Διατροφή Διατροφή για java sparrow

Καλησπέρα σας,

Είμαι κάτοχος 2 java sparrow και μιας και είναι ένα νέο είδος για εμένα στην ζωή μου έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με την διατροφή τους.

α) Αρχικά έχω παρατηρήσει ότι τρώνε πολύ, δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό αυτού του είδους απλά μου έκανε εντύπωση και ήθελα να το επισημάνω. Για κύριο γεύμα τους έχω την Manitoba® Exotic Best Premium . Δεν γνωρίζω πόσο καλή είναι, μιας και μου την πρότεινε ο καταστηματάρχης. Απλά είναι στην φάση που τελειώνει οπότε και είπα μήπως χρειάζεται κάποια αλλαγή.
Επιπλέον τους δίνω που και που (1 φορά την εβδομάδα) κόκκινο μήλο ή βραστό αυγό. Εχω παρατηρήσει ότι τους αρέσει αρκετά.

Διάβασα στο φόρουμ για σουπιοκόκκαλο. Δεν έχω αγοράσει ακόμα, κατάλαβα τι περίπου κάνει μετά από διάβασμα που έριξα. Οπότε υποθέτω, να προβώ κανονικά στην αγορά του;

β) Πρέπει να ακολουθώ κάποιου είδους πρόγραμμα στην διατροφή; πχ να τους γεμίζω σταθερά τις ταίστρες κάθε 3 μέρες; Στην παρούσα φάση απλά τις ελέγχω τακτικά και αν δω ότι δεν έχουν τροφή τις γεμίζω χωρίς κάποιον ιδιαίτερο προγραμματισμό

Οποιαδήποτε βοήθεια/διόρθωση είναι ευπρόσδεκτη!

Καλησπέρα Νικόλα,

Η Manitoba Exotic Best Premium σε γενικές γραμμές είναι μια τροφή για εξωτικά πουλιά και καλύπτει τις ανάγκες των java sparrow

Το κόκκινο μήλο και το βραστό αυγό είναι καλές προσθήκες στη διατροφή τους. Μπορείς να προσθέσεις κι άλλες φρέσκες τροφές, όπως σκουρόχρωμα λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο) για περισσότερη ποικιλία.

Το σουπιοκόκκαλο είναι πολύ σημαντικό για την πρόσληψη ασβεστίου. Είναι απαραίτητο, οπότε φρόντισε να είναι πάντα διαθέσιμο στο κλουβί τους.

Σχετικά με το τάισμα, είναι καλύτερα να έχεις σταθερό πρόγραμμα. Γέμιζε τις ταΐστρες κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, ώστε να έχουν πάντα φρέσκια τροφή. Τα java sparrow μπορεί να τρώνε λίγο περισσότερο από άλλα πουλιά λόγω του ενεργού μεταβολισμού τους, οπότε αυτό που παρατήρησες είναι φυσιολογικό. Επίσης, έλεγχε και την καθαριότητα της τροφής στην ταΐστρα, καθώς συχνά πετάνε φλούδες που καλύπτουν τους σπόρους και φαίνεται σαν να έχει τροφή ενώ δεν έχουν.

Tα Java sparrow χρειάζονται κυρίως μείγματα τροφής τα οποία απευθύνονται σε μικρά είδη παπαγάλων ( budgie, lovebirds). Υπάρχουν αρκετές καλές εταιρίες αν και κατά την γνώμη μου η premium της deli nature (για budgie) είναι η πιο ικανοποιητική όταν πρόκειται για απλή συντήρηση και όχι επαγγελματική ενασχόληση. Το μείγμα που προσφέρεις τώρα απευθύνεται κυρίως σε μικρόσωμες εξωτικές σπίζες. Ίσως θα μπορούσες να προσθέτεις αν θέλεις μια μικρή ποσότητα από αυτό στην άλλη τροφή για ποικιλία.

Μεγάλο άνετο κλουβί για πέταγμα, μπανιέρα καποιες φορές, σουπιοκόκκαλο, grit, τσαμπιά κεχρί και κυρίως φυλλωδη λαχανικά είναι τα αγαπημένα τους.

Οι ταΐστρες πάντα γεμάτες και αν αφήνουν τσοφλια μέσα μπορείς να ανοίγεις το καπάκι να τα φυσάς και να ανανεώνονται.
Καλή συνέχεια

Τελευταία επεξεργασία:
Μπανιέρα να τους έχω και τώρα τον χειμώνα; ή να περιμένω λιγάκι να ανέβει η θερμοκρασία για να ξεκινήσουν τα μπάνια τους;

Θα μπορούσες να μου δώσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό "τσαμπιά κεχρί" ; Το ακούω πρώτη φορά και δεν ξέρω από δοσολογίες κλπ

Θα μπορούσες να μου δώσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό "τσαμπιά κεχρί" ; Το ακούω πρώτη φορά και δεν ξέρω από δοσολογίες κλπ
Έτσι μοιάζουν:
1000005910.webp

Από αυτά μπορείς να δίνεις ένα τεμάχιο την εβδομάδα να τρώνε.
Μπανιέρα να τους έχω και τώρα τον χειμώνα; ή να περιμένω λιγάκι να ανέβει η θερμοκρασία για να ξεκινήσουν τα μπάνια τους;
Μια καθημερινή ηλιόλουστη μέρα μπορείς να βάλεις μπανιέρα. Τα πουλιά δεν κρυώνουν όπως εμείς. Θα επιλέξουν αυτά αν χρειάζονται μπάνιο ή όχι.

@Γιαννης17 Υπέροχα. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Επειδή βλέπω διάφορα προιόντα. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο/α σε ότι αφορά το κεχρί;

Tα Java sparrow χρειάζονται κυρίως μείγματα τροφής τα οποία απευθύνονται σε μικρά είδη παπαγάλων ( budgie, lovebirds). Υπάρχουν αρκετές καλές εταιρίες αν και κατά την γνώμη μου η premium της deli nature (για budgie) είναι η πιο ικανοποιητική όταν πρόκειται για απλή συντήρηση και όχι επαγγελματική ενασχόληση. Το μείγμα που προσφέρεις τώρα απευθύνεται κυρίως σε μικρόσωμες εξωτικές σπίζες. Ίσως θα μπορούσες να προσθέτεις αν θέλεις μια μικρή ποσότητα από αυτό στην άλλη τροφή για ποικιλία.

Μεγάλο άνετο κλουβί για πέταγμα, μπανιέρα καποιες φορές, σουπιοκόκκαλο, grit, τσαμπιά κεχρί και κυρίως φυλλωδη λαχανικά είναι τα αγαπημένα τους.

Οι ταΐστρες πάντα γεμάτες και αν αφήνουν τσοφλια μέσα μπορείς να ανοίγεις το καπάκι να τα φυσάς και να ανανεώνονται.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο σωστή , περιεκτική και πλήρης απάντηση μέσα σε λίγες γραμμές!
Έμεινα άφωνος!!!

(Επιστρέφω λιγάκι σε αυτό το θέμα. Ελπίζω να μην είναι off topic)

Το κεχρί το έχω αγοράσει με την μορφή τσαμπιού, απλά ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να βρω ένα τρόπο να είναι σταθερό το τσαμπί (ή μέρος αυτού αν δεν το βάλω ολόκληρο) στο κλουβί. Τα παραδείσια μου έχουν την τάση να το τραβάνε για να βγάλουν τον σπόρο, άρα και με οποιοδήποτε τρόπο και να το κλειδώσω καταφέρνουν να το βγάζουν από την θέση του.
Έχετε να προτείνετε κάποιον τρόπο να το πιάνω; Ίσως υπάρχει και κάτι σαν τροφοθήκη που συγκρατεί τέτοιου είδους τροφές;

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Κοίταξε παρακάτω

(Επιστρέφω λιγάκι σε αυτό το θέμα. Ελπίζω να μην είναι off topic)

Το κεχρί το έχω αγοράσει με την μορφή τσαμπιού, απλά ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να βρω ένα τρόπο να είναι σταθερό το τσαμπί (ή μέρος αυτού αν δεν το βάλω ολόκληρο) στο κλουβί. Τα παραδείσια μου έχουν την τάση να το τραβάνε για να βγάλουν τον σπόρο, άρα και με οποιοδήποτε τρόπο και να το κλειδώσω καταφέρνουν να το βγάζουν από την θέση του.
Έχετε να προτείνετε κάποιον τρόπο να το πιάνω; Ίσως υπάρχει και κάτι σαν τροφοθήκη που συγκρατεί τέτοιου είδους τροφές;
Μπορείς να το πιάνεις με ένα μανταλάκι. Υπάρχουν και ειδικά για τα πτηνά αλλά και τα οικιακά μπορούν να κάνουν δουλειά. Αν πάλι το βγάζουν μπορεις να το δέσεις με ένα σχοινάκι ή κάτι παρεμφερές. Αρέσκονται στο να το περιεργάζονται και για αυτό πολλές φορές το χρησιμοποιούν σαν παιχνίδι.

Μπορείς να το πιάνεις με ένα μανταλάκι. Υπάρχουν και ειδικά για τα πτηνά αλλά και τα οικιακά μπορούν να κάνουν δουλειά. Αν πάλι το βγάζουν μπορεις να το δέσεις με ένα σχοινάκι ή κάτι παρεμφερές. Αρέσκονται στο να το περιεργάζονται και για αυτό πολλές φορές το χρησιμοποιούν σαν παιχνίδι.
Η αλήθεια είναι ότι ήδη έχω δοκιμάσει αυτούς τους τρόπους που περιγράφεις..αντέχει όσο έχει σπόρους πάνω και είναι "βαρύ". Μετά το ξεκολλάνε από εκεί που το έχω και το σέρνουν αριστερά δεξιά χαχα

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Nikolas96 Κοίτα για καναρίνι, εγώ το κρεμούσα ολόκληρο από την οροφή του κλουβιού κ έκανα ένα κόμπο με το κλαρί που εξείχε ανάμεσα σε δύο κάγκελα. Πάνω από το κόμπο έβαζα κ ένα μανταλάκι φρούτων για μεγαλύτερη σταθερότητα. Αλλά το πρόσφερα ολόκληρο. Τώρα πια δεν το δίνω, γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον.

Back