Γενικά Διαχωρισμός φύλου στα μικρα καρδερινάκια

Isidoros

PB Member
Εγγραφή
1 Απρ 2007
Μηνύματα
512
Πόλη
Αθήνα
Ο διαχωρισμός των μικρών καρδερίνων κατά την γνώμη μου δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρώτα απ' όλα γιατί έχουμε να κάνουμε με "άβαφα" πουλάκια που στην πλειοψηφία τους όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ενδείξεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κανόνας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, να πούμε ότι ο σωστότερος τρόπος αξιολόγησης πρέπει να είναι όταν τα πουλιά έχουν αρχίσει να βάφονται. Μικρότερα πρέπει να έχεις αρκετή πείρα για να τα ξεχωρίσεις και αυτό όχι με απόλυτη σιγουριά.
  1. Κοιτάμε το μουστάκι τους. Στα αρσενικά θα είναι μαύρο ενώ στα θηλυκά καφέ ή γκρι.
  2. Κοιτάμε το "πλατάρι". Το σημείο που ενώνει η φτερούγα με το σώμα του πουλιού. Αν είναι μαύρο είναι αρσενικό αν είναι γκρι είναι θηλυκό. Αυτό βέβαια δεν είναι σίγουρο γιατί σε πολλά πουλιά έχει μία απόχρωση γκρι που μαυρίζει μετά την πτερόρροια.
  3. Από το σχήμα του κεφαλιού. Τα περισσότερα αρσενικά έχουν πιο μακρόστενο κεφάλι ενώ τα θυληκά έχουν πιο στρογγυλεμένο.
  4. Τα μικρά αρσενικά είναι πιο ανήσυχα από τα θηλυκά (εμπειρικός τρόπος).
  5. Σε καμία περίπτωση δεν τα κρίνουμε με βάση την φωνή. Και τα δύο φύλα κελαηδούν όταν είναι μικρά.
Τέλος θα ήθελα να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε τα πουλιά όσο είναι μικρά. Κάποια ξεχωρίζουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερα από τα άλλα.

Αφού ξεχωρίσουμε κάποια όσα δηλαδή μπορούμε να προσέχουμε φροντίζουμε και παρατηρούμε και τα αφήνουμε να μεγαλώσουν παρατηρώντας τα. Νομίζω ότι ένα πουλί σχηματίζει μία ολοκληρωμένη εικόνα σε εμάς αφού έχει φτάσει σε ηλικία 3 χρόνων. Τότε θα δούμε αν το πουλί έχει αυτά που όλοι θα θάλαμε να έχει μία καρδερίνα. Γι αυτό λέω ότι ο διαχωρισμός των μικρών είναι δύσκολος. Και μην ξεχνάτε ότι το θηλυκό είναι αυτό που θα δώσει όμορφους απογόνους.
 
Στα μικρα εαν δειτε να εχουν κεφαλι πλακουτσωτο(επιπεδο) και οχι στρογγυλο με μεγαλο ραμφος ειναι αρσενικα, ορισμενα μικρα εχουν και μεγαλο κεφαλι που λιγο στρογγυλευει κι αυτα ειναι αρσενικα, μικρα με μικρο κεφαλι στρογγυλο και με κοντο ραμφος(οχι μυτερο) ειναι θηλυκα

Το μουστακι μην το εμπιστευεστε και πολυ μπορει καποιο μικρο να εχει εντονο μουστακι μαυρο γυρω απο το ραμφος ναι μεν ειναι αρσενικο αλλα καμια φορα δε σχηματιζεται γρηγορα και μας ξεγελαει,υπαρχουν αρσενικα χωρις μουστακια

Εμενα παντως στα pet shop μου ειπαν οτι μονο τα αρσενικα κελαηδανε
 
Το χρώμα του "μουστακιού" δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο. Σε αρκετές περιπτώσεις συναντούμε θηλυκά με "μουστάκι" μαύρου χρωματισμού.
Το πλέον αξιόπιστο κριτήριο αποτελεί το χρώμα του πλαταριού.
Οι ενδείξεις διάκρισης ενός θηλυκού ατόμου είναι πιο αξιόπιστες από εκείνες που αναφέρονται στα αρσενικά άτομα.
Και οι θηλυκές καρδερίνες κελαηδούν. Αρκετές απ' αυτές. Αλλά το κελαηδημά τους είναι μονότονο, χωρίς πλοκή, αποσπασματικό και όχι ιδιαίτερα έντονο.
 
Back
Top