Ασθένειες Διαρροια σε καναρα

Εγγραφή
29 Αυγ 2015
Μηνύματα
1.711
Καλησπέρα. Έχω παρατηρήσει εδώ και μια βδομάδα περίπου μια καναρα μου ενός έτους να έχει διαρροια και συγκεκριμένα να μουσκευει όλο το χαρτί που βάζω στον πάτο του κλουβιου. Τα καναρίνια μου τα έχω σε εξωτερικό χώρο και η διατροφή της εδώ και μια βδομάδα είναι μόνο σπορους και νερό. Δεν την έχω βάλει για αναπαραγωγή ακόμα. Είναι κινητική και ιδιαίτερα φαγανη θα έλεγα. Αυτό όμως που πρέπει να σας αναφέρω γιατι μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η υπερβολική κατανάλωση νερού. Δεν το έχω ξανασυναντησει αυτό σε καναρινι να πίνει τόσο μα τόσο πολύ νερό. Και για να σας προλάβω η ποτίστρα δεν είναι τρύπια και ούτε κάνει μπάνιο με το νερό της ποτίστρας. Διαβασα καπου οτι η υπερβολικη καταναλωση νερου τις περισσοτερες φορες συνεπαγεται με προβλημα στα νεφρα. Δεν γνωριζω αν οντως ισχυει. Επιφυλασσομαι να σας ανεβάσω αύριο φωτογραφία από κουτσουλιές μήπως μπορέσετε να βοηθήσετε.
 
Ειναι λογικο να πινει πολυ νερο εφοσον εχει διαροια για να μην αφυδατωθει! Γιαυτο πινει πολυ νερο. Καλο θα ηταν να χορηγησεις ηλεκτρολυτες. Τωρα γτ εχει διαροια ειναι αλλο θεμα
 
Παναγιώτα, υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο ξεκίνησες να της δίνεις μονο σπόρους και νερό; Εννοώ, πριν τη διάρροια άρχισες τη δίαιτα;
Το κλουβι που την έχεις είναι σε καλή κατάσταση; Μήπως εχει σημεία πχ με αλλοιωμένο χρωμα;
Η τροφή της είναι συσκευασμένη απο εταιρεία ή είναι χύμα;
Απο αυτην την τροφή τρώνε και άλλα καναρίνια;
Έχεις μήπως επισκέπτες, όπως σπουργίτια, δεκαοχτουρες κλπ;
Εγώ, θα πρόσθετα καρβουνακι, θα απολύμανα με 1:10 χλωρίνη όλο το κλουβι, θα άλλαζα πατηθρες και σκεύη, θα έδινα ηλεκτρολύτες και δεξτρόζη.
Κάτι άλλο που αναρωτιέμαι είναι αν το πουλάκι είναι πυρωμένο.
Η διάρροιας της μυρίζει;
Γιατι δεν μας βάζεις φωτό απο καρίνα, γενετήσια περιοχή και κουτσουλιές, μήπως και δούμε κάτι;
Καλή ανάρρωση.
 
Παναγιώτα, υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο ξεκίνησες να της δίνεις μονο σπόρους και νερό; Εννοώ, πριν τη διάρροια άρχισες τη δίαιτα;
Πριν παρατηρήσω τη διαρροια η διατροφή της περιλάμβανε σχεδόν τα πάντα. Αυγο, αυγοτροφη, φρουτα, λαχανικά, σπορους. Μόλις παρατήρησα να έχει διαρροια τα έκοψα όλα και της έδινα μόνο σπορους και νερό.
Το κλουβι που την έχεις είναι σε καλή κατάσταση; Μήπως εχει σημεία πχ με αλλοιωμένο χρωμα;
Το κλουβι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι σχεδόν καινούργιο και είμαι πολύ σχολαστικη με την καθαριότητα.
Η τροφή της είναι συσκευασμένη απο εταιρεία ή είναι χύμα;
Απο αυτην την τροφή τρώνε και άλλα καναρίνια;
Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια συσκευασμενη τροφή. Όλα τα καναρίνια μου την ίδια τρώνε.
Έχεις μήπως επισκέπτες, όπως σπουργίτια, δεκαοχτουρες κλπ;
Σπάνια
Κάτι άλλο που αναρωτιέμαι είναι αν το πουλάκι είναι πυρωμένο.
Η διάρροιας της μυρίζει;
Γιατι δεν μας βάζεις φωτό απο καρίνα, γενετήσια περιοχή και κουτσουλιές, μήπως και δούμε κάτι;
Δε νομίζω να είναι πυρωμενη τουλάχιστον έτσι δείχνει. Η διαρροια της δε μυρίζει. Ναι θα σας ανεβάσω φώτο.
 
Μια μικρη παρατηρηση για το οτι ειπες πως ειναι βρεγμενος ο πατος.. Τα καναρινια που εχω εξω λογω υγρασιας τις τελευταιες ημερες ο πατος γινεται πολυ πιο χαλια απο των κοριτσιων μεσα...

Βαλε μια φωτογραφια ομως να δουμε..
 
Σίγουρα θα βοηθούσε μια φωτογραφία συνολική του κλουβιού με έμφαση στον πάτο αλλά και φωτογραφία των κουτσουλιών σε Α4.

Υ. Γ Πριν βγάλουμε συμπεράσματα για την υγεία του καναρινιού θα σε παρακαλούσα να αλλάξεις ποτίστρα. Αν έχεις θα προτιμούσα να βάλεις ποτίστρα με μπίλια.
 
Γιατι δεν μας βάζεις φωτό απο καρίνα, γενετήσια περιοχή και κουτσουλιές, μήπως και δούμε κάτι;

Υ. Γ Πριν βγάλουμε συμπεράσματα για την υγεία του καναρινιού θα σε παρακαλούσα να αλλάξεις ποτίστρα. Αν έχεις θα προτιμούσα να βάλεις ποτίστρα με μπίλια.
Έχω αλλάξει τρεις ποτίστρες. Δυστυχώς με μπίλια δεν έχω.
 

Συνημμένα

  • rsz_20160311_085535-1.webp
    rsz_20160311_085535-1.webp
    14 KB · Προβολές: 83
  • rsz_20160311_085241-1.webp
    rsz_20160311_085241-1.webp
    16,2 KB · Προβολές: 82
Επιτρέψτε μου να πως μια προσωπική εμπειρία που μοιάζει πολύ με τα συμπτώματα που έχει η κανάρα σου Παναγιώτα μου.

Πριν 2 καλοκαίρια είχα αφήσει για ένα μήνα όλα μου τα πουλάκια στο εξοχικό γιατί εγώ είχα πάει στο νησί για διακοπές και τα φρόντιζε ένας οικογενειακός μας φίλος. Ήταν σχεδόν όλα μέσα σε μια κλούβα (μιλάμε για πάνω από 10 πουλιά), διέμεναν εκεί αρμονικά και περνούσαν την πτερόροια τους. Αλλά ο φίλος μας δεν ήξερε τα βασικά για την υγιεινή και το πόσο σημαντική είναι στα καναρίνια. Την κλασική ατάκα που λένε όλοι "Σιγά καναρινάκια είναι τι θα πάθουν; ". Γυρνώντας λοιπόν μετά από 3 βδομάδες, είδα ένα κλουβί μες την κουτσουλιά και τη βρώμα. Αμέσως έπιασα κάθισα 2 ώρες και έκανα γενική! 2 όμως απ τις κανάρες δεν φαινόντουσαν πολύ καλά! Τις πιάνω και ήταν αδύνατες! Το θέμα που είχα ανοίξει τότε είναι εδώ:
https://community.petbirds.gr/threads/Γύρισα-από-τις-διακοπές-και-δύο-θηλυκές-έχουν-καρίνα.20959/
Τα συμπτώματα και των 2 ήταν πολυδιψία, πολλά ούρα στις κουτσουλιές (αλλά οι κουτσουλιές ήταν στερεές, καρίνα και λίγο ανορεξία). Το έψαξα πάρα πολύ το θέμα, τις τάιζα με σύριγγα και με κρέμα νεοσσών, έδωσα για κοκκίδια για για για... μέχρι και ανάλυση κουτσουλιών κάναμε που δεν βρέθηκε κάτι.. Μετά από πολύ ψάξιμο και την βοήθεια φίλων και γιατρών ήταν πολύ καλύτερα! Έτρωγαν έκαναν λιγότερα ούρα ήταν ζωηρές, θεώρησα πως ξέφυγαν τον κίνδυνο, χωρίς όμως να ξέρω τι ακριβώς είχαν και τι της ταλαιπωρούσε. Πέρσι ζευγάρωσαν κιόλας, αλλά τα ούρα τους είχαν ακόμα λίγο παραπάνω ούρα απ ότι πρέπει (η κλασική εικόνα που λες ότι ο πάτος είναι μούσκεμα) και λίγη έντονη μυρωδιά. Δεν έδωσα σημασία (κακώς) γιατί έδειχναν πολύ καλά και πολύ ζωηρές.

Την εβδομάδα που μας πέρασα η μια απ τις δύο, η κοκκινούλα μου, δεν φαινόταν πολύ καλά. Δεν πολυέτρωγε, ήταν φουσκωμένη κτλ. Έδωσα βιταμίνες, βραστό αυγό, την έβαλα μέσα στο σπίτι τίποτα. Ώσπου την Τρίτη την πήγα στην Κα Δουκάκη, πτηνίατρος με μεταπτυχιακό πάνω στα εξωτικά ζώα, ένας πραγματικός άνθρωπος που δεν μας "ξεπέταξε"! Της έκοψε τα νύχια, της κοίταξε την κοιλίτσα που ναι μεν ήταν αδύνατη, αλλά δεν έβλεπε κάτι το ανησυχητικό. Πήρε 2 δείγματα από κουτσουλιές που έκανε εκείνη τη στιγμή και τις εξέτασε για κανα 10λεπτο στο μικροσκόπιο. Το μωρό μου είχε μύκητες, πιθανότατα από εκείνο το καλοκαίρι που δεν είχαν φύγει εντελώς. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να φύγουν οι μύκητες. Μου είπε πως σε ένα υγρό περιβάλλον, λίγο να έχει βραχεί η τροφή λίγο να υπάρχει υγρασία, αν το πουλάκι έχει χαμηλό ανοσοποιητικό ή είναι στρεσαρισμένο μπορεί εύκολα να αναπτύξει μύκητες. Και αυτό πιστεύω πως έγινε και με τις 2 μικρές μου. Μέσα στην κλούβα που υπάρχει όσο να ναι στρες, με χαμηλό ανοσοποιητικό και με καθόλου καθαριότητα ήταν οι 2 που ανέπτυξαν μύκητες. Το ότι έπιναν και πίνουν πολύ νερό και το ότι είχαν κουτσουλιές με πολλά ούρα είναι επίσης ένα δείγμα. Οι μύκητες όπως είπα είναι ανθεκτικοί, και αν περάσει πολύς καιρός μπορεί να σκοτώσουν το καναρίνι. Η κοκκινούλα μου ενώ έδειχνε καλά και πως θα άντεχε, την επόμενη μέρα που θα ξεκινούσαμε θεραπεία με Nystamicin για 28 μέρες, ήταν στον πάτο του κλουβιού και βαριανάσαινε... και δυστυχώς άφησε στα χέρια μου την τελευταία της πνοή. Δεν το περίμενα και η στεναχώρια μου είναι πολύ μεγάλη! Φαινόταν καλά, φαινόταν ότι θα άντεχε.. Η γιατρός είχε ψιλαφήσει την κοιλιά της και μου είπε πως μάλλον ετοιμάζεται για αυγό, αν δεν είχε δυνάμεις να το βγάλει ίσως να έφυγε απ αυτόν τον λόγο... ☹ Η γιατρός μου είπε πως πιθανότατα και η άλλη (μωζαίκ) να έχει μύκητες (η οποία είναι ζωηρή, φαγανή, αλλά πίνει πολύ νερό και οι κουτσουλιές της έχουν αρκετά ούρα) μου συνέστησε να πάω από κει φρέσκιες κουτσουλιές να εξετάσει και να κάνω και σε κείνη την ίδια θεραπεία.

Δεν λέω πως και η δική σου έχει μύκητες, απλά αν υποπτεύεσαι πως υπήρχε λίγο υγρασία, πως βράχηκε λίγο το φαί κτλ μπορεί όντως να έχει αναπτύξει μύκητες. Αναφέρω και την ιστορία για όλους εδώ μέσα γιατί πραγματικά τα καναρίνια μας μπορεί πολύ εύκολα να έχουν κάτι! Αλλα δεν υπάρχουν μόνο ακάρεα, πνευμονία ή δυστοκία. Υπάρχουν χίλιες δυο ασθένειες που πρέπει όσο μπορούμε να το ψάχνουμε. Και δεν το λέω για σένα Παναγιώτα μου γιατί ξέρω πως τα προσέχεις, αλλά κι γω που τα προσέχω τόσο την πάτησα. Οι ταίστρες πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι μια φορά την εβδομάδα και να είναι απόλυτα στεγνές όταν βάζουμε το φαί μέσα. Λίγο νερό να χυθεί απ την ποτίστρα στην ταίστρα πάει.. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, και σπαστικοί.. Είναι πολύ ευαίσθητα πλασματάκια και μόλις βλέπουμε κάτι ανησυχητικό πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι! Πρέπει να πας οπωσδήποτε ένα δείγμα κουτσουλιών στη Δουκάκη (Γρηγορίου Λαμπράκη 54-56 Πειραιά) να κάνει ανάλυση και σου πει αν έχει κάτι.. Αν το ψάξεις τώρα που είναι νωρίς, θα γίνει καλά!
 
Επίσης μου έχει τύχει να βάλει άλλο μέλος της οικογένειας νερό με αποτέλεσμα την στιγμή που κουμπώνει η ποτίστρα να πέφτει νερό μπροστά. Και μόλις είδα το νερό τρόμαξα αλλά μόλις πήρα χαμπάρι τί είχε γίνει και ότι δεν ήταν από τις κουτσουλιές ησύχασα. Το νερό που βλέπεις είναι σε όλο το μήκος του κλουβιού; Και συνήθως οι πρωινές κουτσουλιές είναι περίεργες συνήθως.
 
Back
Top