Ασθένειες Αυτή η πτερόρροια θα με τρελάνει

possidi

PB New Member
Εγγραφή
5 Μαρ 2009
Μηνύματα
53
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας φιλοι μου,

Σε 2-3 μέρες κλείνει 1 μηνας απο τοτε που ο woody μου ξεκινησε να χανει δειλα-δειλα τα φτερα του. Απο τοτε καθε μερα βρισκω στο κλουβακι του πουπουλα και φτερα μεγαλυτερου μεγεθους αλλα παρολο που εχει περασει τοσος καιρος δεν δειχνει οπτικα οτι περναει πτερορροια. Εννοω οτι δεν εχει κενα σημεια στο σωμα του και στο κεφαλακι του και αναρωτιεμαι αραγε αν ολα ειναι φυσιολογικα. Να προσθεσω οτι το κραταω σε πεντακαθαρο κλουβι [καθαρισμος καθε 3-4 μερες], τρωει φρουτα και λαχανικα μερα παρα μερα, του δινω αυγο 2 φορες τη βδομαδα και του χορηγω πολυβιταμινες στο νερακι του μερα παρα μερα. Ολα καλα πανε αραγε;
 
Φυσικά και όλα πάνε καλά.
Εάν έβλεπες κενά ΔΕΝ θα ήταν όλα καλά.
Συνέχισε να του προσφέρεις όλα αυτά που του δίνεις και σε λίγο καιρό θα σε ευχαρίστηση με το γλυκό του κελαιηδιμα.
 
Καλέ μας φίλε η πτερόρροια είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιειται η ανανέωσης του πτερώματος που το καλύπτει. Η φυσιολογική αυτή πτερόρροια παρατηρείται τους μήνες Αύγουστο μεχρι Σεπτέμβριο. Κατά την περίοδο αυτή παρατηρούνται στο δάπεδο του κλουβιού πολλά φτερά. Ομως σε καμια απο τις φυσιολογικές περιπτώσεις το πουλί δεν θα μείνει γυμνό σε περιοχές του σώματός του. Αν συμβεί κατι τέτοιο, τότε θα αναζητησουμε αλλου τις ευθύνες του γυμνώματος του πουλιού, ειτε σε μύκητες, είτε σε διάφορους παραγοντες, ορμονικούς, ψυχολογικούς κτλ.

Εσυ κανεις οτι είναι σωστό και αν εχεις την δυνατότητα να του προσφέρεις σε καθημερινή βαση μπανιέρα καθώς το μπάνιο βοηθάει σε πολυ σημαντικό βαθμό την αναπτυξη του νεόυ φτερώματος.
 
Εγώ σήμερα το πρωϊ έβλεπα το μπαλκόνι και τη σκάλα στη δουλειά μου γεμάτα πουπουλάκια και χαζογέλαγα. Το μόνο που με 'ανησυχεί' είναι η υγεία των πουλιών, αφού είναι μια δύσκολη περίοδος. Κατά τα άλλα ακόμα και γυμνούλια που τα βλέπω, τα βρίσκω γλυκύτατα, άλλωστε είναι μια φυσική διαδικασία.

Δεν λες πάλι καλά που δεν συμπίπτει με την τριχόπτωση του Λουκουμά, πανικός θα γινόταν
 
Αναμφισβήτητα είναι μια δύσκολη για τα πουλιά εποχή. Ομως με την σωστή διατροφή που μπορουμε να τους προσφέρουμε τα βοηθάμε να ανακτήσουν συντομα ένα όμορφο φτέρωμα.

Στο αρθρο που ακολουθεί αναφέρονται όλες οι θρεπτικές τροφές που βοηθούν στο να περάσει αυτη η δυσκολη περίοδος ομαλα και χωρις προβλήματα Διαχείριση της Πτερόρροιας
 
Κατά τα άλλα ακόμα και γυμνούλια που τα βλέπω, τα βρίσκω γλυκύτατα, άλλωστε είναι μια φυσική διαδικασία.

Οταν λες γυμνα τι εννοεις;Ετσι γινεται στα καναρινια; Δημιουργουνται κενα στα φτερα τους;
 
To σύνηθες είναι -εμπειρικά το λέω- να ξεκινάει η πτερόροια από το μεγάλο -να το πω- "κινητήριο" (?) φτερό. Στα κοινά καναρίνια, με τα οποία ασχολούμαι, συνεχίζεται στην πλάτη και αργότερα στο στήθος. Μην τα φανταστείς σαν μαδημένα, αλλά οπωσδήποτε -και ανάλογα με το πουλί- δημιουργούνται κενά.

Επίσης, από δική μου παρατήρηση - δεν είναι κάτι τεκμηριωμένο- όσο πιο ανοιχτά είναι τα χρώματα τους, τόσο πιο έντονα είναι τα κενά.
 
Να σας ευχαριστησω ολους κ πιο πολυ την Τζωρτζινα για την αναλυτικη της απαντηση! Εχω διαβασει βεβαια ηδη το αρθρο του forum σχετικα με τη διαχείριση της πτερορροιας ομως μιας και ειμαι τελειως απειρος δεν ειχα ιδεα για το πως θα ηταν "ορατα" η διαδικασια αυτη. Σας ευχαριστω και παλι!
 
Ρε παιδιά, το πουλί όταν χάνει φτερά γίνεται σα μαδημένο κοτόπουλο. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. :) Το πρόβλημα που δε σταματάει αυτή η διαδικασία όσο σύντομα θα περιμέναμε έχει να κάνει με τη θερμοκρασία. Όσο η θερμοκρασία διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα, τόσο το πουλί θα παρατείνει την πτερόρροια του. Καλά κάνουμε και δίνουμε όλα αυτά τα συμπληρώματα αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία. Με λίγα λόγια, αν δε πέσει η θερμοκρασία τα φιλαράκια μας θα χάνουν συνέχεια φτερά.
 
Η πτερόρροια είναι ανάγκη για κάθε πουλί είτε βρίσκεται στον ισημερινό
είτε στις βορειότερες περιοχές. Και βέβαια η θερμοκρασία είναι ένας απο
τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στο ερχομό της αλλά ο βασικότερος
είναι το εσωτερικό ρολόι του πουλιού που κτυπάει καμπανάκι σε κάθε
φάση της ζωής του, ανάλογα με την διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού.
Γι' αυτό εξ άλλου θα δείτε πουλάκια να κάνουν πτερόρροια τον Νοέμβριο,
όταν βρίσκονται σε εσωτερικό και συνεχώς για πολλές ώρες φωτιζόμενο χώρο.
Εχω την γνώμη οτι δεν θα πρέπει να υπάρχουν καθόλου πουλιά που να έχουν την εμφάνιση μαδημένης κότας.
Δεν είναι αυτός ο φυσιολογικός τρόπος αντικατάστασης του πτερώματος.
Οταν το πουλάκι βρίσκει στο κλουβί του τις πρωτείνες που χρειάζεται(οχι υπερβολές),
έχει ένα μείγμα σπόρων με αυξημένα τα λιπαρά οξέα (στάρι-περίλλα), βρίσκεται σε
μιά κλούβα πτήσεων (δεν ζει στενάχωρα) και έχει το καθημερινό του μπάνιο, δεν πρόκειται
ποτέ να γίνει ένα θέαμα για λύπηση.
 
Mάκη, επειδή όντως δεν είναι σαν μαδημένα κοτόπουλα, υπάρχει κάποια σειρά στο τρόπο αλλαγής φτερώματος ή εγώ νομίζω πως ακολουθείται κάποια σχετική σειρά;
 
Mάκη, επειδή όντως δεν είναι σαν μαδημένα κοτόπουλα, υπάρχει κάποια σειρά στο τρόπο αλλαγής φτερώματος ή εγώ νομίζω πως ακολουθείται κάποια σχετική σειρά;

Σου αντιγράφω ένα σημείο απο εδώ Διαχείριση της Πτερόρροιας
Η πτερόρροια στο ενήλικο καναρίνι αρχίζει με την πτώση των πούπουλων από τα φτερά πτήσης, συνεχίζει στις δύο πλευρές του σώματος και ολοκληρώνεται στο λαιμό και το κεφάλι. Περίπου 2.000 πούπουλα χάνονται και επανακτόνται σε αυτήν την περίοδο.
 
Back
Top