Ασθένειες Γύμνωση ματιών σε καρδερίνα

Βασιλης

PB Member
Εγγραφή
18 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.849
Πόλη
Αθήνα
Έχει 1-2 μέρες που παρατήρησα σε μια καρδερίνα ότι έχασε πούπουλα γύρω από τα μάτια της. Το πουλί είναι ζωηρό, τρώει κανονικά και μάλιστα ήταν σε ζευγάρι στην κλούβα (γι'αυτό και άργησα να παρατηρήσω το πρόβλημα. Μετά από επικοινωνία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και αφού εξηγήσαμε το πρόβλημα σε πτηνίατρο μας είπε ότι έχει επιπεφυκίτιδα και ξεκινήσαμε θεραπεία με κολύριο. 1 σταγόνα σε κάθε μάτι 2 φορές τη μέρα. Επειδή δεν μπόρεσα να βρω κάτι αντίστοιχο στις ασθένειες θα βοηθούσε αν το έχει αντιμετωπίση κάποιος να ανέφερε τις δικές του ενέργειες και αποτελέσματα. Θα βάλω φωτό σύντομα και θα ενημερώνω για τις εξελίξεις.
 
Bassilie se Karderina den ixa pote.

Omos ixa prin xronia se Siskin. Tote mou ipane to pouli selei stagones antibiotika gia eksoterika therapia. Omos mou ipane tote, pote den einai sigura afto erthei mono apo ekso, bori na ksekinis apo ales arosties tou soma, apo to aima pou pai sto mati. Gia afto edina kai antibiotika me to nero gia na eimai sigura na piasoume tis bakteries apo meza kai ekso.


Alexandros
 
βασιλη μαλλον προκειται για πυρωμενη καρδερινα διοτι πολλα πουλια χανουν τα φτερα γυρω απο το ραμφος κα ιτα ματια κα ιθα πω οτι προκειται για πυρωμα διοτι η διαγνωση εγινε μεσω τηλεφωνου και οσο κα ικαλος να εινα ικαποιος αν δεν δει τον ασθενη τι να πει;
 
Έχει 1-2 μέρες που παρατήρησα σε μια καρδερίνα ότι έχασε πούπουλα γύρω από τα μάτια της. Το πουλί είναι ζωηρό, τρώει κανονικά και μάλιστα ήταν σε ζευγάρι στην κλούβα (γι'αυτό και άργησα να παρατηρήσω το πρόβλημα.


Τώρα δίνεις TOΒREX; ή κάτι άλλο;
-Αν είναι μια(βακτηριογενής)
προχωρημένη επιπεφυκίτιδα με απώλεια πτερώματος
η ίαση της θα καθηστερήσει αρκετά, γι' αυτό πρέπει να επιμήνεις
στην θεραπεία.Αν τυχόν παραμεληθεί μεταπηδά
σε χρόνια επιπεφυκίτιδα και οι συνεχείς απεκκρίσεις του ματιού
κάνουν μεγάλο μέρος του κεφαλιού υγρό και άπτερο.
-Φυσικά όπως καταλαβαίνεις, δεν έχει να κάνει με την
"αναπαραγωγική κατάσταση" του πουλιού. Ολες τις εποχές του
έτους θα μπορούσε να συμβεί μια φλεγμωνή στο μάτι. Μια
ενόχληση του ματιού σημαίνει συνεχές τρίψημο απο το πουλί
που μ' αυτό τον τρόπο επιδεινώνει την κατάσταση,
μετατρέποντάς την σε μόλυνση.
 
Μάκη, κάνω ότι μου είπε ο πτηνίατρος προς το παρόν. Δεν είπε για αντιβίωση παρά μόνο κολλύριο. Αύριο τελειώνει η θεραπεία και μάλλον μέσα στην εβδομάδα θα την πάω για να την δει. Το πουλί πάντως είναι ζωηρό και δεν ξύνεται καθόλου. Θα δούμε από βδομάδα. Θα ενημερώνω σχετικά.
 
-Αν έβαζες και μια φωτό που να δείχνει καθαρά το σημείο,
θα μπορούσαμε να είχαμε κι' εμείς μια καλή εικόνα
της κατάστασης, και της προόδου της θεραπείας
 
Μακη προσωπικα παω στην αποψη του Θαναση (και του Κωστα..) γιατι εχω μια παρομοια θυληκια καρδερινα που εχει κανει το ματι <μασκαρα > χωρις φτερα δηλαδη οπως εχασε φτερα και στο λαιμο της και παρολα αυτα εκανε φωλια και σημερα εκανε το πρωτο της αυγο
 
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βάλω φωτό. Πρόβλημα με την μηχανή. Λοιπόν η θεραπεία τελείωσε την Κυριακή και μπορώ να πω ότι είδα βελτίωση. Η περιοχή γύρω από τα μάτια άρχισε να βγάζει πούπουλα από την 4η μέρα θεραπείας. Τα μάτια πριν τη θεραπεία φαίνονταν σαν να ήταν πεταγμένα έξω. Στην αρχή νόμιζα ότι έμοιαζαν έτσι επειδή δεν υπήρχαν τα πούπουλα. Αλλά τελικά μάλλον ήταν ερεθισμένα και φαινόντουσαν έτσι. Τώρα την ενισχύω απλά με βιταμίνες και την παρακολουθώ στενά.
 
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βάλω φωτό. Πρόβλημα με την μηχανή. Λοιπόν η θεραπεία τελείωσε την Κυριακή και μπορώ να πω ότι είδα βελτίωση. Η περιοχή γύρω από τα μάτια άρχισε να βγάζει πούπουλα από την 4η μέρα θεραπείας. Τα μάτια πριν τη θεραπεία φαίνονταν σαν να ήταν πεταγμένα έξω. Στην αρχή νόμιζα ότι έμοιαζαν έτσι επειδή δεν υπήρχαν τα πούπουλα. Αλλά τελικά μάλλον ήταν ερεθισμένα και φαινόντουσαν έτσι. Τώρα την ενισχύω απλά με βιταμίνες και την παρακολουθώ στενά.
molis simera paratirisa enan mikro paromio erethismo sto aristero mati tou lougarou mou,to mati tou fainete kapos pio megalo kai ligo petagmeno pros ta ekso,auta ola vevaia se elaxisto vathmo,tha to parakolouthiso kai an mporeso tha postaro kai mia foto,gia na mou peite tin apopsi sas kapoioi pio empeiroi apo emena.
 
Εχω κι εγω μια καρδερινα εδω και αρκετο καιρο στο ενα ματι εχουνε φυγει τα φτερακια της θα δειξω φωτο αυριο η μεθαυριο,το πουλι παρ'ολα αυτα κελαηδαει ειναι δραστηριο
 
Αυτη ειναι η καρδερινα μου που γυρω γυρω απο το ματι της εχουν φυγει φτερακια,υπαρχει περιπτωση να ειναι απο το πυρωμα; Ειναι ετσι εδω και 2 μηνες
 

Συνημμένα

  • Εικόνα009.webp
    Εικόνα009.webp
    3,8 KB · Προβολές: 475
Ακριβώς έτσι ήταν και η δικιά μου. Με το κολλύριο ξεπρήστηκε το μάτι (αν διακρίνω καλά είναι ελαφρώς πρησμένο και της δικής σου). Τα φτεράκια δεν έχουν επανέλθει πλήρως αλλά είναι και περίοδος πτερόρροιας. Και η δικιά μου ήταν επίσης κινητική και κελαηδούσε κανονικά από την αρχή του προβλήματος.
 
Ακριβώς όπως στην φώτο ειναι και η καρδερίνα μου, κατά την επίσκεψη μας στον κτηνίατρο διέγνωσε "βλεφαρίτιδα" και μας έδωσε την αντιβίωση Vibramycin 60 ml για 7 ημέρες, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση χορήγηση της αντιβίωσης Amoxil 125mg για 4 ημέρες και εαν δεν βελτιωθεί θα πρέπει να πάρει δείγμα για καλλιέργεια, εμένα πρωσοπικά με τρομάζουν τόσες αντιβιώσεις αλλά τι να κάνω (ο πτηνίατρος είναι ανάμεσα σε αυτούς που υπάρχουν στο σχετικό τόπικ)
 
Yπαρχουνε σταγονες για τετοιες περιπτωσεις; Ειναι σε ευαισθητη περιοχη και δε δοκιμασα τιποτα
 
φίλε και σε ένα δικό μου πουλί είχε συμβεί πριν απο 2 χρόνια και τελικά διαπίστωσα οτι ήταν απο μόλυνση του ματιού απο την πατήθρα (του είχα βάλει κλαδί λεμονιάς) το είχα ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΣΕ αντιβιώσεις ΚΑΙ κολλύρια ΚΑΙ ΤΊΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΛΛΑΞΑ ΠΑΤΗΘΡΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ελπίζω να βοηθήσει αυτό.
 
Επειδή, μια φλεγμωνή στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, προκαλεί
έντονο το αίσθημα "φαγούρας" στο πουλάκι, το ξύσιμο
στο κλαρί είναι φισιολογικό. Ετσι όμως δημιουργούνται δευτερεύουσες
εξωτερικές μολύνσεις που αφ' ενός μεν χρειάζονται
σχολαστική καθαριότητα αλλά και μια βοήθεια όπως το Tomprex.
-Δημήτρη, στην φωτό του πουλιού δεν φαίνεται το μάτι υγρό, αλλά ούτε
κάποια ιδιαίτερη φλεγμωνή στο βλέφαρο μέ "τσιμπλα" ή πύον.
Η γνώμη μου λοιπόν είναι, οτι δεν πρόκειται για ορνίθωση.:)
 
Back
Top