Ασθένειες Βρήκα ένα κίτρινο καναρίνι κάτω, βοήθεια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης cplk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

cplk

PB New Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
75
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους. Έβγαινα πριν λίγο από την πολυκατοικία και βρήκα το παρακάτω πουλάκι στο πάτωμα. Το μάζεψα κατευθείαν και το έβαλα σε ένα temporary μικρό κλουβί που έχω πριν του αγοράσω την γνωστή ζευγαρώστρα κτλ. Χρειάζομαι όμως βοήθεια να καταλάβω τι μπορώ να του προσφέρω να το κάνω καλά γιατί, 1) του λείπουν τα δάκτυλα στο δεξί ποδαράκι και 2) είναι σαν να γλίτωσε από γάτα και η αριστερή του πλευρά είναι στραπατσαρισμένη με πούπουλα να λείπουν γύρω από το μάτι του.

Επειδή δεν βρίσκω τους υπαλλήλους αυτή τη στιγμή που μπορούσαν να με βοηθήσουν στα 2 pet shop που πηγαίνω (αλυσίδα στην εθνική οδό και Πειραιώς) και θα λείπουν μέχρι και τη Δευτέρα, μπορείτε να με βοηθήσετε πως μπορώ να του δώσω έστω και λίγους μήνες σωστής ζωής αν του έχουν απομείνει; Δεν έχω δει ακόμα αν είναι θυληκό ή αρσενικό (μάλλον αρσενικό). Αν έχετε κάποια ιδέα για το πως στήνουμε ένα κλουβί για μονόποδο καναρίνι, και τι να του δώσω για το μάτι του που δεν έχει πούπουλα γύρω γύρω. Έχω στην κατοχή μου και 3D Printer και μπορώ να σχεδιάσω 3D. Αν έχετε καμία ιδέα για εκτύπωση και βοήθεια πουλιού με πλαστικό υποκατάστατο πόδι θα το έφτιαχνα. Ειδάλλως help :-)

Πήρα τηλέφωνο στο Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο και μου έδωσε θεραπεία με Tobrex από φαρμακείο, και μισό γραμμάριο σε 250ml νερό Trichomonex σε σκόνη για 5 ημέρες. Που βρίσκω Trichomonex στην Αττική? Googlάρω και δεν βρίσκω το φάρμακο. Υπάρχει κάποιο παρόμοιο?

Συγχωρέσετε το μέγεθος εικόνας. Το έβαλα full size μήπως και θελήσετε να κάνετε zoom in.

GlKrN78.jpg

SitDwqz.jpg

je8ECcm.jpg


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
 
@cplk Καλησπερα! Αχ το καναρινακι!ευχομαι περαστικα και με την καταλληλη φροντιδα που θα του προσφερεις θα ζησει και θα σου κραταει συντροφια για πολλα χρονια!μπραβο σου που το πηρες αμεσως και ετρεξες για την γρηγορη θεραπεια του!να σαι καλα!βρηκα το φαρμακο αλλα δες τα καταστηματα ποιο σε εξυπηρετει


Οσο για τις πατηθρες ο @ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 θα σε βοηθησει καταλληλα!οι πατηθρες που χρησιμοποιει ειναι πλακε!και το παλικαρι βρηκε 2 καναρινακια αλλα σε αυτα τα καναρινακια και τα δυο τους ποδαρακια δεν εχουν δαχτυλακια!Ψαξε στην αναζητηση το θεμα:Διασωση μικρου καναρινιου χωρις δαχτυλα να δεις πως ειναι οι πατηθρες!

Ολα θα πανε καλα μην ανυσηχεις!
 
Τέλεια σε ευχαριστώ. Θα πάω στο Νέο Ηράκλειο και θα φτιάξω και την παρακάτω που έκανε ο φίλος ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7
 

Συνημμένα

  • P00725-145549.webp
    P00725-145549.webp
    41 KB · Προβολές: 34
  • received_364882341357944.webp
    received_364882341357944.webp
    106,6 KB · Προβολές: 33
@cplk Μην ευχαριστεις!επιπλεον βγαλε κουνια,βγαλε το κρεμαστο αυτο με την τροφη και βαλε εσωτερικες ταϊστρες κοντα στην πατηθρα την τωρινη καλυτερα!καλυτερο ειναι να του βαλεις αυγο βραστο (αν κανει με το Trichomonex) ή βαλε μηλαρακι!θα περιμενουμε νεα σας και περαστικα!
 
Θα το φτιάξω σωστά don't worry όπως έχω κάνει και με τα άλλα 2 μου καναρίνια. Απλά ήθελα να του δώσω τα πάντα για αρχή να ηρεμήσει. Έχει πέσει με τα μούτρα και τρώει, πίνει κτλ. Ευχαριστώ για τη βοήθεια! Πάω να προλάβω την καραντίνα...
 
@cplk πολλά μπραβο που επελεξες να το περιθαλψεις και να μην το προσπεράσεις.θα χρειαστεις καποια πειράματα με τις πατηθρες γιατι το να εχει ενα ποδαρακι αρτιμελή και ενα διχως δαχτυλα ειναι πιο δυσκολο απτην περιπτωση την δικη μου που δεν υπάρχουν δαχτυλα και στα 2 ποδια.πειραματισου κ δες τι ειναι πιο βολικο για το πουλακι.μπορεις να συνδυασεις πλακε κ στρογγυλες
 
@ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 χμμ, να πάρω π.χ. 3 κυλινδρικές και να τις κολλήσω μεταξύ τους? Ή μία κανονική και απλά να λειάνω την επάνω πλευρά του κύλινδρου? Έχεις κάποια ιδέα? (Εννοείται για ξύλινες μιλάω)
 
@cplk θα προτεινα να υπαρχει εστω μια κυλινδρικη ωστε στο καλο ποδαρακι του να γυμναζονται τα δαχτυλα.το τραυματισμενο θα ακουμπαει απλα για ισορροπία.μπορεις να παρεις 12ρα καβιλια η ετοιμη ξυλινη πατηθρα και να την επεξεργαστεις λιγο πανω για μεγαλυτερη επιφάνεια.το να κολησεις 3 οπως λες δεν νομιζω θα σε εξυπηρετησει.η επιφανεια θα εχει αυλακωσεις κ θα ειναι πιο δυσκολο να ισορροπήσει.
 
Το πουλάκι είναι άρρωστο. Το υγρό μάτι τα λέει όλα. Αν υπάρχει και απώλεια νυχιών και δακτύλων, η πιθανότητα για ευλογιά είναι μεγάλη. Το στρές που έχει περάσει ιδιαίτερο αν κρίνω απο την άθλια κατάσταση του πτερώματός του. Θέλει γιατρό ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ, για να διαγνωστεί και να πάρει την κατάλληλη αγωγή, (αν παίρνει απο φαρμακευτική αγωγή η ασθένεια). Επικοινώνησε με αυτούς για βοήθεια.
https://community.petbirds.gr/threads/Κτηνιατρικό-Διαγνωστικό-Εργαστήριο-Κομοτηνής.43021/
To πρόβλημα δεν είναι οι πατήθρες τώρα. Μια χαρά στέκεται. Να παραμείνει σε μικρό κλουβί και ζεστό μέρος αλλά σε απομόνωση μέχρις ότου βρεθεί ο λόγος της κατάστασής του. ΚΑΛΟ ΦΑΙ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ για να συνέλθει και να αποκατασταθεί ταυτόχρονα το πτέρωμα.
 
@mgerom Σας ευχαριστώ. Είχα ήδη μιλήσει με την κτηνιατρική και μετά τις φωτογραφίες μου έδωσαν αυτά που είπα στο πρώτο post μου. Tobrex και Thichomonex. Τα αγόρασα πριν λίγο και πήρα την μικρότερη ζευγαρώστρα για αρχή και όλα τα εξαρτήματα. Τώρα πάω σπίτι να τα στήσω και να του ξεκινήσω την αγωγή. Θα ανεβάσω φωτογραφίες όταν τελειώσει η ημέρα. Πάντως είναι ζωηρό, μιλάει, δεν ξύνεται, οι κουτσουλιές κανονικές και δεν είναι βραχνό ή τπτ τέτοιο.
 
Γεια σας και πάλι. Γύρισα σπίτι και με μεγάλη μου έκπληξη βρήκα στον πάτο του μικρού κλουβιού περίπου 30 με 40 κουτσουλιές κανονικές. Πάνω από 15 χρόνια έχω καναρίνια, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδει. Το καναρίνι δεν έχει καμιά σχέση με το πρωί. Πολύ ζωηρό και το μάτι του σαν να ξαναμπήκαν λίγο στην θέση τους τα περίεργα πεταμένα πούπουλα, ακόμα και στο μάτι του. Οι παρακάτω εικόνες είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να του κάνω για σήμερα. Έφτιαξα από το μηδέν ξύλινες πατήθρες, δοκίμασα να τις περάσω με μαύρο ελλαστικό κάλλυμα καλωδίων μπας και το λάστιχο το βοήθαγε να μην γλιστράει η μπουνίτσα-πόδι αλλά τελικά όταν συρικνώνεται το υλικό συμπεριφέρεται σαν πλαστικό και όχι λάστιχο οπότε το αφαίρεσα. Με σκέτο το ξύλο φαίνεται να γραπώνεται καλά. Αύριο θα αφαιρεθεί το κατακόρυφο stick, θα μπει αυγό, μπάνιο και θα του κόψω τα νύχια. Του έβαλα Tobrex, το Thichomonex είναι στην 250άρα ποτίστρα του και καλύφθηκε με πετσέτα για να κοιμηθεί. Είμαι κομμάτια :)

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια. Ελπίζω να πάει καλύτερα. Μέσα σ' όλα, έμαθα και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο που μας βοηθάει 24 ώρες το 24ωρο. Απλά απίστευτοι. Έχουμε Αθήνα κάτι παρόμοιο που να δέχονται και επισκέψεις;

mtKdGNj.jpg

tZmjTCT.jpg

i5t9xli.jpg

tylZjp8.jpg
 
@cplk Χαιρομαι πολυ!Και οσο περνανε οι μερες και εγκλιματιζεται τοσο καλυτερα θα νιωθει συν η θεραπεια συν η τροφουλα που του παρεχεις συν το περιβαλλον!ολα θα πανε καλα και οποτε μπορεις να μας βαζεις φωτογραφιες! Περαστικα! 😁
 
Για οσο καιρο δεν δινει εικονα υγιούς πτηνου η διαχείριση του αλλα και του εξοπλισμου απο εσενα θα πρεπει να γινεται με γαντια και απο αλλα πουλια σε περιπτωση που υπαρχουν.
Τα συμπτωματα στα ματια υποκρύπτουν μια γκαμα επικίνδυνων, ακομα και για τον ανθρωπο, ασθενειων.
 
@Tony Forpus λόγω του ότι έχω δυο άλλα αρσενικά, 7 χρόνων το ένα και 3 το άλλο υγιέστατα, όλη μέρα και γενικά και λόγο κωρονοϊού φορούσα μιας χρήσης μπλε γάντια. Ευτυχώς που μου το είπες. Αύριο θα τα έβγαζα. Τα κρατάω επάνω μου λοιπόν μέχρι να το δω να πηγαίνει καλά. Εννοείται το έχω στην άλλη πλευρά του σπιτιού μακριά από τα άλλα, πλένω τα πάντα κτλ κτλ. Δεν ξέρω τι έχει φέρει. Θα δούμε.
 
Καλησπέρα. Σήμερα το πουλάκι δεν είχε καμιά σχέση με τη χθεσινή κατάσταση. Πολύ χαρούμενο, μιλούσε συνέχεια, δεν κελάηδησε ακόμα, πηδάει από κλαδί σε κλαδί και έκανε 2 μπάνια, μούσκεμα και έφαγε το μισό του μισού αυγού. Έπειτα από φωτογραφίες που έστειλα σε μια Κτηνιατρική σήμερα, μου έδωσαν ένα επιπλέον φάρμακο για το μόνο ποδαράκι που του έμεινε και έχει υπερκεράτωση από ακάρεα. Epithol αλοιφή. Του συνέχισα την θεραπεία των χθεσινών 2 φαρμάκων αλλά και άλοιψα όπως δείχνετε στο ανάλογο video που έχετε στα άρθρα του forum. Ένα επιπλέον πράγμα που του έφτιαξα, είναι μια μπανιέρα ή οποία έχει ένα μικρό βελούδινο παιχνίδι σκύλων μέσα σαν μικρό μαξιλάρι μήπως και κουράζεται με όλη την κίνηση σε ένα πόδι και άρρωστο πόδι όλη μέρα. Φαίνεται να το εκτίμησε γιατί μετά από ένα 2ωρο μπήκε μέσα και κάθισε με τη κοιλιά του. Πριν από 2 ώρες το σκέπασα και τώρα κοιμάται για βράδυ. Update ξανά σε μερικές μέρες :-)
 
@cplk , αν θέλεις (γράψε και το όνομά σου στο προφίλ, για να το βλέπουμε), πολλά Μπράβο που το ανέλαβες το πουλάκι.
Όσον αφορά στην μπανιέρα, καλύτερα σε αυτήν τη φάση να μην την βάζεις, διότι το πουλί δεν θα πρέπει να πιει από αλλού νερό, παρά μόνο από την ποτίστρα με το φάρμακο, αλλιώς ενδεχομένως να υποδοσολογείται. Ομοίως, δεν θα πρέπει να προσλαμβάνει νερό από οπουδήποτε αλλού για όσο διαρκεί η θεραπεία του, οπότε θα αποφύγεις να βάλεις φρούτα ή λαχανικά στο κλουβί. Επίσης, όταν στο μέλλον αποθεραπευτεί, θα σου προτείνω η μπανιέρα να μπαίνει το πρωί, για κανένα 20 λεπτο στο κλουβί κι έπειτα να την αφαιρείς, διότι πάλι δεν πρέπει να πίνει νερό από εκεί μέσα, καθώς ενδεχομένως να έχει μολυνθεί με κουτσουλιές.
Τα γάντια καλά κάνεις και τα φοράς, αρκεί μετά να τα απορρίπτεις στα σκουπίδια (να μην επαναχρησιμοποιούνται δλδ).
Τα άλλα πουλάκια που έχεις, καλύτερα να τα φροντίζεις πρώτα και αυτό τελευταίο, ώστε να αποφύγεις τη μετάδοση οποιουδήποτε μολυσματικού παράγοντα έχει το συγκεκριμένο, όταν θα βάζεις τροφή στην ταΐστρα του, δεν θα τη φέρεις σε επαφή με τον περιέκτη της τροφής, π.χ. είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι φροντιστές πουλιών να βυθίζουν τις ταΐστρες στο σακούλι με την τροφή, ώστε να τις γεμίσουν και αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα. Την επιθόλ επίσης καλό θα είναι να τη βάζεις το βράδυ πριν κοιμηθεί, και να απολυμαίνεις τις πατήθρες (και τα κλαράκια από τις ταΐστρες) καθημερινά. Παρατήρησα ότι στο κλουβάκι του υπάρχουν δύο ταΐστρες...στην περίπτωση που περιέχουν το ίδιο μείγμα τροφής, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη και των δύο, οπότε ίσως θα μπορούσες να πλένεις τη μία και κάθε μέρα να τις εναλλάσσεις. Ομοίως με ένα πανάκι δοκίμαζε να πλένεις και τις πατήθρες λίγο πριν ή αφού του εφαρμόσεις την επιθόλ.
Καλή συνέχεια!
 
αν θέλεις (γράψε και το όνομά σου στο προφίλ, για να το βλέπουμε),

Done

για κανένα 20 λεπτο στο κλουβί κι έπειτα να την αφαιρείς,

Αυτό ακριβώς έκανα για να μην την μολύνει και πιει από εκεί. Αφαιρέθηκε μετά από 1 ώρα. Επίσης παρακολούθησα να δω από που πίνει νερό και πίνει από το φάρμακο στην ποτίστρα. Με το ένα πόδι είδα ότι είχε θέμα να σκύψει να πιεί από τη μπανιέρα ούτως ή άλλως.

Τα γάντια καλά κάνεις και τα φοράς, αρκεί μετά να τα απορρίπτεις στα σκουπίδια (να μην επαναχρησιμοποιούνται δλδ).

Προφανώς. Είναι μιας χρήσης.

Τα άλλα πουλάκια που έχεις, καλύτερα να τα φροντίζεις πρώτα και αυτό τελευταίο, ώστε να αποφύγεις τη μετάδοση οποιουδήποτε μολυσματικού παράγοντα έχει το συγκεκριμένο, όταν θα βάζεις τροφή στην ταΐστρα του, δεν θα τη φέρεις σε επαφή με τον περιέκτη της τροφής, π.χ. είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι φροντιστές πουλιών να βυθίζουν τις ταΐστρες στο σακούλι με την τροφή, ώστε να τις γεμίσουν και αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα.

Έτσι έκανα. Πρώτα τα άλλα 2 και τελευταίο αυτό. Επίσης ανάμεσα άλλαζα γάντια και πλενόμουν. Άρα η κοινή λογική δούλεψε εδώ :)

Την επιθόλ επίσης καλό θα είναι να τη βάζεις το βράδυ πριν κοιμηθεί, και να απολυμαίνεις τις πατήθρες (και τα κλαράκια από τις ταΐστρες) καθημερινά.

H λογική μου έλεγε ότι ό,τι τους βάζεις, από τα χρόνια που είχα σκύλο (17 χρονών έφυγε), όσο δεν κοιμούνται, σκαλίζουν αυτά που τους έβαλες. Πριν το τέλος της ημέρας που θα έμπαιναν για ύπνο του έβαλα την επιθόλ, αλλά και το Betadin αλοιφή στο πουλάκι που θα σας δείξω πιο κάτω.

Παρατήρησα ότι στο κλουβάκι του υπάρχουν δύο ταΐστρες...στην περίπτωση που περιέχουν το ίδιο μείγμα τροφής, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη και των δύο, οπότε ίσως θα μπορούσες να πλένεις τη μία και κάθε μέρα να τις εναλλάσσεις.

Πάντα είχα 2 ταΐστρες με το ίδιο μείγμα και στην αλλαγή επάνω πάντα έχω 2 άλλες που περιμένουν. Επίσης χρησιμοποιώ ένα φτυαράκι διάφανο από τον Σκλαβενίτη για να βάζω φαγητό στις ταΐστρες. Ποτέ δεν τις βουτάω μέσα. Έχω εμπειρία από Spider Mites, Thrips αλλά και το Tiger πεταλουδάκι από χόμπι ορχιδέας και εντομοφάγων και γνωρίζω ότι το παραμικρό μείνει επάνω στα πλαστικά θα κάνει πάρτυ στο κουτί με την τροφή. Κάθε εβδομάδα εδώ και 12 χρόνια γίνεται καθαρισμός όλου του κλουβιού. Όχι μόνο πατήθρες, κούνιες κτλ. Όλο.

Ομοίως με ένα πανάκι δοκίμαζε να πλένεις και τις πατήθρες λίγο πριν ή αφού του εφαρμόσεις την επιθόλ.

Αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Πράγματι, είναι αλοιφή και θα αφήσει υπολείματα στις πατήθρες. Σε ευχαριστώ!

Παραθέτω 2 φωτογραφίες του από τη σημερινή του κατάσταση, αλλά θα ήθελα και ένα 3ο μάτι στις πληγές ενός καναρινιού που φροντίζω γειτόνισας (της το είχα δώσει χρόνια τώρα) και μου το γύρισε με ένα εξόγκωμα στα αριστερά στον αγκώνα και δεξιά. Μου είπαν ότι μπορεί να είναι γυρισμένο φτερό και να του βάλο Betadin και θα πέσει. Αν έχετε κάποια άλλη ιδέα πείτε μου.

Σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ για τη βοήθεια. Αυτό το forum είναι θησαυρός, να ξέρετε

eMtEXuM.jpg

ljXcW12.jpg

OXobMye.jpg

76EDnOI.jpg
 
Back
Top