Γενικά Γιατί έφυγε ο παπαγάλος μου;

Monk Parrot

PB New Member
Εγγραφή
15 Αυγ 2022
Μηνύματα
3
Πόλη
Νίκαια
Καλησπέρα πριν δύο χρόνια όσο ήμουν έξω ήρθε ένας μπλε μονκ, έκατσε στο χέρι μου και αποφάσισα να τον πάρω σπίτι. Στην αρχή ήταν καλός με όλους όμως στην συνέχεια άρχισε να συμπεριφέρεται καλά μόνο στον πατέρα μου και τους υπόλοιπους να τους τσιμπάει. Γενικά δεν είναι ήσυχος και κράζει. Εχθές έφυγε από το σπίτι ωστόσο τον βρήκαμε. Αυτό που με προβληματίζει είναι το γιατί έφυγε και έτσι σκέφτομαι μήπως είναι δυστυχισμένος και δεν περνάει καλά με αποτέλεσμα εγώ να νιώθω άσχημα. Μήπως ξέρει κανείς γιατί μπορεί να το έκανε αυτό;
 
Καλησπέρα. Έτσι όπως το γράφεις το μήνυμα μου δίνεται η αίσθηση ότι ο παπαγάλος ζει ελεύθερος μέσα στο σπίτι. Είναι κάπως έτσι τα πράγματα ή απλά τον βγάζετε κάποιες ώρες από το κλουβί του;
Σε γενικές γραμμές είναι πολύ δύσκολο ένα ζώο, πουλί να μην επιλέξει την ελευθερία του συγκριτικά με τη φροντίδα του υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Εξαιρούνται οι σκύλοι, γάτες αλλά αν κι εφόσον έχουν ταϊστεί από μικρά από ανθρώπους. Πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έφυγε...το αν θα καταφέρει να επιβιώσει έξω αν φύγει ξανά και δεν τον βρείτε...χλωμό το βλέπω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, κανείς δεν γνωρίζει, γιατί επίσης δεν έχουμε στοιχεία για την πρώτινή του κατάσταση όταν ήρθε στο χέρι σου για πρώτη φορά...που προφανώς για να το λες, έτσι θα είναι, αλλά επίσης θα σημαίνει ότι το πουλί ήταν ήδη εξοικειωμένο με κάποιον άνθρωπο που το φρόντιζε, το οποίο ενισχύεται και από το μπλε χρώμα του, που προσωπικά όσους μονκ ελεύθερους έχω δει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις, είναι στον αρχέγονο χρωματισμό.
 
@Monk Parrot
Καλησπέρα πριν δύο χρόνια όσο ήμουν έξω ήρθε ένας μπλε μονκ, έκατσε στο χέρι μου και αποφάσισα να τον πάρω σπίτι. Στην αρχή ήταν καλός με όλους όμως στην συνέχεια άρχισε να συμπεριφέρεται καλά μόνο στον πατέρα μου και τους υπόλοιπους να τους τσιμπάει. Γενικά δεν είναι ήσυχος και κράζει. Εχθές έφυγε από το σπίτι ωστόσο τον βρήκαμε. Αυτό που με προβληματίζει είναι το γιατί έφυγε και έτσι σκέφτομαι μήπως είναι δυστυχισμένος και δεν περνάει καλά με αποτέλεσμα εγώ να νιώθω άσχημα. Μήπως ξέρει κανείς γιατί μπορεί να το έκανε αυτό;

@ianos Ναι την περισσότερη μέρα είναι έξω από το κλουβί. Συνήθως τον βάζουμε μέσα το μεσημέρι για να φάμε και το βράδυ για να κοιμηθεί. Γενικά σαν ζώο θέλει χάδια και με τον πατέρα μου έχει πολύ καλές σχέσεις(όλη μέρα είναι πάνω του και ζηλεύει αν κάποιος τον πλησιάζει). Εχθές έφυγε κάτω από την κουρτίνα, (τον βρήκαμε σε ένα μπαλκόνι και μετά από λίγη ώρα που μας είδε πέταξε στον ώμο του πατέρα μου χωρίς να μας αποφύγει) ωστόσο σήμερα που είχαμε κλειστή την πόρτα και τον είχαμε βγάλει έξω, πήγε να ξαναδεί τον χώρο από τον οποίο έφυγε και αυτό μου φαίνεται περίεργο.
 
Προφανώς κάποιος τον είχε χάσει και πριν απο εσάς (μπλε δεν υπάρχουν εξω).
Οι παπαγάλοι ευκολα μπορούν να χαθούν και χωρίς να το θέλουν, ξέρω και προσωπικα πανω απο μια περίπτωση, που το χαν ελεύθερο κάποιους μήνες και μια μερα απλά με κατι τρόμαξε και πέταξε μακριά και χάθηκε για πάντα.
Έξω υπάρχουν άπειροι κίνδυνοι για ένα κατοικιδιο πτηνό που δεν ξερει ουτε απο αρπακτικά πτηνά και γάτες, ούτε απο αμάξια, ουτε να προσανατολιστει και να βρουν το σπιτι του, ούτε καν που να φάει και να πιεί νερό.
Αν αντίστοιχα είχατε υοοθετήσει ένα σκυλάκι και μένατε στη μέση της πόλης, με δρόμους αμάξια κλπ, θα το είχατε όλη μέρα με ανοιχτή εξωπορτα να φεύγει όποτε θέλει? Δεν θα είχατε ευθύνη να το κρατήσετε ασφαλές από τους κινδύνους?
Όπως το σκυλάκι μπορει να ζει μια χαρά στο διαμερισμα ασφαλές και να βγαίνει βόλτα με επίβλεψη σε ασφαλή μέρη, έτσι και ενας κατοικίδιος παπαγάλος έχει ένα μεγάλο, κατάλληλο και εμπλουτισμένο κλουβί για σπίτι και βγαίνει βόλτα μέσα στο σπίτι μας ή σε ασφαλές δωμάτιο, πάντα με κλειστά παράθυρα πόρτες κλπ ή έξω μόνο με σαμαράκι/λουρί ή κλουβάκι μεταφοράς.
 
@myr Ξέρετε μήπως πιο είναι προτιμότερο το λουρακι που μπαίνει στο πόδι του ή αυτό που μπαίνει στο σώμα του; Επισης είναι ασφαλές να βγω έξω με το λουράκι ή μπορεί να το κόψει;
 
@Monk Parrot
Το "παραδοσιακό" λουράκι ποδιού είναι πολύ επικίνδυνο, οι παπαγάλοι έχουν πολύ πιο αδύναμα οστά στα πόδια από πχ τα αρπακτικά πτηνά. Η δύναμη τους να πετάξουν δηλαδή εύκολα σπάει ή εξαρθρώνει το πόδι τους.
Κατάλληλο για παπαγάλους είναι το ειδικό λουρί-σαμαράκι, που αγκαλιάζει το σώμα χωρίς να σφίγγει τον λαιμό ή να εμποδίζει την αναπνοή, μαζί με ελαστικό αλλά πολύ ανθεκτικό στα δαγκώματα λουράκι που να μην τα τραβάει απότομα και τα τραυματίσει αν τυχον τρομάξουν και πεταχτούν. Την άκρη του πρέπει να την έχουμε πάντα ασφαλισμένη πάνω μας (πχ με γάτζο στην ζώνη) γιατι κρατώντας στοτην απλά στο χέρι ξεχνιομαστε και με ένα απότομο μπορεί να μας φύγει (και αν φυγει με λουρί κινδυνευει να μπλεχτει σε κλαδιά κλπ). Φυσικά δεν το αφήνουμε μονο του με το λουρι δεμενο κάπου, κάτι μπορει να συμβεί ή να το βγάλει/φάει και να φύγει.
Το καλύτερο και οικονομικότερο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι το aviator harness κατα τη γνώμη μου.
Πρέπει όμως να εκπαιδευτεί σταδιακά ο παπαγάλος για να μην το φοβάται και να το φοράει και είναι και λιγο στον χαρακτήρα του αν θα το δεχτεί τελικά, κάποιοι παπαγάλοι δέχονται πιό ευκολα χειρισμούς ενώ άλλοι δυσανασχετούν παρα πολύ όταν κάποιος τους περιορίζει και τους βγάζει-βάζει οτιδήποτε. Στην 2η περίπτωση, αν καταλήξει δηλαδή η όλη διαδοκασία να είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική για αυτόν, το καλύτερο εκναι να το σεβαστούμε και να το βγάζουμε μόνο μέσα στο σπιτι για πτήσεις και σε κλουβάκι για χάζι έξω.
[automerge]1686663354[/automerge]
Παρεμπιπτόντως αν είναι ο όμορφος μικρούλης στην φωτογραφία σας, φαίνεται γλύκας, να τον χαίρεστε🐦
Και χαίρομαι πολύ που σας γύρισε πίσω και είναι σπίτι του🙂
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top