Διατροφή Διατροφική προετοιμασία μωζαΐκ κόκκινων και αχατών

kalamatagiannis

PB New Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2016
Μηνύματα
208
Πόλη
Καλαμάτα
Γεια σας. Μπορει να μου πει καποιος τη διατροφικη προετοιμασια μοζαικ κοκκινων και αχατων; Τους δινω κανονικα αυγο;
 
Διάβασε προσεκτικά κάποια γενικά πράγματα για τη χορήγηση χρωστικών στα Κόκκινα και Mosaic καναρίνια και μη παραλείψεις να διαβάσεις με προσοχή τη συζήτηση στην οποία παραπέμπει ο σύνδεσμος στο τέλος του άρθρου.

Στα προηγούμενα περιλαμβάνονται αναφορές στο αυγό. Για τους αχάτες θα περιμένεις να σου απαντήσει κάποιος που είναι περισσότερο ενημερωμένος.
 
Μπορει να μου πει καποιος τη διατροφικη προετοιμασια
Γενικά η διατροφική προετοιμασία είναι όταν κάνουμε σταδιακά την διατροφή των καναρινιών μας από απλή και λιτή που είναι τώρα τον χειμώνα, πλούσια και ποικίλα, όπως είναι και στην φύση την άνοιξη. Η σταδιακή αύξηση της συχνότητας των πρωτεϊνούχων αλλά και άλλων τροφών (λαχανικών, φρούτων, βοτάνων, βλαστωμένων σπόρων κτλ) διαρκεί περίπου 2 μήνες.

διατροφικη προετοιμασια μοζαικ κοκκινων
Το ίδιο κάνεις και στα κόκκινα μωσαικά. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην προετοιμασία τους για ζευγάρωμα. Την κόκκινη χρωστική τη δίνουμε για να βαφτούν οι νεοσσοί αφού κλείσουν 40 και πάνω ημέρες ζωής. Στους γονείς δίνουμε χρωστική μόλις αρχίσουν την πτερόροια, να αλλάζουν δηλαδή τα φτερά τους.

τους δινω κανονικα αυγο;
Γενικά το αυγό έχει ποσοστό πρωτείνης γύρω στο 17%. Αυτό το ποσοστό δεν είναι αρκετό για την προετοιμασία αναπαραγωγής και για το μεγάλωμα νεοσσών. Γι αυτό θα σου πρότεινα να βρεις μια καλή συσκευασμένη αυγοτροφή, ιδανικά ξηρή για να μπορέσεις αργότερα να βάζεις και τη χρωστική μέσα. Εγώ χρησιμοποιώ την ουδέτερη της Easyyem με εξαιρετική αποδοχή. Και χρησιμοποιώ αυτή επειδή έχει 22% πρωτείνη (περίπου τόσο χρειάζονται). Και την δίνω και μετά στην πτερόροια.
Προσωπικά όμως τους φτιάχνω χρόνια τώρα και σπιτική αυγοτροφή και μόλις οι νεοσσοί γίνουν 10 ημερών την δίνω και αυτή καθημερινά μαζί με την έτοιμη για να έχουν πιο πλούσια διατροφή και να λαμβάνουν τα μικρά όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για να μεγαλώσουν. Από πέρσι ακολουθώ αυτό το σύστημα και μπορώ να πω πως είναι μια πολύ καλή συνδυαστική λύση.
 
Ευχαριστω πολυ παιδια.. Σε αχατες μπορω να δινω και συσκευασμενη κοκκινη αυγοτροφη πριν την αναπαραγωγη και οταν γεννηθουν τα μικρα η να δινω λευκη; Με τη κοκκινη αυγοτροφη δεν ειναι καλυτερα;
 
μπορω να δινω και συσκευασμενη κοκκινη αυγοτροφη
με τη κοκκινη αυγοτροφη δεν ειναι καλυτερα;
Η διαφορά της έτοιμης κόκκινης αυγοτροφής με την ουδέτερη (όχι λευκή! Η λευκή είναι για τα λευκά! Ουδέτερη! ) στην οποία εσύ προσθέτεις την κόκκινη χρωστική, είναι ότι στην μία περίπτωση εμπιστεύεσαι την εταιρεία, αλλά δυστυχώς δε ξέρεις τι ποιότητα χρωστικής έχουν βάλει μέσα και σε τι ποσότητα, ενώ στην άλλη περίπτωση εσύ επιλέγεις (με βάση πάντα τις οδηγίες) πόσο χρωστική θα βάλεις και τι ποιότητας. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι να δώσω την έτοιμη κόκκινη αυγοτροφή για καναρίνια κόκκινου παράγοντα. Γι αυτό έχω βρει μια πολύ καλή ουδέτερη ξηρή αυγοτροφή, στην οποία βάζω εγώ το νερό και τη χρωστική που πρέπει. Και έτσι αν δω ανησυχητικά κόκκινες κουτσουλιές ή ότι κάτι δεν πάει καλά, μπορώ άμεσα να κόψω τη χρωστική! Από κει και πέρα εσύ επιλέγεις τι θες να δίνεις στα καναρινάκια σου.

Για τους αχάτες δε σου απάντησα γιατί δε ξέρω. Νομίζω πως και στους αχάτες κόκκινου παράγοντα τη χρωστική τη δίνουμε μετά, αλλά δεν είμαι και σίγουρη. Περίμενε κάποιον πιο έμπειρο.
 
Μου πες πολλα πραγματα σευχαριστω.. Δηλ παιρνω μια ουδετερη ξεκιναω μαυτη τη προετοιμασια και δινω και απαυτη στα μικρα οταν βγουν.. Και μετα απο 40 μερες βαζω μεσα σαυτη και τη χρωστικη και τη δινω μαζι. Σωστα; αν ξεκινησω κατευθιαν μαζι με την αυγοτροφηβτη χρωστικη και δινω στους γονεις απτη προετοιμασια;
 
Στα μωσαϊκού τύπου καναρίνια η χρωστική πρέπει να μπει μετά τη 45η μέρα της ζωής τους ώστε να δημιουργηθεί ή όμορφη μάσκα στο κεφάλι τους και να χρωματιστούν τα φτερά - οδηγοί στις φτερούγες τους.
Αν αρχίσεις να χορηγείς χρωστική από μωρά αυτή η όμορφη χρωματική αντίθεση καταστρέφεται και δημιουργούνται κακοβαμμένα πουλιά.

Γιάννη @kalamatagiannis ) για τη διατροφική προετοιμασία έχεις ανοίξει θέμα.
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.
Δηλαδή τι ακριβώς θέλεις να μάθεις;
Για τις τροφές που πρέπει να δίνουμε, για τα extra π.χ. Βιταμίνες που πρέπει να δώσουμε ή για τα διάφορα 'ενισχυτικά" της αναπαραγωγικής ετοιμότητας;
Όπως καταλαβαίνεις πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένος. Για να μπορούμε να απαντάμε και να μη ξεφεύγουμε από το θέμα μας.
 
Και στους αχατες μωσαικου τυπου το ιδιο ισχυει; η τα δινω ολα μαζι απτη προετοιμασια;
 
Και στους αχατες μωσαικου τυπου το ιδιο ισχυει; η τα δινω ολα μαζι απτη προετοιμασια;
Για όλα τα μωσαϊκού τύπου καναρίνια.
Αν θες απάντησε και στα υπόλοιπα που σου έγραψα ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και βοήθεια.
 
Εχω δυο ζευγαρια. Ενα μωσαικ τα οποια δεν εχουν βαφτει καλα ειναι αντι για κοκκινα πορτοκαλι εκει που πρεπει.. Και ενα ζευγαρι αχατες... Θελω να βαλω αυτα τα δυο ζευγαρακια για φετος και επειδη δεν ειχα ξανα τετια καναρινια. Πως πρεπει να κανω τη διαδικασια για να γινει σωστα.. Διαβασα και απτο ιντερνετ αλλα εδω ειναι τα λετε πιο αναλυτικα
 
Συνεπώς χρειάζεσαι ένα καλό μείγμα σπόρων.
Μια αυγοτροφή ουδέτερη αρχικά.
Βιταμίνη Α για όσα πουλιά είναι λευκά... (π.χ. κόκκινα μωσαϊκά).
Και υπομονή μέχρι να έρθει ο κατάλληλος καιρός για να μπουν σε αναπαραγωγή.
 
Ωραια.. και μετα τις 45 μερες ξεκιναμε και τη χρωστικη.. Να ρωτησω και κατι αλλο.. Στη διατροφικη προετοιμασια μπορω να τους δινω και αυγο η επιρεαζει αρνητικα στο χρωμα; να τους δινω χωρις κροκο;
 
Στη διατροφικη προετοιμασια μπορω να τους δινω και αυγο η επιρεαζει αρνητικα στο χρωμα; να τους δινω χωρις κροκο;
Σκοπεύεις να πας τα πουλιά σε εκθέσεις;
Αν όχι δώσε αυγό...
Διαφορετικά μόνο το ασπράδι..
 
Προς ενημέρωση.
Τα κόκκινα μωσαικα δεν είναι ΛΕΥΚΑ καναρίνια. Είναι ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ μωσαικού πτερώματος. Δεν έχουν καμιά ανάγκη απο ιδιαίτερη παροχή βιταμίνης Α . Τα μωσαικού πτερώματος πουλιά ΔΕΝ βάφονται απο τις πρώτες ημέρες της ζωής τους όχι γιατί δεν θα βαφούν καλά, αλλά διότι θα βάψουν και τα πρωτεύοντα πτερά τους(ΟΥΡΑ-ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ). Το γεγονός αυτό τα θέτει εκτός προτύπων, δοθέντος ότι αυτά δεν αντικαθίστανται στην πρώτη πτερόρροια.
 
Δηλ παιρνω μια ουδετερη ξεκιναω μαυτη τη προετοιμασια και δινω και απαυτη στα μικρα οταν βγουν.. Και μετα απο 40 μερες βαζω μεσα σαυτη και τη χρωστικη και τη δινω μαζι. Σωστα;
Ακριβώς!

αν ξεκινησω κατευθιαν μαζι με την αυγοτροφηβτη χρωστικη και δινω στους γονεις απτη προετοιμασια;
Γιατί να τους επιβαρύνεις με χρωστική ενώ δε θα κάνει τίποτα; Δε θα αλλάξει το χρώμα τους ούτε θα κοκκινίσει πιο πολύ τα μικρά. ΄
Χρωστική ξεκινάς:
  • Στους νεοσσούς μετά τις 45-50 μέρες ζωής τους
  • Στους γονείς μόλις αρχίζουν να αλλάζουν φτερά
Σταματάς την χρωστική και στους νεοσσούς και στους γονείς μόλις ολοκληρωθεί η πτερόροια και είναι όμορφα και ντυμένα με τα νέα τους κόκκινα φτερά. :)

Και στους αχατες μωσαικου τυπου το ιδιο ισχυει; η τα δινω ολα μαζι απτη προετοιμασια;
Αν είναι αχάτες κόκκινοι μωσαικοί τότε και σ αυτή τη ράτσα ακολουθείς τα βήματα που ακολουθείς και στα κόκκινα μωσαικά.

Στη διατροφικη προετοιμασια μπορω να τους δινω και αυγο η επιρεαζει αρνητικα στο χρωμα; να τους δινω χωρις κροκο;
Όπως σού είπε και ο Γιάννης αφού δεν έχεις σκοπό να τα πας σε εκθέσεις δώσε άφοβα, ΑΛΛΑ για να μάθουν την αυγοτροφή που θα τους δίνεις και αργότερα που θα έχουν μικρά και θα πρέπει να τα ταίζουν με την έτοιμη αυγοτροφή, καλό θα ήταν να ξεκινούσες να τους δίνεις την έτοιμη αυγοτροφή απ την προετοιμασία για να την μάθουν να την αποδεχτούν να την τρώνε και απ αυτή να ταίζουν τους νεοσσούς. Αν ξαφνικά με το που βγει ο πρώτος νεοσσός βάλεις στο κλουβί την έτοιμη αυγοτροφή το πιο πιθανό είναι να μην την ακομπήσουν. Οπότε για μένα ξεκίνα την προετοιμασία με την έτοιμη αυγοτροφή (χωρίς χρωστική όπως είπαμε :) ) και μπορείς να την δίνεις εναλλάξ και με το αυγό. :)


Βιταμίνη Α για όσα πουλιά είναι λευκά... (π.χ. κόκκινα μωσαϊκά).
Δεν χρειάζεται στα κόκκινα μωσαικά επιπλέον σκεύασμα με βιταμίνη Α. Απλά δίνε λαχανικά πλούσια σε πολλές βιταμίνες! Δεν χρειάζεται να τα φορτώσεις με έτοιμα σκευάσματα βιταμινών. Αρκεί μια πλήρης και ισορροπημένη φυσική διατροφή. :)
 
Χρωστική δίνουμε...
... Στους γονείς μόλις αρχίζουν να αλλάζουν φτερά
Οι παλαιότεροι γεννήτορες δεν πρόκειται να διαγωνιστούν και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να πάρουν καθόλου χρωστικές. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε να εμφανίσουν τα κόκκινα σημεία τους για οπτική μας ικανοποίηση καλόν είναι να το κάνουμε με φυσικούς τρόπους (βητα καροτινη) ή έστω με ελάχιστες δόσεις καταξανθίνης.

Οι φετινοί γονείς μπορεί θα φάνε (χρωστικές) μόνον όσο χρειάζεται κατα την περίοδο ταίσματος των νεοσσών στην περίπτωση των έντονων και χιονέ λιποχρωμικών και μονον.
 
Οι γονείς δεν πρόκειται να διαγωνιστούν και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να πάρουν καθόλου χρωστικές.
Καλά αυτό εννοείται απλά επειδή ο φίλος είπε αυτό
Ενα μωσαικ τα οποια δεν εχουν βαφτει καλα ειναι αντι για κοκκινα πορτοκαλι εκει που πρεπει..
Είπα να του πω ποια περίοδο δίνουμε και στα ενήλικα μωσαικά.

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε να εμφανίσουν τα κόκκινα σημεία τους για οπτική μας ικανοποίηση καλόν είναι να το κάνουμε με φυσικούς τρόπους (βητα καροτινη) ή έστω με ελάχιστες δόσεις καταξανθίνης.
Αλήθεια αν δώσουμε μόνο ένα σκεύασμα βήτα καροτίνης, και κόκκινα λαχανικά (πχ πατζάρια, καρότα κτλ) θα έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα; Η Βίτα Καροτίνη τι επηρεάζει; Σε σχέση με τη καταξανθίνη είναι πιο "ακίνδυνη";

Υ. Γ.:Πάντως εγώ τόσα χρόνια δε έβαφα τα καναρίνια μου κόκκινου παράγοντα και το μόνο που άκουγα εδώ ήταν "αφού έχει τέτοιες ράτσες γιατί δεν τα βάφεις κτλ κτλ" και αφού πείστηκα τώρα διαβάζω άλλα! 😛
 
Back
Top