Αναπαραγωγή Για το χτίσιμο της φωλιάς πρέπει το θηλυκό να είναι μόνο του;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Toliscr7
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Toliscr7

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2020
Μηνύματα
571
Πόλη
Λάρισα
Καλησπέρα για να φτιάξει φωλιά η θυληκια πρέπει να είναι μόνη της ή μπορεί να είναι και με τον αρσενικό
 
@Tony Forpus έχω τον αρσενικό δίπλα στην ζευγαρωστρα σε ξεχωριστό κλουβί υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει να την φτιάχνει, παίρνει νήμα, πάει μέσα στην φωλιά και φεύγει ξανά
 
έχω τον αρσενικό δίπλα στην ζευγαρωστρα σε ξεχωριστό κλουβί υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει να την φτιάχνει, παίρνει νήμα, πάει μέσα στην φωλιά και φεύγει ξανά
Ναι, υπάρχει.
 
Σε μενα τα πεταγε κατω η θυληκια, δεν εχτιζε και καποια στιγμη τα ενωσα και πηγε ο αρσενικος και ψιλοεβαζε νηματα.Μετα πηρε μπρος και η καναρα.
 
@iliangel κάπως έτσι είναι τώρα και η δικιά μου αλλά έχω σε διαφορετικό κλουβί τον αρσενικό ακριβώς δίπλα από την φωλιά και σιγά σιγά βάζει νήμα
 
@Toliscr7 Φίλε μου εγω την πάτησα φέτος επειδή περίμενα να τελειώσει η κανάρα τη φωλιά για να τα ενώσω, τα ένωσα απόγευμα, και την μεθεπόμενη το πρωι πήρα το 1ο αυγό, το οποίο ηταν και το μόνο άσπορο απο ολη τη γέννα.(αναφέρομαι στα 2 κόκκινα που έχω)
Απο άλλους βέβαια άκουσα πως απ την ολοκλήρωση της φωλιάς μερικά κανουν και 5 μέρες μέχρι το πρώτο αυγό, χρόνος υπερ αρκετος για να γονιμοποιηθεί και το 1ο αυγό. Γενικά λενε πως για να είναι γονιμοποιημένο το 1ο αυγό, πρέπει να εχει ζευγαρώσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν...
Φέτος θα προσπαθήσω να το επαληθεύσω τουλάχιστον στα κοτόπουλα που γεννάνε καθε μερα και είναι πιο ευκολο να ελεγχθεί η προσθήκη του κόκορα στο κοπάδι. Χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως το ίδιο θα ισχύει και στα καναρίνια, αλλά τουλάχιστον θα έχω μια λιγο πιο γενική εικόνα πάνω στο θέμα.
Αυτή τη στιγμή παντως αν με ρώταγες, θα σου ελεγα με το που δείς την κανάρα να ξεκινάει να μαζεύει υλικό, ένωσε τη με τον αρσενικό.
 
Φίλε μου εγω την πάτησα φέτος επειδή περίμενα να τελειώσει η κανάρα τη φωλιά για να τα ενώσω, τα ένωσα απόγευμα, και την μεθεπόμενη το πρωι πήρα το 1ο αυγό, το οποίο ηταν και το μόνο άσπορο απο ολη τη γέννα

H μεταφορά του γενετικού υλικού απο την αμάρα στον προθάλαμο της σάλπιγγας διαρκεί κάποια λεπτά, άντε κάποιες ώρες. Η Γονιμοποίηση εν τέλη του ωαρίου σχετίζεται και με αρκετούς άλλους παράγοντες που αφορούν και τους δυό γονείς. Αρχικά είναι φανερό, οτι δυό απολύτως υγειή ,εύρωστα και καλά "πυρωμένα" πουλιά ,θα δώσουν μόνον γονιμοποιημένα αυγά. Αλλα πολλές φορές η εξωτερική εμφάνιση δεν μαρτυράει π.χ την χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή την μειωμένη δυνατότητα διάτρησης του ωαρίου.Η ακόμα κάποιες ορμονικές διαταραχές στα αρχικά στάδια της ωορρηξίας κ.λ.π-κ.λ.π Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει κάποιου είδους γενίκευση απο μια τέτοια παρατήρηση.
 
@mgerom και ένα λεπτό να χρειαστεί να φτάσει το γενετικό υλικό του αρσενικού εκεί που πρέπει, δεν σημαίνει πως το αυγό που θα γεννηθεί την επόμενη ώρα θα έχει σπόρο. Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι πόσες ώρες το λιγότερο πριν την ωοτοκία του πρώτου αυγού πρεπει να έχει ζευγαρώσει για να έχει σπόρο το αυγό. Συνολικά λένε οτι το αυγό θέλει 25 ώρες περίπου να ολοκληρωθεί, και πως το 80% του χρόνου αυτού βρίσκεται στη φάση που δημιουργείται η μεμβράνη και το τσόφλι, άρα θεωρητικά λίγο πριν απο αυτό εχουμε το ασπράδι που τυλίγει τον κρόκο, και πριν απο αυτό τη φαση που ενσωματώνεται ο "σπορος" πανω στον κρόκο.
Μπορούμε άραγε να πούμε πως για να έχουμε γονιμοποιημένο το πρώτο αυγό της κανάρας, πρέπει να έχει ζευγαρώσει με επιτυχία τουλάχιστον 24-25 ώρες πριν την ωοτοκία? (εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες είναι όλοι ευνοϊκοί)
 
Δεν έχω αντίρρηση. Αλλα αυτό δεν είναι προς συζήτηση. Είναι προφανές. Ολες όμως οι πιθανές διαφοροποιήσεις πέραν αυτού, είναι δύσκολο,μόνο με την παρατήρηση να δημιουργήσουν έναν γενικότερο κανόνα διότι στο παιχνίδι μπαίνουν και παράγοντες που είναι άγνωστοι.
 
Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι πόσες ώρες το λιγότερο πριν την ωοτοκία του πρώτου αυγού πρεπει να έχει ζευγαρώσει για να έχει σπόρο το αυγό.
Για να διαπιστωθεί αυτό που λες πρέπει το κάθε σπέρμα να γονιμοποιεί οπωσδήποτε το ωάριο. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει και μάλιστα όχι μόνο δεν έχει 100% επιτυχία, αλλά και αυτά που θα καταφέρουν να γονιμοποιήσουν το ωάριο δεν θα το κάνουν στους ίδιους χρόνους. Όλα αυτά εξαρτώνται από γεννετικους παράγοντες και ττη φυσική κατάσταση των πουλιών.

Αυτό που είναι διαπιστωμένο πάντως είναι ότι και μία μόνο επαφή μπορεί να είναι αρκετή για να γονιμοποιήσει αυγό ακόμη και μετά από μέρες.

Σχετικά θέματα
 

Σχετικά θέματα

Back
Top