Γενικά Γιατί δεν κελαηδάνε τα καναρίνια μου;

GreekMan72

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2017
Μηνύματα
2.149
Πόλη
Ραφήνα
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

Βρισκόμουν σε δειλειμμα για το ποιο θα ήταν το κατάλληλο forum γι αυτό το post..
Διότι, όπως θα καταλάβατε απο τον τίτλο, φαινομενικά μάλλον υπάρχει πρόβλημα, αλλα πρακτικά δεν μπορώ να το αιτιολογήσω ώστε να πω ότι έχω άρρωστα καναρίνια..

Καταρχάς έχω στην κατοχή μου τρία αρσενικά τα οποία τα διατηρώ ξεχωριστά μεταξύ του σε εξωτερικό χώρο μεν, αλλα, θεωρώ πως τους έχω εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σχετικά με την προστασία τους απο ρεύματα και αρπακτικά.

Στο παρακάτω post φαίνονται οι φίλοι μου και η κατασκευή μου για να τους προστατεύσω.

https://community.petbirds.gr/threa...ια-τα-πουλάκια-τον-χειμώνα.31479/#post-404413

Ωστόσο, εκτός απο τιτιβίσματα και λιγο.. κουβεντολοι μεταξύ τους, δεν κελαηδά κανένα απο τα τρία μετά την πτερροροια που κράτησε μέχρι τα μέσα Οκτώβρη περίπου και για τα τρία.

Εάν τα πάρουμε με την σειρά απο πάνω προς τα κάτω, το πρώτο ήταν πραγματικά « πολυβόλο» εάν μου επιτρέπεται η έκφραση. Μετά την πτερροροια όμως παρουσίασε ακαρεα στα πόδια και στην τραχεία. Με την κατάλληλη αγωγή θεραπευτικε και πλέον τα ακαρεα έχουν φύγει. Ωστόσο δεν έχει επανέλθει το γλυκό του κελάηδημα. Δεν ασθμαίνει, δεν κάνει ήχους σπόρου απο το στόμα του και τα ποδαράκια του ειναι μια χαρά. Ειναι ζωηρός, έχει όρεξη και όποτε με βλέπει μου τιτιβίζει αλλα μέχρι εκεί.

Το δεύτερο και το τρίτο δεν είχαν κάποιο παθολογικό πρόβλημα και ούτε παρουσιάζουν κάποιες ενδείξεις. Ειναι ζωηρά και τιτιβίζουν αλλα απο κελάηδημα.. Τίποτα☹

Περιττό να πω οτι η διατροφή τους ειναι πολύ καλή, η καθαριότητα σχολαστική και γενικά χρήζουν αγάπης και φροντίδας.

Να επισημάνω ότι σήμερα κατά την καθαριότητα παρατήρησα πουπουλάκια στους πατούς των κλουβιών στα δυο απο τα τρία. Ωστόσο κανένα αλλο σημάδι. Ζωηρά και ορεξάτα όπως πάντα..

Πραγματικά δεν ξέρω τι να σκεφτώ η τι να ψάξω για να βρω μια λύση. Δεν ειναι τόσο το κελάηδημα.. ας ειναι καλα κι ας κελαιδησουν όποτε γουστάρουν.. ειναι μήπως έχουν κάτι και δεν τα.. Προλάβω..

Επίσης να προσθέσω μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι σε παρά διπλανό σπίτι ένας τύπος έχει πέντε μικροσκοπικά κλουβιά παρατημένα σε ένα μπαλκόνι δεμένα όπως όπως με κάτι ναυλον απο υλικά συσκευασίας, έρχεται να τα δει όποτε θυμάται γιατί δεν μένει μόνιμα σε αυτό το σπίτι και γενικά τα λυπάμαι έτσι όπως τα βλέπω... Όμως αυτά.. χαλάνε τον κόσμο δεν πα να φυσάει να βρέχει η πιστεύω ακόμα και να χιονίζει.. Αυτό με..σκάει λιγάκι:D ...

Ρε μπάς και τα έχω καλομάθει; :)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις οποιες σας συμβουλές!
 
Αν πέρασαν τόσο αργά πτερόρροια νομίζω πως είναι φυσιολογικό που ακόμη δεν κελαηδάνε...
Με γνώμονα πως πολύ κοντά τους υπάρχουν άλλα που κελαηδάνε τότε πιστεύω πως σχετικά σύντομα θα αρχίσουν και τα δικά σου.
Το δεύτερο και το τρίτο δεν είχαν κάποιο παθολογικό πρόβλημα και ούτε παρουσιάζουν κάποιες ενδείξεις
Ειδικά για αυτά τα δύο... υπομονή χρειάζεται από σένα και ηρεμία στα πουλιά.
Μετά την πτερροροια όμως παρουσίασε ακαρεα στα πόδια και στην τραχεία.
Αυτό ποιος το διέγνωσε;
Και τι φάρμακα σου πρότεινε;
 
Ευχαριστώ για την απάντηση σου misalouris!

Απο υπομονή άφθονη! Καλα να ειναι!

Για το πουλάκι με τα ακαρεα.. Μόλις εντόπισα κάτι περίεργο στα πόδια του έψαξα στο Ίντερνετ και βρήκα αντίστοιχες φωτό που αναφέρονταν στα ακαρεα. Πήγα το πουλάκι σε πτηνιατρο (Κος Κερμαελ - Λυκόβρυση) και μου έδωσε αλοιφή για τα πόδια και σταγόνες για την περιοχή τις τραχείας.Epithol και Pulmosan αντίστοιχα.

Μου πρότεινε επίσης τις σταγόνες να τις βάλω προεραιτικα μια φορά και στα υπόλοιπα δυο καναρίνια όπως και έκανα.

Πάντως ευχαριστώ για την συμβουλή σου διότι Ωφειλω να ομολογήσω πως έχω προβληματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες.. ειδικότερα ακούγοντας την..συναυλία απο δίπλα.. Με καθυσηχασες!
 
Ανεξάρτητα του τι σου είπε ο γιατρός, τα ακάρεα της τραχείας πολύ συχνά θεωρούνται υπαίτιοι μιας κατάστασης αφωνίας ή κλικαρίσματος και ήχων σαν σπόρια που σπάνε, αλλά τα εν λόγω συμπτώματα ακόμα συχνότερα οφείλονται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά στα καναρίνια, στα οποία τα ακάρεα της τραχείας δεν είναι καθόλου μα καθόλου πιθανό να τα προσβάλλουν. Με άλλα λόγια θέλω να σου πω ότι πιθανότατα (με την έννοια της πιθανότητας δλδ) η διάγνωση ήταν εσφαλμένη, παρόλα αυτά πολύ κοινή μεταξύ των περισσότερων κτηνιάτρων.
Εφόσον βρίσκεις πουπουλάκια ή μάλλον πρόσφατα βρήκες, προφανώς η πτερόρροια ενδέχεται να ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, οπότε θα δώσεις περίπου έναν μήνα ακόμα αναμονής και λογικά τα πουλάκια σου θα αρχίσουν να πλέκουν το τραγούδι τους.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου φίλε ianos.

Η αλήθεια είναι ότι περά από την έλλειψη κελαιδίσματος τα πουλάκια είναι απολύτως υγιή και ζωηρά. Τουλάχιστον από ότι μπορώ να παρατηρήσω. Ειδικά τα σαββατοκύριακο που υπάρχει ο χρόνος για να γίνει αυτό.

Ωστόσο, τα πούπουλα που βρήκα με θορύβησαν σχετικά επειδή η πτερρόροια φάνηκε ότι είχε σταματήσει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.. Έχοντας λοιπόν διαβάσει περί κανονικής πτερόρροιας που διαρκεί ένα, λίγο πολύ, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, θεώρησα ότι υπάρχει πρόβλημα.. Παθολογική πτερόρροια δηλαδή..

Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να θέσω την ερώτηση μου. Δυστυχώς εμείς οι ερασιτέχνες λόγο του ότι υπάρχει πολύ πληροφορία πλέον στο διαδίκτυο, γινόμαστε κάποιες φορές αρκετά ευαίσθητοι με ότι διαβάζουμε και ότι βλέπουμε.

Εσείς οι εμπειρότεροι λοιπόν πληρώνετε το τίμημα του.. Πανικού μας :)
Η δίκη σας εμπειρία είναι αυτή που μας βοηθά να φιλτράρουμε την άφθονη πληροφορία με τον καλύτερο τρόπο.

Τώρα, σχετική με την διάγνωση του γιατρού, διαπίστωσα ότι, αυτά που μου είπε όπως και η αγωγή που μου έδωσε ήταν γραμμένα σε πάρα πολλά άρθρα συνεπώς υπέθεσα ότι πρόκειται για πρόβλημα, διάγνωση και θεραπεία, ρουτίνας.

Δεν πήγε ο νους μου ότι ενδεχομένως να ήταν λάθος, ειδικά εφόσον, εν τέλει, υπήρξε αποτέλεσμα.. Τώρα εάν ήταν συμπτωματικό τι να πω.. Πάντως το πρόβλημα ξεπεράστηκε.

Kαι πάλι ευχαριστώ πολύ! .. Θα επανέλθω εάν και εφόσον υπάρξει κάποια ένδειξη είτε προς το καλύτερο (εύχομαι) είτε προς το χειρότερο (απεύχομαι)
 
Δεν πήγε ο νους μου ότι ενδεχομένως να ήταν λάθος, ειδικά εφόσον, εν τέλει, υπήρξε αποτέλεσμα.. Τώρα εάν ήταν συμπτωματικό τι να πω.. Πάντως το πρόβλημα ξεπεράστηκε.
Προφανώς δεν διαβάζω σωστά κάτι στα μηνύματά σου... Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Εννοείς οτι με το πουλμοσαν και την επιθόλ έφυγαν τα ακάρεα στα πόδια τους ή κάτι άλλο που συνδέεται με το κελάηδημα του πτηνού που διαγνώστηκε με ακάρεα;
 
Προφανώς δεν διαβάζω σωστά κάτι στα μηνύματά σου... Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Συγνώμη εαν δεν ημουν σαφείς.. Με την αλοιφή που έβαζα κάθε δεύτερη μέρα έβλεπα σταδιακά τα "λέπια" στα ποδαράκια να υποχωρούν.. Τώρα δεν υπάρχουν. Με την σταγόνα στην τραχεία σταμάτησε ο ήχος σπασίματος σπόρων από το στόμα του αρα και τα ακάρεα της τραχείας (κατα την διάγνωση του γιατρου).
 
Επίσης με τη σταγόνα κανει κανεις θεραπεία και στα ακάρεα των ποδιών.
Σε ευχαριστώ για την πληροφορία.. Εάν το ήξερα αυτό θα είχα αποφύγει την επίπονη για το καναρίνι, διαδικασία του να το πιάνω μέρα πάρα μέρα για να του βάζω την αλοιφή.. Το στρέσαρα άνευ λόγου δηλαδή… 😵
 
Καλησπέρα GreekMan72.
Σου εύχομαι όλα να τελειώσουν ευχάριστα (αφωνία, ακαρεα) για τα καναρίνια και εσύ
να μην έχεις να ζηλέψεις καλοπροαίρετα τίποτα από τον γείτονα σου.
Όμως αυτά.. χαλάνε τον κόσμο δεν πα να φυσάει να βρέχει η πιστεύω ακόμα και να χιονίζει.. Αυτό με..σκάει λιγάκι:D ...
Θεωρώ ότι η αφωνία που έχουν μέχρι τώρα τα πουλιά οφείλετε στο έντονο στρεσάρισμα που έπαθαν από τις απαλείψεις της κρέμας που έκανες πιάνοντας τα στο χέρι.
Πιστεύω ότι στην αφωνία έχει παίξει ρόλο και το δηλητήριο του Pulmosan αν και για αυτό
δεν έχω εμπειρία προσωπική και για αυτό θα ήταν σωστό να γράψει κάποιο μέλος που έχει κάνει χρήση του.
Θα ήθελα να μάθω σε παρακαλώ που είχες τα πουλιά προτού τα βάλεις στην πραγματικά άψογη κατασκευή σου.
 
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 19!

Την επάλειψη την έκανα μόνο στο ένα από τα τρία γιατί το ένα είχε το πρόβλημα. Όντως ήταν μια στρεσογόνα διαδικασία για το καημένο το πουλάκι. Αλλά τι να έκανα; Αυτές τις οδηγίες είχα..

Εάν αυτό που αναφέρεις σε σχέση με το εάν έχει κακή επίδραση στα καναρινιά το Pulmosan ισχύει τότε έχει μεγάλη βάση στην.. Αφωνία.
Διότι, τώρα που το ανέφερες κάνω τον συνειρμό😱… πριν το βάλω προαιρετικά στα υγιή καναρινιά υπήρχαν κάποια μικρά αλλά χαρακτηριστικά «πλεξίματα» .. Από τότε και μετά υπάρχει η πτώση.. Απόδοσης.

Tα πουλάκια ήταν πάλι σε εκείνο το σημείο, στηριγμένα στον τοίχο σε ουπατ και γάντζους. Το ένα πάνω από το άλλο.

Προς το παρόν πάντως και τα τρία είναι σε απολυτή ηρεμία και προστασία στην περιοχή της Ραφήνας οπού μένω τα ΣΚ.. Έχουν όμορφη θέα, καλό φαγητό κλπ.. 5 Star Hotel:D… Για να δούμε πως θα πάει..

Σε ευχαριστώ πολύ όπως και να έχει!👍
 
Δηλαδή, δεν μένεις όλην την εβδομάδα με τα πουλιά;
Το pulmosan θεωρείται πολυ δραστικό φαρμακο με τοξική επίδραση στον οργανισμό των πουλιων, με αποτέλεσμα να τα καταπονεί για ενα διάστημα, εικάζω τουλάχιστον 20 ημερών, οποτε ίσως πράγματι και για αυτόν τον λόγο να αργούν να κελαηδήσουν. Αλλά αυτά που σου γράφω ειναι προϊόν ενός λογικού συνειρμού, με άλλα λογια δεν ειναι κατι που το γνωρίζω και μπορώ να το υποστηρίξω με βεβαιότητα.
 
Δυστυχώς λογο επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν είμαι όλη την εβδομάδα με τα πουλάκια εγώ προσωπικά. Τα αφήνω την Δευτερά κατα τις 10.00 το πρωί και τα ξαναβρίσκω την Παρασκευή το απόγευμα. Ωστόσο υπάρχει η σύντροφος μου εκεί σε καθημερινή βάση για πολλές ώρες οπότε τα παρατηρεί και τα προσέχει. Και εν ανάγκη θα σημάνει συναγερμό.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σου!
 
Το μόνο που μπορώ να πω για να βοηθήσω τη συζήτησή σας, είναι πως όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει το pulmosan , για 4-5 μέρες στη συνέχεια, τα πουλάκια ήταν υποτονικά, κατατονικά θα έλεγα.
 
Μα καλά, το pulmosan δεν χορηγείται και ακόμη μία η δύο φορες προκειμένου να σπάσει τον κύκλο ζωής των ακάρεων;

Σωστά.. Στο πουλάκι με τα ακάρεα μπήκε μια φορά πριν από περίπου 6 εβδομάδες. Η οδηγία ήταν να επαναλάβω μετά από 2 εβδομάδες. Τότε αφού επανέλαβα στο πουλάκι με το πρόβλημα έβαλα και στα αλλά 2 προαιρετικά κατά οδηγία. Αυτό συνέβη περίπου πριν 4, ίσως και 5 εβδομάδες.
 
Το έχω ακούσει απο πτηνίατρο.
Με μια πρόχειρη αναζήτηση, δεν είδα πολύ κόσμο ικανοποιημένο απο την αντιμετώπιση των ακάρεων στα πόδια απο Pulmosan. Μαζί με επιθολ, ναι, μόνο του όχι. Ένα παράδειγμα είναι και εδώ:
https://community.petbirds.gr/threads/Καταπολέμηση-του-ακάρεως-των-ποδιών-και-άλλα-χρήσιμα.17551/
Το ιδιο το Pulmosan αναφέρει ποια ακάρεα καταπολεμά.
Αν θέλεις Γιάννη, ποιος κτηνίατρος;

Σχετικά με το θέμα του φίλου και εγώ θα κατηγορούσα το Pulmosan.
 
Back
Top