Γενικά Διαχωρισμός φύλου στις καρδερίνες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Isidoros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Isidoros

PB Member
Εγγραφή
1 Απρ 2007
Μηνύματα
512
Πόλη
Αθήνα
Αν και οι περισσότεροι θα γνωρίζουν σχετικά με αυτό το θέμα δηλαδή το να ξέρουμε να αναγνωρίζουμε την αρσενική από την θηλυκή καρδερίνα παραθέτω αυτά τα λίγα λόγια για όποιους δεν το γνωρίζουν.

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι και τα δύο φύλα κελαηδούν. Η θηλυκιά καρδερίνα κελαηδάει με λιγότερη πλοκή απ ότι η αρσενική αλλά κελαηδάει. Τα σημεία λοιπόν που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε τα δύο φύλα είναι:
  • Η αρσενική καρδερίνα έχει την κόκκινη μάσκα στο πρόσωπό της να περνάει πίσω από το μάτι.
  • Έχουν ολόμαυρα μουστάκια.
  • Το μαύρο στο κεφάλι τους είναι ολόμαυρο χωρίς άσπρα στίγματα.
  • Είναι γενικά πιο μεγαλόσωμες από τις θηλυκιές.
  • Έχουν πιο έντονα χρώματα.
  • Αυτό που είναι όμως μαζί με τα ολόμαυρα μουστάκια το πιο ενδεικτικό στο διαχωρισμό των δύο φύλων είναι η φτερούγα. Στις αρσενικές καρδερίνες όταν ανοίξουμε την φτερούγα τους στην περιοχή του ώμου είναι μαύρες ενώ οι θυληκιές είναι καφέ. Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο σίγουρος ακόμα και όταν είναι μικρά.
Σχετικό άρθρο Η καρδερίνα μου είναι αρσενική ή θηλυκή;
 
Καλημερα!
Οι πληροφοριες που δημοσιευεις ειναι πολυτιμες για καποιους ασχετους σαν εμενα γι αυτα τα υπεροχα πουλια! Προσωπικα σε ευχαριστω! Θα ηθελα να μου πεις.. Αν γνωριζεις, εχω ακουσει απο διαφορους που διαθετουν καρδερινες (προς πωληση κυριως) οτι ο τοπος καταγωγης τους χαρακτηριζει την φωνη τους(!).. Ειναι μυθος κατι τετοιο; Εγω προσωπικα δεν προσεξα κατι.. (ενας φιλος γιαννιωτης τις "μαζευει" απ'τα Τζουμερκα αλλα και Γιαννενα που ανεβαινω και τις παρακολουθω.. Δεν βρηκα διαφορα!)Μην γελατε.. Νομιζω οτι με δουλευει! . 😀 Εκτος και ειμαι τοσο ασχετη...
Συγνωμη που το "ανοιγω" λιγο το θεμα!:D
 
Αν αυτές οι πληροφορίες ήταν πολύτιμες για κάποιους τότε να το συνεχίσουμε το θέμα και στην διατροφή και σε θέματα γενικά που αφορούν τις καρδερίνες. Σε αυτό που ρωτάς επικρατεί η άποψη ότι από κάποια μέρη κυρίως κεφαλλονιά, κιάτο, νησιά του Αιγαίου έχουν καλύτερες φωνές. Περισσότερη πλοκή στην φωνή τους. Εγώ προσωπικά πιστεύω στον χαραχτήρα κάθε πουλιού και τα ακούσματα που έχει.
 
Μία καρδερίνα στην φωνή της πρέπει να έχει διάρκεια,ένταση, γυρίσματα, πλοκή, ποικιλία, καθαρότητα. Παλιοί καρδερινάδες για να αποκτήσουν τα πουλιά τους φωνές που αυτοί ήθελαν με όλα τα παραπάνω τα πουλιά τα έβαζαν στη μούτα. Μικρά ξύλινα κλουβάκια μέσα σε ντουλάπι χωρίς φως. Συγχρόνως χτυπούσαν τα μπαουλιασμένα πουλιά με ένα δάσκαλο για να πάρουν τις φωνές του. Προτιμητέες φωνές ήταν αυτές από το αηδόνι, παπαδίτσακαι όχι σπίνο φανέτο κτλ. Το μπαούλιασμα βέβαια εγκυμονεί κινδύνους. Έχει ως συνέοεια το παίσιμο των φτερών του πουλιού την εξασθένισή. Έχουν χαθεί πολλύ καλά πουλιά έτσι. Εγώ ακολουθώ πιο νορμάλ καταστάσεις. Προσπαθώ τα πουλιά μου να ακούν παλιές καρδερίνες δασκάλους να με βλέπουν συνέχεια για να είναι ήρεμες και γενικά στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους να μην κάνουν παρέα με άλλα άγρια πουλιά που δεν θέλω να πάρουν την φωνή τους.
 
Κλείνοντας λοιπόν το θέμα περί φωνής και απαντώντας και στην σοφία θα ήθελα να πώ ότι όλα αυτά είναι μυθοπλασίες. Όλα αυτά πιστεύω ότι είνα θέμα εμπόρων. Οι περισσότεροι για να πουλήσουν τα πουλιά που έχουν τα κάνουν και τα καλύτερα φωνητικά. Οι φωνές της κάθε καρδερίνας πιστεύω ότι οφείλεται στην κληρονομικότητα τα ακούσματα την ευκολία που έχει κάθε πουλί να μιμίται τις φωνές των άλλων πουλιών. Οι περισσότεροι διαλέγουν σπαθάτα πουλιά εξαράκια ή σιδηροκέφαλα, αλλοι συνήθως παλαιότεροι τις τσιγγάνες.Άλλοι πάλι ψάχνουν για κερασούλες. Εγώ έχω απόλες. Κάθε μία έχει την χάρη της αλλά πάνω απόλα εγώ τις αγαπώ κάθε μία ξεχωριστά για τις ξεχωριστές χάρες που έχουν.
 
Να ρωτήσω αν μπορείς Ισίδωρε να καταλάβεις από τις φωτό ποιο είναι αρσενικό και πιο θηλυκό;

Στην πρώτη φωτό υποτίθεται ότι είναι αρσενικά και τα δύο αλλά με προβληματίζει που δεν έχει ντυθεί τόσο καλά η δεξιά.

Στην δεύτερη φωτό η αριστερή είναι αρσενική;Ρωτάω επειδή η μάσκα δεν είναι τόσο μεγάλη. (όλα είναι περσινά πουλιά)
 

Συνημμένα

  • evanthos1.webp
    evanthos1.webp
    37,4 KB · Προβολές: 532
  • evanthos2.webp
    evanthos2.webp
    37,4 KB · Προβολές: 533
Φίλε evanthe καλησπέρα. Καταρχήν θέλω να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την καταπληκτική φιλοξενία που παρέχεις στα πουλιά. Εξαιρετική κατασκευή κλούβας με ωραία διακόσμηση για να αισθάνονται πιο ήρεμα τα πουλιά. Μπράβο. Τώρα στο θέμα που με ρώτησες. Καταρχάς πρόκειται για τα ίδια πουλιά νομίζω και στις δύο φωτογραφίες. Στην πρώτη το δεξιά φαίνεται θυληκό ενώ στην δέυτερη το πουλί αριστερά είναι ένας όμορφος αρσενικός. Σου υπενθυμίζω ότι ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να κοιτάξεις την φτερούγα τους στην περιοχή του ώμου.Αν είναι μάυρο είναι αρσενικό.Αν είναι γκρι ή καφέ είναι θυληκό. Το ίδιο ισχύει και με το μουστάκι τους. Πάντως και πάλι μπράβο.
 
Αν μπορείς βγάλε καμία φωτογραφία την φτερούγα τους να σου πω με σιγουριά.
 
Σε ευχαριστώ Ισίδωρε για τα καλά σου λόγια, στόχος μου είναι τα πουλιά να περνάνε όσο πιο καλά μπορούν και να αισθάνονται άνετα και ευτυχισμένα στο χώρο που τους παρέχω, ειδικά για πουλιά όπως τις καρδερίνες που από την απόλυτη ελευθερία τα έχουμε περιορίσει αν το πάρουμε αναλογικά σε ένα "μικρό κελί"...

Πρόκειτε για διαφορετικά πουλιά σε διαφορετικές κλούβες.Αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ είναι στην 1η φοτό το δεξιά πουλί που μου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει ντυθεί κανονικά ακόμα αφού είναι έτσι από την μέρα που τα αγόρασα. Το ξέρω ότι αν τα δω στη φτερούγα θα σιγουρευτώ 100% αλλά δεν θέλω να τα τρομάζω και να τα πειράζω, χέρι μέσα βάζω μόνο για να αντικαταστήσω το φαγητό τους.
Θα δείξει σε λίγο καιρό τι είναι το καθένα. Τώρα αρχίζουν να πυρώνουν καθότι τα έχω σε εξωτερικό χώρο.
Σε ευχαριστώ και πάλι.

Βαγγέλης
 
Βαγγέλη αν έχω καταλάβει καλά οι κλούβες έχουν σκελετό από Dexion, οροφή από λευκή μελαμίνη και πλέγμα για ανάλογη χρήση από το εμπόριο; Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με.

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι διαστάσεις τους και πώς είναι φτιαγμένες στο κάτω τους μέρος; Υπάρχει πρόβλεψη στην κατασκευή για τον καθαρισμό τους με κάποιο τρόπο;

Επίσης, με ποιο τρόπο μπορείς να έχεις πρόσβαση στο εσωτερικό; Θα ήταν εύκολο να είχαμε μια πλήρη άποψη του συνόλου της κλούβας; Μια φωτογραφία full frame κατά το ελληνικόν. 😉
 
Ο σκελετός είναι από dexion το πλέγμα είναι εμπορίου από Αθηνάς. Η οροφή είναι dexion και την έχω βάψει γαλάζιο στυλ ουρανός και έτσι... Από πάνω έχω βάλει και ένα κομμάτι μονωτικό υλικό για το κρύο. Στον πάτο υπάρχει το ίδιο πλέγμα και αντιστρέφωντας μια "οροφή" από τα dexion κάτω από το πλέγμα του πάτου, δημιούργησα το "ταψί" συλλογής ακαθαρσιών για να μην έρχονται τα πουλιά σε επαφή με αυτές.

Στην φωτό μπορείτε να τα δείτε όλα με λεπτομέρεια.
 

Συνημμένα

  • evanthos3.webp
    evanthos3.webp
    32,6 KB · Προβολές: 652
Βαγγέλη πολύ καλή κατασκευή φίλε!
Την ίδια ιδέα είχα και εγώ, να φτιάξω κάτι ανάλογο όταν μετακομίσω κάποια στιγμή Αθήνα (λόγω πολύ περιορισμένου χώρου). Απλά εγώ σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω προσόψεις εμπορίου για να φτιάξω διαμερίσματα, πάτους και διαχωριστικά.
Μια συμβουλή, κάτι που κάνω εγώ. Βάλε αυγοθήκες και άλλα σκεύη (τα κρεμαστά) στην εμπρός πλευρά της κλούβας για ευκολότερη πρόσβαση από σένα και για να ενοχλείς τα πουλιά όσο το δυνατό λιγότερο φίλε μου.
 
Καλό αυτό με τις αυγοθήκες Νίκο, δεν το είχα σκεφτεί έτσι να σου πω την αλήθεια, θα το δοκιμάσω.

Και εγώ στην αρχή έλεγα να πάρω προσόψεις και να φτιάξω τα κλουβιά αλλά το κόστος ανέβαινε πολύ, (είναι και πανάκριβες οι ατιμες) ενώ το πλέγμα κάνει 20€ το μέτρο από Αθηνάς και με λίγη προσοχή κάνεις και ωραίες πορτούλες συρόμενες όπως στην φωτό και καθάρισες.

Ότι και να κάνεις πάντως το γούστο στην όλη ιστορία είναι ότι φτιάχνεις κάτι εσύ ο ίδιος και σε αυτό σου το δημιούργημα βλέπεις μετέπειτα να ζουν τα "τέκνα" σου... Και να "τεκνοποιούν" με την σειρά τους αν είμαστε τυχεροί...
 
Πολύ καλή κατασκευή Βαγγέλη!

Μήπως μπορείς κάνοντας ένα γρήγορο υπολογισμό να μας πεις σε τι ποσό ανήλθε το κόστος της;

Νίκο περιμένουμε να πάρουμε μια ιδέα και από τη δική σου κατασκευή όταν με το καλό την τελειώσεις. 😉

Υ. Γ. Συγγνώμη αν ξέφυγα λιγάκι από το θέμα.
 
το καλό με μένα ήταν ότι τα dexion τα πήρα τσάμπα από ένα φίλο που χάλασε την αποθήκη του, αν πας να αγοράσεις τα πάντα ίσως να μην πολυσυμφέρει και να είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν ίσως ξύλα αντί για dexion.

Έχουμε και λέμε: 20€ το πλέγμα, αν το φτιάξει κανείς σαν το δικό μου με διπλό dexion στις πλευρές(αν κανετε ζουμ θα καταλαβετε) θα χρειαστεί 12μ(για το βασικό σκελετό)+ 8μ(το extra για να μην φαίνεται το σύρμα στις πλευρές) =20μ x 2€ το μέτρο = 40€.Δύο οροφές για τα dexion 2 χ 5€ = 10€.Βίδες με παξιμάδια κάνα 5άρι €,ξύλα για να κάθονται τα πουλιά από practiker 3,50€,πρασινάδα χριστουγεννιάτικη 10€ από practiker και ο καθένας βάζει ότι ταϊστρες και ποτίστρες θέλει μέσα.
Σύνολο περίπου 90€ για μέγεθος 90μήκος x 70βάθος x 70ύψος.
Για πόσους κατοίκους λετε ότι είναι άνετα να συγκατοικήσουν;
 
-Για τις κλούβες...
Αν θα βάλεις καναρίνια, μπορούν να συνυπάρξουν μέχρι 8-10 πουλιά.
Αν πρόκειται να ζευγαρώσεις εκεί καρδερίνες, ένα ζευγάρι και μόνον.

Υ. Γ Η γνώμη μου είναι οτι και στις δυό φωτογραφίες που ανέβασες,
είναι ένα θηλυκό ένα αρσενικό. (απο ένα ζευγάρι). ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ
ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝ "ΒΛΕΠΟΥΜΕ" ΣΩΣΤΑ.
 
Φίλε evanthe. Πολύ καλή κατασκευήκαι σχετικά φθήνή. Εγώ προτιμώ το σιδερο dexion που έβαλες γιατί δεν μαζεύει ψείρα 'οπως το ξύλο.Αν το έβαφες κιόλας με αόσμη μπογιά για συντήρηση θα το είχες μια ζωή. Το ξύλο σαπίζει.
Θα συμφωνήσω με τον Μάκη για το πόσα πουλιά μπορείς να βάλεις μέσα σε αυτές. Ειδικά με τις καρδερίνες. Μόνο ένα ζευγάρι.
Τώρα πάλι όσον αφορά τα πουλιά που έχεις πάλι θα συμφωνήσω με τον Μάκη. Είναι δύο θυληκά και δύο αρσενικά. Νόμιζα ότι ήταν μόνο ένα ζευγάρι. Να ξέρεις ότι εγώ τις πιάνω αρκετά συχνά τις καρδερίνες μου. Τις φυσάω από κάτω παρατηρώ την κοιλιά τους βλέπω αν έχουν παράσιτα κτλ.Αν τις πιάνεις με ήρεμο τρόπο δεν νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα.
 
στη δεύτερη φωτό είναι αρσενικό κ θηλυκό,τα έχω βάλει από Οκτώβριο μαζί και αναμένω...όποτε τις πλησιάζω πάντως τις βλέπω να φιλιούνται.
στην πρώτη υποτίθεται ότι είναι αρσενικά και τα δύο, δεν τα υπολόγιζα για ζευγάρι αλλά υπολόγιζα να ρίξω μέσα και 2 θηλυκά κανάρια για μούλους σε κάνα μήνα. (μέσα στην ίδια κλούβα με την πρώτη φωτό είναι και 2 αρσ. σκαθάκια).6 πουλιά σύνολο πιστεύω να μην έχουν πρόβλημα...
Θα προσπαθήσω πάντως να τσεκάρω αν όντως είναι θηλυκό αυτό που μου λέτε, να δω την φτερούγα για να σιγουρευτώ.
 
Evanthe να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η τοποθέτηση του ζευγαριού από τον Οκτώβριο είναι το καλύτερο που μπορούσες να κάνεις.Βλέπεις τώρα ότι τα πουλιά έχουν γνωριστεί γι αυτό και φιλιούνται. Έχει γίνει μία σωστή αρχή και ελπίζω να έχεις και ένα αίσιο τέλος.
Η γνώμη μου είναι να βγάλεις από την κλούβα τα σκαρθάκια γιατί ίσως να ενοχλούν το ζευγάρι σου.
Καλό θα ήταν όταν πιάσεις τις καρδερίνες σου να μας βγάλεις καμία φωτογραφία για να σιγουρευτούμε. Πάντως αν όντως η καρδερίνα είναι θυληκιά (που 95% είναι)τότε θα έχεις ένα ακόμα ζευγάρι.
 
Back
Top