Αναπαραγωγή Βοήθεια για αναπαραγωγή Java

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elenie

PB Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
440
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους. Είχα καιρό να γράψω αλλά σας παρακολουθώ πάντα.
Παρατήρησα πως το θηλυκό Java που έχω έχει κάνει δυο αυγουλακια. Κάθεται συνήθως στην γωνία στο πάτο του κλουβιού. Σκεφτόμουν μήπως την ζευγαρώσω με το αρσενικό, αλλά δεν έχω ιδέα πώς και τι. Χρειάζεται να την ταΐζω κάτι ιδιαιτερο τώρα που κάνει αυγά. Δεν είναι λίγο νωρίς για ζευγάρωμα; Κάθε βοήθεια ή γνώμη είναι καλοδεχούμενη. Σας ευχαριστώ.
 
Είχα κάνει παρουσίαση παλιότερα. Είναι σε εξωτερικό χώρο σε κλουβιά ζευγαρωστρες 70αρες. Η ηλικία τους είναι γύρω στα τρία με τέσσερα έτη. Τρώνε σπόρους Μανιτόμπα, αυγοτροφη συσκευασμένη μια με δυο φορές την εβδομάδα. Και κανενα λαχανικό ενδιάμεσα. Σουπιοκοκαλο έχουν μέσα τόσο η θηλυκιά όσο και τα αρσενικά. Τα έχω τα κλουβιά τους πάνω-κάτω. Δεν έχουν οπτική επαφή αλλά μπορούν να ακούσουν το ένα το άλλο.
 
Κι εγώ αυτή την εντύπωση είχα. Με έχει πρόβληματισει ότι το θηλυκό κάνει από τώρα αυγά. Δε θα εξαντληθεί ώσπου να ζεστάνει ο καιρός; Αυτή είναι η μόνη ανησυχία μου.
Σκεφτόμουν να το επιχειρήσω αρχές Απρίλη για να είμαι ειλικρινής, όπου και θα ζητούσα οπωσδήποτε την βοήθεια πιο έμπειρων μια και δεν το έχω ξανακάνει. Θα περιμένω λοιπόν και όταν έρθει η ώρα ελπίζω να με καθοδηγήσετε.
 
Με έχει πρόβληματισει ότι το θηλυκό κάνει από τώρα αυγά
Εγώ δηλαδή τι πρέπει να πω που το θηλυκό ζεμπρακι μου γεννάει σχεδόν κάθε εβδομάδα;
Καλά θα κάνεις και θα περιμένεις! Για ότι άλλο θες ρωτάς ελεύθερα!
 
Καλημέρα και πάλι. Ήρθε η ώρα να ζητησω τις συμβουλες σας. Έβαλα το ζευγάρι πριν από δυο ημέρες μαζί και ήδη δείχνουν σημάδια ότι έχουν αρχίσει να δένονται. Κοιμούνται κολλητά στο ίδιο κλαρί το βράδυ, τρώνε μαζί κτλ. Όποτε όλα βαίνουν καλώς μέχρι τώρα. Μερικές ερωτήσεις όμως...
Αγόρασα μια φωλιά κλειστού τύπου την οποία την τοποθετώ όταν δω κάποια σημάδια ζευγαρώματος ή την έχω έτοιμη από τώρα; Στο πετ σοπ μου έδωσαν να βάλω ψειρόσκονη στην φωλιά πριν την τοποθετήσω και να επαναλάβω ξανά την εφαρμογή μετά από μερικές ημέρες γιατί είναι πιθανό λόγω συνθηκών η φωλιά να πιάσει ψείρες. Ισχύει; Δεν είναι επικίνδυνη η σκόνη για τους νεοσσούς; Το υλικό φωλιάς τους το παρέχω χύμα για να φτιάξουν αυτά την φωλιά όπως τους βολεύει ή βάζω και λίγο υλικό μέσα για αρχή; Αυτά προς το παρόν. Περισσότερες απορίες καθώς εξελίσσονται τα πράγματα.
 
Καλημέρα Ελένη! Θετικό σημάδι το ότι κοιμούνται δίπλα δίπλα! Φαίνεται πως αρχίζουν να δένουν! Όπως σου είπα και ποιο πάνω, σε 15 μέρες περίπου να βάλεις την φωλιά για να είσαι 100% σίγουρη ότι έχουν δέσει ως ζεύγος! Τώρα για την ψειροσκονη δεν ξέρω να σου απαντήσω... Το υλικό θα το τοποθετήσεις μέσα στο κλουβί (μπορείς να το πιάσεις με ένα μανταλάκι) και αυτά ύστερα θα το τοποθετήσουν μόνα τους στην φωλιά!
 
μου έδωσαν να βάλω ψειρόσκονη στην φωλιά
Την ψειρόσκονη την βάζεις για προληπτικούς λόγους, μπορείς να βάλεις στην φωλιά ακόμα και όταν υπάρχουν αυγά μία φορά, μετά δεν χρειάζεται να ξαναβάλεις.
 
Τέλεια! Το μόνο που μένει είναι αν μπορεί κάποιο μέλος να απαντήσει για την ψειροσκονη γιατί δε θέλω να κάνω κάποια βλακεία από άγνοια. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και πάλι.
[automerge]1553159752[/automerge]
Οκ... απαντήσατε ήδη. Σας ευχαριστώ 🙂.. όποτε θα βάλω μια δόση πριν τους την τοποθετήσω και μετά άλλη μια όταν γεννήσουν τα αυγά για να είμαι σιγουρη ή μια φορά στην αρχή φτάνει; Μακάρι να τα καταφέρω...
 
Εννοείται! Είτε θέλετε είτε όχι βήμα βήμα θα την κάνουμε μαζί αυτή την αναπαραγωγή! Παρεπιπτόντως... άλλαξα και τη διαρρύθμιση του κλουβιού, έβαλα τις πατηθρες όπως είπαμε και αγόρασα και μερικές καινούργιες για ανανέωση. Επίσης πρόσθεσα grit το οποίο το τιμούνε μπορώ να πω. Αυτά προς το παρών... σε λίγες ημέρες η συνέχεια.
 
Μπράβο Ελένη! Ανέβασε και καμιά φωτογραφία να τα θαυμάσουμε! 😁
πρόσθεσα grit
Καλά έκανες και τους πήρες grit! Θα πρέπει να το αφερεσεις όμως από το κλουβί γιατί αν τελικά εκκολαφθούν νεοσσοι τότε υπάρχει κυνδινος να πεθάνουν από αυτό αν τους ταισουν οι γονείς τους μιας και έχουν πολύ ευαίσθητο στομάχι και ίσως δεν το χωνέψουν!
 
Απάντησα στο άλλο ποστ αλλά θα το γράψω και εδώ επειδή το θεωρώ σημαντικό
Αφού πέρσι άλλαξαν φτερά Απρίλη-Μάη σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα αλλάξουν. Στην θέση σου δεν θα έβαζα φωλιά και θα τα κράταγα χωριστά μέχρι να τελειώσει η φετινή πτερόρροια. Τώρα κινδυνεύεις να έχεις γέννες και πτερόρροια ταυτόχρονα, καθόλου καλό.
Σχετικά με την φωλιά πρέπει να είναι άνετη, ξύλινη, αυτές για μεσαίους παπαγάλους, βάλε φώτο να δούμε.
Τα java δεν είναι επιλεκτικά στα υλικά φωλιάς, μπορείς να δοκιμάσεις τις διάφορες ίνες για καναρίνια, αγριοπούλια που κυκλοφορούν, απέφυγε τις μικρές άσπρες. Μικρή ποσότητα επειδή έχουν την τάση να το παρακάνουν.
 
Αφού πέρσι άλλαξαν φτερά Απρίλη-Μάη σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα αλλάξουν.
Πως είσαι τόσο σίγουρος ότι θα αλλάξουν αυτή την περίοδο φτερά; Εμένα τα ζεμπρακια πρόπερσι πέρασαν πτεροροια τον Ιούνιο και πέρσι τέλη Αύγουστου! Δεν θεωρώ πως επειδή πέρασαν πέρσι αυτούς τους μήνες τα Java πτεροροια θα την περάσουν και φέτος. Εξάλλου τα έχει σε εξωτερικό χώρο οπότε δεν νομίζω να περάσουν πτεροροια τέτοια εποχή.
 
Επειδή είναι σε εξωτερικό χώρο θα αλλάξουν την ίδια εποχή με μικρή απόκλιση. Κάνουν μία αλλαγή το έτος σε φυσιολογικές συνθήκες.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν αντιλέγω. Απλά, πιστεύω πως δεν θα περάσουν εκείνη την εποχή ξανά πτεροροια. Εξάλλου σε λίγες μέρες θα βάλει την φωλιά, προλαβαίνει άνετα να τα βάλει σε αναπαραγωγή μέχρι να περάσουν, αν περάσουν, πτεροροια τέλη Απριλίου - Μαΐου! Εγώ θα σου πρότεινα @Elenie να συνεχίσεις κανονικά!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τώρα μπερδεύτηκα. Ιδανικά δε θα ήθελα να τα αναστατωσω ξανά με μετακινήσεις, μια και τώρα έγινε η αλλαγή και μόλις άρχισαν να προσαρμόζονται. Το δε θηλυκό έχει αλλάξει συμπεριφορά και είναι πιο ενεργητικό και λαλίστατο, ίσως αναθάρρησε και την λυπάμαι να την αφήσω πάλι μόνη της. Αν περιμένω την πτερορροια η οποία δεν γνωρίζω ποτέ θα γίνει μια και δεν έχει σημάδια έναρξης και μετά έχει υπερβολική ζέστη θα υπάρχει θέμα; Έχω διαβασει ότι η αναπαραγωγή μεσα στο καλοκαιρι καταπονεί τα πουλια και φθινόπωρο ξεκινάνε τα κρύα και τα έχω σε εξωτερικό χώρο, θα μπορέσουν τα μικρά να ανταπεξέλθουν τόσο γρήγορα σε αλλαγή θερμοκρασιας;
Αν μείνουν μαζί να περάσουν την πτερροροια; Αν η έναρξη της γίνει σε ενάμιση μήνα θα είναι απαγορευτικό το ζευγάρωμα; Εμπιστεύομαι τη γνώμη σας και την εμπειρία σας και τώρα έχω μείνει λίγο μετέωρη.
 
@Elenie όπως διαπίστωσες και μόνη σου οι απόψεις διίστανται!
Έχω διαβασει ότι η αναπαραγωγή μεσα στο καλοκαιρι καταπονεί τα πουλια και φθινόπωρο ξεκινάνε τα κρύα
Αυτή είναι η αλήθεια! Η ποιο κατάλληλη εποχή είναι τώρα για αναπαραγωγή. Αλλά εφόσον φοβάσαι και φοβούνται για πτεροροια απλά δεν τα βάζεις για αναπαραγωγη, μιας και θα την περνάνε, που δεν είναι και σίγουρο, κάθε χρόνο την ίδια εποχή.
 
Back
Top