Ασθένειες Γιατί χάνει πούπουλα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MrNek36
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MrNek36

PB Member
Εγγραφή
28 Απρ 2018
Μηνύματα
539
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους. Πρόσεξα σήμερα ότι το θηλυκό που πήρα την παρασκευή χάνει κάποια πουπουλάκια. Το έχω δει να φτοιάχνει και να τακτοποιεί το φτέρωμά του πολύ συχνά. Πρόκειτε για πτερόρροια που ξεκίνησε λόγω του ότι το πουλί βρισκόταν σε εσωτερικό χώρο πριν ή οφείλεται σε άγχος λόγω αλλαγής περιβάλλοντος; Τώρα που είναι μεσημέρι του έβαλα και μπανάκι να το βοηθίσω λιγο.
 
Σίγουρα η αλλαγή του περιβάλλοντος και η διαφορά θερμοκρασίας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο...
Προσπάθησε να έχεις την ίδια θερμοκρασία και φώς με τον χώρο που ζούσε το πουλί πριν..
Σε 20-30 μέρες θα έχει προσαρμοστεί πλήρως...
Να το χαίρεσαι!
 
Για ποσα πουπουλα μιλαμε;
Δωσε μια βαση 5-10 λεπτα αν τα τραβαει απο λαιμό και ραχη.
Μαθε σε τι κατασταση διατροφικα, σε σχεση με την αναπαραγωγη,την ειχε ο προηγουμενος ιδιοκτητης. Μαζι με αυτο και την διαρκεια φωτισμου.
 
λόγω του ότι το πουλί βρισκόταν σε εσωτερικό χώρο πριν ή οφείλεται σε άγχος λόγω αλλαγής περιβάλλοντος;
Πες μας αν θέλεις το λόγο αυτής της αλλαγής του χώρου διαβίωσης του καναρινιού καθώς και αν έχει διάθεση ή δείχνει νωχελικό.
 
Πες μας αν θέλεις το λόγο αυτής της αλλαγής του χώρου διαβίωσης του καναρινιού καθώς και αν έχει διάθεση ή δείχνει νωχελικό.

Πριν τα είχε ο άνθρωπος μέσα διότι η εκτροφή του είναι εσωτερική. Στο δικό μου το σπίτι δεν έχω κάποιο δωμάτιο για να έχουν ηρεμία και ησυχία και να μπορούν να έχουν φυσικές συνθήκες φωτισμού μιας και σε όλα κυκλοφορούμε. Επιπλέον υπάρχει θέρμανση στο σπίτι. Όλα αυτά μαζί με φοβήσαν μηπως αλλάξει το βιολογικό ρολόι τους και κάνουν πρόωρες πτερόρροιες. Συνεπώς επέλεξα να έχω τα πουλιά έξω για δικό τους όφελος. Διάθεση έχει και μπάνιο έκανε. Δεν είναι υπερκινητικό σαν το προηγούμενο που είχα και το απέδωσα σε γονίδια γκλόστερ που έχει. Τρώει συνέχεια δε, δηλαδή για άρρωστο δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση.

Τώρα προς απάντηση και του @Deukalion τραβάει και την χαρτοπετσέτα στον πατο που έχω (έχω σχάρα). Το είδα να πειράζει συνήθως το μέρος που είναι ανάμεσα σε φτερά και στέρνο. Κατα διαστήματα "ξυνει" (τακτοποιει) με το ποδι τα φτερα και ανοιγει λίγο το φτερό της τεντόνωντας και το πόδι προς αυτή την κατεύθυνση. Την ψιλιάστηκα όταν είδα και γω το χαρτί το ότι πιθανώς αρχίζει να πυρώνει λόγω και των προηγουμένων συνθηκών συν ότι ο αρσενικός δεν παύει όλη μερα να κελαηδάει.
 
Στην παραπάνω περίπτωση και να δε συνεχιστεί το φαινόμενο (πιστεύω πως θα σταματήσει άμεσα) θα πρέπει να θεωρήσουμε την πτώση των φτερών ως συμπτωματική.
Σε αντίθετη περίπτωση μας ενημερώνεις ώστε να ψάξουμε για την καλύτερη δυνατή λύση.
 
Ευχαριστώ πολύ! Μια ερώτηση: Θα τα αλλάξει όλα τώρα ή θα σταματήσει;

Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο που υποβόσκει (αρρώστια) και η διατροφή του είναι η σωστή για αυτη την περίοδο σε τρεις εβδομάδες θα έχει αλλάξει λίγα πούπουλα και θα έλθει στην κανονικότητα του...
 
Γιάννη ίσως τα λίγα πούπουλα που "έφυγαν" να οφείλονται στην πίεση που ασκεί το ανθρώπινο χέρι πάνω στο κορμί του όταν το έπιασαν για να του αλλάξουν κλουβί και "αφεντικό".
Θεωρώ μάλιστα πως μετά από μερικές μέρες πάντα πρέπει να αλλάζουν με νέα τα φτερά που έχουν καταστραφεί από παρόμοιες επαφές.
 
Πρόκειτε για πτερόρροια που ξεκίνησε λόγω του ότι το πουλί βρισκόταν σε εσωτερικό χώρο

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, αν το καναρίνι ακολουθούσε τα ανθρώπινα ωράρια ύπνου στον εσωτερικό χώρο(φως 13 ώρες+), τότε πολύ πιθανό να ξεκινήσει κανονική πτερόρροια τώρα που βγήκε έξω.
 
Γιάννη ίσως τα λίγα πούπουλα που "έφυγαν" να οφείλονται στην πίεση που ασκεί το ανθρώπινο χέρι πάνω στο κορμί του όταν το έπιασαν για να του αλλάξουν κλουβί και "αφεντικό".
Σωστά πολύ πιθανό!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα, λείποντας απ την κυριακή, το πρώτο πραγμα που έκανα όταν ήρθα σπίτι ήταν να δω την θηλυκιά για τα πούπουλα. Δεν μου φαίνεται οτι χάνει άλλα. Βέβαια θα το σιγουρέψω αύριο που θα τα καθαρίσω και θα φανει αν όντος υπάρχουν νεα πούπουλα πεσμένα.
 
Προσωπικά μου κάνει για παθολογική πτερόρροια απο την αλλαγή περιβάλλοντος μάλλον, καλό θα είναι να της δώσεις για κάποιες μέρες σκεύασμα για την πτερόρροια.
Ριξε μια ματια εδω ...
 
Back
Top