Ασθένειες Γιατί τα φτερά του παπαγάλου μου είναι ξεφτισμένα;

Μαρία Σ

PB New Member
Εγγραφή
5 Ιαν 2017
Μηνύματα
39
Πόλη
Σάμος
Γεια σας έχω ενα zako 3 χρόνον και η ουτα του και λίγο η φτερούγες του είναι ξεφτισμενες δεν έχει πολύ ζωηρά χρώματα και το ράμφος του έχει σημεία που είναι άσπρο και όχι μαύρο παρατηρώ πως έχει και ξηροδερμια... Όταν τον αγόρασα από το. Μαγαζί είχε ένα χτύπημα στο ρουθούνι ο μαγαζάτορας δεν μου ανέφερε κάτι ο συγγενείς μου που δεν ήξερε δεν ήξερε όταν πέρασε από έλεγχο μας το είπαν.

zako.webp zako2.webp zako3.webp
 
ειναι 3 χρονον και το. Εχω 5 μήνες... Του περνώ τροφή με φρουτα μέσα όμως αυτός που είχε το pet shop δεν τον είχε μάθει να τρώει φρούτα και δεν τα πολύ τρώει
 
Ξέρεις την προηγούμενη ζωή του; Την πέρασε στο μαγαζί, ήταν σε οικογένεια; Τι τρώει γενικά; Να σου πω γενικά πως οι african grey υποφέρουν σε μεγάλο ποσοστό από έλλειψη ασβεστίου και αβιταμίνωση Α.
Όλα αυτά οφείλονται σε ελλιπή διατροφή. Γι' αυτό πρέπει να συζητήσουμε αναλυτικά γι' αυτό. Επίσης μπορούμε να δούμε πιο καθαρά το αριστερό του ρουθούνι;
Από το πτέρωμα η ουρά φαίνεται ταλαιπωρημένη αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή θέση της πατήθρας. Πρόσεχε να έχει απόσταση από τα κάγκελα, όπως και αν κάθεται το πουλί.
 
Όντως η διαρύθμιση του κλουβιού διαδραμματίζει καθοριστικό ρόλο στην έπειτα ζωή και εξωτερική εμφάνιση του πτηνού.
Μια φωτογραφία με το συνολικό χώρο διαβίωσής του θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.
Να τον χαίρεσαι!
 
Στο pet shop δεν ξερω τι μπορεί να περνούσε διότι τον πήρα από Αθήνα και εγώ είμαι Σάμο
 
Με προβληματίζει το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το κλουβί και για την ακρίβεια το υλικό με το οποίο έχει επιστρωθεί για να έχει αυτό το χρυσό χρώμα. Σε κάποια σημεία φαίνεται ότι έχει φύγει και το πιθανότερο είναι να το έχει καταναλώσει το πουλί.
 
Όντως η διαρύθμιση του κλουβιού διαδραμματίζει καθοριστικό ρόλο στην έπειτα ζωή και εξωτερική εμφάνιση του πτηνού.
Μια φωτογραφία με το συνολικό χώρο διαβίωσής του θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.
οι φωτογραφίες θα ανέβουν σε λίγο απλά καθημερινά σχεδόν το περνώ με το κλουβί του στο σαλόνι από την τζαμαρία του σπιτιού...Αυτό για το κλουβί δεν το γνωρίζω γιατί το πλένω το κάτω μέρος με νερο μια φορά την εβδομάδα.

zako4.webp zako5-min.webp
 
Ναι η παρατήρηση του @Stavros είναι πολύ σημαντική. Η δηλητηρίαση από μέταλλα είναι αργή και οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας συν τω χρόνω.
Αφού θέλεις και μπράβο σου να τον φροντίσεις όσο καλύτερα γίνεται, να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά, παίρνοντας υπ' όψιν και τις αλλαγές και φροντίδες που πρέπει να κάνεις και εσύ τις οικονομικές σου δυνατότητες για κάτι τέτοιο.
  • Υπάρχει γιατρός που να γνωρίζει αν όχι άριστα έστω κάπως από πτηνά εκεί που είσαι;
  • Γνωρίζεις το φύλο του πουλιού;
  • Μπορούμε να δούμε όλο το κλουβί;
  • Μπορούμε να έχουμε φωτογραφία καθαρή του αριστερού ρουθουνιού;
  • Μπορείς να περιγράψεις αναλυτικά την διατροφή του; Τι σπόρους του δίνεις και τι άλλο εκτός από σπόρους;
  • Το κλουβί αυτό είναι πρόσφατο των 5 μηνών, ή είναι αυτό που τον είχε το petshop;
 
τις φωτογραφίες της εστειλα https://community.petbirds.gr/members/1/ και περιμένω και οι σπόροι φιστίκια βιταμίνες έχουν ανανά καρύδα μπανάνα κ.Α τις πρωινές ώρες τον περνώ στην κουζίνα στην τζαμαρία για να πολύ φως και μετά το μεσημέρι στο σαλόνι γιατι εκεί τον βγάζω έξω το κλουβί το είχε από το μαγαζί.. Κατά καιρούς προσπαθώ να του μάθω να τρώει τα φρούτα διότι αυτός δεν του έβαζε με τροφή φρουτα και δεν έχει μάθει να τα τρώει
 
Η σχέση σας είναι καλή΄; Είναι ήμερο πουλάκι; Μιλάει καθόλου;
Κοίτα το κλουβί δυστυχώς είναι ακατάλληλο. Ένα κλουβί όχι ιδανικό αλλά εντάξει, θα σου στοιχίσει 150 με 200 ευρώ και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην είναι βαμμένο.
Διάβασε εδώ <Link Removed> περί κλουβιών για παπαγάλους και κράτα το στην άκρη του μυαλού σου.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να βρεις εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης του πουλιού, για να μην δαγκώνει από ανία τα κάγκελα.
Οι τρόποι είναι όσο γίνεται, σε σχέση και με το πρόγραμμα της ζωής σου περισσότερες ώρες<Link Removed> και αλληλεπίδραση και παιχνίδια μεταξύ σας και όταν είναι εντός του κλουβιού, ενασχόληση του με αυτοσχέδια φτηνά <Link Removed>που θα τα φτιάχνεις μόνη σου ή θα τα μαζεύεις από την φύση (<Link Removed>, κουκουνάρια κτλ), και με κατάλληλη καθαριότητα θα του τα δίνεις να τα καταστρέφει.
Τώρα για την διατροφή αφού δεν έχει μάθει, είναι απαραίτητο να προσπαθήσεις να το μάθεις εσύ. Γιατί όσα πρόσθετα βιταμινών και αν λένε πως έχουν οι σπόροι, ποτέ δεν μπορούν να καλύψουν την έλλειψη της σωστής διατροφής.
Ποια είναι η σωστή διατροφή των παπαγάλων γενικά, περιγράφεται σ' αυτό το άρθρο <Link Removed>.
Επειδή οι παπαγάλοι είναι μιμητικοί αλλά και ζηλιάρηδες και νοιώθουν ασφάλεια όταν τρώμε κάτι εμείς οι φροντιστές τους, ο καλύτερος τρόπος να μάθει να δοκιμάζει, είναι όταν κάθεστε μαζί στο σαλόνι να ετοιμάζεις ένα πιάτο με κομματάκια <Link Removed>, <Link Removed> και <Link Removed> από τα οποία να τσιμπολογάς κι εσύ. Είναι περισσότερο από σίγουρο πως θα έρθει να δοκιμάσει και αυτό.
Στο τέλος <Link Removed>, θα βρεις πινακάκι, με τρόφιμα και βιταμίνες που περιέχουν. Εστίασε σ' αυτά που έχουν Α και πάντα να διαλέγεις φρέσκα εποχής για να του δίνεις, ή και κάποια κατεψυγμένα όπως καλαμπόκι ή ανάμεικτα λαχανικά του μπάρμπα-στάθη, αφού τα ξεπαγώσεις, τα ξεπλένεις να φύγει ο πάγος της κατάψυξης και τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να στεγνώσουν λίγο για να τα φάει.
Ξέρω πως η αρθρογραφία του φόρουμ είναι μεγάλη και στην αρχή-αρχή όταν είμαστε καινούργιοι ζαλίζει λιγάκι. Σου δίνουμε τα θέματα εδώ, να τα έχεις να ανατρέχεις και όχι για να τα διαβάσεις όλα μαζί. Εσύ ότι θέλεις, θα ρωτάς :)
Κράτησε και τον <Link Removed>για να τον έχεις επίσης στα υπ' όψιν.
Επίσης για να ενισχύσεις το ασβέστιο, πρέπει πάντα να έχεις στο κλουβί διαθέσιμο σουπιοκόκκαλο και να του δίνεις ξηρούς καρπούς όπως ωμά ανάλατα αμύγδαλα και ελάχιστες ποσότητες τυρί γκούντα που και που, καθώς και ωμό σουσάμι στους σπόρους.
Το άλλο ρουθούνι δεν φαίνεται και πάλι καλά και μοιάζει να είναι πρησμένο;
 
Ευχαριστώ.. Δεν είναι πρησμένο είναι εκεί που είναι το ρουθούνι και είναι σαν χτύπημα αυτό το είχε από την ώρα που τον πήρα όταν το είδα μια κοπέλα που έχει τελειώσει κτηνίατρος αλλά μόνο για γάτες και σκύλους μου είπε πως μοιάζει με χτύπημα αλλά δεν ήταν σίγουρη γιατί οι γνώσεις της δεν είναι επαρκείς

Μόνο με εμένα τα πάει Καλά και την μητέρα μου σε εμένα αντιβαίνει πάνω μου τον χαϊδεύω σε κανένα άλλο δεν κάθεται και με τους άνδρες έχει μια μικρή ένταση
 
Ή θα πρέπει να ψάξεις για κάποιον γιατρό στην Σάμο ή αυτή η γιατρός που είναι παραδειγματικά τίμια να πει πως δεν ξέρει, αν αποφασίσει να ασχοληθεί λιγάκι, θα μπορέσει να σε βοηθήσει με το πουλί σου, να το θεραπεύσεις από αυτό το πρόβλημα.
Πρόσφατα διάβασα κι εγώ γι' αυτή την περίπτωση, διαβάζοντας για τους african grey, στους οποίους είναι συχνότερο πρόβλημα από άλλα πουλιά.
Η προέλευση του προβλήματος μπορεί να είναι από διάφορες αιτίες, το γεγονός είναι πως από κάποιου είδους μόλυνση, δημιουργήθηκε σκλήρυνση από ξένα σώματα. Αυτό δημιουργεί δύσπνοια στο πουλί και είναι παράγοντας και άλλων πιθανών μελλοντικών μολύνσεων, όχι επικίνδυνων για σας, μην φοβάσαι. Είναι ας πούμε σαν μια κακοφορμισμένη πληγή.
Πρέπει να γίνει εντοπισμός της έκτασης από την γιατρό με την χρήση ισχυρού φωτός και καθαρισμός με αιχμηρό χειρουργικό εργαλείο.
Δεν θα πονάει το πουλί. Το θέμα είναι πως χρειάζεται ειδικός για την πράξη αυτή, γιατί ενδέχεται να υπάρξει αιμορραγία και αντιμετώπισή της ιατρικά.
Στην συνέχεια θα χρειαστούν καθημερινές πλύσεις για κάποιο διάστημα μέχρι πλήρους αποκατάστασης.
Ακούς το πουλί να έχει συριγμό το βράδυ που κοιμάται;
Εδώ κάποια πηγή avianmedicine.net/content/uploads/2013/03/41.pdf σελ. 10-11
και το κείμενο στα αγγλικά δυστυχώς δεν πρόλαβα να το μεταφράσω.

Rhinoliths
Rhinoliths may occur secondary to chronic malnutri- tion and rhinitis . These masses, formed of desiccated secretions and debris, cause a physical obstruction to respiration, which may result in respiratory distress and disfiguring atrophy of the nares.

Clinical signs include sneezing, upper respiratory sounds and inflation of the infraorbital air sac during expiration. Rhinoliths are difficult to diagnose, and identification requires probing under magnification and a strong light source. Once the technique for visualizing these concretions has been mastered, their occurrence will seem quite common.

removal of rhinoliths requires magnification. Nasal tissues are friable and bleed easily when traumatized, which also predisposes the mucosa to infection. A wooden applicator stick broken to create a long bevel works well to begin the gentle removal of the mass.

The beveled applicator stick is used to elevate the concretion from the margin of the naris followed by slow, precise, gentle probing with pressure to separate the mass from the wall of the nasal cavity. Once the margins of the mass are clearly identified, a slightly thicker metal spatula may be used to finish the dissection. The lith usually breaks during manipulation and is retrieved in fragments. Fragments may fall caudally into the nasal cavity and must be flushed from their resting place behind the turbinates.

Once the rhinolith is removed, the lining of the nasal cavity should be swabbed and evaluated cytologically and by culture for mycotic and bacterial pathogens. The nares should be flushed with dilute chlorhexidine, and any fungal or bacterial component should be treated systemically with appropriate an timicrobial medications.
 
Όχι αναπνέει φυσιολογικά βασικά δεν έχω παρατηρήσει να του δημιουργεί κάποιο πρόβλημα μίλησα και με ένα παιδί που έχει κάνει σεμινάρια πάνω στους παπαγάλους και ήρθε και το ειδε μολις τωρα και μου είπε πως είναι χτύπημα αλλά είναι μια χαρα
 
@maria p η ηλικια του δεν φαινεται διαφορετικα ε; Μονο με την δηλωση του πωλητη δηλαδη που μπορει να εχει πει κ ψεματα; και ο λογος που το λεω ειναι γιατι οταν η γυναικα μου ειχε παει Κυπρο, Αλεξανδρινό με κολλιε, αρσενικο δηλαδη, της τον ειπανε σε πετ 4 μηνων οταν ρωτησε! Και ολοι ξερουν οτι στα 2 χρονια βγαζει χρωμα στον λαιμο! Μπορει να ηταν δηλαδη απο 2 εως 32!
 
@maria p η ηλικια του δεν φαινεται διαφορετικα ε; Μονο με την δηλωση του πωλητη δηλαδη που μπορει να εχει πει κ ψεματα; και ο λογος που το λεω ειναι γιατι οταν η γυναικα μου ειχε παει Κυπρο, Αλεξανδρινό με κολλιε, αρσενικο δηλαδη, της τον ειπανε σε πετ 4 μηνων οταν ρωτησε! Και ολοι ξερουν οτι στα 2 χρονια βγαζει χρωμα στον λαιμο! Μπορει να ηταν δηλαδη απο 2 εως 32!
φαίνεται από το ράμφος του η ηλικία του
 
Back
Top