Φροντίδα Βαρυχειμωνιά και καναρίνια σε εξωτερικό χώρο

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
Ένας από τους βασικότερους κανόνες που οφείλουμε να ακολουθούμε όσοι εκτρέφουμε καναρίνια, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε απότομη αλλαγή του χώρου διαμονής τους, διότι το βιολογικό τους ρολόι αναγνωρίζει κυρίως τρία συγκεκριμένα ερεθίσματα, τα οποία είναι:
  1. η ποσότητα/ποικιλία τροφής
  2. οι ώρες ημερησίου φωτός
  3. η θερμοκρασία.
Άρα, η όποια απότομη αλλαγή του χώρου διαμονής τους σημαίνει και απότομη αλλαγή των τριών άνωθεν ερεθισμάτων, η οποία μπορεί να φανεί επιζήμια στον μετέπειτα κύκλο ζωής τους(παθολογική πτερόροια κ. Α).

Όσον αφορά, μάλιστα, στα καναρίνια που διαμένουν σε εξωτερικό χώρο όλο το χρόνο, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η φύση προέβλεψε ώστε το νέο τους φτέρωμα (μετά την καλοκαιρινή πτερόροια) να είναι πιο "σκληρό" ώστε να μπορεί να αντέχει τα όποια πιθανά σκαμπανεβάσματα του καιρού, ακόμη κι αν κλωβός τους καλυφθεί από χιόνι. Κάποια μάλιστα το διασκεδάζουν κιόλας.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Όσοι λοιπόν εκτρέφουμε καναρίνια σε εξωτερικό χώρο, οφείλουμε να ακολουθήσουμε 2 απλούς κανόνες:
1. Ντύνουμε περιμετρικά τους κλωβούς με την γνωστή "φούσκα", αφήνοντας μόνο την εμπρόσθια όψη του κλωβού ανοιχτή.
αρχείο λήψης.webp
2. Τις ημέρες του παγετού, ενισχύουμε το μείγμα σπόρων που τους προσφέρουμε με έξτρα λιπαρούς σπόρους (κανναβούρι, λιναρόσπορος, νίζερ, περίλα)
καναβούρι.webp λιναρόσπορος.webp νίζερ.webp περίλλα.webp
αλλά και chia/camellina σε ξεχωριστή ταΐστρα.

2 απλοί, λοιπόν, αλλά βασικοί "οδηγοί" ώστε η βαρυχειμωνιά να περάσει όσο γίνεται πιο εύκολα και ανώδυνα από το χώρο διαμονής των καναρινιών μας.

Καλό χειμώνα να έχουμε!
 
Πολύ επίκαιρο Δημήτρη, ευχαριστούμε.
Να επισημάνουμε ότι όλα αυτά ισχύουν για καναρίνια που έχουν προσαρμοστεί στον εξωτερικό χώρο ήδη από την προηγουμένη άνοιξη.
Ποτέ δεν βγάζουμε τέτοια εποχή πουλιά από μέσα στο σπίτι σε εξωτερικό χώρο με την λογική πως αντέχουν.
 
Μπράβο Δημήτρη! Εξαιρετική η σκέψη για αυτό το θέμα μιας και είχε καταντήσει πολύ κλισέ αυτό το θέμα. Επίσης έχεις καλύψει ότι χρειάζεται να ξέρει κάποιος, ευχαριστούμε
 
'ντύνουμε περιμετρικά τους κλωβούς με την γνωστή ''φούσκα'', αφήνοντας μόνο την εμπρόσθια όψη του κλωβού ανοιχτή.
Γιατί Δημήτρη αυτό το υλικό κι όχι ένα απλό νάιλον;
 
Γιατί Δημήτρη αυτό το υλικό κι όχι ένα απλό νάιλον;
Το υλικό αυτό παρέχει πολύ καλύτερη μόνωση από ένα απλό νάιλον χωρίς μεγάλη διαφορά στην τιμή, λόγω των φυσαλίδων αέρα που έχει.
 
Το υλικό αυτό παρέχει πολύ καλύτερη μόνωση από ένα απλό νάιλον χωρίς μεγάλη διαφορά στην τιμή, λόγω των φυσαλίδων αέρα που έχει.
Σωστό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως το νάιλον δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση
 
Το υλικό αυτό παρέχει πολύ καλύτερη μόνωση από ένα απλό νάιλον χωρίς μεγάλη διαφορά στην τιμή, λόγω των φυσαλίδων αέρα που έχει.
Όλα τα μονωτικά υλικά καθυστερούν το κρύο να μπει στο χώρο που προστατεύουν...
Άλλα για λίγα λεπτά κι άλλα για λίγα λεπτά περισσότερο.
Η μόνωση έχει αξία όταν υπάρχει εσωτερικά πηγή θερμοκρασίας που αναπληρώνει τις απώλειες λόγω διείσδυσης.
Το συγκεκριμένο σε σχέση με το απλό νάιλον θα καθυστερήσει για 10-15 το πολύ λεπτά. το κρύο... αλλά αυτό τελικά θα μπει. Γιατί ότι κι αν γίνει πάντα το κρύο περνάει μέσα... αφού δεν υπάρχει πηγή θερμότητας...
Εμείς δεν θα κόψουμε ποτέ το κρύο με αυτά τα μέσα.
Απλά με αυτά προσδοκούμε να αποτρέψουμε τη ροή του κρύου αέρα που θα αναμοχλεύσει τα φτερά των πουλιών χαλώντας την ισορροπία της μόνωσης που έχουν είδη δημιουργήσει με τον παγιδευμένο αέρα.
Γιατί τα φτερά των πουλιών... έτσι δουλεύουν. Παγιδεύουν αέρα ανάμεσά τους και δεν επιτρέπουν την συναλλαγή του ζεστού κορμιού των πουλιών με το κρύο περιβάλλον.
Είτε βάλετε λοιπόν ένα χοντρό και φτηνό νάιλον θερμοκηπίου... είτε τα φασκιώσετε με αυτό το υλικό... Το αποτέλεσμα θα απέχει μηδενικά. στο θέμα της εσωτερικής θερμοκρασίας του προστατευόμενου χώρου.

Η καλύτερη μόνωση για τα πουλιά είναι να τα επιτρέψουμε να ντυθούν σωστά όταν πρέπει, να περιποιούνται το φτέρωμά τους με τακτικό μπάνιο ακόμη και στην κάπως πιο ζεστή μέρα του χειμώνα... και κυρίως να έχουν τραφεί πριν το χειμώνα σωστά. Για να έχουν κάθε "είδους" αποθέματα να βγάλουν το χειμώνα.
 
Να επισημάνουμε ότι όλα αυτά ισχύουν για καναρίνια που έχουν προσαρμοστεί στον εξωτερικό χώρο ήδη από την προηγουμένη άνοιξη.
.. Βέβαια,Μαρία! αυτό γράφω και γω στο πρώτο ποστ, πιθανότατα να μην το δήλωσα σωστά..
καναρίνια που διαμένουν σε εξωτερικό χώρο όλο το χρόνο, η φύση προέβλεψε ώστε το νέο τους φτέρωμα(μετά την καλοκαιρινή πτερόροια) να είναι πιο ''σκληρό''
Γιατί Δημήτρη αυτό το υλικό κι όχι ένα απλό νάιλον;
..η φούσκα σε σχέση με το απλό νάιλον, λόγω των φυσαλίδων αέρα ''καθυστερεί για πολύ περισσότερο χρόνο την εισροή αέρα. Προσωπικά, επειδή όλα αυτά τα χρόνια διατηρώ καθαρά εξωτερική εκτροφή και έτυχε 2 χρονιές να περάσω παρόμοιες πτώσεις θερμοκρασίας,την 1η χρησιμοποίησα απλό νάιλον ενώ τη 2η φούσκα. Τη 2η χρονιά, η ''δραστηριότητα'' των πτηνών ήταν εμφανώς πιο έντονη. Μάλιστακαι άλλοι εκτροφείς με πολύ μεγαλύτερα σμήνη από το δικό μου, που διατηρούν εξωτερ. Εκτροφές..φούσκα χρησιμοποιούν.
 
Μάλιστακαι άλλοι εκτροφείς με πολύ μεγαλύτερα σμήνη από το δικό μου, που διατηρούν εξωτερ. Εκτροφές..φούσκα χρησιμοποιούν.
Το ίδιο φούσκα είναι και το αποτέλεσμα..
Μόνωση χωρίς πηγή εσωτερική πηγή θερμότητας = καμία μόνωση.
 
Έχω διαφορετικά άποψη επί του θέματος.
Το νάιλον με φούσκα μονώνει καλύτερα και μπορεί να δημιουργήσει μικροκλίμα στην περιοχή του κλουβιου.
Μην ξεχάσουμε και την φυσική που ξέρουμε.
 
Ας μην ξεχνούμε ότι κάθε ζωντανός οργανισμός κάνει καύσεις, με τις οποίες θερμαίνεται ο ίδιος και ακτινοβολεί θερμότητα και στο περιβάλλον του. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι κλείνουμε "ερμητικά" το κλουβί σε φούσκα, και δεν περνά αέρας μέσα, όχι δλδ όπως λέει ο Δημήτρης, αλλά κλείσιμο και από την μπροστινή πλευρά, όσο και αν το καναρίνι ή το πουλί έχει θερμομονωτικά πούπουλα, διαχέει θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται και αυτό (ακόμα και με την ανάσα του). Η όλη κατάσταση φυσικά εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία, το είδος της μόνωσης, το βαθμό εισροής αέρα, την ταχύτητα εισροής αυτού, το μέγεθος του χώρου και τον μεταβολισμό του οργανισμού. Έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα δωμάτιο στο οποίο κοιμούνται ένα - δύο άτομα, η θερμοκρασία είναι σαφώς μεγαλύτερη από ένα ανάλογο δωμάτιο κενό; Δεδομένου ότι οι καύσεις στον ύπνο είναι "πεσμένες", νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό ότι και τα καναρίνια στα οποία η αναλογία διαστάσεων ανθρώπου - δωματίου δεν είναι πολύ διαφορετική, ζεσταίνουν έναν κλειστό μικρό χώρο, δεδομένου και του υψηλότερου μεταβολισμού που έχουν.
Θα έλεγα λοιπόν, ότι σε αρκετό κρύο, και προκειμένου να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του κλουβιού λίγο πιο πάνω από την εξωτερική, ίσως θα είχε νόημα να κλείσουμε τελείως το κλουβί, αν και αυτό δεν σημαίνει ερμητικά. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι αν έχει νόημα να διατηρήσουμε τα πουλιά σε 2-3 βαθμούς πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από αυτήν τη θερμοκρασία, η οποία και - 5 να είναι, καθώς λέγεται από μέλη μας από βόρεια Ελλάδα, δεν συνιστά πρόβλημα σε ένα καναρίνι υγιές, με σωστό σιτηρέσιο, και σε σωστές συνθήκες στέγασης.
 
Εστιάζουμε σε μια λεπτομέρεια που υποτιμά τελικά το θέμα.
Ωστόσο, το υλικό κάλυψης, αποκτά μεγαλύτερη αξία τις πολύ κρύες μέρες-νύχτες του χειμώνα, όταν κατεβάζουμε και την πρόσοψη και ίσως όχι όλες τις άλλες που είναι ανοιχτό.
Τότε, το αεροστόπ προσφέρει επιπρόσθετη προστασία. Ένα σπίτι χωρίς θέρμανση με διπλά τζάμια, έχει ανώτερη εσωτερική θερμοκρασία από ένα αντίστοιχο με μονά τζάμια.
 
Έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα δωμάτιο στο οποίο κοιμούνται ένα - δύο άτομα, η θερμοκρασία είναι σαφώς μεγαλύτερη από ένα ανάλογο δωμάτιο κενό;
Σωστά... απόλυτα σωστά.
Ο άνθρωπος όμως δεν έχει μόνωση (φτερά).
Δεδομένου ότι οι καύσεις στον ύπνο είναι "πεσμένες", νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό ότι και τα καναρίνια στα οποία η αναλογία διαστάσεων ανθρώπου - δωματίου δεν είναι πολύ διαφορετική, ζεσταίνουν έναν κλειστό μικρό χώρο, δεδομένου και του υψηλότερου μεταβολισμού που έχουν.
Αν γίνει αυτό Γιάννη στα πουλιά... Τότε πέθαναν.
Έχουν φτέρωμα... Το καλύτερο γνωστό θερμο-μονωτικό υλικό.
'Έχουν μηδαμινές απώλειες προς το περιβάλλον..
Τα όπλα που τους χάρισε η φύση για προστασία έχουν άλλη λογική.
η φούσκα σε σχέση με το απλό νάιλον
Σωστά τα λέτε παιδιά...
Ο μη μετακινούμενος αέρας είναι πολύ καλός μονωτήρας... και οι φούσκες του αέρα στο συγκεκριμένο υλικό προσφέρουν καλύτερη μόνωση...
Θα φεύγει πιο δύσκολα η θερμοκρασία.
Για σκεφτείτε όμως...
Για ποια θερμοκρασία μιλάμε πως θα διαφύγει;...
Αυτή που εκπέμπουν τα σώματα των πουλιών;

Δε θέλω να αντιδικήσω με κανέναν... Και δεν ανατρέπω τους νόμους της φυσικής Giannisbox
Σε αυτή λόγω σπουδών στηρίζομαι για να γράψω όσα σας γράφω.
Σταματήστε τις υπερβολές... κι εδώ σας μιλάω εκ πείρας...
Είχα εξωτερική εκτροφή καναρινιών αρκετές δεκαετίες πίσω ...
Κρύωναν τα πουλιά... απλά κρύωναν... και μέχρι εκεί...
 
Λοιπόν γύρω στον Οκτώβριο είχα ρωτήσει και εγώ σαν νέος τι να κάνω με τα καναρίνια μου το χειμώνα.
Είχα πάρει διάφορες απαντήσεις.
Παρόλο που τότε ο patrickios είχε δίκιο εγώ έκανα ένα πείραμα.
Τύλιξα δύο χαρτοκουτα ένα με απλό νάιλον και το δεύτερο με νάιλον φούσκα βάζοντας 2 θερμομετρα μέσα τους.
Με εξωτερική θερμοκρασία 5βαθμους η φούσκα είχε 7 και το απλό νάιλον 5.
Αυτά.
 
είχα ρωτήσει και εγώ σαν νέος τι να κάνω με τα καναρίνια μου το χειμώνα και είχα πάρει διάφορες απαντήσεις..
. Γι αυτό φίλε Γιάννη, κράτα ότι κρίνεις πως σου χρειάζεται με βάση το χώρο/συνθήκες διαμονής της εκτροφής σου και πράξε.. Τόσο απλά!
εγώ μετέφερα στο θέμα ότι γνωρίζω και πράττω, ίσως κάποιος/α βοηθηθεί..
λίγη φούσκα & αύξηση λιπαρών σπόρων και θα περάσει ο χειμώνας... Τόσο απλά και καθαρά!


υ. Γ: δεν σκοπεύω να μπω σε αντιδικία με κανέναν.. Ούτε κατέστρεψα το θέμα κανενός όσα χρόνια είμαι στο φόρουμ!
 
Σαφώς και η εμπειρία σας ως εκτροφέας κ. misalouris είναι τεράστια.
Εγώ πχ δεν έχω καθόλου.
Όσο αφορά την εξομοίωση των δύο υλικών εκεί διαφωνώ για πολλούς καλούς λόγους.
 
Ε ρε και να κάνει κανα -14 όπως πέρυσι... Μετά θα γίνονται αναλύσεις με κβαντομηχανικές θεωρίες. :)

Είναι Πέμπτη, μέχρι την Κυριακή η θερμοκρασία με το ζόρι θα πάει 0 και τη Δευτέρα θα είναι πάνω από 12 βαθμούς. Πέρυσι το Φλεβάρη με θερμοκρασία 14 βαθμούς τα πουλάκια είχαν πυρώσει για τα καλά και μετά τα μέσα του μήνα είχαν φωλιές.
Οι θερμοκρασίες είναι μέχρι στιγμής πιο κοντά σε άνοιξη παρά σε βαρύ χειμώνα και τα πουλιά πιο κοντά σε πύρωμα παρά σε, θάνατο.

Η μόνη λογική ανησυχία για κάποιον με εξωτερική εκτροφή είναι η αστάθεια της θερμοκρασίας που μπορεί να ''μπερδέψει'' τα πουλιά. Προσωπικά παρακαλάω να κάνει πολύ κρύο μέχρι τέλη Γενάρη και μετά σταδιακά να ανέβει η θερμοκρασία.
 
Προσωπικά παρακαλάω να κάνει πολύ κρύο μέχρι τέλη Γενάρη και μετά σταδιακά να ανέβει η θερμοκρασία
.. Εγώ να δεις πόσο περίμενα (από τον Οκτώβρη μάλιστα) να πέσει η θερμοκρασία.. 😉👍
 
ούτε κατέστρεψα το θέμα κανενός όσα χρόνια είμαι στο φόρουμ!
Διάβασα ξανά όλα τα μηνύματα και πραγματικά δεν βρήκα κάποιο σχόλιο που να καταστρέφει το θέμα.
Για ποια θερμοκρασία μιλάμε πως θα διαφύγει;...
Αυτή που εκπέμπουν τα σώματα των πουλιών;
Αυτή που εκπέμπει η ανάσα των πουλιών.
Δε θέλω να αντιδικήσω με κανέναν...
Μα νομίζω ότι πρόκειται για απλή ανταλλαγή απόψεων, που μπορεί προς το παρόν να μην είναι γόνιμη, υπό την έννοια ότι δεν βγάζει σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά οπωσδήποτε καμία σχέση δεν έχει με αντιδικία.
 
Αυτό πάντως που πρέπει κυρίως να τονιστεί είναι ότι η προστασία μπαίνει κατά κύριο λόγο για τον αέρα και όχι για το ψύχος. Οπότε μας αρκεί το όποιο υλικό να ''κόβει'' αποτελεσματικά τα ρεύματα.
Γιατί αν επικεντρωθείτε στη θερμοκρασία, το καλοκαίρι θα συζητάτε πιο είναι λιγότερο ζεστό για να μην πάθουν, θερμοπληξία.

Προσωπικά έχω βάλει νάιλον και το έχω όλο το χρόνο.
 
Back
Top