Αναπαραγωγή Γιατί η κανάρα τσιμπάει τα μικρά;

Thanasiskont1

PB New Member
Εγγραφή
9 Μαϊ 2017
Μηνύματα
27
Πόλη
Καρδίτσα
Γειά σας... έχω ένα ζευγάρι καναρίνια και γεννησαν και τα μικρά είναι τώρα 24 ημερών και εχούνα πετάξει αλλά δεν τρώνε μο να τους και η καναρα άρχισε σήμερα να τα τσιμπάει γιατί το κάνει αυτο; Τι να κανω;
 
Η κανάρα θέλει να φτιάξει φωλιά ξανά.. Θέλεις να προχωρήσεις σε άλλη γέννα;
Για αρχή βάλε χώρισμα και άφησε τα μικρά με τον πατέρα ο οποίος θα αναλάβει τα μικρά
Αν πάλι θέλεις να κάνεις κιάλλη γέννα δώσε νήμα και φωλιά στην κανάρα και άσε τα μικρά μόνα τους, θα τα ταϊζει ο πατέρας τους από το χώρισμα
 
Συμφωνώ με τον προλαλησαντα η καναρα θέλει να προχωρήσει σε δεύτερη γέννα οπότε χρειάζεται και δεύτερη φωλιά για αυτό μασάει τα μικρά έτσι ώστε να μπορέσει να την χτίσει... Αν θέλεις να προχωρήσεις σε δεύτερη γέννα τότε θα πρέπει να δώσεις νήμα και φωλιά στην καναρα και εγώ στην θέση σου θα χωριζα τα μικρά από την μία μεριά και τους γονείς από την άλλη διαφορετικά αν αφήσει τον αέρα με τα μικρά θα πρέπει να τον πηγαίνεις από την μεριά της κανάρες για 3-4 μισάωρα την ημέρα.
 
Είναι η 5 γέννα αυτά τα μικρά θα βγάλω την καναρα σε άλλο κλουβί για να ξεκουραστουν και η δύο γονείς.
 
Ναι έχει κάνει 5 γέννες φέτος και όλες ητανα πολύ καλές έβγαζε η 5 μικρά η 6

Ε κάνε και 6η γέννα και στο τέλος θα πάρεις την κανάρα στο χέρι.
 
Ήταν μέσα σε κλούβα και γέννουσε συνέχεια δεν ξέρω γιατί μετά την έβαλα σε κλουβί
 
Ε κάνε κ 6η γέννα και στο τέλος θα πάρεις την κανάρα στο χέρι.
Κανονικά 3 γέννες το πολύ θα έπρεπε να την αφήσεις να κάνει. Σε καμία περίπτωση μην αφήσεις να κάνει και άλλη. Άσε την καναρα μόνη της και τον πατέρα από την άλλη με τα μικρά.
 
Για αυτό την έβαλα μέσα στο κλουβί γιατί στην κλούβα γένουσε συνέχεια μετά στην κλούβι γεννησε 1 φορά έφτασε στης 5 γέννες
 
Για αυτό την έβαλα μέσα στο κλουβί γιατί στην κλούβα γένουσε συνέχεια μετά στην κλούβι γεννησε 1 φορά έφτασε στης 5 γέννες
Τυχερός είσαι που μετά από τόσες γέννες τα πάει καλά και φροντίζει τα μικρά της, αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα είναι να την χωρίσεις από τα μικρά για να μην επιτεθεί ξανά και από τον αρσενικό για να μην ξανά ζευγαρώσει.
 
... Και σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, αν είναι δυνατό το θηλυκό καναρίνι, να είναι και μακρυά από τα άλλα, ώστε να μην έχει όχι μόνο οπτική αλλά ούτε καν ακουστική επαφή, λόγω του ότι θεωρείται ότι το κελάιδισμα του αρσενικού διεγείρει το αναπαραγωγικό σύστημα της θηλυκιάς. Σουπιοκόκκαλο φουλ, λαχανικά επίσης και σε πρώτη φάση δίνε της και θρεπτικές τροφές για καμία βδομάδα (αυγό - αυγοτροφή) να αναλάβει το πουλάκι και μετά μείωσε δραστικά την τροφοδοσία (όχι σε χορταρικά) ώστε να φτάσεις στο βασικό μείγμα σπόρων που χρησιμοποιείς, και αυξάνεις πάλι τη συχνότητα κατά την πτερόρροια.
 
Ναι έχει κάνει 5 γέννες φέτος και όλες ητανα πολύ καλές έβγαζε η 5 μικρά η 6

Με τα δικα μου αυτια ακουω ενα θηλυκο καναρακι που μου λεει,
Εγω στην Καρδιτσα στι 24- Μαιου λογω του οτι θελω να ζευγαρωσω ξανα, διωχνω τα πουλακια της προηγουμενης γεννας, για να κανω νεα φωλια. Εκανα 4 καλες γεννες σε κοινοβιο χωροκαι την 5η σε ιδιωτικο χωρο.
Αν δεν παρεμβετε εγω θα συνεχισω χωρις την γνωμη σας.
Λετε να μην τα καταφερω ;
Λετε εστω και να τα καταφερω δεν θα εχω δυναμεις για την πτεροροια;
Ισως να εχω παρατεταμενη πτεροροια;
Ισως να εχω πτεροροια σε λαθος εποχη ;
Αποκλειεται το γεγονος οτι ολα αυτα μπορει να μου συμβουν, αν διακοψω τις ορμονικες μου λειτουργειες τωρα;

Τι να του απαντησω ; 👎
Την γνωμη σας.
 
Τι να του απαντησω ;
Έχοντας ως δεδομένη γνώση πως στη φύση τα πουλιά αναπαράγονται 1-2-3 φορές το πολύ, ανάλογα το είδος τους, και τα καναρίνια γύρω στις δύο, θα της έλεγα πως κάτι δεν πήγε καλά μ' αυτήν και βγήκε εκτός πλαισιών. Ότι αυτό ίσως δεν θα έχει άμεσα εμφανή αποτελέσματα για φέτος (ίσως και να έχει όμως) αλλά σίγουρα θα της μειώσει την διάρκεια ζωής της και οπωσδήποτε της αναπαραγωγικής ζωής της.
Το πρόβλημα είναι όπως με κάποιες θρησκόληπτες γυναίκες που γεννούν κατ' έτος, κάνοντας δέκα+ παιδιά, καταλήγοντας 35-40 ετών χωρίς δόντια και κυρτές από τα μυοσκελετικά προβλήματα.
Όπως έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε για την αντισύλληψη τον άνθρωπο, άλλο τόσο πρέπει να προστατεύσουμε το θηλυκό πουλί μας.
Είναι προφανέστατο πως η ανώμαλη συμπεριφορά οφείλεται στις ανάρμοστες συνθήκες που εμείς το υποχρεώσαμε να ζει, είτε δεχόμενο στο κοινόβιο την πίεση διάφορων "πυρωμένων" αρσενικών, είτε με την υπερ-πλούσια διατροφή σε ακατάλληλες περιόδους. Αλλά το απίθανο είναι πότε πρόλαβε σε εξωτερική κοινοβιακή κλούβα να κάνει 4 γέννες; Πότε ξεκίνησαν δηλαδή να γεννάνε;
Δεν πιστεύω πως αφήνοντάς την μακριά από αρσενική επιρροή ακόμα και αν κάνει κάποια άγονη ωοτοκία θα αντιμετωπίσει ορμονικό πρόβλημα. Το πουλί χρειάζεται ανάπαυση.
 
Αποκλειεται το γεγονος οτι ολα αυτα μπορει να μου συμβουν, αν διακοψω τις ορμονικες μου λειτουργειες τωρα;
Μπορεί να γίνει αυτό; Εξ όσων γνωρίζω, μόνο μειώνοντας την φωτοπερίοδο μπορούμε να αναστείλουμε την σεξουαλική διάθεση στα πτηνά. Αλλά αυτό σ' αυτή τη φάση, θα δημιουργήσει; ίσως; και προβλήματα στην ομαλή μετάβαση στην πτερόρροια.
Δεν γνωρίζω μετά βεβαιότητας αν τέτοια παρέμβαση είναι εφικτή, γι' αυτό προσπέρασα την ερώτηση.
 
Στη φύση τα πουλιά αναπαράγονται όσο βρίσκουν την τροφή που χρειάζονται, όσο οι καιρικές συνθήκες τους το επιτρέπουν και όσο αισθάνονται ακμαία.
Συνεπώς δεν είναι σπάνιο να τα βρούμε σε αναπαραγωγή για περισσότερες από τρεις φορές...
Στα καναρίνια επειδή αρκετά από τα "άγρια ένστικτα" εξαφανίστηκαν μέσα στους αιώνες αναπαραγωγικής προσπάθειας.. χάριν της εξαιρετικά "επιλεκτικής" και μακροχρόνιας επιμειξίας και μαζί μ' αυτά χάθηκε και η "δύναμη" των άγριων προγόνων τους... προτείνουμε λιγότερες.
Στα πουλιά που ζουν είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους για να τα σταματήσουμε αρκεί να πετάξουμε τα αυγά της επόμενης γέννας πριν αρχίσει η επώαση και συνεπώς και η ζωή μέσα τους.
Στο κοινόβιο όμως μιας μεγάλης κλούβας τα πάντα εξελίσσονται ανεξέλεγκτα
Για μένα άξιο παρατήρησης δεν είναι μόνο ο αριθμός στις γέννες αλλά το γεγονός πως μπορεί άνετα αν υπάρχει αιμομιξία μέσα σ΄αυτή.
Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος είναι ο πατέρας των μικρών, άσχετα αν βλέπουμε ένα συγκεκριμένο αρσενικό να βοηθά στο μεγάλωμα.
Οι πιθανότητες κάποιο να είναι πατέρας των μικρών... είναι ίδιες για όλα τα αρσενικά της κλούβας.
 
Σε περίπτωση που ζευγαρωσαν αδέρφια ή παιδιά με γονείς τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει;
 
Back
Top