Γενικά Διαφορές σκληρόπτερο - μαλακόπτερο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nikfree
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nikfree

PB Member
Εγγραφή
19 Απρ 2016
Μηνύματα
684
Πόλη
Αθήνα
παιδια καλησπερα διαβαζοντας ενα αρθρο μου δημιουργηθηκε η εξhς απορια τι διαφορα εχει ενα σκλοροπτερο απο ενα μαλακοπτερο; Ειναι διαφερετικες ρατσες;
ειναι χαζη η απορια μου 😛
 
Έχουν την προφανή διαφορά που υποδηλώνουν οι αντίστοιχες έννοιες. Είναι απλά ένα χαρακτηριστικό που εφαρμόζεται ή βρίσκεται σε όλες τις ράτσες. Η διακύμανση είναι μεγάλη, δεν είναι μόνο σκληρό/μαλακό,υπάρχουν περισσότερες υποκατηγορίες ποιότητας ενδιαμέσως. Επιπρόσθετα αυτοί οι χαρακτηρισμοί συνοδεύονται και συνδέονται άμεσα με άλλα χαρακτηριστικά όπως το χιονέ ή το έντονο φτέρωμα. Συνήθως δηλαδή ένα χιονέ πτέρωμα είναι μαλακό και φαρδύ ενώ ένα έντονο είναι σκληρό και κοντό.
Σε ποιό άρθρο το διάβασες;
Χαζό θα ήταν αν δεν ρώταγες. 🙂
 
σε ενα που εψαχναι τερι για ενα κιτρινο καναρινακι!
Ζευγαρώνουμε αντίθετα πράγματα
χιονέ vs έντονο
μαλακό vs σκληρό
Στα μωσαικού τύπου θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Όλα αυτά για να αποφύγουμε αυτό.
 
Στα μωσαικού τύπου θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Όλα αυτά για να αποφύγουμε αυτό.
Γιατι ήμουν σίγουρη πως στα καναρινια μωσαικου τύπου δεν υπάρχει φόβος κυστεων; Ήμουν σίγουρη πως πρέπει να ζευγαρωνουμε σκληροφτερα με μαλακοφτερα, χιονε με έντονο και μωσαϊκό με μωσαϊκό. Όταν ζευγαρωνουμε μωσαικα τι πρέπει να προσέχουμε; Γιατί με αυτό σου το μήνυμα μου άλλαξες όλη την κοσμοθεωρια απ το πουθενά! 😛
 
Πρόκειται γενικά για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα.
-Οι ποιότητες των πτερωμάτων στα καναρίνια του σπιτιού μας είναι αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου ζευγαρωμάτων των πουλιών υπο αιχμαλωσία, που σημαίνει πιθανά λάθη και αστοχίες. Αλλα όχι, για τις όποιες ευαισθησίες δεν φταίει μόνον αυτό. Ο τρόπος διαβίωσης και σίτισης των καναρινιών στο σπίτι δεν έχει καμία σχέση με την άγρια ζωή των "παππούδων" τους. Εδώ επιμένουμε, για προσοχή και αποφυγή του ζευγαρώματος δυο "χιονέ" πουλιών. Αλήθεια θυμάται κανείς οτι στην φύση, στα άγρια καναρίνια, δεν υπάρχει καμμιά άλλη ποιότητα πτερώματος πέραν αυτής;
-Η νέα θεώρηση του θέματος, που φαίνεται να δικαιώνεται, είναι η στροφή του ενδιαφέροντος ΜΟΝΟΝ στην σκληρότητα του πτερώματος και ΜΟΝΟΝ σ' αυτό. Τα αναφερόμενα πλέον σε χιονέ ή έντονα έχουν να κάνουν μόνον με την κατανομή του λιποχρώματος στο πτέρωμα.
 
Γιατι ήμουν σίγουρη πως στα καναρινια μωσαικου τύπου δεν υπάρχει φόβος κυστεων;
Αντίθετα Αλίκη αν ψάξεις στο φόρουμ τα περισσότερα πουλιά με αυτό το ζήτημα είναι μωσαικού τύπου.
Λογικά αν το δείς κάθε ασθένεια, γενετική, προκύπτεί αν έχουμε κάτι σε ομοζυγωτία. Είναι προφανές οτι το χιονέ vs έντονο είναι απλά ένα ψευτοεργαλείο που έχουμε προκειμένου να προβλέψουμε μια τέτοια κατάσταση. Στην πραγματικότητα κάτι άλλο συμβαίνει. Στα μωσαικά είναι πιο δύσκολο να κάνουμε χρήση έστω και αυτού του ψευτοεργαλείου για αυτό και έχουμε θέματα. Όσο βέβαια ένα πουλί είναι κοντά στο αρχέγονο(μελανίνες) τόσο καλύτερα και πιο ασφαλείς νιώθουμε, χωρις όμως να είναι και κανόνας.
 
χμ τοτε δεν υπαρχει θεμα οταν παμε να κρατησουμε μια ρατσα συγκεκριμενη εκει τα μικρα δν υπαρχει προβλημα και κινδυνος για την ζωη τους;
 
χμ τοτε δεν υπαρχει θεμα οταν παμε να κρατησουμε μια ρατσα συγκεκριμενη εκει τα μικρα δν υπαρχει προβλημα και κινδυνος για την ζωη τους;
Νίκο δεν κατάλαβα ούτε το συμπέρασμα "τότε δεν υπάρχει πρόβλημα" ούτε τι εννοείς με το να "κρατήσουμε" μια ράτσα.
 
Νίκο δεν κατάλαβα ούτε το συμπέρασμα "τότε δεν υπάρχει πρόβλημα" ούτε τι εννοείς με το να "κρατήσουμε" μια ράτσα.
σορρυ λαθος διατυπωση!
οταν εχουμε 2 καναρινια ιδιας ρατσας ζευγαρι δν υπαρχει κινδυνος;
 
οταν εχουμε 2 καναρινια ιδιας ρατσας ζευγαρι δν υπαρχει κινδυνος;
Το πλέον πιθανό είναι η αντίθετη περίπτωση να μην έχει πρόβλημα. Όσο πιο αντίθετα είναι τα πουλιά τόσο πιο ισχυροί οι απόγονοι. Εξ ού και τα παρδαλά που θεωρούνται μαύρα σκυλιά.
Οτι λέμε αναφέρεται σε πουλιά ίδιας ράτσας, πάνω και στα οποία συνήθως ασχολείται κάποιος.Φυσικά και γενικεύεται.
Τι διαβάζεις και σε μπερδεύει;Θέλω link.
 
εε δν διαβασα κατι μπερδευτικα με αυτο που ειπατε ποιο πανω για τα μωσαικου τυπου
Διάβασε το άρθρο που έβαλε ο Σταύρος παραπάνω και αν έχεις απορία, μας ξαναρωτάς.
 
Παιδιά και εγώ τα έχω διαβάσει όλα τα θέματα και έχω μπερδευτεί. Το παραδέχομαι χωρίς καμία ντροπή. Είχα στο μυαλό μου έναν κανόνα: χιονέ με έντονο, ή αλλιώς σκληρόφτερα με μαλακόφτερα, που σημαίνει μπακαλίστικα ένα καναρίνι που μοιάζει "φουντωτό και χοντρό" έχει προς μαλακό φτέρωμα (το ότι η σκληρότητα έχει διακυμάνσεις το έχω εμπεδώσει) και ένα καναρίνι που έχει σπληνό φτέρωμα, κολλημένο πάνω στο σώμα του και φαίνεται πιο αδύνατο έχει προς το σκληρό φτέρωμα. Εγώ αυτά είχα καταλάβει και τα μπέρδεψα και αυτά που νόμιζα πως ήξερα. Και τα άρθρα τα έχω διαβάσει πολλές φορές. Καμία σωτηρία.. :)
 
Μήπως είπα κάτι λάθος;
Τι είναι αυτό που σε μπερδεύει;
Σας έγραψα. Με βάση όλα τα άρθρα που έχουμε εδώ μέσα https://community.petbirds.gr/threads/Τύποι-φτερώματος-καναρινιών.25834/ αυτό που είχα καταλάβει είναι:
Είχα στο μυαλό μου έναν κανόνα: χιονέ με έντονο, ή αλλιώς σκληρόφτερα με μαλακόφτερα, που σημαίνει μπακαλίστικα ένα καναρίνι που μοιάζει "φουντωτό και χοντρό" έχει προς μαλακό φτέρωμα (το ότι η σκληρότητα έχει διακυμάνσεις το έχω εμπεδώσει) και ένα καναρίνι που έχει σπληνό φτέρωμα, κολλημένο πάνω στο σώμα του και φαίνεται πιο αδύνατο έχει προς το σκληρό φτέρωμα.
Νόμιζα πως τα μωσαικά ζευγαρώνονται μεταξύ τους χωρίς προβλήματα ή χωρίς να πρέπει να προσέξουμε την επιλογή των γεννητόρων. Και στο συγκεκριμένο θέμα διαβάζω περί διατροφής, περί μωσαικών, περί κύστεων.. Αν κάποιος διάβαζε αυτό το θέμα σίγουρα θα αγχωνόταν πολύ στο να επιλέξει το ζευγάρι του.
Μια φιλική συμβουλή, προσπαθήστε να μας τα εξηγείται με όσο πιο από τρόπο γίνεται. Χωρίς ορολογίες και θεωρίες.. Απλά και "μπακαλίστικα". Έχω ένα καναρίνι... Πως θα καταλάβω αν είναι χιονέ ή έντονου φτερώματος; Αν το χρώμα στο φτερό του φτάνει ως την άκρη, τότε είναι προς έντονου/σκληρού φτερώματος; Αν το χρώμα του είναι κίτρινο και στην άκρη του φτερού γίνεται άσπρο τότε είναι προς χιονέ/μαλακού; Εγώ αυτό καταλαβαίνω απ τα άρθρα που μας έχετε επισυνάψει... Όσο πιο απλά, τόσο πιο κατανοητά. Ευχαριστώ για την κατανόηση σας! Και θέλω να πιστεύω πως αυτό που ζητάω το θέλουν και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ. :)
 
Δεν είμαι σε θέση να κάνω αυτό που ζητάς, ειδικά με απλά λόγια.
Ωστόσο θα έχεις απο εμένα μία προσπάθεια.
Το χιονέ και το έντονο είναι χαρακτηρισμοί που αφορούν μόνο το πού φτάνει το λιπόχρωμα, αν πάει μέχρι πρίν την άκρη ή μέχρι τέλους.
Το μαλακό και το σκληρό είναι κάτι άλλο που απλά συνήθως συνοδεύεται απο τα παραπάνω κατ αντιστοιχία. Είναι σχετική μεταβλητή, συγκριτική των δύο μερών.
Συνήθως λοιπόν ένα χιονέ φτέρωμα είναι φαρδύ, μακρύ και μαλακό ενώ ένα έντονο φτέρωμα είναι στενό, κοντό και σκληρό.
Το μωσαικό το πήραμε μέσω υβριδισμού παράλληλα με το κόκκινο χρώμα και απο το ίδιο πουλί,το siskin.
Αυτός ο φαινότυπος αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα περί χιονέ/εντόνου και επειδή η κληρονομικότητά του μας ταιριάζει, τυπικά το θεωρούμε είδος φτερώματος.Αρα έχουμε τρείς τύπους χιονέ/'εντονο/μωσαικό.
Κατα την δημιουργία του φτερού έχουμε τρείς διαδικασίες να τρέχουν παράλληλα. Η ανάπτυξη του ίδιου του φτερού, η συνεχής παροχή μέσω του αίματος λιποχρώματος και την άνοδο των μελανοσωμάτων,τα οποία εναποθέτουν την μελανίνη.
Είναι λογικό και επόμενο,όταν τους έχουμε τινάξει τα μάτια έξω εδώ και 500 χρόνια κάποια απο αυτές της ίσης σημασίας λειτουργίες να υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα την κύστη.
Εμπειρικά και όχι επιστημονικά οι εκτροφείς ζευγάρωναν τα αντίθετα, απο άποψη μαλακού/σκληρού,ωστε να αποφύγουν ένα πρόβλημα, που πάλι εμπειρικά, εμφανιζόταν σε μαλακό με μαλακό. Στα μωσαικά που δεν έχουμε έναν έμπιστο δείκτη τύπου χιονέ/έντονο, η διάκριση σκληρού/μαλακού είναι δύσκολη.
Δεν θα είναι τυχαίο νομίζω αν παρουσιάζουν κύστες μόνο στα σημεία με εμφανές λιπόχρωμα.
Αυτά απο εμένα.
 
Back
Top