθω σε συννενόηση με την άνιμα πιθανόν να ήταν ήδη νεκρός ο νεοσσός που σημαίνει ότι ότι συνέβη στην φωλιά έγινε κοντά στην ώρα που την βρήκα αλλιώς θα είχε πεθάνει το μικρό σωστά;
 
@kolinikos αυτό που λέει ο Σταύρος είναι να μην γενικευτεί όλο αυτό, δηλ να μην μασκαρευτει η καλή πράξη, όπως συμβαίνει εδώ, με την πρακτική της αιχμαλωσίας άγριων πουλιών με οδηγίες διάσωσης από το pb. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, στη περίπτωση που εκκολαφθεί το αυγό, υπάρχουν τηλέφωνα που μπορείς να επικοινωνήσεις που θα σου δώσουν οδηγίες για την φροντίδα κ παράδοση του νεοσσού.
 
Πιστεύω ότι αυθόρμητα, ενδεχομένως να είχα αντιδράσει ανάλογα, δλδ, να περιμάζευα το αυγό εφόσον είχα την κανάρα να επωάζει τα δικά της. Επιπρόσθετα θα έπαιρνα κάποιον εκπρόσωπο (ΑΝΙΜΑ ή ΑΛΚΥΟΝΗ), θα εξηγούσα την κατάσταση και θα ζητούσα οδηγίες πως να το μεγαλώσω, μέχρι ενός σημείου, πρακτικά δλδ, τι να το ταΐζω και θα αναλάμβανα ο ίδιος εκ' παραλλήλου με την κανάρα τον συγκεκριμένο νεοσσό. Όταν θα ξεπεταγόταν το πουλάκι, και πάντα με συνεννόηση με την όποια οργάνωση, θα τους το έδινα να το επανεντάξουν στη φύση αν αυτό ήταν εφικτό...και θα περνούσα μαύρη δυστυχία με την απώλεια. Πάντως, όπως και να έχει το ζήτημα Νίκο, Μπράβο σου που το περιμάζεψες.
 
@ianos αν ξέρατε πόσες φωλιές βρίσκω κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατεστραμμένες με σπασμένα τα αυγά με νεκρούς νεοσσούς να τους τρώνε τα μυρμήγκια ή και πόσες παρατημένες χωρις κάποιον εμφανή λόγο. Από την μια λέω κρίμα αλλά από την άλλη έτσι είναι η φύση απλά πρώτη φορά μπορούσα να κάνω κάτι ουσιαστικό και να δώσω μια τελευταία πιθανότητα στο μικρακι.
 
Back
Top