Γενικά Διαφορες στην αρσενικη και τη θηλυκη παπαδιτσα

Κατάσταση
Κλειστό.

astrapogiannos

PB Member
Εγγραφή
12 Νοε 2007
Μηνύματα
1.650
Πόλη
Κάτω Σούλι
μηπως κανεις απο εδω ξερει τις διαφορες στην αρσενικη και την θηλυκη παπαδιτσα και αν μπορουμε να τισ εχουμε κατα ομαδες των 5-6 ατομων;
 
Υπάρχουν 4 είδη παπαδίτσας: ο καλόγερος, η ελατοπαπαδίτσα, η γαλαζοπαπαδίτσα, και η λαζουροπαπαδίτσα. Το κάθε ένα απο αυτά εχει τα δικά του χρώματα και χαρακτηριστικά για το αρσενικό και θυληκό. Εσυ για πιό από ολα ενδιαφέρεσαι;
 
Ουτως ή άλλως απαγορεύεται να τις έχεις.Ασχολήσου με τα καναρινάκια σου
και άσε τα άγρια στην ησυχία τους.
 
υια τον καλογερο ενδιαφερομαι τζορτζινα μακη το ξερω οτι απαγορευεται αλλα ολα τα ημερα καποτε ηταν αγρια και απαγορευοντουσαν πιστευω να αλλαξει η νομοθεσια στο μελλον για μερικα πουλια τα οποια δεν απειλουνται
 
Στην παπαδιτσα (καλογερο) η μαυρη γραμμη στο στηθος καθοριζει το φυλο. Στο αρσενικο φτανει ως κατω στην ουρα. Στο θηλυκο φτανει μεχρι τη μεση ή και λιγο πιο κατω.

Οι παπαδιτσες ειναι πολυ βαρβαρα πουλια! Οταν βρεθουν πολλα μαζι σκοτωνει το ενα το αλλο. Ακομα και σε ζευγαρι αν δεν ειναι σε μεγαλη κλουβα (μιλαμε για πολυ μεγαλη), υπαρχει κινδυνος απωλειας!

Επειδη οι παπαδιτσες ειναι αγρια πουλια αλλα και πολυ ιδιοτροπα καλο ειναι να μην ασχοληθεις μαζι τους.
 
κωστα μιας και σε βλεπω οτι γνωριζεις το θεμα ακου. Ξερω οτι εχουν και τασεις καννιβαλισμου ακομα εκτος απο δολοφομικες διοτι παντα ειχα 1-2 αλλα πριν λιγο καιρο λογω χωρου ειχα 5 σε ενα κλουβι ζευγαρωματος για πανω απο 4 μηνες ωσπου ενα πρωι ολες νεκρες εκτος απο μια και οταν λεω νεκρες εννοω κατακρεουργημενες αυτο που θελω να μου πεις ειναι μηπως τα αρσενικα μονα τους και τα θηλυκα μονα τους η δεν παιζει ρολο;
 
Τζορτζινα μαλλον θα μπερδευτηκες. Στην Ελλαδα δεν υπαρχει η λαζουροπαπαδιτσα. Υπαρχει καλογερος ελατοπαπαδιτσα γαλαζοπαπαδιτσα καστανοπαπαδιτσα κλειδωνας. Θα ηθελα να συμπηρωσω στα γραφωμενα του Κωστα οτι επισης τα αρσενικα εχουν πιο εντονα χρωματα και η μαυρη γραμμη ειναι και πιο πλατια στα αρσενικα.
παντως στο εξωτερικο εκτρεφονται αυτα τα ειδη.
 
οχι, δεν νομιζω οτι παιζει ρολο το φυλο! Δεν το συζηταω καν για τα αρσενικα μαζι.😱
Αλλα και τα θηλυκα μαζι θα δημιουργησουν προβλημα.
Οντως, οπως ειπες, ευκολα φτανουν σε σημεια κανιβαλισμου!
 
Η παπαδιτσα ειναι δυσκολο πουλι απο την καποια εμπειρια που εχω μαζι της. Και δεν εννοω στον την κρατησεις ζωντανη. Ειχα ζησει κι εγω τοποιο φρικιαστικο θεαμα που εχω δει σε πουλια με 6 απο αυτα σε κλουβα και φυσικα εμεινε το 1!Γενικα μου εφυγε το ενδιαφερον γι αυτο το πουλι. Δεν κοινονικοποιηται με τιποτα, ολη τη μερα προσπαθει να δραπετευσει και επισης αυτο το ειδος παπαδιτσας δεν αξιζει και τοσο φωνιτικα σε σχεση με τα υπολοιπα ειδη παπαδιτσας. Ετσι λοιπον Εχω εδω και καιρο το κλουβι που ειχα το τελευταιο ζευγαρι και ζουνε στην γειτονια, αλλα επιστρεφουν στο κλουβι να φανε και μερικες κρυες νυχτες για να κοιμηθουν. Οσον αφορα το φυλο θα προσεξεις ευκολα τη διαφορα μεταξυ τους απο αυτα ου ειπαν οι προηγουμενοι!

Υ. Γ. Παντως θα ηθελα μετα απο τους κοκκινολαιμιδες εκτροφης που βγηκαν φετος στην ελλαδα, να δω και παπαδιτσες! Καλη τυχη!

Φιλικα,
Κοντουλης Δημητριος
 
Υπάρχει κατάλογος της Ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας
με τα πουλιά της χώρας μας. Δια το πουλί που σηζητάμε
έχουν καταγραφεί τα κάτωθι 7 είδη
 
Αν μου επιτρέπετε να κανω μια διόρθωση στον ευατό μου. Οπως πολυ σωστα επισήμανε ο κ. Γιάννης, η λαζουροπαπαδίτσα είναι σπάνιος επισκέπτης στην Δ. Ευρώπη.
Συμπληρωματικά να αναφέρω οτι ο καλόγερος συναντάται σε όλη την Ευρώπη όπως και η ελατοπαπαδίτσα και η γαλαζοπαπαδίτσα. Η λοφιοπαπαδίτσα φωλιάζει σε λίγα Ελληνικά βουνά απο την Οιτη μέχρι τον Παρνασσό. Η βουνοπαπαδίτσα συναντάτε σπάνια στην Ελλάδα, κυρίως σε κωνοφόρα δάση σε Ροδόπη, Βέρμιο,Όλυμπο μέχρι και Παρνασσό. Η καστανοπαπαδίτσα ζει στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα, ενώ ο κλειδωνάς συναντάτε σε ολη την ελλάδα.

Οσο για τον καλόγερο, τα δύο φύλλα μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, αλλα το αρσενικό συνήθως εχει πιό εντονο κίτρινο χρώμα κάτω με πιό φαρδιά μαύρη ζώνη (σχηματίζει ολόμαυρο μπάλωμα στο κέντρο της κοιλιάς, ενώ το θυληκό ειναι συχνά πιό απαλό κίτρινο με στενή και συχνά σπασμένη μαυρη ζώνη.
Το νεαρό πουλί μοιάζει με το ενήλικο αλλα έχει κίτρινο μπάλωμα στο μάγουλο, χωρίς ολοκληρωμένο μαυρο όριο κατά μήκος της κάτω πλευράς.
 
τζωρτζινα μηπως εχεις πληροφοριες και υια τα αλλα ειδη εκτος του καλογερου; Εννοω τις διαφορες των δυο φυλων;
 
Δυστυχως η βιβλιογραφία δεν αναφέρει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φυλα για τα υπόλοιπα ειδη παπαδίτσας. Μόνο για την γαλαζοπαπαδίτσα αναφέρεται οτι το θυληκό πιθανόν να εχει πιό θαμπά χρώματα.

Στα υπόλοιπα ειδη οι διαφορές είναι αμυδρές οχι μόνο μεταξύ των φύλων αλλα και ανάμεσα σε ενήλικα ή ανήλικα πουλιά. Ειναι δυνατόν να υπάρχουν διαφορές στο φτέρωμα μεταξύ πουλιών του ιδίου είδους, ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν πχ Β. Ευρώπη ή Ελλάδα.

Επίσης αναφέρονται 3 ακόμα είδη παπαδίτσας, που ανήκουν όμως σε αλλες οικογένειες και διαφέρουν κάπως στις συνήθειες.Αυτά είναι ο αιγίθαλος, ο μουστακαλής και η υφάντρα. Τα είδη αυτά εμφανίζονται και στην Ελλάδα και για αυτά αναφέρονται οι διαφορές μεταξύ των φύλων.
 
Διωνυμική ονομασία, Ελληνική Ονομασία, Αγγλική ονομασία
Paridae, Parus palustris , Καστανοπαπαδίτσα
Marsh Tit, Parus lugubris, Κλειδωνάς
Sombre Tit
Parus montanus
Βουνοπαπαδίτσα
Willow Tit
Parus cristatus
Λοφιοπαπαδίτσα
Crested Tit
Parus ater
Ελατοπαπαδίτσα
Coal Tit
Parus caeruleus
Γαλαζοπαπαδίτσα
Blue Tit
Parus major
Καλόγερος
Great Tit


Αν θες βαλε την επιστημονικη ονομασια ή την αγγλικη σε μια μηχανη αναζητησης και δες
 
μιχαλη ευχαριστω αυτο ηταν καλυτερο απο το να μου τα δειξει η τζωρτζινα διοτι θα βρω κι αλλα στοιχεια να σαι καλα φιλτατε
 
Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να περάσω φωτογραφίες. Οτι όμως γνωρίζω ευχαρίστως να το μοιραστούμε.

Σχετικά με τον Αιγίθαλο, Aegithalos caudatus, φωτογραφία του οποίου μπορείς να βρεια κατα την αναζήτησή σου στο διαδίκτυο, δεν αναφέρονται διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα. Διαφορές στο φτέρωμα των πουλιών μπορει να διακρίνει κανείς ανάλογα με την περιοχή οπου συναντώνται.

Ο Μουστακαλής,Panurus biarmicus, είναι ένα μικρό ξανθοκανελί πουλί με μακριά ουρά. Το ενήλικο αρσενικό έχει κεφάλι απαλό γκριζογάλανο με μακρύ κρεμαστό μουστάκι, λευκό λαιμό, ενώ τα κατω καλυπτύρια της ουράς ειναι μαύρα. Το ενήλικο θυληκό έχει κεφάλι καφέ μουντό κανελί, χωρίς μαύρο μουστάκι. Ο λαιμός του είναι υπόλευκος, ενώ τα κάτω καλυπτήρια της ουράς ειναι μουντά κίτρινα. Το νεαρό θυληκό είναι όπως το ενήλικο αλλά με μαύρη πλάτη, μαύρες περιοχές στην ουρά και φτέρωμα λίγι πιό κιτρινωπό μπέζ. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θυληκά, από το κατάμαυρο προσοφθάλμιο και το πορτοκαλοκόκκινο ράμφος. ( Τα θυληκά έχουν γκριζωπό ή καφετί προσοφθάλμιο, και γκριζοκάστανο ή γκριζόμαυρο ράμφος).

Στην Υφάντρα,Remiz Pendulinus, ο αρσενικός έχει μαυρη μάσκα στα μάτια, ανοιχτόγκριζη κορώνα- σβέρκο και καστανοκόκκινο μανδύα- πλάτη. Το αρσενικό έχει φαρδύτερη μάσκα απο το θυληκό και πιό σκούρα καστανοκόκκινη πλάτη. Το αρσενικό έχει στήθος πιό έντονο πασπαλισμένο με διάχυτες κοκκοκοκαφετιές κηλίδες από ότι το θυληκό. Τα νεαρα πουλιά είναι πιο μουντό, η μάσκα των ματιών είναι γκριζοκάστανη, και μή ευδιάκριτη (ποτέ μαύρη) Η πλάτη είναι μουντή, κιτρινωπό γκρί καφέ, κορώνα γκρί-μπέζ με ελαφρως πιο ανοιχτόχρωμο μέτωπο.
 
τα αγρια κινδυνευουν απο τα φυτοφαρμακα. Καλο θα ηταν να μαθουμε πια ειναι αυτα, για να τα εκτρεψουμε και να τα ελευθερωσουμε σε πιο ασφαλεις περιοχες.
 
Κατάσταση
Κλειστό.
Back
Top