Φροντίδα Γάτες μαζί με καναρίνια

Maria Tito

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2018
Μηνύματα
154
Πόλη
Ηράκλειο
Γεια και χαρα, επειτα απο καιρο!

Ενημερωνω οτι τα παω περιφημα με τα δυο καναρινακια μου (λευκο αρσενικο - κιτρινο θυληκο σε ξεχωριστα κλουβια) περναω υπεροχα μαζι τους, με διασκεδαζουν, με μαθανε πλεον κι εκφραζουν εντονα την χαρα τους οποτε με βλεπουν, τους κοβω πανευκολα τα νυχια τους και γενικα ειναι υγιεστατα, χαρουμενα και ζωηρα (κυριως το τσαχπινικο θηλυκο). Ολα καλα λοιπον.

Και τωρα οι αποριες μου.
Για να μην παρεξηγηθω (γιατι ειναι αυτονοητο οτι οι γατες εξιταρονται στο θεαμα των πουλιων απο το φυσικο ενστικτο τους για κυνηγι) η ερωτηση στον τιτλο του θεματος μου, σημαινει το εξης:

Επειδη λατρεεεευωωω τις γατες (δεν ειχα ποτε βεβαια για διαφορους λογους) σκοπευω να αποκτησω δυο θυληκες γατες σε δυο+ χρονια περιπου (χρονοδιαγραμμα οργανωσης για 'cat friendly home' κλπ). Γατες οικοσιτες, μονο εντος του διαμερισματος, με ολα τα κομφορ και προσβαση στο μπαλκονι (catio) μονο σε ενα περιφραγμενο κομματι με δυνατο πλεγμα κλπ κι εννοειται συρματινες ανοξειδωτες σιτες σε ολα τα πορτοπαραθυρα για να μην μπορουν να βγουν εξω και χαθουν.

Τα καναρινακια μου λοιπον, τα εχω εξω στο μπαλκονι, στο προστατευμενο με μεταλλικες σιτες σπιτακι με τα κλουβια τους, κι επειδη αγαπω εξισου τα πτηνα, ιδιως τα τρυφερα καναρινακια, δεν θα ηθελα να τα αποχωριστω παρα την κατοχη γατιων στον χωρο μου.
Σκεφτηκα λοιπον το εξης και θα ηθελα την γνωμη σας.

Εφοσον θα εχω συρματινες σιτες στα πορτοπαραθυρα, θα μπορω να απομονωνω για λιγο τις μελλοντικες γατουλες μου σε ενα δωματιο μεχρι να φροντισω τα καναρινακια μου (καθαριοτητα κλουβιων, νυχακια κλπ).
Κι εφοσον στο μπαλκονι θα εχουν προσβαση σ' ενα μικρο αλλα περιφραγμενο χωρο με μεταλλικο πλεγμα, τοτε δεν θα μπορουν να πειραξουν τα πουλακια μου.
Μεχρι εδω νομιζω ειμαστε καλα.

Η ερωτηση μου ομως ειναι η εξης:
Αν τα πουλακια μου βλεπουν 'απεναντι τους' (σε αποσταση 5-6 m) τις γατες να τα παρατηρουν, αυτο θα τα αγχωνει η' θα τις συνηθισουν σταδιακα αν δουν οτι δεν κινδυνευουν (λογω αποστασης και μη προσβασης);

Μηπως αντιστοιχα θα στρεσαρονται οι γατες αν βλεπουν οτι δεν μπορουν να εχουν προσβαση σε ενα τοσο κοντινο θηραμα; Η απλα θα τα χαζευουν απο αποσταση απο την 'cat tv' τους;

Ειναι ενταξει να εχουν οπτικη επαφη μεταξυ τους (απο αρκετη αποσταση φυσικα) η να φτιαξω καποια εξτρα καλυψη στο σπιτακι των πουλιων για να μην αντιλαμβανονται τις γατες;

Επισης, μια αλλη ερωτηση (ασχετη με τον τιτλο βεβαια) ειναι οτι το λευκο αρσενικο τραγουδαει τους τελευταιους μηνες σε πιο 'low volume' ηχο, δηλαδη τραγουδαει λιγοτερο και πιο σιγανα απ'οτι συνηθιζε παλαιοτερα. Τι μπορει να σημαινει αυτο;
Βεβαια δεν εχει αλλα ερεθισματα τριγυρω για να 'φορτσαρει' πχ αλλα αρσενικα κλπ και ειμαστε σε πολυ υσηχη γειτονια χωρις θορυβους. Κι εχω προσεξει οτι παθιαζεται και τραγουδαει δυνατα οταν ακουει ξαφνικά το μαρσαρισμα της μηχαναρας του γειτονα, την πριονοκορδελα του ξυλουργειου του αντρα μου, και γενικα καθε λογης ξαφνικη δυνατη φασαρια η μουσικη απ'εξω.

Για πειτε την γνωμη σας λοιπον για τα παραπανω και φυσικα ρωτηστε με αν δεν διευκρισα κατι στις αποριες μου.
Ευχαριστω εκ των προτερων και χαιρετω ολους σας απο την πανεμορφη Κρητη!

:-)
 
Kαλώς την Μαρία 🙂
Αν τα πουλακια μου βλεπουν 'απεναντι τους' (σε αποσταση 5-6 m) τις γατες να τα παρατηρουν, αυτο θα τα αγχωνει η' θα τις συνηθισουν σταδιακα αν δουν οτι δεν κινδυνευουν (λογω αποστασης και μη προσβασης);
Τα καναρίνια δεν θα ασχοληθούν καν ακόμη κι αν οι γάτες πάνε στο ένα μετρό χωρίς καμιά προφύλαξη. Θα αγχωθούν μόνο εάν η γάτα πάει πάνω στο κλουβί και κάνει προσπάθειες για να τα πιάσει. Ακόμα όμως και σε αυτό το ακραίο σενάριο, εφόσον ή γάτα δεν τα καταφέρει μετά δεν θα ασχολείται ούτε και αυτή. Στην δίκη σου περίπτωση, που θα φτιάξεις το Fort Knox 🙂, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Κανένα άγχος λοιπόν, ούτε για σένα ούτε και για τα πουλάκια. Μιλάμε πάντα για γάτες οι οποίες θα "συμβιώνουν" σε μόνιμη βάση με τα πουλάκια. Οι αδέσποτες είναι λιγάκι ποιο.. Επίμονες.. Όμως αυτό δεν σε ενδιαφέρει στην περίπτωση σου μιας και έχεις πάρει τα σωστά προστατευτικά μέσα.
το λευκο αρσενικο τραγουδαει τους τελευταιους μηνες σε πιο 'low volume' ηχο, δηλαδη τραγουδαει λιγοτερο και πιο σιγανα απ'οτι συνηθιζε παλαιοτερα. Τι μπορει να σημαινει αυτο;
Το πουλάκι λογικά ολοκληρώνει ή ολοκλήρωσε την φάση πτερόρροιας. Σε μερικές εβδομάδες θα επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα.
 
Γεια σου Μαρία.
Δες εδώ και τη δική μας ιστορία: https://community.petbirds.gr/threads/Σας-παρουσιάζω-τον-γάτο-μου-τον-Πάτρικ.35516/

Να είσαι προετοιμασμένη, οι γάτες ειδικά στην εφηβεία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πλησιάσουν τα πουλιά.
Όταν πια ενηλικιωθούν, δε θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία.
Επίσης να θυμάσαι ότι όσο ψηλά και να βάλεις τα κλουβιά, οι γάτες θα βρουν τρόπο να πλησιάσουν (εσύ βεβαια με τα προστατευτικά μετρα που σκοπεύεις να παρεις, θα είσαι ασφαλής).
Η μόνη περίοδος που πρόσεξα να ενοχλούνται τα καναρίνια μου από την παρουσία του γάτου ήταν κατά την επώαση των αυγών τους.
 
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως θα είναι θέμα 1-2 ημερών, να μη δίνει σημασία ο ένας στον άλλον.
Μια χαρά θα τα πάνε, θα βάλεις κι ένα δυο κινούμενα παιχνιδάκια https://www.pet4u.gr/gates/paixnidia-gatas/ στις γάτες σου και θα περνούν όλοι καλά!
 
Γειά σου Μαρία :)
Στο πατρικό μου εκτός από πουλάκια είχαμε και γατούλες, δικές μας και αδέσποτες (λόγω αυλής).
Έξω, το κλουβάκι ήταν κρεμασμένο πάντα πολύ ψηλά, οπότε ότι και να έκαναν τα χαζόγατα δεν έφταναν.
Μέσα στο σπίτι, είχαν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά ήμασταν σε επιφυλακή, τις μαλώσαμε μερικές φορές και κατάλαβαν πως δεν είχε νόημα να προσπαθούν να πιάσουν το φτερωτό μεζέ. Φτάσαμε σε σημείο ακόμα και στο πάτωμα να ήταν το κλουβί, να μη δίνουν σημασία (οκ κάτι σαλάκια τρέχανε).
Τα πουλάκια έκαναν αυτό που γράφει ο GreekMan72 Οπότε κι εγώ πιστεύω πως δεν θα έχεις πρόβλημα, με τον καιρό.
Σχετικά με τις γατούλες, μιας και δεν ξαναείχες.
Στο πλέγμα να ξέρεις θα σκαρφαλώνουν. Εκτός αν έχεις υπολογίσει να κάνεις και κάτι σαν "ταβάνι", οπότε θα έχουν ένα όριο. Ψάξε λίγο το θέμα καλαμωτή, μήπως βολεύει πιο πολύ, λένε πως είναι δυσκολότερη στο σκαρφάλωμα και επειδή τις περιορίζει οπτικά, έχουν λιγότερα ερεθίσματα προς εξερεύνηση.
Επίσης στις σίτες θέλει προσοχή, γιατί σκαρφαλώνουν. Είχαμε στην πόρτα και τα παράθυρα που έβγαζαν στην αυλή. Πάντα θα σκαρφάλωναν για να τραβήξουν την προσοχή μας επειδή κάτι ήθελαν ή απλώς επειδή είχε πλάκα (που σημαίνει διαγωνισμός πιο απ όλα θα φτάσει πιο ψηλά). Οπότε να είσαι προετοιμασμένη για ατυχήματα, μέχρι να μάθουν οτι δεν πρέπει να σκαρφαλώνουν.
Πρόβλημα με τον περιορισμό για κάποια ώρα, έτσι ώστε να ασχοληθείς άνετα με τα καναρινάκια ή οτιδήποτε άλλο, δε θα έχουν. Κάτι θα βρουν να κάνουν ή απλά θα κοιμηθούν. Οπότε μη σε ανησυχεί αυτό.
 
Αν τα πουλακια μου βλεπουν 'απεναντι τους' (σε αποσταση 5-6 m) τις γατες να τα παρατηρουν, αυτο θα τα αγχωνει η' θα τις συνηθισουν σταδιακα αν δουν οτι δεν κινδυνευουν (λογω αποστασης και μη προσβασης);
Το καλοκαίρι έχω κι εγώ τα καναρίνια μου σε κήπο, περιφραγμένα σε κύβο από σύρμα, και έξω από αυτόν σε 2-3 μέτρα απόσταση έχω άλλη περίφραξη ώστε να μην πλησιάζουν, μεταξύ άλλων, και γάτες, μια και ταΐζω αδέσποτες, ενίοτε μάλιστα μεγαλώνω και μικρά γατάκια. Για μια - δυο μέρες λοιπόν τα καναρίνια μου κοιτάνε, μάλλον με φόβο τις γάτες (πάντως φαίνονται ανήσυχα) κι έπειτα συνηθίζουν και ούτε. Γάτα, ούτε ζημιά.
 
Πω πωωω... εισαστε υπεροχοι ολοι σας, μου απαντησατε αμεσα και με καλυψατε απολυτα στις αποριες μου! Ευχαριστω πολυ!
Οσο για τις περιφραξεις, σιτες κλπ, ενα σας λεω. 'Φυλακη του Αλκατραζ' θα γινει το σπιτι μεσα κι εξω για να μην υπαρχουν απροοπτα παντως ειδους! Κι εννοειται πολλα παιχνιδια κι επιλογες στις γατες (ριχνω πολυ μελετη κι εδω) για να μενουν απασχολημενες κι ευτυχισμενες!
Οποτε ολα καλα! Αχ, πολυ χαιρομαι! 😁
 
Μην ανησυχείς για την απασχόληση τους, κυρίως θα κοιμούνται. Ειδικά χειμώνα. Όταν τύχει να είναι ξύπνιες, θα βρουν κάτι... Κανένα ρολό χαρτί, καμιά εφημερίδα, θα κάνουν εξερεύνηση στα ντουλάπια σου, θα έχουν κι εσένα... Βρίσκουν να περάσουν την ώρα τους 😅
 
Κι εννοειται πολλα παιχνιδια κι επιλογες στις γατες

Μην εκπλαγείς όταν ή εάν θα δεις να αντιδρούν όπως και τα μικρά παιδιά με τα παιχνίδια τους.. Θα ασχοληθούν 2-3 λεπτά με το παιχνίδι αυτό καθαυτό και πολλές ώρες με συσκευασία του :)
Και μια πρόταση.. Το παιχνίδι που όλες ανεξαιρέτως λατρεύουν είναι τα lazer pointers.. Τρελλαινονται να κυνηγούν την κόκκινη κουκκίδα. :)
 
Ναι, Λενα και Δημητρη, εχω ενημερωθει γι' αυτα που μου λετε απο το διαδικτυο αλλα κι απο φιλες μου που εχουν γατες.
Και λατρευουν επισης να παιζουν με χαρτοκουτες και ειναι πολυ αστειες οταν προσπαθουν να χωρεσουν σε μικρες κουτες κλπ.
Ειναι υπεροχα ζωα οι γατες αλλα απλα παρεξηγημενες. Και ο σουπερ γατο-εκπαιδευτης που εχω μαθει πολλα απ'αυτον (παλαιοτερα στην τηλεοραση στο 'my cat from hell', τωρα τον βρηκα στο youtube) ειναι ο 'cat-daddy' Jackson Galaxy.
Οποτε γνωριζοντας απο πριν τις ιδιαιτεροτητες και την ψυχοσυνθεση της γατας, κι εφαρμοζοντας φυσικα ' αυτα που πρεπει' για αρμονικη συμβιωση ανθρωπου-γατας, αποφευγουμε ανεπιθυμητες συμπεριφορες.
Να ειστε ολοι καλα!
:-)
 
Πες μας και τι γάτες θα πάρεις. :)

Το νο1 παιχνίδι για εμένα εκτός απο το λειζερ που ανέφερε ο Δημήτρης είναι το φτερό που πετάει σαν πουλί. Η δικιά μας τρελαίνεται για αυτά τα δύο αν και τα "έκαψα" λίγο απο την πολύ χρήση. Δηλαδή την άφησα να τα παίξει τόσο πολύ που πια τα βαριέται γρήγορα.
 
Και μια πρόταση.. Το παιχνίδι που όλες ανεξαιρέτως λατρεύουν είναι τα lazer pointers.. Τρελλαινονται να κυνηγούν την κόκκινη κουκκίδα. :)
Δεν είναι κάπως... (πως να το θέσω...) ακυρωτικό να κυνηγούν κάτι άπιαστο; Υπό την έννοια ότι στα κυνήγια τους, όχι όλες τις φορές, αλλά αρκετές, τελικά κάτι αρπάζουν με το στόμα ή τα νύχια τους, κάτι απτό εννοώ.
 
Δεν ξέρουν οτι ειναι άπιαστο.. Θεωρούν οτι κάποια στιγμή θα το πιάσουν. Αποτελεί μια εξαιρετική γυμναστική για αυτές. Άλλωστε, σχεδόν όπως με κάθε παιχνίδι τους, μετά από κάποια ώρα το βαριούνται, αράζουν και απλά κοιτούν εσένα που προσπαθείς να τις παίξεις με ενα ύφος του στυλ "κάτι αλλο;" :).. Πίστεψε με.. Μια γάτα δύσκολα θα αφήσει να πληγώθει το εγώ της για τα δικά μας.. Τερτίπια..Αγαπούν με έναν δικό τους μονάδικο τρόπο.
 
Δεν είναι κάπως... (πως να το θέσω...) ακυρωτικό να κυνηγούν κάτι άπιαστο; Υπό την έννοια ότι στα κυνήγια τους, όχι όλες τις φορές, αλλά αρκετές, τελικά κάτι αρπάζουν με το στόμα ή τα νύχια τους, κάτι απτό εννοώ.
Ευστοχη αναφορα, αυτο που περιγραφεις αναφερεται εδω Cats & laser pointers μαζι με καποια αλλα πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα.
 
Back
Top