Διατροφή Γίνεται προσθήκη χρωστικής σε πατέ αυγοτροφή;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης billoss1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

billoss1

PB Member
Εγγραφή
28 Φεβ 2016
Μηνύματα
616
Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω εάν γίνεται προσθήκη χρωστικής σε πατέ αυγοτροφή.. Απο όσο γνωρίζω η προσθήκη των εξτρα πραγμάτων που θέλουμε να εισάγουμε στην διατροφή των πουλιών μας γινεται μόνο σε ξηρή αυγοτροφή, διαβαζοντας ομως ετικετα γνωστης εταιριας λεει πως γινεται προσθηκη και στην πατε.. Καταλαβα σωστα ή οχι; Αναφέρομαι στην raggio di sole lipo soft και στην papablanca
 
Για τη lipo soft η ίδια η εταιρεία προτρέπει να δίδεται βρεγμένη με νερό ή χυμούς φρούτων ή χυμούς λαχανικών.
Άρα μπορεί κανείς το λίγο νερό που θα προσθέσει να είναι χλυαρό και να έχει δεχθεί και κάποια διαλυμένη χρωστική. Εχω την γνώμη όμως οτι η εταιρεία δεν φτιάχνει αυτή την αυγοτροφή για να δέχεται τέτοιου είδους "επεμβάσεις". Είναι αυγοτροφή με μεγάλη καθαρότητα απο χρωστικές για να χρησιμοποιείται σε καθαρά Λευκά ή Μωσαικού τύπου πουλιά για όσους δεν έχουν τον χρόνο ή την διάθεση να φτιάχνουν δικές τους καθαρές αυγοτροφές.
- Η capablanca δεν έχει μεγάλες διαφορές απο την lipo soft αν εξαιρέσει κανείς το μικρότερο ποσό υγρασίας (άρα μπορεί να δέχεται λίγο περισσότερο νερό) μικρότερη πρωτεϊνική βάση και τα πρόσθετα αμινοξέα που περιέχει είναι κάπως διαφοροποιημένα.
 
Γιατί θα πρέπει να "εκβιάσεις" μια αυγοτροφή που δεν παίρνει νερό για να βάλεις χρωστική και δεν χρησιμοποιείς μια άλλη ξηρή που εκ των πραγμάτων μας διευκολύνει γι αυτό το σκοπό πάρα πολύ;
 
απλα εχω ακουσει πολυ καλα λογια και μου γεννηθηκε η απορια διαβαζοντας μια ετικετα. Εγω χρησιμοποιω ξηρη...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τα τελευταία χρόνια δίνω μόνο raggio di sole lipo soft pate η χρωστική αναμιγνύεται με την υγρασία τής αυγοτροφής φυσικά δεν γίνεται κόκκινη άλλα δεν εχω δει κάποιο πρόβλημα στο βάψιμο έχω ακούσει μερικούς που προσθέτουν και λίγο λάδι γαιδουραγκανθου.
 
μου γεννηθηκε η απορια
Μιλώντας από εμπειρία θα σου πω πως όσες φορές δοκίμασε έστω και γραμμάρια νερού σε πατέ αυγοτροφές... χάλασαν πάρα πολύ γρήγορα.
η χρωστική αναμιγνύεται με την υγρασία τής αυγοτροφής
Δεν έχει υγρασία Νίκο... λίπη έχει και δεν ξέρω αν και πόσο μπορεί να ομογενοποιηθεί μέσα της η χρωστική ώστε να γίνει αποδεκτή από τα πουλιά.
Δηλαδή αν δεν γίνει "ένα" με το σώμα της αυγοτροφής τότε παραμένει στα αζήτητα στον πάτο του τάγιστρου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στης τα'ι'στρες βρίσκω ελάχιστα κυρίως στα τοιχώματα που κολλάνε από την λιπαρότητα, εδω επάνω όλος ο σύλλογος μόνο αυτη την αυγοτροφη χρησιμοποιεί και η περισσότερη έχουν κόκκινα λιποχρωμικα χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε καμιά περίπτωση δεν λέω σε κάποιον να την χρησιμοποιεί απλά λέω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
εδω επάνω όλος ο σύλλογος μόνο αυτη την αυγοτροφη χρησιμοποιεί και η περισσότερη έχουν κόκκινα λιποχρωμικα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ολοι "τεμπέλιδες" ε;:)
Θα μου πείς δεν είναι όλοι συνταξιούχοι για να έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν και με την αυγοτροφή.👍 Εδώ τώρα, με την συγκεκριμένη υπάρχει και ένα μπέρδεμα. Ολες οι συσκευασίες Raggio, ακόμα και οι ξηρές, έχουν την ένδειξη < Pate > στην ετικέτα τους. Δεν το έχω καταλάβει ποτέ. Είναι σαν λογότυπος. Τέλος πάντων.
Η Capablanca έχει 8% υγρασία και η Lipo 10%, εν τούτοις φυσικά την τελική υφή, την δίνει το λίπος που περιέχουν. Θα έλεγα όμως οτι όταν έχει κανείς εκθεσιακά πουλιά δεν μπορεί να μην προσέχει την λεπτομέρεια διότι εκεί κρίνονται όλα. Ετσι είναι σίγουρο οτι ένα απλό ανακάτεμα της χρωστικής σε μια Lipo δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα διασποράς και ομοιομορφίας όπως αυτό που δίδεται με την προσθήκη του νερού με την χρωστική, σε μια ξηρής μορφής αυγοτροφή.
 
Τα τελευταία δύο σακιά που έχω πάρει η υγρασία δεν ήτανε σωστή ήταν λίγο ποιό ξηρή απο το κανονικό σε κουβέντα που έκανα με γνωστά ονόματα του χώρου (δεν θα ήθελα να πω χωρίς την έγκριση τούς αν θέλετε μπορώ σε προσωπικό μήνυμα) είχανε το ίδιο πρόβλημα, προς το παρόν δεν έχουν πρόβλημα με όσα πουλιά είναι έτοιμα και έχουν μπει στα εκθεσιακα.
 
Και εγω αυτη την απορια ειχα για την πατε. Εβλεπα σε βιντεο κοκκινου παραγοντα πουλια κυριως μωσαικα σε περιοδο βαψιματος και στις ταιστρες υπηρχε λευκη αυγοτροφη και ελεγα που βαζουν την χρωστικη. Εγω επειδη χρησιμοποιω ξηρη παντα ειναι κοκκινη
 
Τα τελευταία δύο σακιά που έχω πάρει η υγρασία δεν ήτανε σωστή ήταν λίγο ποιό ξηρή
Δεν ήταν θέμα υγρασίας. Απλά δεν έπεσε το λίπος σε σωστή θερμοκρασία και δεν διαλύθηκε ομοιόμορφα σε όλη την αυγοτροφή. Κάποιες συσκευασίες είχαν υπερβολικούς "σβόλους" λίπους και κάποιες άλλες ελάχιστο. Ετσι άλλαξε το "πιάσιμο" της τροφής. Στα μωσαϊκού ίσως δεν δημιουργεί πρόβλημα μιας και οι περιοχές βαψήματος είναι σχετικά μικρές και η πιθανότητα διαφορών στην απόχρωση του κόκκινου περιορισμένες. Ομως στα λιποχρωμικά (έντονα και χιονέ) αυτός ο τρόπος παροχής χρωστικής δημιουργεί μπαλώματα διχρωμίας που κάτω απο σωστό φωτισμό "καταστρέφουν" το πουλάκι.
 
Και εγώ Κώστα ειχα αμφίβολα αν θα δούλευε αλλά οταν είδα Κόκκινο έντονο τσαμπιον 94β. και 2 τετραδες με 366 και 364 πειστικά οτι δουλευει και ειμαι σίγουρος γιατί κάνω παρέα με το παλικάρι και ποτέ δεν έχω δει νερο η αυγοτροφη κόκκινη στο εκτροφείο του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: koskos
Δεν ήταν θέμα υγρασίας. Απλά δεν έπεσε το λίπος σε σωστή θερμοκρασία και δεν διαλύθηκε ομοιόμορφα σε όλη την αυγοτροφή. Κάποιες συσκευασίες είχαν υπερβολικούς "σβόλους" λίπους και κάποιες άλλες ελάχιστο.
Στα 4κιλα σε πλαστικό δεν υπήρξε πρόβλημα μονο στα 12κιλα σακιά και δεν υπήρχαν σβολοι γιατι η λιπαρότητα είναι μηδενική στης συγκεκριμένες συσκευασίες σαν να ειχε παρει αερα σε προηγούμενα σακιά υπήρχαν σβολοι και το άρωμα ειτανε ποιό έντονο.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Like
Αντιδράσεις: koskos
Νικο δεν λεω οτι αυτος ο τροπος ειναι λανθασμενος. Ο καθενας διαλεγει τον τροπο που πιστευει οτι θα εχει καλυτερο αποτελεσμα και αν αυτος τον δικαιωνει δεν εχω λογο να τον αμφισβητησω.Απλα το ανεφερα σαν απορια..
 
Δεν είπα κάτι τέτοιο Κώστα απλά εξήγησα πως πειστικά και τον ακολούθησα ούτε και εγώ λέω πως είναι ο σωστός τρόπος.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ούτε και εγώ λέω πως είναι ο σωστός τρόπος.
Πολύ σωστά...
Και από όλη τη συζήτηση αυτό πρέπει να μείνει ως συμπέρασμα...
Πως αυτός ο τρόπος δεν είναι ο σωστός για καλά αποτελέσματα...
 
Γιαννη αν τα αποτελεσματα τον δικαιωνουν σημαινει οτι εχει ενα πολυ καλο γεννετικο υλικο που με αλλο τροπο μπορουσε να τα παει και καλυτερα;
 

Σχετικά θέματα

Back
Top