Γενικά Γενικές ερωτήσεις για παπαγάλους ή πρώτη βοήθεια για αρχάριους

Wind-sa

PB Member
Εγγραφή
7 Μαρ 2008
Μηνύματα
2.021
Πόλη
Αθήνα
Παπαγάλος - manual.​

(μετάφραση google).
(ως παράδειγμα χρησιμοποιώ των Cockatiel)​


Όλες οι συμβουλές για τη φροντιδα του Cockatiel ισχύουν μόνο για υγιέστατο πουλί.

Cockatiel, ή Nimficus Hollanducus - ένα ένα από τα πιο δημοφιλές πτηνά συντροφιάς. Cockatiel είναι παπαγάλος μεσαίου μεγέθους της Αυστραλίας, το μήκος του σώματός του μαζί με την ουρά είναι περίπου 30 εκατοστών, και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους είναι το μεγάλο λοφίο και τα κόκκινα μαβουλάκια. Προετοιμάζοντας για την αγορά ενός Cockatiel μην ξεχνάμε ότι ζουν έως και 20 χρόνια, και κάθε μέρα θα χρειαστεί τροφή του, νερό, τη φροντίδα του κλωβού και την προσοχή σας.

Πώς να αγοράζετε ένα παπαγάλο;

Πάντα πρέπει να γνωρίζετε πώς φαίνεται ένα υγιές πουλί.

1. Τα πούπουλα πρέπει να είναι καθαρά και δεν θα πρέπει να κάνουν κορυφογραμμή ή να είναι φουσκωμένα. (ένα υγιές πουλί φροντίζει πάντα προσεκτικά τα φτερά του).
2. Τα ρουθούνια και τα μάτια πρέπει να είναι στεγνά και καθαρά.
3. Το ράμφος πρέπει να είναι καθαρός ούτε μικρός ούτε μεγάλος και χωρίς γρατσουνιές και πλιγές;
4. Ο ποπός του πουλιού πρέπει να είναι καθαρός και να μην έχει κολλημένα κόπρανα γύρο.
5. Τα ποδιά πρέπει να είναι ομαλή και να έχει και τα 4 δάχτυλα (2 εμπρός και 2 πίσω), και όλα τα δάχτυλα πρέπει να έχουν νύχια.
6. Ο παπαγάλος πρέπει να κουνιέται πολύ (να τρέχει, να σκαρφαλώνει, να σφυραει κτλ.), εκτός αν εσείς τον βλέπετε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ανάπαυσης που πολλά πτηνά ξεκουράζονται. Υπόμνημα: όλοι παπαγάλοι κοιμούνται και ξεκουράζονται σε ένα πόδι.


Πώς να μεταφέρετε τον παπαγάλο το χειμώνα;

Μεταφορά παπαγάλος σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, γίνεται είτε σε κουτί από χαρτόνι με τρύπες για τον αέρα, είτε να μεταφέρουν σε ειδικό κλουβί μεταφοράς ( μπορείτε να χρησιμοποιείται ειδική βαλίτσα για τη μεταφορά των γάτων), που το χειμώνα πρέπει να τυλίγεται με κάτι ζεστό ( μια κουβέρτα, ή ενα πουλόβερ, κλπ.). Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, πράγματι λυθεί το πρόβλημα, χρειάζεται μόνο να παρακολουθείτε να μη χτυπάει ο κρυος αέρας το πουλακι σας. (ή το κλιματιστικό).

Τι κλουβί είναι κατάλληλο για Cockatiel;

Το κλουβί για ένα Cockatiel πρέπει να είναι:

1. Το μέγεθος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50χ70χ30 εκατοστά.
2. Το κλουβί δεν πρέπει να είναι στρογγυλό και πρέπει να έχει της γωνίες (σε ένα στρογγυλό κλουβί πτηνών αισθάνεται άβολα).
3. Η Απόσταση μεταξύ των κάγκελων του κλουβιού πρέπει να είναι γύρο στο ενα εκατοστό (ή αλλιώς το κεφαλή του παπαγάλου μπορεί να κολλήσει μεταξύ τους και να τραυματιστεί).
4. Τα κάγκελα του κλουβιού πρέπει να είναι οριζόντια (έτσι είναι πιο εύκολο να ανεβαίνουν).

Το κλουβί πρέπει να είναι στο δωμάτιο ή στο σαλόνι και δεν βρίσκονται στην κουζίνα. Διότι στη κουζίνα ενώ μαγειρεύετε συμβαίνουν απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας, υπάρχουν πολλές μυρωδιές και αθμός που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των παπαγάλοων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της βόλτες στην κουζίνα υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία ο παπαγάλος σας να πέσει στη σούπα.
Το κλουβί δεν πρέπει να είναι στη μέση του δωματίου, μπροστά ή πολύ κοντά σε παράθυρο, θα πρέπει να έχει μια θέση στη γωνία με αρκετά φως: έτσι ο παπαγάλος θα αισθάνονται ασφαλείς.

Το κλουβί πρέπει να περιέχει:

1. Πατιθρεσ διαφορετικού μέγεθος απο φυσικό ξύλο.
2. Ταΐστρες ή Μπολάκια για φαγιτο.
3. Δοχείο με νερό (για να πίνει και για να κάνει μπάνιο).
4. Παιχνίδια.
5. Κόκαλο κουπιάς ή mineral block.

Όλες της πατιθρες που συμπερίλαβε το κλουβί, πρέπει να αλλάζετε με τα κλαδιά απο φυσικό ξύλο με το φλοιό: είναι χρήσιμα για τα πόδια και νύχια, και τα πουλιά με χαρά χρησιμοποιούν τα ως παιχνίδια.

Ο κατάλογος των ασφαλής ε δεντρων.

μηλιά, Alder, Aspen, σημύδα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), λεύκας τρίεδρος, Cornel, ευκάλυπτος, ερυθρελάτης, Hawthorn, φουντουκιών, Πεύκη, πασχαλιά, μούρων, Φοίνικας.

Ο κατάλογος των επικίνδυνων δέντρων.

Oak, Τσέρι, Τζίνγκο, Κώνειο, Magnolia, Cedar, Δάφνη, Κουκουνάρια

Μπολάκι με φαγητό και νερό πρέπει να είναι σε καλή θέση ετσι ώστε ο παπαγάλος μπορούσε εύκολο να πάει να φάει και μα μη του ένοχη τίποτα. Πολύ βασικό είναι να μη πέφτουν τα περιττώματα του πουλιού μέσα στο φαγητό και νερό του.

Τα παιχνίδια πρέπει να είναι σε καθε κλουβί σε όλους τους παπαγάλους, διότι διαφορετικά ο παπαγάλος αρχίσει να βαριέται μέσα και μπορεί να αρρωστήσει ή να φωνάζει συνεχώς. Αν ο παπαγάλος φοβάται όλα τα νέα, Μη βάζετε νέο παιχνίδι στο κλουβί αμέσως: βάλτε το παιχνίδι δίπλα στο κλουβί και σε λίγες μέρες βάλτε το στο εξωτερικό μέρος του κλουβιού και σε 2-3 μέρες μέσα στο κλουβι. Έτσι ο παπαγάλος σας θα εχει αρκετή ωρα να συνηθίσει το καινούριο παιχνιδάκι του. Αν ο παπαγάλος δεν παίζει με το παιχνίδι του, (απλά μπορεί να μη γνωρίζει πώς), πρέπει να του δείξουμε πως πρέπει να παίζει: κουνιστε λίγες φορές τη κούνια, παίξτε λίγο με το καμπανάκι.
Μερικά παιχνίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα: διαφορετικά σχοινιά μπορεί να είναι επικίνδυνα, κατασκευές απο μαλακό ελαστικό ή πλαστικό μπορεί να προκαλούν φλεγμονή του στομαχιού, Τα παιχνίδια βαμμένα με χημικά χρώματα προκαλούν δηλητηρίαση στα πουλια.. Τα παιχνιδια που παράγονται από πολύ γνωστές εταιρίες που πρωτοστατούν χώρες (Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες) τείνουν να έχουν καλη ποιότητα.

Σουπιοκόκαλο, Κόκαλο σουπιάς και mineral block - είναι απαραίτητα σε κάθε κλουβί. Περιέχει ασβέστιο και μινεραλικα συστατικά απαραίτητα για την υγεία του παπαγάλου

Χαλίκια και άμμο, που πωλούνται ειδικά για τα πτηνά, θα πρέπει επίσης να είναι παρόντες στο κλουβί: θα βοηθήσει το στομάχι να χωνέψει την τροφή.

Πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζουμε το κλουβί;

Στην καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
το πλύσιμο τον ταιστρων, αλλαγή του χαρτιού ή εφημερίδας στο πάτο του κλουβιού (Να προσέχετε να μη τρώνε τα πουλιά της εφημερίδες και περιοδικά). Το γενικό πλύσιμο του κλουβιού κάνουμε μία φορά το μήνα ή περισσότερο.

Τι να κάνετε τις πρώτες ημέρες μετά τη αγορα;

Κατά την πρώτη και τις επόμενες μέρες δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το πουλί, μην βάλετε τα χέρια στο κλουβί, μη κουνάτε και μη αλλάζετε θέση του κλουβιού, θα πρέπει να το κάνετε μόνο όταν είναι απαραίτητο (για να αλλάξετε την τροφή, νερό, να καθαρίσετε μέσα). Όλα τα άλλα που θα πρέπει αυτές τις μέρες - μόνο να το συζητήσουμε ήρεμα πουλί από τη συνηθισμένη σας τόπο, και να μην φωνάξετε και να μην το τρομάζετε με τα χέρια σας.

Στη συνέχεια... Το επόμενο βήμα;

Επικοινωνία Μιλάτε με τον παπαγάλο τώρα έχοντας πιο κοντά στο κλουβί και λέγοντας του τις ιστορίες, παραμύθια και διαβάστε του ποίηση: γι 'αυτό γρήγορα θα το συνηθίσει τη φωνή σας. Πρεπει να συνηθίσει την παρουσία σας.

Πώς να εξημερώνω Cockatiel;

Αυτό που δεν πρέπει να κανετε.

Χρησιμοποίησε εξημέρωση με πείνα, (όταν απο το κλουβί παίρνουν ολο το φαγητό και μετα δίνουν το φαγητό στο πεινασμένο πουλί απο το χέρι). Πρώτον, είναι επικίνδυνο επειδή παπαγάλοι εχουν ταχύτερο μεταβολισμό απο των άνθρωπο και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση και τον θάνατο, και το δεύτερον, δεν μπορείτε να αναγκάζετε το πουλί να σας αγαπήσει, ώστε η δύναμη δεν βοηθά.

Τι πρέπει να κανετε.

1. Να προσφέρετε φαγητό με τα χέρια σας όταν υπάρχει φαγητό στης ταιστρες. Δίνετε απο το χέρι της λιχουδες, αμα ο Cockatiel φοβάται τα χέρια χρησιμοποιείτε ένα μεγάλο ραβδί βάζοντας τη λιχουδιά στην ακρη, σταδιακά, ο παπαγάλος θα αρχίζει να παίρνει τη τροφή από τα χέρια σας.

2. Να του προσφέρετε παιχνίδια τύπου pazzl, μικρά ξυλάκια. Τα Cockatiel λατρεύουν τα μικρά αντικείμενα, τα οποία μπορούνε εύκολο να χωρέσουν στο ράμφος.

Πότε μπορώ να βγάλω τον Cockatiel έξω απο το κλουβί;

Δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πτηνών στο σπίτι (στην περίπτωση που πήρατε ηδη ήμερο παπαγάλο - από την πρώτη ημέρα). Τα Cockatiel πρέπει να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον και να προσαρμόζονται σε αυτό, αλλιώς μπορεί να τρομάξει και να τραυματιστεί κατά τη πρώτη πτήση.

Ο παπαγάλος κινδυνεύει απο το διαμέρισμά μου;

Ναι. Κάθε δωμάτιο στο οποίο το πουλί θα πετάει ελεύτερα πρέπει να είναι προετοιμασμένο: πάνω στα παράθυρα και καθρέφτες πρέπει να βάλετε ενα κομμάτι ύφασμα κατά τη διάρκεια της πτήσης, η απόσταση μεταξύ του μεγάλου έπιπλου και του τείχου θα πρέπει να είναι κλειστό για το πουλί, επίσης ενυδρεία και κλουβιά με άλλα ζωα πρέπει να είναι κλειστά ή σκεπασμένα προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα.
Επίσης, ένα μεγάλο κίνδυνο για τα πτηνά είναι οι πόρτες και το πάτωμα: όταν ενα Cockatiel περπατάει στο πάτωμα- μπορείτε να τον πατήσετε κατά λάθος και τη πόρτα μπορείτε να τη κλείσετε ενω κάθετε πάνω της. Όλα αυτά οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

Κινδυνεύει το διαμέρισμα μου απο τον παπαγάλο;

Ναι, Κινδυνεύει! Ο παπαγάλος σας έχει πολύ ενδιαφέρον στα όλα τα πράγματα, εχει περιέργεια να μάθει τα πάντα και να δοκιμάσει να φάει οτι μπορεί να βρει. Εάν δεν θέλετε να βρείτε τα έπιπλα και τους τοίχους σας φαγωμένα (αυτο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στον παπαγάλο σάς και οχι μόνο στα έπιπλα), τοτε αγοράστε για τον παπαγάλο σας ενα play stant.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ο παπαγάλος;

Κατά τη χειμερινή περίοδο, παπαγάλοι χρειάζονται 12 ώρες ύπνου, το καλοκαίρι 10 ώρες. Τα Cockatiel δεν κοιμούνται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη φύση, η μέγιστη δραστικότητα τους παπαγάλους είναι της πρωινές και της βραδυνές ώρες, τη ημέρα τα πουλιά ξεκουράζονται. Έτσι, ο Cockatiel σας πάντα μπορει να συμπληρώνει την έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι απαραίτητο να σκεπάζω το κλουβί για το βράδυ;

Αν Cockatiel σας ξυπνά το πρωί και αρχίζει να τραγουδάει η κάλυψη του κλουβιού σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Όταν σκεπάζετε το κλουβί ο παπαγάλος σας κοιμάστε πιο ήσυχα και αισθάνεται πιο ασφαλής.
Ανοιχτή τηλεόραση ή νυχτερινό φωτάκι δεν του εμποδίζουν κατά τη διάρκεια της νύκτας. Τα πουλιά μπορούν να κοιμάται και με ανοικτό φώς.

Τι τροφή να δώσω στο Cockatiel μου;

Πρέπει να καταλάβετε ένα πράγμα: το πεπτικό σύστημα των παπαγάλων έχει σχεδιαστεί πολύ διαφορετικά απο το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο οι παπαγάλοι δεν πρέπει να τρώνε απο το τραπέζι μας.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει τη καθημερινή διατροφή του Cockatiel;

1. Ιδική μείγμα σιτηρών για τα Cockatiel. Συνήθως ημερήσιο ποσό της τροφής για ενα Cockatiel φτάνει στα τρία κουταλάκια. Μια καλή ιδέα είναι να αραιώσετε τη μείγμα με τα απλά σποτάκια απο μείγμα τροφής για Budgerigar (επιδι μείγμα για τα Cockatiels περιέχει πάρα πολλά ηλιανθόσποροους που έχουνε μεγάλη λιπαρά.) Χρησιμοποιείτε τους ηλιόσπορους σαν λιχουδιά και μην τα δίνετε πάρα πολλά.

2.Λαχανικά και φρούτα. Το μείγμα σπόρων δεν είναι μια πλήρης διατροφή. Απαραίτητα είναι:
μήλα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, φράουλες, currants, gooseberry, raspberries, blackberries and blueberry, σταφύλια, μπανάνες, πορτοκάλια και μανταρίνια, ακτινίδια, σύκα επίσης Mountain ash, wild rose, hawthorn, blackthorn, barberry, buckthorn.


Τι μάρκα τροφής να αγοράσετε;

Περισσότεροι λένε οτι η πιο καλή τροφή είναι «Presige Premium» (Βέλγιο) και «Padovan» (Βέλγιο). Απο της ρωσικές τροφές για πουλιά η καλή ποιότητα διαφέρει μόνο ή «RIO», όλα τα υπόλοιπα ( «Vaca», «CHICA») πρέπει να δώσετε στα περιστερια. Τα Cockatiel μπορούν να πάθουν δηλητηρίαση απο τροφές χαμηλής ποιότητας Το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές η γερμανικής εταιρείας «Vitakraft»: τον τελευταίο καιρό δεν έχουνε καθόλου καλή ποιότητα, και στο φόρουμ μασ έχουμε ήδη περιπτώσεις δηλητηρίασης απο αυτή τη τροφή ( Υπενθυμίζω οτη μεταφράζω απο ενα ρώσικο φόρουμ).

Τι πρέπει να δίνω στους παπαγάλους επιπλέον;

Σποράκια με φύτρα και πρωτεΐνες. Στη φύση οι παπαγάλοι δεν τρέφονται μόνο απο τους σπόρους και τους καρπούς, αλλα και τα έντομα. Ετσι της πρωτεΐνες πρέπει να δινετε μία φορά την εβδομάδα.

Από τις πρωτεΐνες για τους παπαγάλους ειναι κατάλληλα :

1.Βραστό αυγό με τσόφλι (χωρίς αλάτι). Ένα κομμάτι σε μέγεθος φασολιάς για μια φορά είναι αρκετο.
2.Βραστές γαρίδες (χωρίς το αλάτι).
3.Βραστό κρέας χωρίς λιπαρά (χωρίς αλάτι), πολύ μικρο κομματάκι.
Όλα αυτά μπορείτε να δίνετε μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό που δεν πρέπει να δίνετε στους παπαγάλους:

1. Αλμυρά, γλυκά, λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα.
2. Αλκοόλ
3. Αβοκάντο
4. Μαϊντανός και άνηθο.
5. Κουκούτσια απο μήλα, κεράσια, ροδάκινα (περιέχουν οξυ).

Τι νερό πρέπει να δίνω στους παπαγάλους;

Νερό απο τη βρύση με καλό φιλτράρισμα ή φυσικό μεταλλικό νερό χωρίς αέρια. Βρασμένο νερό δεν είναι κατάλληλο για παπαγάλους.

Πώς να συνηθίσει να τρώει φρούτα και λαχανικά;

Συνεχίζοντας να τα προσφέρετε τον παπαγάλο σας! Συνεχίζοντας ετσι κάθε μέρα και δοκιμάζοντας με διαφορετική μορφή: βάλτε τα φρούτα κρεμασμένα σαν γιρλάντα, κάντε ενα σουβλάκι απο τα λαχανικά, κομμένα σε κομμάτια, κύκλους και αστερίσκους, τριμμένα ή ως πουρέ ή ωσ μείγμα με κυριος τροφή. Αργά ή γρήγορα ο παπαγάλος θα τα δοκιμάζει.

Χρειάζεται βιταμίνες;

Οι καλύτερες βιταμίνες για παπαγάλους ειναι "Vita-Sol" αμερικανικής εταιρείας "8-σε-1". Χορηγούνται 7 μέρες μια φορά το τρίμηνο σαν προσλιψη.


... Το κείμενο έγραψε η Remiz για Superpopugai.ru
... Μετάφραση Google & Wind-sa.

... Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης<Link Removed>
 
Καταπληκτικο αρθρο Πωλινα! Πολυ κατατοπιστικο ειδικα για νεους παπαγαλοφιλους και οχι μονο!
 
Πολύ χρήσιμο & ενδιαφέρον το άρθρο σου Πωλίνα! Μπράβο & ευχαριστούμε!
 
Back
Top