Τα Γκούλντιαν ή Gouldian finch είναι από τα ομορφότερα πουλιά. Φιλήσυχα και κοινωνικά, συμβιώνουν εύκολα με άλλα είδη πουλιών σε συνθήκες εκτροφής.

Οι Σπίνοι Gouldian συνδυάζουν στο φτέρωμά τους όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και για αυτό ονομάζονται και Rainbow finch. Οφείλουν το όνομά τους στη σύζυγο του Βρετανού ορνιθολόγου John Gould, ο οποίος πρώτος το 1844 περιέγραψε το συγκεκριμένο είδος.
Πρόκειται για μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά που το μέγεθός τους κυμαίνεται από 13-14 εκατοστά και ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά χρώματα του φτερώματός τους. Συνδυάζουν το κόκκινο, το γαλάζιο, το κίτρινο, το πράσινο, το μωβ, το μαύρο, το λευκό, με τόσο όμορφο τρόπο που αποκλείεται να μην κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας από την πρώτη στιγμή.
Η μείωση είναι τόσο σημαντική, που σχεδόν κοντεύουν να εκλείψουν στην άγρια ζωή. Ο συνολικός αριθμός τους όμως δεν έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω της εκτροφής του συγκεκριμένου πουλιού σε κατάσταση αιχμαλωσίας.
Ως φυσικός τους βιότοπος θεωρούνται οι δασικές εκτάσεις και οι πεδιάδες με ψηλά δέντρα και γενικά όπου υπάρχει νερό. Μπορούν να χτίσουν τις φωλιές τους σε φωλιές τερμιτών, σε κοιλώματα δέντρων και σε πυκνόφυλλους θάμνους.
Η φύση έχει προβλέψει κατά τέτοιο τρόπο ώστε το θηλυκό να μην τραβάει στην φύση το βλέμμα των εχθρών του, ενώ το αρσενικό, αν χρειαστεί, να παρασύρει με το εντυπωσιακό του φτέρωμα τους εχθρούς μακριά από την φωλιά, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένειά του και να εξασφαλίσει την επιβίωση των νεοσσών.
Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τα Gouldian τρέφονται κυρίως με ώριμους και ημι-ώριμους σπόρους σόργου. Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, αναζητούν την τροφή τους στο έδαφος για σπόρους. Στις υγρές περιόδους, σημαντικό μέρος της διατροφής τους αποτελούν οι σπόροι spinifex (Triodia sp.).
Τα Gouldian δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φρούτα, σε αντίθεση με τα φυλλώδη λαχανικά. Επομένως, θα πρέπει να τους παρέχεται καθημερινά φρέσκα, καλά πλυμένα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία συνήθως γίνονται ανάρπαστα.
Τα Gouldian προτιμούν φωλιά κλειστού τύπου, όπως των παπαγάλων με μια στρογγυλή είσοδο μπροστά. Ως υλικό για την κατασκευή της προτιμούν τις ίνες κοκοφοίνικα (καρύδας) [1]. Η θηλυκιά εναποθέτει στη φωλιά από 5-8 αυγά. Σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζει η επώαση αμέσως μετά την γέννα του τελευταίου αυγού, ενώ σε κάποιες άλλες η θηλυκιά μπορεί και να περιμένει να αρχίσει την επώαση μετά από 4-5 μέρες.
Μετά την πάροδο 13-14 ημερών ξεπροβάλλουν οι πρώτοι νεοσσοί για την ανάπτυξη των οποίων φροντίζουν και οι δύο γονείς.
Η φύση έχει προβλέψει ώστε όταν η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τους χειμωνιάτικους μήνες που η νύχτα είναι μεγάλη και η μητέρα πρέπει να ταΐσει τους νεοσσούς και την νύχτα για να καταφέρουν να επιβιώσουν, να στολίζει την άκρες του ράμφους των νεοσσών με φωσφορίζοντα σημάδια που ακτινοβολούν την νύχτα!
Τα μικρά gouldian χρειάζονται 22 μέχρι 25 μέρες για να απογαλακτιστούν πλήρως. Το φτέρωμα των νεοσσών δεν έχει καμία σχέση αρχικά με το χρώμα των γονιών τους. Αποκτούν το οριστικό τους χρώμα μετά την πρώτη πτερόρροια που επέρχεται μετά το πέρας περίπου 9 μηνών από την γέννησή τους.
Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι αν το ζευγάρι δεν ενοχληθεί στο ελάχιστο την περίοδο της αναπαραγωγής και είναι ώριμο αναπαραγωγικά, όχι μόνο τα καταφέρνουν αλλά γίνονται και πολύ στοργικοί γονείς συμμετέχοντας εξίσου τόσο στη επώαση των αυγών όσο και στο μεγάλωμα των νεοσσών.
Η αναπαραγωγική ωριμότητα των Gouldian ξεκινά στην ηλικία του ενός έτους και ολοκληρώνεται στα δύο χρόνια της ζωής τους. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε για την αναπαραγωγή πουλιά μεγαλύτερα του ενός έτους, για την αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε πουλιά πολύ νεαρής ηλικίας.
Για να ξεχωρίσουμε τα ώριμα για αναπαραγωγή πουλιά, διακρίνουμε διαφορά στο χρώμα του ράμφους. Στα αρσενικά είναι λευκό με ένα μικρό κόκκινο σημάδι στη μύτη, ενώ στα θηλυκά μαυρίζει.
Τους αρέσει πολύ να παίζουν με διάφορα <Link Removed> αντίστοιχα με αυτά των παπαγάλων.
Τα Gouldian χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και προσοχή καθώς είναι πολύ ευαίσθητα σε ασθένειες και σε κλιματολογικές αλλαγές καθώς και σε αλλαγές περιβάλλοντος. Με την σωστή διαχείριση και φροντίδα μπορείτε να απολαμβάνετε την συντροφιά τους για αρκετά χρόνια.
Πολλοί εκτροφείς Gouldian έχουν προβεί σε μεταλλάξεις του είδους πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ποικιλία στους χρωματισμούς του φτερώματος σε λευκές και παλ αποχρώσεις.
Πίσω από το κεφάλι του, το αρσενικού έχει μια φωτεινή γαλάζια - τυρκουάζ ζώνη. Η ζώνη αυτή στα θηλυκά είναι λεπτότερη και λιγότερο έντονη μπλε.
Γύρω από το κεφάλι και μπροστά από την γαλάζια - τυρκουάζ ζώνη υπάρχει μία λεπτή μαύρη γραμμή που είναι όμοια και στα δύο φύλα.
Η πλάτη του αρσενικού είναι βαθύ πράσινο με ελαφρύ ιριδισμό, ενώ του θηλυκού είναι λιγότερο έντονη πράσινη.
Το στήθος του αρσενικού είναι βαθύ μοβ, ενώ του θηλυκού είναι πιο άτονο και λιγότερο βαθύ μοβ.
Η κοιλιά του αρσενικού είναι βαθύ κίτρινο, ενώ του θηλυκού λιγότερο. Μερικά αρσενικά εμφανίσουν μια κόκκινη ή πορτοκαλί γραμμή ανάμεσα στο στήθος και τα χρώματα της κοιλιάς.
Οι ουρές τους είναι μπλε.
Λιγότερο συνηθισμένη ποικιλία είναι αυτή του λιλά στήθους. Πρόκειται για υπολειπόμενο χαρακτηριστικό που φαίνεται να συνδέεται με κάποιο τρόπο με το γονίδιο του λευκού στήθους.
Το στήθος έχει μωβ ή λευκό χρώμα, παραμένει δηλαδή όμοιο με των πράσινων. Η κίτρινη περιοχή της κοιλιάς γίνεται ροδακινί ανοιχτό.
Το χρώμα του πτερώματος των νεοσσών είναι γκρι-μπλε.
Τα θηλυκά πουλιά της παστέλ μετάλλαξης είναι πάντα "Μονού Παράγοντα" (SF), φέρουν δηλαδή μόνο ένα γονίδιο.
Τα θηλυκά SF παστέλ πράσινα εμφανίζονται κίτρινα. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό γκρι ή λευκό χρώμα. Οι μπλε περιοχές αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα.
Τα θηλυκά SF παστέλ μπλε εμφανίζονται λευκά ή ασημί-λευκές. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό γκρι ή λευκό χρώμα. Οι μικρές περιοχές με μπλε αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα.
Τα αρσενικά πουλιά της παστέλ μετάλλαξης μπορεί να είναι "Μονού Παράγοντα" (SF), είτε "Μονού Παράγοντα" (DF), φέρουν δηλαδή δύο γονίδια.
Το βασικό πράσινο χρώμα των αρσενικών SF Παστέλ Πράσινων γίνεται από ανοιχτό πράσινο έως κίτρινο-πράσινο. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από γκρι χρώμα. Οι μπλε περιοχές γίνονται από ανοιχτό μπλε έως πολύ ανοιχτό μπλε-γκρι.
Τα αρσενικά DF Παστέλ Πράσινα εμφανίζονται κίτρινα. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από το λευκό. Οι μπλε περιοχές αντικαθίστανται από εξαιρετικά ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα.
Το βασικό μπλε χρώμα των αρσενικών SF Παστέλ Μπλε γίνεται μπλε σε απαλό τόνο. Τα μαύρα σημάδια αντικαθίστανται από το γκρι. Τα μπλε σημάδια κυμαίνονται από ανοιχτό μπλε έως εξαιρετικά ανοιχτό μπλε-γκρι.
Οι αρσενικοί DF Pastel Blue είναι ασημί-λευκό. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από λευκό χρώμα. Οι μπλε περιοχές αντικαθίστανται από εξαιρετικά ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό.
Τα παστέλ μπλε πουλιά με λευκό στήθος εμφανίζονται πιο ασημένια ή λευκά από τα πουλιά με παστέλ μπλε-μοβ στήθος. Οι μπλε περιοχές γίνονται ανοιχτό μπλε ή μπλε-γκρι στα SF και λευκές στα DF.
Τα χρώματα του στήθους και της κοιλιάς είναι τα ίδια με τα κανονικά πουλιά. Τα φτερά του μαύρου κεφαλιού και οι γραμμές γύρω απ' τον λαιμό γίνονται γκρι έως πολύ ανοιχτό γκρι.
Οι μπλε περιοχές γίνονται πολύ απαλό μπλε χρώμα.
Τα ενήλικα πουλιά έχουν κίτρινη πλάτη ενώ η πλάτη των νεαρών πουλιών κιτρινο-πράσινη ποικιλόχρωμη.
Τα φτερά πτήσης είναι σχεδόν άσπρα.
Ελληνική ονομασία: Γκούλντιαν (Ερύθρουρα του Γκουλντ).
Αγγλική ονομασία: Gouldian finch, Lady Gouldian finch, Rainbow finch.
Τάξη: Στρουθίομορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εστριλδίδες (Estrildidae)
Γένος: <Link Removed>
Είδος: E. gouldiae
<Link Removed>
Περιγραφή των Gouldian

Οι Σπίνοι Gouldian συνδυάζουν στο φτέρωμά τους όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και για αυτό ονομάζονται και Rainbow finch. Οφείλουν το όνομά τους στη σύζυγο του Βρετανού ορνιθολόγου John Gould, ο οποίος πρώτος το 1844 περιέγραψε το συγκεκριμένο είδος.
Πρόκειται για μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά που το μέγεθός τους κυμαίνεται από 13-14 εκατοστά και ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά χρώματα του φτερώματός τους. Συνδυάζουν το κόκκινο, το γαλάζιο, το κίτρινο, το πράσινο, το μωβ, το μαύρο, το λευκό, με τόσο όμορφο τρόπο που αποκλείεται να μην κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας από την πρώτη στιγμή.
Γεωγραφική κατανομή
Τα Γκούλντιαν ζουν και αναπαράγονται στη βόρεια πλευρά της Δυτικής Αυστραλίας. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις. Οι σοβαρότερες αιτίες είναι το πλήθος των τοπικών πυρκαγιών που κατέστρεψε σημαντικό τμήμα του φυσικού τους βιότοπου, η εντατικοποίηση των καλλιεργειών, οι σοβαρές ασθένειες που πλήττουν το συγκεκριμένο είδος, καθώς και οι επιθέσεις που δέχονται από τους φυσικούς τους εχθρούς που είναι κυρίως τα διάφορα αρπακτικά.Η μείωση είναι τόσο σημαντική, που σχεδόν κοντεύουν να εκλείψουν στην άγρια ζωή. Ο συνολικός αριθμός τους όμως δεν έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω της εκτροφής του συγκεκριμένου πουλιού σε κατάσταση αιχμαλωσίας.
Ως φυσικός τους βιότοπος θεωρούνται οι δασικές εκτάσεις και οι πεδιάδες με ψηλά δέντρα και γενικά όπου υπάρχει νερό. Μπορούν να χτίσουν τις φωλιές τους σε φωλιές τερμιτών, σε κοιλώματα δέντρων και σε πυκνόφυλλους θάμνους.
Συμπεριφορά
Τα Γκούλντιαν είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και πετούν σε σμήνη των 500 έως και 1000 πουλιών.Η φύση έχει προβλέψει κατά τέτοιο τρόπο ώστε το θηλυκό να μην τραβάει στην φύση το βλέμμα των εχθρών του, ενώ το αρσενικό, αν χρειαστεί, να παρασύρει με το εντυπωσιακό του φτέρωμα τους εχθρούς μακριά από την φωλιά, προκειμένου να προστατεύσει την οικογένειά του και να εξασφαλίσει την επιβίωση των νεοσσών.
Διατροφή των Γκούλντιαν
Τα Gouldian είναι σποροφάγα πτηνά. Τρώνε το 30% του σωματικού τους βάρους κάθε μέρα, οπότε περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους αναζητώντας τροφή. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ότι τα Gouldians καταναλώνουν έξι διαφορετικά είδη σπόρων, χωρίς αναφορές για ταυτόχρονη ή περιστασιακή κατανάλωση εντόμων.Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τα Gouldian τρέφονται κυρίως με ώριμους και ημι-ώριμους σπόρους σόργου. Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, αναζητούν την τροφή τους στο έδαφος για σπόρους. Στις υγρές περιόδους, σημαντικό μέρος της διατροφής τους αποτελούν οι σπόροι spinifex (Triodia sp.).
Διατροφή κατοικίδιων Gouldian
Όπως όλα τα είδη, έτσι και τα κατοικίδια Gouldians χρειάζονται καταρχήν ένα καλό μείγμα σπόρων που προορίζεται για το είδος τους και φρέσκο, καθαρό νερό καθημερινά. Επίσης, είναι απαραίτητο το σουπιοκόκκαλο σε κάθε κλουβί ή και κάποιο a mineral block που θα διασφαλίσουν ότι τα πουλιά λαμβάνουν όλα τα ορυκτά που χρειάζονται.Τα Gouldian δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φρούτα, σε αντίθεση με τα φυλλώδη λαχανικά. Επομένως, θα πρέπει να τους παρέχεται καθημερινά φρέσκα, καλά πλυμένα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία συνήθως γίνονται ανάρπαστα.
Αναπαραγωγή
Εφόσον το ζευγάρι ολοκληρώσει το ερωτικό παιχνίδι αναλαμβάνει ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης. Το αρσενικό κουβαλάει το <Link Removed> που μπορεί να περιλαμβάνει μαλακές ίνες μήκους 3-5 εκατοστών και η θηλυκιά αναλαμβάνει το "χτίσιμό της".Τα Gouldian προτιμούν φωλιά κλειστού τύπου, όπως των παπαγάλων με μια στρογγυλή είσοδο μπροστά. Ως υλικό για την κατασκευή της προτιμούν τις ίνες κοκοφοίνικα (καρύδας) [1]. Η θηλυκιά εναποθέτει στη φωλιά από 5-8 αυγά. Σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζει η επώαση αμέσως μετά την γέννα του τελευταίου αυγού, ενώ σε κάποιες άλλες η θηλυκιά μπορεί και να περιμένει να αρχίσει την επώαση μετά από 4-5 μέρες.
Μετά την πάροδο 13-14 ημερών ξεπροβάλλουν οι πρώτοι νεοσσοί για την ανάπτυξη των οποίων φροντίζουν και οι δύο γονείς.
Η φύση έχει προβλέψει ώστε όταν η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τους χειμωνιάτικους μήνες που η νύχτα είναι μεγάλη και η μητέρα πρέπει να ταΐσει τους νεοσσούς και την νύχτα για να καταφέρουν να επιβιώσουν, να στολίζει την άκρες του ράμφους των νεοσσών με φωσφορίζοντα σημάδια που ακτινοβολούν την νύχτα!
Τα μικρά gouldian χρειάζονται 22 μέχρι 25 μέρες για να απογαλακτιστούν πλήρως. Το φτέρωμα των νεοσσών δεν έχει καμία σχέση αρχικά με το χρώμα των γονιών τους. Αποκτούν το οριστικό τους χρώμα μετά την πρώτη πτερόρροια που επέρχεται μετά το πέρας περίπου 9 μηνών από την γέννησή τους.
Αναπαραγωγή σε περιβάλλον εκτροφής
Επικρατούν αντιφατικές απόψεις γύρω από το θέμα της αναπαραγωγής των Gouldian σε περιβάλλον εκτροφής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δε γίνονται καλοί γονείς και είναι απαραίτητο σε όποιον εκτρέφει το συγκεκριμένο είδος να εκτρέφει παράλληλα και ζευγάρια κοινωνικών σπίνων προκειμένου να αναλαμβάνουν ως θετοί γονείς τους νεοσσούς που εγκαταλείπονται από το ζευγάρι.Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι αν το ζευγάρι δεν ενοχληθεί στο ελάχιστο την περίοδο της αναπαραγωγής και είναι ώριμο αναπαραγωγικά, όχι μόνο τα καταφέρνουν αλλά γίνονται και πολύ στοργικοί γονείς συμμετέχοντας εξίσου τόσο στη επώαση των αυγών όσο και στο μεγάλωμα των νεοσσών.
Η αναπαραγωγική ωριμότητα των Gouldian ξεκινά στην ηλικία του ενός έτους και ολοκληρώνεται στα δύο χρόνια της ζωής τους. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε για την αναπαραγωγή πουλιά μεγαλύτερα του ενός έτους, για την αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε πουλιά πολύ νεαρής ηλικίας.
Για να ξεχωρίσουμε τα ώριμα για αναπαραγωγή πουλιά, διακρίνουμε διαφορά στο χρώμα του ράμφους. Στα αρσενικά είναι λευκό με ένα μικρό κόκκινο σημάδι στη μύτη, ενώ στα θηλυκά μαυρίζει.
Φροντίδα
Το ευρύχωρο και άνετο <Link Removed> που χρειάζονται τα Gouldian πρέπει να καθαρίζεται συχνά και να τοποθετείται στον πάτο άμμος υγιεινής. Τα σκεύη φαγητού και οι πατήθρες πρέπει να καθαρίζονται συχνά επίσης. Το νερό να αλλάζεται σε καθημερινή βάση, όπως επίσης και να τοποθετείται πολύ συχνά μπανιέρα μιας και λατρεύουν το μπάνιο.Τους αρέσει πολύ να παίζουν με διάφορα <Link Removed> αντίστοιχα με αυτά των παπαγάλων.
Τα Gouldian χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και προσοχή καθώς είναι πολύ ευαίσθητα σε ασθένειες και σε κλιματολογικές αλλαγές καθώς και σε αλλαγές περιβάλλοντος. Με την σωστή διαχείριση και φροντίδα μπορείτε να απολαμβάνετε την συντροφιά τους για αρκετά χρόνια.
Πολλοί εκτροφείς Gouldian έχουν προβεί σε μεταλλάξεις του είδους πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ποικιλία στους χρωματισμούς του φτερώματος σε λευκές και παλ αποχρώσεις.
Μεταλλάξεις των Gouldian
Τα Gouldians κατατάσσονται σε 3 βασικές κατηγορίες που ξεχωρίζουν από το χρώμα του κεφαλιού τους. Το κεφάλι και των δύο φύλων μπορεί να είναι:- Μαύρο (μαυροκέφαλα), μετάλλαξη φυλοσύνδετη υπολειπόμενη.
- Έντονο κόκκινο (κοκκινοκκέφαλα), μετάλλαξη φυλοσύνδετη κυρίαρχη.
- Κίτρινο (κιτρινοκέφαλα), (αναφέρεται και ως πορτοκαλί), μετάλλαξη αυτοσωματική υπολειπόμενη.
Πράσινο - αρχέγονο (Normal)
Η άκρη του ράμφους είναι συνήθως κόκκινη, εκτός αν το πουλί εμφανίζει ή φέρει το γονίδιο "κιτρινοκέφαλο", οπότε έχει κίτρινη άκρη.Πίσω από το κεφάλι του, το αρσενικού έχει μια φωτεινή γαλάζια - τυρκουάζ ζώνη. Η ζώνη αυτή στα θηλυκά είναι λεπτότερη και λιγότερο έντονη μπλε.
Γύρω από το κεφάλι και μπροστά από την γαλάζια - τυρκουάζ ζώνη υπάρχει μία λεπτή μαύρη γραμμή που είναι όμοια και στα δύο φύλα.
Η πλάτη του αρσενικού είναι βαθύ πράσινο με ελαφρύ ιριδισμό, ενώ του θηλυκού είναι λιγότερο έντονη πράσινη.
Το στήθος του αρσενικού είναι βαθύ μοβ, ενώ του θηλυκού είναι πιο άτονο και λιγότερο βαθύ μοβ.
Η κοιλιά του αρσενικού είναι βαθύ κίτρινο, ενώ του θηλυκού λιγότερο. Μερικά αρσενικά εμφανίσουν μια κόκκινη ή πορτοκαλί γραμμή ανάμεσα στο στήθος και τα χρώματα της κοιλιάς.
Οι ουρές τους είναι μπλε.
Ποικιλίες
Μια κοινή ποικιλία των πράσινων Gouldian είναι αυτά με το λευκό στήθος, στην οποία το μωβ του στήθους αντικαθίσταται από το φωτεινό λευκό. Είναι υπολειπόμενο χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι και οι δύο γονείς πρέπει να εμφανίζουν ή να φέρουν το γονίδιο του "λευκού στήθους" για να εμφανιστεί και στα μικρά τους. Πρόκειται για μια όμορφη ποικιλία και σχετικά εύκολη να αναπαραχθεί.Λιγότερο συνηθισμένη ποικιλία είναι αυτή του λιλά στήθους. Πρόκειται για υπολειπόμενο χαρακτηριστικό που φαίνεται να συνδέεται με κάποιο τρόπο με το γονίδιο του λευκού στήθους.
Μπλε - Blue
Η μετάλλαξη μπλε είναι αυτοσωμική υπολειπόμενη. Για να εμφανιστεί στους απογόνους πρέπει και οι δύο γονείς είτε να εμφανίζουν στον φαινότυπο, είτε να φέρουν (φορείς) αυτή τη μετάλλαξη.Περιγραφή φαινότυπου
Φανταστείτε ένα πράσινο Gouldian στο οποίο έχει αντικατασταθεί το χρώμα της πράσινης περιοχής με μπλε. Στα κοκκινοκκέφαλα και κιτρινοκέφαλα το κεφάλι γίνεται μπεζ ενώ τα μαυροκέφαλα παραμένουν ίδια.Το στήθος έχει μωβ ή λευκό χρώμα, παραμένει δηλαδή όμοιο με των πράσινων. Η κίτρινη περιοχή της κοιλιάς γίνεται ροδακινί ανοιχτό.
Το χρώμα του πτερώματος των νεοσσών είναι γκρι-μπλε.
Σημειώσεις
- Τα μπλε γκούλντιαν δεν προτείνονται ως την καταλληλότερη επιλογή για αρχάριους καθώς είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο από ότι τα υπόλοιπα γκούλντιαν. Λέγεται ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε εξωτερική εκτροφή πάρα μόνο με τεχνητή θέρμανση.
Seagreen
Αβέβαιη. Πιθανόν είναι αυτοσωμικό υπολειπόμενο PARblue (μερικό μπλε).Παστέλ - Pastel
Η μετάλλαξη παστέλ είναι κυρίαρχη φυλοσύνδετη. Το γονίδιο εκφράζεται πάντοτε, αν και διαφορετικά σε αρσενικά και θηλυκά πτηνά.Περιγραφή φαινότυπου
Η παστέλ μετάλλαξη προκαλεί αραίωση των βασικών χρωμάτων, είτε του πράσινου (ονομάζεται παστέλ πράσινο ή ευρωπαϊκό κίτρινο), είτε του μπλε (ονομάζεται παστέλ μπλε ή ασημί).Τα θηλυκά πουλιά της παστέλ μετάλλαξης είναι πάντα "Μονού Παράγοντα" (SF), φέρουν δηλαδή μόνο ένα γονίδιο.
Τα θηλυκά SF παστέλ πράσινα εμφανίζονται κίτρινα. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό γκρι ή λευκό χρώμα. Οι μπλε περιοχές αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα.
Τα θηλυκά SF παστέλ μπλε εμφανίζονται λευκά ή ασημί-λευκές. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό γκρι ή λευκό χρώμα. Οι μικρές περιοχές με μπλε αντικαθίστανται από πολύ ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα.
Τα αρσενικά πουλιά της παστέλ μετάλλαξης μπορεί να είναι "Μονού Παράγοντα" (SF), είτε "Μονού Παράγοντα" (DF), φέρουν δηλαδή δύο γονίδια.
Το βασικό πράσινο χρώμα των αρσενικών SF Παστέλ Πράσινων γίνεται από ανοιχτό πράσινο έως κίτρινο-πράσινο. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από γκρι χρώμα. Οι μπλε περιοχές γίνονται από ανοιχτό μπλε έως πολύ ανοιχτό μπλε-γκρι.
Τα αρσενικά DF Παστέλ Πράσινα εμφανίζονται κίτρινα. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από το λευκό. Οι μπλε περιοχές αντικαθίστανται από εξαιρετικά ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα.
Το βασικό μπλε χρώμα των αρσενικών SF Παστέλ Μπλε γίνεται μπλε σε απαλό τόνο. Τα μαύρα σημάδια αντικαθίστανται από το γκρι. Τα μπλε σημάδια κυμαίνονται από ανοιχτό μπλε έως εξαιρετικά ανοιχτό μπλε-γκρι.
Οι αρσενικοί DF Pastel Blue είναι ασημί-λευκό. Οι μαύρες περιοχές στο πτέρωμα αντικαθίστανται από λευκό χρώμα. Οι μπλε περιοχές αντικαθίστανται από εξαιρετικά ανοιχτό μπλε-γκρι ή λευκό.
Ποικιλίες
Τα παστέλ πράσινα πουλιά με λευκά στήθη εμφανίζουν καθαρότερο κίτρινο από τα παστέλ πράσινα πουλιά με μοβ-στήθος, όπως συμβαίνει και με το αυστραλιανό κίτρινο που θα δούμε παρακάτω. Οι μπλε περιοχές γίνονται απαλό μπλε ή μπλε-γκρι στα SF και λευκό στα DF.Τα παστέλ μπλε πουλιά με λευκό στήθος εμφανίζονται πιο ασημένια ή λευκά από τα πουλιά με παστέλ μπλε-μοβ στήθος. Οι μπλε περιοχές γίνονται ανοιχτό μπλε ή μπλε-γκρι στα SF και λευκές στα DF.
Σημειώσεις
- Οι εκτροφείς της βορείου Αμερικής αναφέρονται συχνά στα γκούλντιαν SF Παστέλ Πράσινα ως Dilute (αραιωμένα), επειδή αυτή είναι μια φυσική περιγραφή για ένα πουλί με αυτήν την εμφάνιση, αλλά και επειδή το αυστραλιανό υπολειπόμενο Dilute δεν υπάρχει στη βόρεια Αμερική. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση κατά την ανταλλαγή σημειώσεων με λάτρεις των διεθνών σπίνων. Η χρήση του όρου "Παστέλ" βοηθά στην αποφυγή αυτής της σύγχυσης.
- Φαίνεται να υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας θνησιμότητας που προκαλεί το θάνατο ενός σημαντικού ποσοστού εμβρύων από ζεύγη αρσενικών DF Παστέλ με θηλυκά SF Παστέλ. Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για παράγοντα θνησιμότητας ή εάν μπορεί να οφείλεται σε ενδογαμία κίτρινων πουλιών. Οι σπίνοι είναι πολύ ευάλωτοι στη μείωση της γονιμότητας / βιωσιμότητας όταν αναπαράγονται σε στενό κύκλο, ακόμη και αν αυτή η ενδογαμία είναι μικρή.
Αραιωμένα - Dilute
Η μετάλλαξη Dilute είναι αυτοσωμική υπολειπόμενη. Για να εμφανιστεί στους απογόνους πρέπει και οι δύο γονείς είτε να εμφανίζουν στον φαινότυπο, είτε να φέρουν (φορείς) αυτή τη μετάλλαξη.Περιγραφή φαινότυπου
Οπτικά έχει μεγάλη ομοιότητα με τα αρσενικά SF Παστέλ, αν και συνήθως είναι ελαφρώς πιο ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο-πράσινο. Επίσης, ομοιάζει πολύ με τα υπολειπόμενα Lime, αλλά ελέγχεται από διαφορετικά γονίδια.Τα χρώματα του στήθους και της κοιλιάς είναι τα ίδια με τα κανονικά πουλιά. Τα φτερά του μαύρου κεφαλιού και οι γραμμές γύρω απ' τον λαιμό γίνονται γκρι έως πολύ ανοιχτό γκρι.
Οι μπλε περιοχές γίνονται πολύ απαλό μπλε χρώμα.
Ποικιλίες
Λόγω της σύγχυσης της δράσης των δύο γονιδίων, οι αραιώσεις λευκού στήθους δείχνουν γκρίζες γραμμές γύρω απ' τον λαιμό και γκρι φτερά κεφαλής περίπου κατά το 85% του φυσιολογικού χρωματισμού. Δηλαδή, πολύ πιο σκούρο γκρι από ότι στα Dilutes με μωβ στήθος.Σημειώσεις
- Οι νεοσσοί έχουν κοκκινωπά μάτια που σκουραίνουν καθώς τα πουλιά μεγαλώνουν. Επίσης, το αρχικό πτέρωμα των νεοσσών έχει χρώμα κρεμ φαιό.
Αυστραλιανό κίτρινο - Australian yellow
Η μετάλλαξη Αυστραλιανό κίτρινο είναι αυτοσωμική υπολειπόμενη. Για να εμφανιστεί στους απογόνους πρέπει και οι δύο γονείς είτε να εμφανίζουν στον φαινότυπο, είτε να φέρουν (φορείς) αυτή τη μετάλλαξη.Περιγραφή φαινότυπου
Οπτικά ομοιάζει με το λευκόστηθο Παστέλ Πράσινο. Οι μαύρες περιοχές αντικαθίστανται από το λευκό χρώμα. Το μωβ χρώμα στο στήθος αντικαθίσταται από το λευκό. Αυτό δεν σχετίζεται με το γονίδιο του "λευκού στήθους".Τα ενήλικα πουλιά έχουν κίτρινη πλάτη ενώ η πλάτη των νεαρών πουλιών κιτρινο-πράσινη ποικιλόχρωμη.
Τα φτερά πτήσης είναι σχεδόν άσπρα.
Σημειώσεις
- Πολλά, αλλά όχι όλα, split αυστραλιανά κίτρινα (πουλιά που φέρουν μόνο ένα γονίδιο, ώστε να μην το εμφανίζουν) έχουν λευκό χρώμα κάτω από το ράμφος, μία περιοχή που είναι συνήθως μαύρο χρώμα και ή λευκά δάχτυλα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση της μετάλλαξης.
- Η μετάλλαξη Αυστραλιανό κίτρινο μπορεί να συνδυαστεί με, και να "κρυφτεί" κάτω από παστέλ γονίδια. Αυτό καθιστά τα αποτελέσματα αναπαραγωγής απρόβλεπτα. Συνιστάται να διατηρείτε τα πουλιά αυτών των δύο μεταλλάξεων ξεχωριστά.
- Αυτή η μετάλλαξη θεωρείται ανύπαρκτη εκτός της Αυστραλίας, αν και φημολογείται ότι ορισμένα πουλιά βρέθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση
Διωνυμική ονομασία: Erythrura gouldiae.Ελληνική ονομασία: Γκούλντιαν (Ερύθρουρα του Γκουλντ).
Αγγλική ονομασία: Gouldian finch, Lady Gouldian finch, Rainbow finch.
Τάξη: Στρουθίομορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εστριλδίδες (Estrildidae)
Γένος: <Link Removed>
Είδος: E. gouldiae
Media gallery Gouldian
Άλμπουμ Gouldian
- PetBirds
- 2
- 1
Το Άλμπουμ περιέχει Media Gouldian. Τα Gouldian είναι εξωτικά πτηνά του γένους των Ερύθρουρων...
Σχετικό περιεχόμενο
<Link Removed><Link Removed>