Αναπαραγωγή Δεν ταΐζουν τον πρώτο και μοναδικό νεοσσό

Πως πάει η εξέλιξη του μικρού;
Σε τι κατάσταση είναι σήμερα η οικογένεια @Andromaxi;
Όλα καλά το μικρό άρχισε σχηματίζει τα φτερά του τον αρσενικό τον χώρισα και η θηλυκιά το ταιζει πλέον μια χαρα
 
Τον χώρισα εχθές γιατί φοβάμαι να μην ξαναζευγαρωσουν
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ποιος σου πρότεινε να βγάλεις το αρσενικό από το κλουβί... Ποιος θα ταΐσει το μικρό?
Το μικρό το ταιζει η θηλυκιά τώρα την παρακολουθώ και το ταιζει ενώ στην αρχή δεν το έβλεπα τώρα τη βλέπω πολύ συχνά να το ταιζει! Εδώ στο forum που συζητούσα μου είπαν ότι για να μην ξαναζευγαρωσουν πρέπει να τα χωρίσω μετά από λίγες μέρες...
 
@misalouris, Γιάννη, εγώ της είπα να χωρίσει έγκαιρα το ζευγάρι για την αποφυγή επόμενου ζευγαρώματος και νέας γέννας ένσπορων αυγών αυτήν την περίοδο.
@Andromaxi , Ανδρομάχη, θεωρώ ότι πολύ σωστά έπραξες που χώρισες τα ενήλικα πουλιά, κι εφόσον το ταΐζει η μητέρα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τη σίτιση του μικρού. Όμως ο αρσενικός δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην οπτική εμβέλεια της κανάρας, και καλά θα ήταν, αν είναι δυνατό, να μην τον ακούει επίσης, και όλα θα πάνε καλά, και ούτε ένσπορα αυγά κι επομένως εν' δυνάμει πουλάκια θα γεννήσει η κανάρα σου. Τώρα πλέον, όταν το μικρό σου καναρινάκι βγει από τη φωλιά, αφαίρεσε και αυτήν.
 
θεωρώ ότι πολύ σωστά έπραξες που χώρισες τα ενήλικα πουλιά, κι εφόσον το ταΐζει η μητέρα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τη σίτιση του μικρού.
Όταν περάσει Γιάννη η 8-10η μέρα της ζωής των μικρών και έχει αρχίσει ο πατέρας να ταΐζει είναι λάθος να τον βγάζουμε από το κλουβί.
Η μητέρα ταΐζει υποτονικά πλέον σε αυτές τις ηλικίες και αν τα πουλιά ήταν περισσότερα θα είχαμε θέματα.
Το ότι είναι ένα πουλάκι κι όχι περισσότερα ίσως βοηθήσει να μη φανεί το πρόβλημα.
Αν όμως ήταν περισσότερα... Θα το βλέπαμε.


Και μιλώντας γενικά...
Αν κάποιο πουλί έπρεπε να βγει από το κλουβί για να αποφύγουμε τη συνέχιση της αναπαραγωγής αυτή είναι η μητέρα κι όχι ο πατέρας. ειδικά αν μιλάμε για φωλιά με 13+ ημερών νεοσσούς και οι τρόποι περιγράφονται στο σχετικό άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Διακοπή-της-αναπαραγωγής-καναρινιών.32795/
 
Γιάννη σαφέστατα και το άρθρο περιλαμβάνει τις περιπτώσεις και τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, αλλά συχνά κάθε περίπτωση έχει και ιδιαιτερότητες, τις οποίες αξίζει κανείς να συζητά επί τόπου.
Η Ανδρομάχη δεν μας είπε για ποιον λόγο επέλεξε το μικρό να μείνει με τη μητέρα, παρόλα αυτά ένα πλεονέκτημα πιθανό που βλέπω ο ίδιος, είναι ότι η μητέρα μπορεί ακόμα να σκεπάζει το μικρό, οπότε αν όντως είναι έτσι, μάλλον δεν θα μπορούσε να τη χωρίσει από τώρα. Επιπρόσθετα δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο ο αρσενικός συμμετείχε στη σίτιτση του νεοσού, καθώς σπανίως βέβαια, κάποιοι πατεράδες δεν το κάνουν. Κι εγώ προσωπικά αποκόβω την κανάρα από τους νεοσσούς της τελευταίας γέννας και όχι τον αρσενικό, αφού όμως έχω βεβαιωθεί ότι ταΐζει τα παιδιά του. Όμως για διάφορους λόγους, έχω αναγκαστεί κάποιες φορές και άφησα τα μικρά με τη μητέρα τους, και δεν είδα κανένα πρόβλημα -όχι ότι δεν μπορεί και να συμβεί - στη σίτισή τους και μάλιστα μιλώ για γέννες 4 έως 5 μικρών. Το πλεονέκτημα σε αυτήν την εκλογή, μεταξύ άλλων, είναι το ότι το θηλυκό συνήθως αργεί να μπει σε επόμενη ωοτοκία και ίσως και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση (πιθανολογώ) λόγω εποχής να δράσει θετικά στην κανάρα που σύντομα φαντάζομαι θα μπει σε πτερόρροια. Το αρνητικό είναι ότι πιθανώς θα μπει στη φάση αυτή αρκετά κουρασμένη, κι ένα άλλο πιθανό αρνητικό είναι μην και επανακάμψει η διάθεσή της απόθεσης αυγών και ξεπουπουλιάσει τον νεοσσό.
 
δεν θα μπορούσε να τη χωρίσει από τώρα.
Αυτό κι αν είναι σωστό... Βιάστηκε.
Αλλά για να ταΐσει σωστά μόνο του το θηλυκό.. Θα πρέπει να μην υπάρχει αρσενικό μέσα στο κλουβί όταν εκκολαφθούν τα αυγά.
Γιατί αν υπάρχει σε οπτική επαφή με το θηλυκό ή βγει όπως στην περίπτωσή μας το αρσενικό πάντα τρέχουν προβλήματα. Σας θυμίζω την κακή εξέλιξη αυτής της περίπτωσης https://community.petbirds.gr/threads/Νεαρό-καναρίνι-κοιμάται-συνέχεια.32610/#post-423512
Και για να μην το "ανακατεύουμε" περισσότερο... ότι έγινε έγινε (δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι).
Επίσης με τα όσα γνωρίζω είναι λάθος να βγαίνει το αρσενικό και να μένει το θηλυκό. ειδικά σε πουλιά που έχουν βγάλει φτερά..
 
Τι κάνω δηλαδή μήπως να βάλω τον αρσενικό με το μικρό...; Το μικρό επειδή είναι ένα μόνο σκέφτηκα ότι η μητέρα θα μπορεί να ανταπεξέλθει.. Κ όντως τη βλέπω πολλές φορές που το ταιζει!
 
Τι κάνω δηλαδή μήπως να βάλω τον αρσενικό με το μικρό...;
Όχι, εφόσον το ταΐζει, άσε τα πράγματα όπως έχουν, απλά βγάλε τον αρσενικό από το οπτικό της πεδίο.
Επίσης με τα όσα γνωρίζω είναι λάθος να βγαίνει το αρσενικό και να μένει το θηλυκό. ειδικά σε πουλιά που έχουν βγάλει φτερά..
Έχω όπως ανέφερα τις επιφυλάξεις μου σε σχέση με αυτό. Άλλωστε στη συγκεκριμένη περίπτωση το θηλυκό ταΐζει κανονικά όπως φαίνεται. Επίσης η αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με το ότι το θηλυκό βλέπει τον αρσενικό σε κλουβί δίπλα της και ενδεχομένως να έχει ήδη μπει σε νέο αναπαραγωγικό κύκλο
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top