Αναπαραγωγή Βελόνα ταΐσματος νεοσσών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Liapt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Liapt

PB New Member
Εγγραφή
26 Σεπ 2022
Μηνύματα
52
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα, έχω νεοσσό zebra finch μιας ημέρας, οι γονείς του το πέταξαν από τη φωλιά. Προς το παρόν το ταΐζω ανά 2 ώρες κρόκο αυγού λιωμένο σε λίγο νερό με οδοντογλυφίδα. Σκέφτομαι να αγοράσω κυρτή βελόνα ταΐσματος 1 mm και σύριγγα ινσουλίνης. Έχετε να μου προτείνετε κάποια καλή κυρτή βελόνα από τη δική σας εμπειρία? Ευχαριστώ!
[automerge]1681305847[/automerge]
IMG_20230412_162149.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
κάποια από τις δύο έχω και εγώ. Την έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές, όταν θεώρησα ότι υπάρχει ανάγκη. Καλό θα ήταν να προμηθευτείς και κατάλληλη τροφή για κρέμα νεοσσών.
Αν θέλεις διάβασε και το θέμα που σου επισυνάπτω....έχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες, και πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει.
 
Γενικά, αν θέλεις, ενημέρωνέ μας για την πορεία του μικρού.
Υπάρχει περίπτωση να μην το πέταξαν, αλλά να έπεσε κατά λάθος από τη φωλιά; Αδέρφια έχει; Αν ναι, τα ταΐζουν οι γονείς;
 
Το έβγαλε ο αρσενικός από τη φωλιά, ανέβηκε στο πιο ψηλό κλαδάκι του κλουβιού και το πέταξε κάτω στον πάτο του κλουβιού.
Μόλις το είδα περίμενα λίγη ώρα και το έβαλα στη φωλιά τους πολύ διακριτικά, μα ο αρσενικός το ξανά έβγαλε από τη φωλιά και το ξανά πέταξε κάτω.
Προσπάθησα και τρίτη φορά να το βάλω, αλλά μετά από μισή ώρα, γιατί το καημένο ήταν παγωμένο. Και την τρίτη φορά τα ίδια.
[automerge]1681399092[/automerge]
Κλωσσανε μαζί 5 αυγά. Πρώτη φορά γίνονται γονείς.
[automerge]1681399149[/automerge]
Το πρώτο μωρό που βγήκε, λοιπόν το πέταξαν.
[automerge]1681399219[/automerge]
Σήμερα ο αρσενικός πέταξε και το δεύτερο!!! Με το που βγήκε από το αυγό του το καημένο...
[automerge]1681399320[/automerge]
Τι να πω... Τώρα ταιζω κρέμα και τα δύο με οδοντογλυφίδα προς το παρόν. Το πρώτο μετά από τόσα πεσιματα δεν το βλέπω να επιβιώνει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Sad
Αντιδράσεις: ianos
@Liapt μήπως να τον χωρίσεις τον κακούργο τον αρσενικό; Δεν τα ταιζει το θηλυκό; Ελπίζω το μικρό να τα καταφέρει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Είναι πολύ αγαπημένα και ο αρσενικός κλωσσάει εναλλάξ με την θηλυκιά, την βοηθάει πολύ, την ταΐζει, της τακτοποιεί τη φωλιά..
Δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τα χωρίσω, γιατί η θηλυκιά θα τον ψάχνει και θα παρατήσει και τα υπόλοιπα αυγά!

Πάντως ούτε η θηλυκιά έδειξε κάποιο ενδιαφέρον για τα μωρά, διαφορετικά θα προσπαθούσε να τα ταΐσει, έστω και λίγο!
 
Θα δω όμως, αν ξανασυμβεί το ίδιο και αύριο, θα τα χωρίσω.. Αν και τα παραδείσια δεν είναι καναρίνια, δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν...
 
Για να τα κρατάς ζεστά τι κάνεις;
Την πρώτη μέρα στα καναρίνια (δεν ξέρω στο είδος που εκτρέφεις) μπορεί τα μωρά, δλδ είναι πολύ πιθανό, να μην ταϊστούν από τη μητέρα τους, καθώς έχουν ήδη την ενέργεια που χρειάζονται από το αυγό.
Ελπίζω τα μικρά να επιβιώσουν.
 
Τα είχα σε κουτί μεταφοράς τύπου χελώνας-ενυδρείου.
Στον πάτο έβαζα διπλό χαρτί κουζίνας και λίγο νήμα γύρω τους.
Σε μια άκρη μέσα στο κουτί είχα βάλει και ένα μικρό μπολάκι με ένα βρεγμένο σφουγγάρι μέσα, ώστε να κρατάει την απαραίτητη υγρασία.
Από ψηλά είχα βάλει, για να τα κρατάει ζεστά, μια θερμαντική λάμπα, κόκκινου φωτός, 50 watt.
Έτσι η θερμοκρασία ήταν σταθερή γύρω στους 28 με 30 βαθμούς κελσίου. Με σταθερό τοποθετημένο θερμόμετρο μέσα στο κουτί έβλεπα τη θερμοκρασία, ώστε να μη μου κρυώσουν ή υπερθερμανθούν!!!
[automerge]1681479645[/automerge]
Τώρα που σας γράφω δεν ζουν.. Δεν τα κατάφεραν τελικά..
[automerge]1681479824[/automerge]
Το πρώτο είχε πολύ όρεξη για φαγητό και μου άνοιγε το στόμα, μα ήταν ματωμένο μέσα στην κοιλίτσα του (επειδή ο αρσενικός τον πέταξε 3 φορές από τη φωλιά..).
[automerge]1681480047[/automerge]
Το δεύτερο ευτυχώς, δεν είχε κάποιο χτύπημα, όμως από την αρχή δεν μου άνοιγε το στόμα για να φάει.. με το ζόρι το τάισα ελάχιστες φορές και λίγο. Προφανώς τρέφονταν από το αυγό που είχε μέσα στην κοιλίτσα του και όταν αυτό τελείωσε, πέθανε!
[automerge]1681480789[/automerge]
Χθές το βράδυ τα είχα χωρίσει.. Είχα βάλει τον αρσενικό σε άλλο κλουβί και μακριά.. μα συνέχεια έκλαιγε, έψαχνε την θηλυκιά.

Στο κλουβί της θηλυκιάς, είχα τοποθετήσει διακριτικά το δεύτερο μωρό μέσα, να δω αν θα το τάιζε. Τίποτα όμως..! Η θηλυκιά μπαινοέβγαινε στη φωλιά και φώναζε αναστατωμένη τον αρσενικό. Στο τέλος βγήκε έξω από τη φωλιά της και κάθισε στο κλαδί μακριά από τη φωλιά.
Περίμενα μισή ώρα ακριβώς, μα τίποτα.. Δεν έμπαινε μέσα. Και επειδή στη φωλιά είχε άλλα τρία αυγά που πάγωναν όσο περνούσε η ώρα, ξαναέβαλα τον αρσενικό μέσα στο ίδιο κλουβί με την θηλυκιά ( αφού είχα αφαιρέσει προσεκτικά το μωρό από μέσα).
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Με το που μπήκε μέσα στο κλουβί ο αρσενικός, αμέσως κατευθύνθηκαν και τα δύο μέσα στη φωλιά τους και συνέχισαν να κλωσσάνε τα αυγά το ένα πάνω στο άλλο!
[automerge]1681481192[/automerge]
Σήμερα νωρίς το πρωί δεν βρήκα πεταμένο μωρό.. Σκέφτηκα πως όλα θα πάνε καλά! Έφυγα από το σπίτι για λίγο και όταν επέστρεψα είδα στον πάτο του κλουβιού ένα τσαλαπατημένο αυτή τη φορά και πεθανέ ο μωρό, που δεν ξεχώριζες το κεφάλι του!!! Προφανώς το πάτησαν στον ύπνο τους και όταν το είδαν το πρωί, το αφαίρεσαν από τη φωλιά τους.
[automerge]1681481270[/automerge]
Τώρα έμειναν αλλά δύο αυγά μέσα, τα οποία τα κλωσσάνε κανονικά και με πολύ αφοσίωση.
[automerge]1681481478[/automerge]
Θα τα αφήσω έτσι, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Αν τα χωρίσω, θα κρυώσουν τα αυγά.
Αν μείνουν μαζί, αύριο ίσως έχει κάποια μωρό πάλι πεταμένο, ίσως όμως αυτό καταφέρει να ζήσει στα χέρια μου..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι να πω...είναι πολύ λυπηρή η όλη ιστορία που μας γράφεις. Ελπίζω να έχει αίσια κατάληξη για τα εναπομείναντα αυγά. Στη θέση σου θα έκανα μια ακόμη δοκιμή το βράδυ, θα έβγαζα τον αρσενικό και θα τον πήγαινα σε άλλο δωμάτιο, ούτε να ακούγεται από το θηλυκό. Τώρα πώς βγάζεις τον αρσενικό μέσα από τη φωλιά και δεν ταράζεις το θηλυκό...ίσως να είναι και αδύνατο, δεν ξέρω τι να σου πω...βάλε όμως κάτω από τη φωλιά κάτι μαλακό, αν ρίξουν κάποιο πουλάκι, να μην χτυπήσει τουλάχιστον. Εναλλακτικά κι αν έχεις ζευγαρώστρα χώρισέ τον με το κάγκελο...ίσως έτσι το θηλυκό, βλέποντάς τον κοντά της να επιστρέψει στη φωλιά.
 
Κρίμα τα μικρούλια. 😓
.βάλε όμως κάτω από τη φωλιά κάτι μαλακό, αν ρίξουν κάποιο πουλάκι, να μην χτυπήσει τουλάχιστον
Έτσι θα έχουν μια ελπίδα αν τα πετάξει έξω. Ελπίζω όχι. Τον αρσενικό είναι η πρώτη φορά που τον έχεις σε αναπαραγωγή; Προσπαθώ να καταλάβω την συμπεριφορά του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Έχω άμμο κάτω στο κλουβί με γλυκάνισο και την αλλάζω συνεχώς. Έχω βγάλει τη σχάρα.

Ναι και τα δύο είναι η πρώτη τους φορά. Είναι γεννημένα τον Οκτώβριο.
Μπορεί να ναι μικρά ακόμη.για να γίνουν γονείς.. αν και όλα ήταν ενσπορα..

Κι εμένα μου κάνει εντύπωση, καθώς το συγκεκριμένο είδος μπορεί να μεγαλώσει νεοσσούς και από άλλα πουλιά!!!!
 
@Liapt
καλησπερα. Με αφορμη το θεμα εψαξα, ενα καλο αρθρο σχετικα με την αναπαραγωγη των finches τα προβληματα και τα περιστατικα οπως αυτο που δυστυχως ειδες.
Δεν εχω finches εχω ομως καποια καναρινια και εχω καποια ελαχιστη εμπειρια απο αναπαραγωγες με τις αποτυχιες τους και με τις επιτυχιες τους.Αυτο που εχω μαθει ειναι οτι αν δεν γινουν αυτονομα στο δικο τους κλουβι αποφευγω να πω οτι πηγε καλα η οποια προσπαθεια. Επισης τα ιδια τα πουλια και η συμπεριφορα τους κανουν την συνεχη παρατηρηση τους σχολειο για μενα σταδιακα. Σχεδον ολα εξηγουνται.Και οι αποτυχιες και οι επιτυχιες βεβαια.
Θα διαβασω και διεξοδικα το αρθρο και θα δω και τα συνοδευτικα βιντεο γιατι νομιζω θα βρω αρκετα πραγματα χρησιμα και ενδιαφεροντα.

[automerge]1681500626[/automerge]
και μεταφρασμενο (google auto translation)

 
Ένας φίλος μου είπε πως, επειδή είναι η πρώτη τους φορά, είναι πάρα πολύ σύνηθες, δυστυχώς στα ζεμπρακια, να χάνεται η πρώτη τους γέννα! Και πως σε καμιά περίπτωση δε χωρίζουμε το ζευγάρι, καθώς τα zebra φροντίζουν από κοινού τα μικρά!
Στην επόμενη τους γέννα λοιπόν θα' ναι όλα μια χαρά!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας!
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Όχι, δεν εκκολάφθηκαν. Πιστεύω πως από τη στιγμή που τα χώρισα και έπειτα τα ξαναένωσα, σοκαρίστηκαν και στην ουσία από εκεί και έπειτα ψευτοκλωσσούσαν, καθώς μετά από δύο μέρες τα παράτησαν τελείως.
Έτσι παρόλο που τα αυγά ήταν ένσπορα, δεν αναπτύχθηκε η κατάλληλη θερμοκρασία σε αυτά τις τελευταίες ημέρες και δεν κατάφεραν να βγουν τα μικρά!

Τώρα είναι όλη μέρα μέσα στις γλυκές! Ξανά ζουν τον έρωτα τους!!! Δεν τα χορταίνω!!! Το αρσενικό συνεχώς τραγουδάει στο θηλυκό και το θηλυκό το απολαμβάνει!!! Είναι τόσο μα τόσο γλυκούλια και πολύ αστεία!!! Τα λατρεύω!!!!

Πιστεύω πως στην επόμενη γέννα όλα θα πάνε καλά!!!
Όπως και να χει, όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα σας ενημερώσω!!
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!
 
Εντωμεταξύ μήπως να μας έδειχνες τη φωλιά τους (το είδος της δλδ);
 

Σχετικά θέματα

Back
Top