Αναπαραγωγή Γιατί η κανάρα τσιμπάει τα μικρά;

τι είναι ο εκφυλισμος
Εκφυλισμός = εξασθένιση, διαφοροποίηση προς το χειρότερο.
Δηλαδή μητέρα με γιο πχ δεν υπάρχει πρόβλημα έτσι;
Κάθε αιμομικτικό ζευγάρωμα επιφέρει σταθερό εκφυλισμό του είδους.
Στις περιπτώσεις των αδερφών αυτό γίνεται εξαιρετικά πιο εμφανές.
Οι περισσότερες μεταλλάξεις στα καναρίνια είναι απόρροια αιμομικτικών συνδυασμών με συνέπεια γενετικές αδυναμίες και ασθενικούς οργανισμούς στα πουλιά.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...ρωτάω γιατί είχα δει το Google μια καρτέλα στην οποία έλεγε κάθε χρόνο ο πατέρας ζευγαρώνει με την πιο γονιμη κόρη.
 
Εύα, τα καναρίνια είναι διπλοειδείς οργανισμοί. Δηλαδή έχουν ζεύγη χρωμοσωμάτων (ομόλογα). Στο κάθε ένα από τα ομόλογα χρωμοσώματα του ζεύγους, στην ίδια θέση εδράζεται ένα γονίδιο που ελέγχει ένα χαρακτηριστικό. Επομένως για τα καναρίνια (και όσον αφορά τα περισσότερα χρωμοσώματά τους) δύο γονίδια ελέγχουν την ίδια ιδιότητα. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να την ελέγχουν με τον ίδιο τρόπο. Επίσης οι ασθένειες (ευαλωτότητες, ευαισθησίες κλπ) συνήθως ελέγχονται από παθογόνα γονίδια τα οποία όμως συνήθως πάλι είναι και υπολειπόμενα. Έτσι τα άτομα που φέρουν ένα υγιές γονίδιο και ένα υπολειπόμενο στα κύτταρά τους, στα οποία το υγιές επικρατεί του υπολειπόμενου (και αυτό είναι σύνηθες) έχουν φαινότυπο (εξωτερική εμφάνιση και βιοχημική σύσταση) φυσιολογικού ατόμου. Τα ομόζυγα όμως άτομα ως προς το παθογόνο υπολειπόμενο γονίδιο συνήθως εκφράζουν την ασθένεια στον φαινότυπό τους. Όπως καταλαβαίνεις, το ζευγάρωμα ατόμων της ίδιας οικογένειας είτε πρόκειται για γονέα με παιδί είτε χειρότερα για αδέρφια, αυξάνει την πιθανότητα να παραχθεί απόγονος με ζευγάρι-α γονιδίων παθολογικών και επομένως ασθενής. Για αυτό λέμε (αλλά όχι μόνο για αυτό) ότι η ποικιλλομορφία σε μια δεξαμενή γονιδίων (πληθυσμός) είναι ευνοική για την πορεία του είδους
 
Back
Top