Αναπαραγωγή Γενικές ερωτήσεις για εκτροφή φλώρου και καρδερίνας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stelios99
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stelios99

PB New Member
Εγγραφή
4 Σεπ 2021
Μηνύματα
5
Πόλη
Δράμα
Καλησπέρα και από εμένα, είμαι νέο μέλος και γενικά νέος στον χώρο εκτροφής καρδερίνας αλλά και φλώρου μεταλλαγμένου ή μη.
Είναι μέσα στα μελλοντικά μου σχέδια να αποκτήσω ένα ζευγάρι καρδερίνες εκτροφής και ένα ζευγάρι φλώρων ίζαμπελ ή κανονικά αρχέγονα εκτροφής και αυτά εννοείτε.
Θα ήθελα να θέσω 2 ερωτήματα και ζητώ την βοήθεια όλων όσων έχουν ασχοληθεί ή γνωρίζουν από αυτά τα πράγματα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1) Χωρίζουμε ή όχι τα ζευγάρια σε ζευγαρώστρες 90άρες και αν ναι με το χώρισμα του κάγγελου ή και το σίδερο μαζί χωρίς να βλέπει το ένα το άλλο όπως τα καναρίνια;
2) Σε περιπτώσεις μεγάλων κλουβών τα λεγόμενα Boxes 2μέτρα ύψος 1 μέτρο φάρδος και 2 μέτρα μάκρος εσωτερικού. Τα πουλιά σε αυτήν την περίπτωση μπαίνουν από την αρχή μαζί και ποια περίοδο;

Μιλάω πάντα για εξωτερική εκτροφή και θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις σας.
 
Θέλεις να ασχοληθείς με τις φωνές τους ή απλά θέλεις να τα βλέπεις και ό,τι πουν;

Στην πρώτη περίπτωση η διαχείριση κατά τη γνώμη μου προσεγγίζει σε ένα γενικό πλαίσιο αυτή των καναρινιών, οπότε καλύτερα χώρια εκτός αναπαραγωγικής περιόδου. Μιλάω προφανώς για μπαλκάνικα και φλώρους αρχέγονους.

Αν δεν έχεις απαιτήσεις στο τραγούδι ή σε ενδιαφέρουν πιο πολύ τα χρώματα και οι μεταλλάξεις ή απλά να κάνεις το χόμπι σου, δεν είναι τόσο απαγορευτικό να τα έχεις μαζί όλο το χρόνο αρκεί να ξέρεις να διαχειριστείς το ζευγάρι. Προσωπικά δεν έχω εμπειρία πάνω στον τρόπο αυτό αλλά είναι αρκετοί που το κάνουν με επιτυχία.
 
Το θέμα είναι πως δεν γνωρίζω από διαχείριση τόσα πολλά ξέρω μόνο πως αν τα έχεις μαζί αρκετό καιρό το ζευγάρι γίνονται φίλοι και δεν ζευγαρώνει ο αρσενικός και αν τα έχεις χώρια συνήθως στις αρσενικές καρδερίνες επικρατεί το συναίσθημα του προσωπικού χώρου και οι καυγάδες με το θηλυκό ξεπερνούν το φυσιολογικό με σκοπό το χώρισμα τους.εννοείτε πως υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν ξέρω αν αυτά που λέω είναι λάθος και εγώ από άλλους τα άκουσα ή τα διάβασα.

Αν τα έχω μαζί στην 90άρα από ότι χώρια υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποτυχίας από το δεύτερο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν ξέρω σε τι βαθμό ισχύουν τα παραπάνω.γενικά λέγονται και γράφονται διάφορα, προσωπικά δε δίνω πολλή σημασία, κρατάω όσα κρίνω πως με βοηθούν κι από'κει και πέρα πράττω σύμφωνα με τη δική μου λογική. Βλέπω τι αποτέλεσμα θα έχω και κινούμαι αναλόγως.

Η εμπειρία στη διαχείριση είναι κάτι που καλώς ή κακώς πρέπει να ασχοληθείς/δοκιμάσεις για να έρθει σιγά - σιγά. Κι εγώ κι ο καθένας μπορούμε να σου πούμε διάφορα αλλά αν δεν τα δεις με τα μάτια σου και δεν τα βιώσεις ο ίδιος.

Εγώ το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι για αρχή να ξεκινήσεις από πολύ απλά και βασικά πράγματα και σιγά - σιγά να προχωράς στο επόμενο βήμα και να δοκιμάζεις αλλαγές. Κάνε ό,τι θα έκανες αν είχες ένα ζευγάρι καναρίνια, απλά δίνε τροφή για καρδερίνες. Εγώ έτσι ξεκίνησα...κι έτσι έμεινα ως προς την αναπαραγωγή. Ίσως απλά έτυχε...Το δασκάλεμα είναι άλλο κεφάλαιο (εκεί κι αν λέει ο καθένας ότι να'ναι).

Πολλοί βέβαια θα διαφωνήσουν και θα πουν ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, πάρε κλούβες του μέτρου, φτιάξε δωμάτιο, βγες να μαζεύεις αυτά που τρώνε στη φύση κτλ. Ενδεχομένως να έχουν δίκιο βάσει της δικής τους εμπειρίας. Εγώ απλά καταθέτω τη δική μου.
 
patrickios Έτσι θα λειτουργήσω και θεωρό πως αυτό είναι και το σωστό σε πολλά από αυτά που είπες.
[automerge]1636468597[/automerge]
PantelisTs Για αυτό ρωτώ φίλε μου. Υπάρχει δυνατότητα και για τα 2. Εσύ πως βάζεις τα ζευγάρια σου (καρδερίνες,φλώρια) πριν και μετά την αναπαραγωγή?
 
Αγαπητέ Stavros τυχαίνει να έχω διαβάσει και τα 3 άρθρα αλλά και πολλά άλλα παρόμοια εξίσου βοηθητικά. Ποια η άποψη σου σχετικά με το θέμα (διαχωρισμός και ένωση) όσο αφορά την εκτροφή σε τέτοιους μεγάλους εξωτερικούς κλωβούς και όχι τους ίδιους αλλά σε εσωτερικό χώρο με λαμπτήρες όπως στα άρθρα. Θα ενώσεις το ζευγάρι Μάρτιο όπως έξω στην φύση όπου αρχίζουν να πυρώνουν σιγά σιγά ή από το φθινόπωρο όπως λέει το άρθρο ή αν τα έχεις μόνα τους συνέχεια σε αυτές τις κλούβες (2χ1χ2) όλο τον χρόνο πειράζει;
 
Εσύ πως βάζεις τα ζευγάρια σου
Εγώ έχω καρδερίνα φλώρο σε κλουβι 70χ40χ40 με χωρισμα και τις 2 κανάρες σε κλουβί 60χ40χ40 με χωρισμα.
Αν διάβασες το άρθρο που σου έστειλα θεωρώ αδυνατον να σκέφτεσαι να βάλεις 2 διαφορετικά είδη σε μεγάλη κλουβα.
Γνώμη μου είναι να κάνεις μεμονωμένα ζευγάρια.
 
Ιανουάριο- Φεβρουάριο απλά τα βάζεις να γνωριστούν και δεν χρειάζεται κάτι άλλο, μετά απλά προσέχεις την διατροφή τους ώστε να έχεις ενα σωστό πυρωμα, σε περίοδο συντήρησης έχε όλα τα θηλυκά σε μια μεγάλη κλούβα τα αρσενικά μόνα τους και όλα μια χαρά, καλό ειναι τα πουλιά να είναι μόνο με πουλιά του είδους τους ας πούμε αν βάλεις όλα τα θηλυκά μαζί θα βάλεις ξεχωριστά τα φλωρια ξεχωριστά τις καρδερίνες
 
Back
Top