Ασθένειες Γιατί χάνει πούπουλα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MrNek36
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Νεκτάριε επέτρεψε μου να μεταφέρω μια δίκη μου εμπειρία,

Δυο από τα καναρινιά μου τα είχα σε εσωτερικό χορω πέρυσι από το φθινόπωρο και μετά (άλλωστε κάπου εκεί τα αγόρασα).. Ο λόγος ήταν πρώτα πρώτα η άγνοια μου καθώς επίσης και η ανεπάρκεια εξοπλισμού διαβίωσης σε εξωτερικό χώρο.
Κατόπιν έφτιαξα μια κατασκευή και τα έβγαλα έξω περίπου μέσα Δεκεμβρίου.. Κατά τα μέσα Φλεβάρη με Μάρτη, εάν θυμάμαι σωστά και τα δυο μπήκαν σε πτερόροια. Τέλη Αυγούστου, ξαναμπήκαν σε πτερόροια που είναι και η φυσιολογική περίοδος εφόσον προετοιμάζονται για τον χειμώνα. Περάσαν δηλαδή δυο πτερόροιες μέσα σε 6 και κάτι μήνες😱.. Κι όλα αυτά επειδή δεν είχα ηδέα.. Τα ταλαιπώρησα άδικα τα κακομοίρα..😧

Όλο αυτό από εμένα μεταφράστηκε στο ότι, η οποία αλλαγή στην θερμοκρασία όπου ζουν τα πουλάκια επιφέρει άμεση ενεργοποίηση του ενστίκτου προσαρμογής τους.

Να πω ότι τα πουλάκια για όλη αυτή την περίοδο κελαηδούσαν ελάχιστα ή και καθόλου για μεγάλες περιόδους. Το μόνο που τους έδινα εκτός από την έτσι κι αλλιώς πλούσια τροφή τους ήταν βιταμίνες στο νεράκι.
Πλέον και αφού τα έχω αφήσει στην ησυχία τους σε εξωτερικό χώρο "έστρωσαν" και τα δυο και από τον περασμένο Νοέμβριο επανήλθε και το κελάηδημα στο απόλυτο. :)
 
Χρήσιμο που το ανέφερες Δημήτρη. Εγω το Σάββατο που τα καθάρισα δεν είδα την άλλη μέρα, την Κυριακή, καθόλου νέα πούπουλα στο κλουβί της. Το θέμα είναι ότι κατά διαστήματα την βλέπω με το ράμφος της τα ψαχουλευει και στο στερνό της και στο πλάι. Η πορεία θα δείξει. Απορίας άξιο δε το γεγονός ότι απ τη ζέστη στο κρύο τα αλλάζουν, ενώ περιμενε κάνεις (άπειρος) ότι ο οργανισμός του πουλιού θα τα συγκρατούσε λόγω κρύου αλλά φαίνεται καταλαβαίνει μόνο την αλλαγή θερμοκρασίας και όχι θερμότερο η ψυχρότερο.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Και πάλι παραθετω δικά μου συμπεράσματα και όχι κανόνες(είμαι ανοικτός σε παρατηρήσεις)

Θεωρώ ότι αυτό που τα επηρεάζει είναι η αλλαγή από θερμό σε ψυχρό.. Όχι το αντίθετο. Και αυτό το λέω πάλι εμπειρικά από τα όσα έχω δει με την περίπτωση της Καίτης που πήρα για θεραπεία. (Θηλυκό). Το πουλάκι ήταν έξω στους, περίπου, 12 βαθμούς και τώρα την έχω μέσα στους 21. Κανένα θέμα με φτερά και.. Πούπουλα:) Είμαι όμως σίγουρος πως εάν την βγάλω τώρα έξω θα έχουμε θέματα σαν αυτά που περιέγραψα παραπάνω.

Τα πουλάκια μας αλλάζουν τα φτερά τους σε εποχή που ακόμα δεν έχει πολύ κρύο. Δηλαδή, Αύγουστο, Σεπτέμβρη άντε και λίγο Οκτώβρη. (Πάνω κάτω όλα αυτά) Σε αυτό το διάστημα οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια αργή και σταδιακή μείωση που το πουλάκι μπορεί να την διαχειριστεί άνετα.
Όλους αυτούς τους μήνες έχει ήδη προλάβει και έχει εξοπλιστεί για τις δυνητικά κρύες μέρες του Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Ιανουαρίου κλπ.

Αυτό που είχα κάνει εγώ ήταν από τους, μέσο όρο, 21 βαθμούς να τα μεταφέρω ακαριαία στους 8-10...Αυτό στην φύση δεν συμβαίνει ποτέ μέσα σε 1 λεπτό... Αυτά λοιπόν αντιμετώπισαν μια άμεση αλλαγή και ανάλογά αντέδρασαν... Όμως δεν διαθέτουν μηχανισμό.."επίσπευσης".. Τους πήρε τον χρόνο που τους παίρνει φυσιολογικά για να αλλάξουν τα φτερά τους. Δυο μήνες περίπου..Φαντάσου λοιπόν πόσο πολύ επίπονο, βεβιασμένο και βάναυσο ήταν αυτό που τους έκανα εν αγνοία μου.. Πάλι καλά που δεν είχαμε άλλα... Κάτι που αποδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικά ακόμη και στην δική μου ανοησία..

Θεωρώ πως το ημερολόγιο και το ρόλοι των πουλιών είναι δυο πράγματα, η θερμοκρασια και η διάρκεια φωτός. Για αυτό και όταν τους το αποσυντονίζουμε αυτά αντιδρούν αναλόγως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ακολουθούν την φύση είναι ότι, παρατηρώντας τα δικά μου, διαπίστωσα πως όσο περνούν οι εβδομάδες και μεγαλώνει η μέρα, η ώρα που ξεκινούν το κελάηδημα τους κυλάει προς τα πίσω.. Δηλαδή όλο και ποιο νωρίς.. Με φοβερό συγχρονισμό αλλά και ακρίβεια 5λεπτου! Πλέον ξεκινάνε στις 07:35/40 ενώ πριν κάνα δυο εβδομάδες ήταν στις 07:45/50 . Και αυτό συμβαίνει είτε στα τρία που τα έχω μαζί άλλα και σε ένα που το έχω μόνο του σε άλλο σπίτι.. Κατακαλόκαιρο φτάνουμε στις 06:15 με 06:30.
Εντυπωσιακό λοιπόν το πως μετράνε τον χρόνο αλλά και το πόσο μετράει ο χρόνος και η φυσική και φυσιολογική ημερολογιακή ροή για αυτά!
 
Τελευταία επεξεργασία:
η αλλαγή από θερμό σε ψυχρό.
Γιατί να ρίξει τα φτερά τη στιγμή που τα χρειάζεται;
Μήπως κάνεις λάθος και τα πήρες ανάποδα;
ΟΙ αλλαγή κυρίως στην ένταση και τη διάρκεια του φωτισμού μπορεί να προκαλέσει την εκτός εποχή πτερόρροια.
Και μόνο αν έχει 15 ώρες φως την ημέρα και αύξηση πολύ της θερμοκρασίας μπορεί να μπει σε τέτοια κατάσταση
Σε διαφορετική περίπτωση... μένουν όπως είναι.
 
Μήπως κάνεις λάθος και τα πήρες ανάποδα;
ΟΙ αλλαγή κυρίως στην ένταση και τη διάρκεια του φωτισμού μπορεί να προκαλέσει την εκτός εποχή πτερόρροια.

Την εκδοχή του φωτός ούτε καν την είχα σκεφθεί..
Άρα η μια πρώιμη πτερόροια εκδηλώθηκε λόγο αλλαγής της διάρκειας τους φωτός.. Δηλαδή ξαφνικά τους μίκρυνε η μέρα όποτε κατάλαβαν ότι πάμε για χειμώνα.. Μάλιστα!

Να γιατί είπα ότι είμαι ανοικτός στις παρατηρήσεις για πιθανά λάθος συμπεράσματα... Makes great sense Γιάννη! Ευχαριστώ!
 
Πως είναι τα πράγματα Νεκτάριε;

Μίλησα με το σπίτι Δημήτρη, διότι όπως σας είχα πει στο τραπέζι καθημερινές είμαι Λουτράκι, μου είπαν ότι δεν ριχνει αλλά. Βέβαια και γω όλη την Κυριακή μέχρι αργά που το βλεπα το ίδιο είδα. Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σου και αυτός είναι ο λόγος που δεν σας ενημερώνω απο μόνος μου τις καθημερινές πάρα πόνο τα Σαββατοκύριακα
 
Καλησπέρα παιδιά, γύρισα σπίτι πριν λίγο και δυστυχώς είδα αρκετά πούπουλα στο κλουβί της. Πάμε για κανονική πτερορροια όπως το βλέπω. Το βλέπω να τεντωνει και το φτερό και το αντίστοιχο απ την πλευρά πόδι κατά αραιά διαστήματα (όχι απ την ίδια μεριά συνέχεια). Υπάρχει περίπτωση να χει ψείρες;
 
Back
Top