Ασθένειες Διακοπή ζευγαρώματος λόγω ασθένειας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ace21

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2017
Μηνύματα
350
Πόλη
Μυτιλήνη
Μισή χαρά σήμερα αφού ναι μεν έγινε η φωλιά αλλά το αρσενικό είναι άρρωστο και το χώρισα. (https://community.petbirds.gr/threads/Το-πρώτο-μου-ζευγαράκι.32382/)
Όταν επέστρεψα δεν έβγαζε καθόλου φωνή και όταν προσπαθούσε να "πει" κάτι ακουγόταν σα "φσιτ φσιτ" (το πουλάκι είναι αυτό: https://community.petbirds.gr/threads/Ορέστης-ο-Μυτιληναίος.31584/).
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε ένα πολύ μικρό βιντεάκι, τα συμπτώματα φαίνονται στην αρχή και στο τέλος: https://drive.google.com/file/d/1dGb2AiksDxaWzC_O-LQbaD-hsD5NKsFY/view?usp=sharing
Προς το παρόν του έχω βάλει λίγο μηλόξυδο στο νερό...
Καμία ιδέα του τι μπορεί να είναι; Θα ψάξω και γιατρό, αν και εδώ δεν υπάρχει πτηνίατρος.
Με το θηλυκό που έχει φτιάξει φωλιά, τι κάνουμε;
 
Με το θηλυκό που έχει φτιάξει φωλιά, τι κάνουμε;
Της βάζεις αρσενικό και... Κάνεις μια ευχή να πάει καλά το πράγμα.
Για το αρσενικό σου δεν ξέρω τι θα έκανα... Θα έβρισκα γιατρό, θα τα έψαχνα στα πόδια στο ράμφος, στο στόμα με φακό, στην κοιλιά, στην καρίνα μήπως και δω τίποτα περίεργο...
 
Της βάζεις αρσενικό
Άντε να τον βρεις. Έχω άλλα 2 αρσενικά, το ένα γερασμένο και το άλλο σύμφωνα με το δωρητή είναι από την ίδια μάνα με το θηλυκό, οπότε νομίζω δεν ενδείκνυται... Και αύριο είναι 1μαγιά. Πόσο μπορεί το θηλυκό να περιμένει έτσι;

Το κορυφαίο: Πέρασα από έναν κτηνίατρο και του έδειξα το βιντεάκι. Μου είπε να αλλάξω όλα τα ξύλινα μέρη (πατήθρες ουσιαστικά) με πλαστικά γιατί μπορεί να έχουν αναπτυχθεί ακάρεα και να ψεκάσω με αντιπαρασιτικό στο πουλάκι.
Του είπα μπορεί να είναι άσθμα; Μου λέει όλα αυτά μπορεί να είναι, θα χρειαστεί αντιβίωση. Λέω έχεις; Μου λέει όχι.
Στην ερώτηση αν θα καταλάβει περισσότερα αν το δει από κοντά, μου είπε όχι...
 
Προσπάθησα να δω μέσα στο στόμα του πουλιού, δεν τα κατάφερα αφού ανοιγόκλεινε το στόμα του συνέχεια.
Έβγαλα και φώτο την τραχεία, όσο μπόρεσα. Αυτά. Πάω μια βόλτα γιατί έχω σκάσει... ☹
https://drive.google.com/file/d/14D1cKQcpu1Z5lrPw8yvpk5G3FdbgMtfV/view?usp=sharing
Αυτή τη στιγμή είναι πολύ χάλια. Δεν ξέρω πώς έχει επιδεινωθεί τόσο...
 

Συνημμένα

  • IMG_20180430_203633.webp
    IMG_20180430_203633.webp
    34,8 KB · Προβολές: 31
  • IMG_20180430_203752.webp
    IMG_20180430_203752.webp
    49,5 KB · Προβολές: 24
Της βάζεις αρσενικό και... Κάνεις μια ευχή να πάει καλά το πράγμα.
Όχι Γιάννη.. αν όντως είναι άρρωστο το παλιό καναρίνι, τότε το θηλυκό έχει κολλήσει... και θα βάλει σε κίνδυνο και το νέο της ζευγάρι.
Εγώ Γιάννη.. με τίποτε δε θα έβαζα άλλο αρσενικό σε αυτή την περίπτωση...
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και δεν πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο... όχι τουλάχιστο αυτό το ρίσκο.
Έβγαλα και φώτο την τραχεία, όσο μπόρεσα.
Τι ακριβώς προσπαθείς να δεις;
Άδικα ταλαιπωρείς το πουλάκι... Δε το βοηθάς και σίγουρα το κάνεις χειρότερα.
Αν δεν υπάρχει ειδικός να το εξετάσει... Τότε καλύτερα να κάνεις μια προληπτική εφαρμογή του pulmosan και επανάληψη κάθε επτά μέρες για άλλες δύο φορές...
Έτσι για να φύγει ο φόβος...

Πέρασα από έναν κτηνίατρο
Τι ακριβώς είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου που σε έκανε να λες
Το κορυφαίο:
 
Τι να σου πω τώρα... Μακάρι νά ' ξερα.
Μήπως υπάρχει άλλος κτηνίατρος στην περιοχή σου που να έχει γνώση;
Ακάρεα της τραχείας το βλέπω απίθανο να έχει. Στατιστικά απίθανο εννοώ, μια και είναι σπάνια σε καναρίνια
Να ξεκινούσες aviomycine. Από μόνος σου; Δεν ξέρω καν αν κάνει για το αναπνευστικό.
Τσιμπήματα - πρηξίματα δεν έχει το πουλάκι, έτσι δεν είναι; Εννοώ σπυράκια σε ράμφος, πόδια, μύτη, μάτι, και γενικά σε γυμνά σημεία του σώματος.
Κοιλιά, στέρνο, αμάρα είδες και τα βρήκες όλα καλά;
Είναι καθόλου αδυνατισμένο;
Διάβασε... https://community.petbirds.gr/threads/aviomycine-tafarm.17748/ Η δοσολογία είναι είτε η αναγραφόμενη στη συσκευασία είτε απευθείας στο στόμα μία σταγόνα (αλλά και πάλι δεν θυμάμαι αν ήταν μία την ημέρα ή μία πρωί - μία βράδυ)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι ακριβώς προσπαθείς να δεις;
Άδικα ταλαιπωρείς το πουλάκι... Δε το βοηθάς και σίγουρα το κάνεις χειρότερα.

Διάβασα σε ένα άρθρο ότι τα ακάρεα εμφανίζουν σημάδια σα μαύρες τελείες στην τραχεία. Αυτό προσπαθούσα να δω και αν έχει κάτι στο στόμα.

Τι ακριβώς είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου που σε έκανε να λες

Ότι δεν μου το εξέτασε καν και δεν μου κατονόμασε μια αντιβίωση. Τουλάχιστον βέβαια ήταν ειλικρινής. Και είναι δύσκολο και για το ζωάκι να γυρνάω με ένα κλουβί μες τη ζέστη για να ψάχνω για έναν γιατρό που θα ασχολείται λίγο περισσότερο από το λίγο.

Στο δια ταύτα, το πουλάκι ανασαίνει με θόρυβο ανοικοκλείνοντας το ράμφος του. Ο θόρυβος είναι σαν τρίξιμο με ένα ανεπαίσθητο κλικ. Θα πάρω τα φάρμακα, σίγουρα αυτό της ακάρεας και αυτό που προτείνει ο Γιάννης (ianos) και μέχρι να έρθουν θα κατασταλλάξουμε ποιο θα δώσουμε. Ε? ☹

Υ. Γ. Το διάβασα ότι ακάρεα της τραχείας είναι σπάνια, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε όπως και δήποτε.
 
Θα πάρω τα φάρμακα, σίγουρα αυτό της ακάρεας και αυτό που προτείνει ο Γιάννης (ianos) και μέχρι να έρθουν θα κατασταλλάξουμε ποιο θα δώσουμε. Ε? ☹
Αυτό που προτείνει ο Γιάννης είναι αντιβίωση αναπνευστικού και όχι κάτι κατάλληλο για ακάρεα της τραχείας.
Τα ακάρεα της τραχείας αντιμετωπίζονται πάρα πολύ καλά με αυτό που σου έγραψα νωρίτερα.. Το pulmosan
Ότι δεν μου το εξέτασε καν και δεν μου κατονόμασε μια αντιβίωση.
Απόλυτα επιστημονική και ιατρικά αποδεκτή θέση..
Καμία αντιβίωση αν δεν γνωρίζουμε την ασθένεια.
Τουλάχιστον βέβαια ήταν ειλικρινής.
Και τι πιο τίμιο από αυτό?
 
Τα παρήγγειλα και τα δύο φάρμακα, για να υπάρχουν σε περίπτωση που χρειαστούν μελλοντικά. Οι χρονικές συγκυρίες δεν βοηθούν, δεν ξέρω αν θα προλάβω. Εννοείται το ένα θα χορηγήσω. Μέχρι να έρθουν θα αποφασίσουμε ποιο. Κλίνω προς το pulmosan.
Πρησμένο δεν μου φαίνεται κάπου, όχι.
Σήμερα δεν έχει διάθεση, ανασαίνει βαριά με αυτόν τον τρικλιστό ήχο και είναι λιγάκι φουσκωμένο.
 
Η αλήθεια είναι ότι εξαρχής δεν ήθελα να λάβω θέση το ζήτημα διότι το ότι δεν είμαι γιατρός και το ότι τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ γενικά και κοινά σε πολλές ασθένειες, είναι αποτρεπτικό για εμένα ώστε να συστήσω την όποια αντιβίωση ή όποιο άλλο φάρμακο. Αλλά από την άλλη, σου ξαναλέω ότι θα πρέπει να πάρεις σβάρνα όλους τους κτηνιάτρους της περιοχής σου, βασικά όχι σβάρνα, αλλά πάρε τους στο τηλέφωνο. Ακόμα κι αν έχετε κτηνιάτρους δημοσίου που θα μπορούσαν ας πούμε να κουράρουν κότες. Αυτό θα ήταν το πρώτο που θα έκανα, αν μπορούσα να επικοινωνήσω.
Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές που έχω πάει καναρίνια στο γιατρό (όχι μόνο τα δικά μου) η απάντηση ήταν σχεδόν πάντα μία...aviomycin, για αναπνευστικά, για κοκκίδια για. Και η δοσολογία ήταν μία σταγόνα στο στόμα ή έστω κάτι λιγότερο για 7-10 ημέρες.
Αλλά σε ξαναρωτώ... Είδες καρίνα; κοιλιά, αμάρα, πώς είναι;
Και τώρα που τον έβαλες μόνο του, βγάλε μας φωτό με κουτσουλιές, κοιλιά, καρίνα, αμάρα, πόδια (και από κάτω)
Το έχεις βάλει σε ζέστη;
 
Το έχω βάλει μέσα σε ένα μικρό κλουβάκι μεταφοράς που έχω. Φωτογραφία αμάρας κλπ ίσως βγάλω αργότερα. Φοβάμαι να σου πω την αλήθεια λίγο γιατί και χθες που το έπιασα στρεσαρίστηκε και ζορίστηκε. Θα πάρω και τηλέφωνο κτηνιάτρους και θα σας πω αν έχω νεότερα.
Όσον αφορά το κομμάτι των συμβουλών, καταλαβαίνω ότι η θέση σας είναι ενδεχομένως δύσκολη. Αλλά πείτε μου τις απόψεις σας άφοβα, προσωπικά και λόγω έλλειψης πτηνιάτρων, τις περιμένω πώς και πώς...

Μου εμφανίζει ότι το αρχείο είναι μεγάλο (200 KB) και δεν μπορώ να βάλω φώτο.
 
Προσωπικά και ακριβώς για αυτόν τον λόγο (του ότι δεν μπορείς να βρεις γιατρό, που εύχομαι να βρεις) σου λέω τι θα έκανα στη θέση σου, χωρίς καθόλου να διστάζω (να είσαι βέβαιος για αυτό).
 
Ορέστης is out. Πέθανε μόλις το έπιασε η κτηνίατρος στα χέρια της.
Μου είπε ότι ήταν πολύ καθαρό και δεν είχε ακάρεα, αλλά πολύ αδυνατισμένο. Όντως η καρίνα του ήταν ξυράφι. Κατά πάσα πιθανότητα από μικρόβιο του αναπνευστικού, της το άφησα να το κάνει νεκροψία που μου πρότεινε.
Απίστευτο πόσο ραγδαία εξελίσσεται μία νόσσος στα πουλάκια αυτά. Χθες το απόγευμα πέταγε κανονικά.
Στεναχωριέμαι που δεν το πήγα εχθές η προχθές, ίσως να είχαμε σώσει κάτι. Αλλά ήμουν επιφυλακτικός ως προς την κτηνίατρο και δεν πίστευα ότι θα εξελιχθεί έτσι. Και που τη βρήκα σήμερα, παρ' ελπίδα τη βρήκα.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για το χρόνο και τις συμβουλές σας. Μαθαίνουμε, κέρδισα και μία κτηνίατρο να συνεννοούμαι, αλλά το κόστος είναι δυσανάλογο.
Μου έδωσε και κάποια φάρμακα για το άλλο πουλάκι προληπτικά και μου συνέστησε καθαριότητα κλπ. Θα σας ενημερώσω.
 
Κρίμα Σταύρο. Λυπαμαι.
Ποια ειναι η κτηνίατρος;
Τι εννοείς το κόστος ειναι δυσανάλογο; Μιλάς για το ψυχικό κόστος της απώλειας ή για το οικονομικό της αμοιβής της κτηνιάτρου;
 
Λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι:
Τι εννοείς το κόστος ειναι δυσανάλογο; Μιλάς για το ψυχικό κόστος της απώλειας ή για το οικονομικό της αμοιβής της κτηνιάτρου;
Σίγουρα το οικονομικό κόστος είναι σημαντικό, αλλά δόξα τω Θεό στην παρούσα φάση μπορώ να το υποστηρίξω. Ο λόγος που αρκέστηκα εχθές σε μια ερώτηση σε κτηνίατρο ήταν αφενός ότι το συγκεκριμένο κτηνιατρείο έχει πολύ καλές κριτικές, αφ΄ ετέρου δεν ξέρω κάποιον από τους κτηνιάτρους εδώ που να έχει μια κάποια φήμη στα πουλιά. Και φυσικά δεν περίμενα αυτήν την εξέλιξη. Αλλά άλλο τι περιμένεις και άλλο τι ισχύει πραγματικά. Όταν μίλησα για κόστος λοιπόν εννοούσα το ψυχικό. Ναι οκ, ανθρώπους έχουμε χάσει αλλά όπως και να χει είναι κάπως. Ιδιαίτερα όταν δεν έχεις σμήνος αλλά ένα πουλάκι με το οποίο ξεχειμώνιασες και το προετοίμαζες γι΄ αυτή τη φάση που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Το δεύτερο, αν και τελικά είναι πρώτο, είναι η σκέψη του τι έγινε λάθος και που έφταιξες. Είναι ενοχλητικό να βλέπεις πουλιά σε κλουβιά που δεν χωράνε ούτε 2 πατήθρες και να είναι μια χαρά, και γω να χάνω πουλάκι που θεωρώ ότι του πρόσφερα πράγματα άνω του μέσου όρου. Αυτό χωρίς καμία δόση ζήλιας ή κακίας.

Το βασικό στο οποίο κάνω λάθος λοιπόν θεωρώ ότι είναι οι επιλογές. Γιατί επιλέγοντας συναισθηματικά (πχ να πάρω από έναν γνωστό πουλί μόνο και μόνο επειδή είναι φίλος) ενδεχομένως να στοιχίσει αλλού. Όταν τον ρωτάς πχ την ηλικία και σου λέει περίπου 4, το περίπου 4 μπορεί να είναι και 3, μπορεί ομως και 5 ή και 6. Άρα αν το δεις ψυχρά θεωρώ ότι ήταν λάθος η αρχική επιλογή και δεν θα ξαναγίνει.

Ποια ειναι η κτηνίατρος;
Όσον αφορά τους κτηνιάτρους, θα σας πω μόλις πάρω τα αποτελέσματα της νεκροτομής (κόστη κλπ). Προς το παρόν η κυρία μου κράτησε μόνο τα φάρμακα που προορίζονται προληπτικά για το θηλυκό, 10 Ευρώ όλα. Συγκεκριμένα μου έδωσε αντιβίωση Erythromycin Provet και απολυμαντικό Longsept. Αν έχετε άποψη, καλοδεχούμενη.

Τέλος έχω αυτή τη στιγμή ένα θηλυκάκι, καλό ζωάκι που περιμένει με φωλιά έτοιμη. Ξέρω το σωστό είναι να μην προχωρήσω σε τίποτα. Σκέφτομαι όμως σοβαρά και με δικό μου ρίσκο αν βρω ένα καλό αρσενικάκι με ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΚΛΕΙΣΤΟ να προχωρήσω στην αναπαραγωγή και βλέπουμε. Θα περιμένω φυσικά τα αποτελέσματα της νεκροψίας (μπορεί πχ το πουλί να είχε κάτι αυτοάνοσο μη κολλητικό). Εξαρτάται και από τη συμπεριφορά της θηλυκιάς (αν πχ κάνει αυγά αυτό το διάστημα κλπ).

Αυτά και συγγνώμη για τη λογοδιάρροια.
Ξέρω ότι το post είναι εν μέρη off topic, αλλά αυτές οι σκέψεις με απασχολούσαν και ήθελα να τις μοιραστώ. :)
 
Σήμερα με κάλεσε η γιατρός. Πνευμονικό οίδημα. Τώρα το πώς δημιουργήθηκε δεν ξέρω, η γιατρός μου είπε πιθανόν από μικρόβιο. Θα μου πει και περισσότερα από κοντά την Παρασκευή και αν έχω κάτι νεότερο θα σας ενημερώσω. Την Παρασκευή θα πούμε και δύο λόγια για την κτηνίατρο που θα έχω τελειώσει.
Η δική σας εμπειρία τι λέει παιδιά; Κάποια άποψη;

Από κει και πέρα, η ίδια συστήνει να εφαρμοστεί θεραπεία στο θηλυκό για μία εβδομάδα με τα φάρμακα που αναφέρω στο post #16 και να προσπαθήσω για αναπαραγωγή μετά.
Μια ιδέα που σκέφτομαι είναι να πάρω έναν αρσενικό να τα έχω χώρια όσο κρατήσει η θεραπεία του θηλυκού (περίπου 10 ημέρες) και μετά μαζί. Είναι το πιο επιθετικό σενάριο. Αλλιώς πάμε συντηρητικά και ψάχνομαι για καναρινάκι από Σεπτέμβριο και μετά.
Με τη φωλιά τι να κάνω, απλά την παίρνω από το κλουβί και τη χαλάω; Δεν έχει κάνει αυγό μέχρι στιγμής.
 
Εφόσον Σταύρο η γιατρός είπε ότι διαπίστωσε πνευμονικό οίδημα, μένει να διευκρινιστεί αν φυσικά είναι δυνατό κάτι τέτοιο, η αιτία του, που προφανώς εικάζεται από την ίδια ότι είναι κάποια μικροβιακή λοίμωξη και για αυτό συστήνει αντιβίωση για το θηλυκό πουλί.
Στη θέση σου θα κινούσα το νήμα από Οκτώμβριο περίπου με νέο αρσενικό το οποίο θα είχα τον χρόνο να το διαλέξω, και δεν θα αγόραζα ξανά πουλάκι από τον φίλο μου για πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι με έναν φίλο κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει κανείς να έχει οικονομικές ή επαγγελματικές συναλλαγές διότι κάπου μπορεί να στραβώσει η φιλία και να μην δοθούν και οι σωστές εξηγήσεις ή να μην γίνουν τα ξεκαθαρίσματα όπως ταιριάζει στον καθένα, και φυσικά διότι οι φίλοι δεν πουλάνε, χαρίζουν. Αναφέρω επίσης τον Οκτώμβριο (εντάξει μπορεί να είναι και Σεπτέμβρης) διότι ένα πουλί που είναι να μπει στο σπίτι σου καλά είναι να έχει ολοκληρώσει την πτερόρροιά του αν δεν έχει γεννηθεί μέσα στο τρέχον έτος, αλλά και επειδή θα πρέπει να είσαι βέβαιος για το ότι το θηλυκό σου πουλάκι είναι πλήρως υγιές και αυτό εν μέρει θα φανεί και κατά την πτερόρροια η οποία (ειδικά η πρώτη) είναι πολύ προκλητική περίοδος για την υγεία των καναρινιών και κάθε πρόβλημα οργανικό που μπορεί να έχουν, συχνά εκδηλώνεται τότε.
Ναι, τη φωλιά την παίρνεις από το κλουβί. Δεν έχει νόημα επί του παρόντος και αν δεν αποφασίσεις να πάρεις άμεσα νέο αρσενικό σύντροφο, να πυροδοτείς μία άσπορη γέννα. Αν πάλι φέρεις νέο αρσενικό, θα έλεγα πάλι να την πάρεις τη φωλιά και να την αφήσεις να στρώσει μια νέα όταν θα είναι ο καιρός.
 
Σήμερα με την επίσκεψή μου στη γιατρό έκλεισε ο κύκλος. Να σας ενημερώσω ότι η νεκροτομή κόστισε 15Ε και 10 τα φάρμακα, σύνολο 25. Ήταν πολύ φιλική και εξυπηρετική γενικά από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα μου έδωσε δώρο και ένα μπουκαλάκι με υγρή βιταμίνη από μια μεγαλύτερη συσκυασία με δοσολογία μια σταγόνα την ημέρα, το όνομα της οποίας δεν μπόρεσα να διακρίνω (και ντράπηκα να ρωτήσω).
Μου είπε λοιπόν ότι η αιτία ήταν πνευμονικό οίδημα από μικρόβιο και ότι το πουλάκι ήταν ευάλωτο.

Ο λόγος που δεν το πήγα σε αυτήν εξ αρχής ήταν πως επειδή εδώ είναι σχετικά μικρή κοινωνία, τυγχάνει να έχω γνωρίσει κάποια άτομα που δεν έμειναν ικανοποιημένα από τις υπηρεσίες τις, αν και με μένα τελικά δεν ισχύει.

Αναλαμβάνει μικρά ζωάκια και μου έδειξε και μία σαύρα την οποία πρόσφατα είχε εγχειρήσει.
Το όνομά της είνα Τουρβαλή Μυρσίνη και είναι από τις πιο γνωστές στη Μυτιλήνη.

Μπορώ αν θέλετε να γράψω μια κριτική καθώς και περαιτέρω πληροφορίες ώστε να ενημερωθεί και το site.:)
 
Παιδιά τώρα που ξύπνησα το θηλυκό είχε κάνει αυγό στη σχάρα αφού τη φωλιά την είχα αφαιρέσει.
Υπάρχει περίπτωση να είχε βατευτεί; Είδα κάτι σα γκρι στρογγυλό λεκκέ στον κρόκο...
Τα πουλιά τα είχα βάλει μαζί πριν μία εβδομάδα ακριβώς και έμειναν μαζί μόνο για δύο μέρες, έως τη Δευτέρα που άρχισε το θέμα.
Να ξαναβάλω πίσω τη φωλιά; Δεν την έχω χαλάσει...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Back
Top