Φροντίδα Αυτόματες ταΐστρες

Διόμιση κουταλάκια του γλυκού βάζω για δυο μέρες,τη δεύτερη μέρα τη φυσάω να φύγουνε τα τσόφλια και την τρίτη μέρα μπαίνει καινούργια τροφή η παλιά πετιέται εκτός και αν έχει μείνει αρκετή.
Νομίζω πως αυτό είναι το καλύτερο. Παρόλο που πρέπει μέρα παρά μέρα να φυσάμε τσόφλια (το σιχαίνομαι 😛 ), θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο τρώνε όλους τους σπόρους. αλλά ταυτόχρονα τρώνε φρέσκια τροφή! Και εγώ ένα παρόμοιο σύστημα ακολουθώ το τελευταίο διάστημα. Μόνο στην αναπαραγωγή έδινα σχεδόν καθημερινά φρέσκους σπόρους λόγω νεοσσών.
 
Κατά τη γνώμη μου μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να αφαιρείται η παλιά τροφή και να μπαίνει νέα... Φρέσκια και καθαρή στις ατομικές ταΐστρες.
Για τις αυτόματες πάλι είχα την εντύπωση πως τις χρησιμοποιούμε μόνο για να υπάρχει οικονομία στο μείγμα σπόρων και όχι απαραίτητα για να καθυστερούμε τις αλλαγές στους σπόρους ή να ξεχνάμε πότε θα τις επανατροφοδοτούμε.
Βέβαια εγώ δεν έχω σωστή εικόνα γιατί πειραματίστηκα σχετικά πρόσφατα μόνο με δυο από αυτές και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα και ίσως δεν έχω ολοκληρωμένη την εμπειρία τους.
Ο χρόνος που παραμένει η τροφή στα πουλιά κατά τη δική μου άποψη έχει να κάνει αυστηρά με την εβδομαδιαία κατανάλωση των πουλιών σε σπόρους και θα πρέπει να απομακρύνεται μετά. Αν οι σπόροι παραμένουν για βδομάδες στην ταΐστρα, τότε χάνουν αυτό που τους κάνει επιθυμητούς από τα πουλιά.
Αν η τροφή τους είναι τόσο χρονικά εκτεθειμένη σε διάφορες καιρικές συνθήκες, τότε ποιος ο λόγος τότε να προσπαθούμε να την κρατούμε φρέσκια στη συσκευασία της;
Πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τροφοδοτούμε τα πουλιά συνεχώς με φρέσκους και καλοσυντηρημένους σπόρους.

Σωστός. Πρέπει να τονιστεί αυτό, ότι δηλαδή το όφελος από τη χρήση τέτοιου τύπου ταϊστρας είναι να καταναλώνονται όλοι οι σπόροι και όχι να βάζουμε μπόλικη τροφή μέχρι να τελειώσει. Ειδικά τις ζεστές εποχές του χρόνου.

Έχω βάλει την ταϊστρα με την κυκλική εγκοπή σε ένα καρδερινοκάναρο για δοκιμή και μπορώ να πω πως όντως δε μένουν καθόλου φλούδια μέσα. Παίρνει έναν - έναν τους σπόρους έξω και τους τρώει, απλά το συγκεκριμένο πουλάκι ούτως ή άλλως τους έτρωγε όλους. Οπότε δεν ξέρω τι θα γίνει με ένα άλλο πουλί που μπορεί να μην του αρέσει κάποιος σπόρος. Μπορεί να τους παίρνει έναν - έναν μεν, αλλά να τους πετάει κάτω. :D
Γι'αυτό και δεν ξέρω ακόμα αν πρέπει να μπω στη διαδικασία να χαλάσω τα πορτάκια από τα άλλα κλουβιά για να το δοκιμάσω.

Πάντως για όποιον δεν έχει πρόβλημα χρόνου, 1 κουταλάκι/πουλί την ημέρα και με την προϋπόθεση ότι δίνουμε και έξτρα τροφές ανάλογα την εποχή είναι η καλύτερη λύση.
Το εφαρμόζω και στις καρδερίνες και στα καναρίνια και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Μάλιστα από ένα σημείο και μετά σε περιμένουν κάθε πρωϊ και με το που σε δουν ''πανηγυρίζουν'', κάτι που σαν εικόνα είναι ευχάριστο.
 
1 κουταλάκι/πουλί την ημέρα
Λίγη ποσότητα μου κάνει για καθημερινή κατανάλωση για καναρίνι... Δε ξέρω... επειδή τα καναρίνια έχουν τέτοιο μεταβολισμό που χρειάζονται συνέχεια τροφή (γι αυτό τα βλέπουμε και όλη μέρα τσιμπολογάνε) δε θα πρέπει να μένουν χωρίς φαγητό για πολλές ώρες... Καλύτερα να δίνεις μια κουταλιά της σούπας την ημέρα να είσαι σίγουρος!
 
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας και τις συμβουλές σας. Θα προσπαθήσω να πάω σε κάποιο κατάστημα να δω τις ταΐστρες και αναλόγως θα αποφασίσω. Το θέμα για μένα είναι με τις συγκεκριμένες ταΐστρες να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα την δικιά μας αλλά και των κατοικιδίων μας. Το μεγάλο μειονέκτημα απ' ότι κατάλαβα είναι η καταστροφή του κλουβιού.
 
Λίγη ποσότητα μου κάνει για καθημερινή κατανάλωση για καναρίνι... Δε ξέρω... επειδή τα καναρίνια έχουν τέτοιο μεταβολισμό που χρειάζονται συνέχεια τροφή (γι αυτό τα βλέπουμε και όλη μέρα τσιμπολογάνε) δε θα πρέπει να μένουν χωρίς φαγητό για πολλές ώρες... Καλύτερα να δίνεις μια κουταλιά της σούπας την ημέρα να είσαι σίγουρος!

Έλα ρε, όχι μια κουταλιά της σούπας...η μισή ταϊστρα γεμίζει! Βέβαια εξαρτάται και τι εννοούμε κουταλάκι. Έχω ας πούμε μικρά κουταλάκια που το ένα είναι διπλάσιο από το άλλο. Εγώ τεσπα εννοώ 5 γρ. τροφής.

Και όπως είπα πιο πάνω εφόσον τους δίνουμε έξτρα τροφές (πρασινάδες, φρούτα, αυγοτροφή κτλ) και εφόσον βολεύει το ωράριό μας. Εγώ ας πούμε έτσι κι αλλιώς ξυπνάω κάθε πρωϊ να πάω στη δουλειά την ίδια ώρα που ξυπνάνε κι αυτά. Οπότε δε μένουν σχεδόν καθόλου διάστημα χωρίς τροφή. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να βάλεις τη μια μέρα το πρωϊ και την άλλη το μεσημέρι. Και εννοείται πως όταν έχουν μικρά πρέπει να υπάρχει υπερεπάρκεια.

Εξαρτάται βέβαια και από το κάθε πουλί, το μέγεθος του κλουβιού κτλ. Γενικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως πέρα από κάποιες γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να τηρείς, μετά είναι όπως τα μάθεις.
 
Εγώ τεσπα εννοώ 5 γρ. τροφής.
Κάντο 15-20 γραμμάρια καθημερινά! (μια κουταλιά της σούπας δλδ) Και θα είσαι καλυμμένος φίλε μου! Καλύτερα να πεταχτούν λίγα παραπάνω σποράκια παρά να μην έχει σπόρους να φάει. Εγώ έχω ανασφάλεια και προτιμώ να βάζω λιγάκι παραπάνω παρά να μένουν νηστικά...

Να και ένα σχετικό θέμα και πολύ ενδιαφέρον! Και αυτό επίσης!

Διάβασέ τα και τα συζητάμε! 😉
 
Κάντο 15-20 γραμμάρια καθημερινά! (μια κουταλιά της σούπας δλδ) Και θα είσαι καλυμμένος φίλε μου! Καλύτερα να πεταχτούν λίγα παραπάνω σποράκια παρά να μην έχει σπόρους να φάει. Εγώ έχω ανασφάλεια και προτιμώ να βάζω λιγάκι παραπάνω παρά να μένουν νηστικά...

Αν σου πω πως μερικά δεν το τρώνε ούτε όλο το κουταλάκι; χαχα.
Επιμένω πως το μπέρδεμα είναι με το τι εννοούμε κουταλάκι. Καταλαβαίνω πως τα 5 γρ. ακούγονται λίγα (κι εγώ όταν ξεκίνησα να το εφαρμόζω έτσι νόμιζα) ωστόσο με μια κουταλιά της σούπας είναι δεδομένο πως την επόμενη μέρα θα έχουν φάει μόνο τους λιπαρούς σπόρους και θα έχει μείνει όλο το ασπούρι και η βρώμη. Ε, τώρα, να φυσάς τα φλούδια και να περιμένεις να φάνε ό,τι έχει μείνει για να συμπληρώσεις μετά... Εμένα δε με βολεύει πολύ.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος πέρα από κάποιες γενικές κατευθύνσεις. Το σημαντικό είναι να τα έχουμε υγιή, με τον τρόπο του ο καθένας.
 
Αν το κουταλάκι μείγματος σπόρων ήταν σε σκεύος που δεν θα είχε απώλειες σίγουρα θα ήταν αρκετό να καλύψει τις ανάγκες ενός πουλιού στο μέγεθος που συζητάμε για μια μέρα.
Δυστυχώς όμως τα πτηνά σκορπούν εύκολα τους σπόρους για να επιλέξουν τους πιο επιθυμητούς με αποτέλεσμα να μένουν νηστικά..
Θέλει προσοχή κατά τη γνώμη μου κυρίως για τα νέα παιδιά που πειραματίζονται τώρα.
 
Αν κάποιος έχει λίγα πουλάκια και μπορεί να ανανεώνει καθημερινά τους σπόρους, αυτό είναι το καλύτερο.
Μετά κάποιο χρονικό διάστημα, γνωρίζουμε πόσο ακριβώς τρώει κάθε πουλί ημερησίως.
Τώρα μια επίσκεψη λίγο πριν το σούρουπο για έλεγχο στις ταΐστρες θα ήταν καλό να γίνεται. Πρώτον γιατί πριν τον ύπνο τρώνε τα πουλάκια και επίσης τρώνε με την αυγή πριν κάνουμε εμείς την ανανέωση.
Έτσι ξέρουμε ότι δεν θα τους λείψει κάποιο γεύμα.
 
Back
Top