Φροντίδα Δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα το τζάκι στα πουλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ELENAEUG
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ELENAEUG

PB Member
Εγγραφή
17 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.241
Πόλη
Ελληνικό
Καλησπέρα είμαι η Ελενα και θέλω να ρωτήσω εαν κάποιος γνωρίζει να μου πει αν το τζάκι όταν είναι αναμένο μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα στα καναρίνια + τους παπαγαλους μου.
 
Πιστεύω ότι δεν είναι και ο καταλληλότερος χώρος για πτηνά μιας και ο καπνός είναι βλαβερός για την υγεία τους και μονάχα κακό θα τους κάνει.

Από τη στιγμή που ο καπνός των τσιγάρων και των κεριών είναι βλαβερός, δεν βρίσκω τον λόγο να μην είναι βλαβερός και ο καπνός από το τζάκι.
 
Καλα ειναι να μη βρισκονται κοντα στο Τζακι! Αν το τζακι καπνιζει λιγο η ειναι ανοιχτου τυπου τοτε ειναι καλυτερα πιστευω να τα εχεις σε αλλο δωματιο.
 
Αν έχουμε τζάκι που καπνίζει έστω και λίγο τότε θα έχουμε πρόβλημα και εμείς.

Τα καλά τζάκια δεν καπνίζουν.

Προσωπικά όταν πάω στο Σιδηρόκαστρο και ανάβω το τζάκι έχω τα κλουβιά στο ικονικό χόλ που είναι μεταξύ υπνοδωμάτιων και σαλονοτραπεζαρίας.
 
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσατε. Το τζάκι είναι πολύ καλό + δεν καπνίζει όμως η μυρωδιά του ξύλου εμένα μου μυρίζει γι αυτό + προβληματίστηκα. Έχω 3-4 πουλιά που κάθονται συνεχεια μαζί μου + αν τα παω σε άλλο δωμάτιο δεν κάθονται με τα υπολοιπα περπατάνε + ξαναέρχονται εκεί που είμαι +γι αυτούς φοβαμαι πολύ μην πάθουν κάτι.
 
Στο τζάκι λαμβάνει χώρα η λεγόμενη «καύση» του ξύλου, δηλ. η θερμική «διάσπαση» του ξύλου απαραίτητα με την παρουσία αέρα (οξυγόνου).
Στην πραγματικότητα,
καύση είναι η χημική ένωση του οξυγόνου με τα συστατικά του ξύλου (άνθρακα, υδρογόνο) και η μετατροπή τους σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και θερμική ενέργεια (θερμότητα).

Αυτή η αντίδραση στη χημεία ονομάζεται «εξώθερμη» και αποδίδει περίπου 5.000 χιλιοθερμίδες (Kcal) ανά ένα κιλό ξηρού καυσόξυλου.

Η ανάφλεξη και καύση του ξύλου
εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - ιδιότητες του ξύλου, π.χ. μέγεθος και μορφή, υγρασία, πυκνότητα, χημική σύσταση και περιεκτικότητα σε εκχυλίσματα, κυρίως δε σε ρητίνη (ρετσίνι) και πτητικά συστατικά...

:)
περισσοτερα για το τζακι εδω: Καυσόξυλα και τζάκι - αλήθειες και "μυστικά"

... Το πρωτεύον χημικό στοιχείο που "καίγεται" σε μία φωτιά είναι ο άνθρακας, από την τελεία καύση του οποίου παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Η καύση του, όμως, σπάνια είναι τελεία, ακόμη και σε συνθήκες που μοιάζουν με εκείνες της υψικαμίνου, με αποτέλεσμα σε μία φωτιά να παράγεται πάντα και μονοξείδιο του άνθρακα...
Ηλεκτρονική Πύλη του Ασκληπιακού Πάρκου




Τέλεια καύση έχουμε όταν ολόκληρη η ποσότητα του άνθρακα και του υδρογόνου του καυσίμου καίγεται προς και αντίστοιχα.
Ατελή καύση έχουμε όταν μέρος του άνθρακα καίγεται και προς CO ή C (άκαυστος άνθρακας). Είναι δυνατόν εκτός από μονοξείδιο του άνθρακα ή άκαυστο άνθρακα, να έχουμε και άκαυστους υδρογονάνθρακες, προϊόντα πυρόλυσης, ή ακόμη και άκαυστο Υδρογόνο.

Η ατελής καύση έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια θερμογόνου δύναμης και είναι ανεπιθύμητη ενεργειακά και περιβαλλοντικά...
http://www.arvanitakis.com/gr/f/atelis_gr.htm
 
δειτε κ αυτα:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ

Το άναμμα του τζακιού γίνεται προοδευτικά και αφού περάσουν 7 ημέρες από την ημερομηνία τοποθέτησης του.

Το άνοιγμα της εισαγωγής του αέρα για την καύση του τζακιού επαρκεί για αυτό και μόνο. Οποιαδήποτε άλλη πηγή αφαιρεί αέρα από τον χώρο(π.χ. απορροφητήρας) επιβραδύνει την λειτουργία του τζακιού και για αυτό πρέπει να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα (π.χ. μικρό άνοιγμα του παραθύρου της κουζίνας)

Δεν χρησιμοποιούμε άλλο καύσιμο πλην του ξύλου δεν ρίχνουμε οτιδήποτε άλλο μέσα στην εστία και ποτέ δεν σβήνουμε την φωτιά με νερό.
Πρέπει ακόμα να γνωρίζετε ότι στις πρώτες χρήσεις υπάρχουν αναθυμιάσεις στον χώρο και μυρωδιές από τα χρώματα και τα υλικά αρμολόγησης που έχει η εστία.

Τζάκια
 
Σ' ευχαριστώ ΕVA για αυτά που μου έγραψες. Έχω καλό τζάκι, δεν βγαίνει καπνός, έχω καθαρά ξύλα +πάντα έχω κάτι ανοιχτό,Το πρόβλημα είναι για κάποια πουλιά που είναι κολλημένα επάνω μου + γι αυτό αναρωτίεμαι. Με κανένα τρόπο δεν το συζητάω να πάθουν το παραμικρό.
 
Σ' ευχαριστώ ΕVA για αυτά που μου έγραψες. Έχω καλό τζάκι, δεν βγαίνει καπνός, έχω καθαρά ξύλα +πάντα έχω κάτι ανοιχτό,Το πρόβλημα είναι για κάποια πουλιά που είναι κολλημένα επάνω μου + γι αυτό αναρωτίεμαι. Με κανένα τρόπο δεν το συζητάω να πάθουν το παραμικρό.
σε καταλαβαινω απολυτως ελενα γιατι κ γω με τα πουλια μου αφ ενος εχω πολυ ιδιαιτερες σχεσεις-τα χω σαν παιδια μου-αλλα κ δεν θα διακινδυνευα ποτε να τα επιβαρυνω με κατι.
Aπ'τα λινκ που παρεθεσα, ειναι μερικα κ για αλλες περιπτωσεις -πχ το "τοξικολογια της φωτιας"-
αλλα τα εδωσα πιο πολυ, για γενικη ενημερωση ολων μας.

προσεχουμε για να εχουμε

επειδη τυχαινει τα προιοντα καυσης, καμια φορα, παρα την προσοχη μας κ την επιβλεψη μας, να ειναι εξαιρετικα επιβλαβη, καλο θα ταν πιστευω να μην τα εχεις πολυ κοντα στο τζακι, αλλα ουτε σε μονιμη βαση σ εκεινο το δωματιο:)
 
Back
Top