Αναπαραγωγή Δυστοκία των πτηνών

Η δυστοκία είναι από τις δυσκολότερες στιγμές της αναπαραγωγής που μπορεί να συναντήσει κανείς. Είναι η περίπτωση που "φρακάρει" το αυγό και να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο του θηλυκού.

Τί προκαλεί τη δυστοκία​

60925

Η δυστοκία είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις ράτσες πουλιών, από <Link Removed> μέχρι <Link Removed>.

Ζήτησα πληροφορίες γι αυτό το φαινόμενο, από τον Γερμανό πτηνίατρο Dr. Burkle ώστε να ενημερωθώ για την βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Μου ανέφερε ότι στατιστικά τα είδη στα οποία εμφανίζεται περισσότερο η δυστοκία είναι πρώτα τα <Link Removed>, δεύτερα τα <Link Removed> και ακολουθούν τα καναρίνια. Στα <Link Removed> παρατηρείται σπάνια, αλλά είναι υπαρκτό.

Παλαιότερα πίστευαν ότι έφταιγε το μέγεθος, σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι κατά 90% ευθύνεται η έλλειψη ασβεστίου. Λόγω αυτής της έλλειψης ξεκινούν τα προβλήματα κατά την διάρκεια της πορείας του αυγού από την ωοθήκη προς την αμάρα, την οποία και φράζει με τα γνωστά αποτελέσματα.

Γαστρεντερικό και γενετικό σύστημα των πτηνώνΓια να κατανοήσουμε καλύτερα τι συντελείτε στο σώμα του θηλυκού κατά την δημιουργία ενός αυγού θα πρέπει να κοιτάξουμε την προεργασία που κάνει το ίδιο το σώμα πριν την πράξη και την διαδικασία δημιουργίας ενός αυγού.

Στην περίοδο προετοιμασίας το σώμα του θηλυκού αρχίζει να κατακρατά ασβέστιο, χρησιμοποιώντας ως αποθήκες τα κόκαλα. Τα έχει προικίσει μ αυτό το σύστημα κατακράτησης ώστε ν ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες για ασβέστιο που χρειάζεται η δημιουργία τόσων αυγών που θα παράγει κατά την αναπαραγωγή.

Ανάλογα τη ράτσα, κάνουν από 3 έως 5 αυγά ανά γέννα, σ ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πορεία του αυγού από την ωοθήκη έως την γέννηση διαρκεί 24,5 ώρες.

Τώρα μπορούμε να φανταστούμε πόσο ασβέστιο χρειάζεται το σώμα τους για να παράγει 5 αυγά σε 5 μέρες και πόσο μεγάλη ποσότητα πρέπει να έχει αποθηκεύσει στα κόκαλα κατά την προετοιμασία.

Αν αναλογιστούμε την <Link Removed> που εκτρέφουμε, θ ανακαλύψουμε και την προέλευση, των όποιων, προβλημάτων σ αυτό το θέμα.

Από έρευνες που έγιναν στο παρελθόν ανακαλύφθηκε ότι ακόμη και με τις καλύτερες, ποιοτικά, τροφές να ταΐζουμε τα πουλιά μας αυτά θα έχουν τουλάχιστον 20% έλλειψη από τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για την καλή τους υγεία.

Αυτό, σε βάθος χρόνου, είναι αιτία ασθενειών. Και δεν είναι μόνο η έλλειψη ασβεστίου που δημιουργεί προβλήματα, χρειαζόμαστε και ένα περίσσευμα σε φώσφορο.

Η σωστή αναλογία μεταξύ ασβεστίου - φωσφόρου, στον οργανισμό είναι 2 προς 1.

Τέλος υπάρχει και το πρόβλημα του λίπους, το οποίο απορροφά το ασβέστιο, μη επιτρέποντας την αποθήκευση του στα κόκαλα. Αν υπολογίσουμε όλα τα παραπάνω, θα καταλάβουμε πόσο εύκολα δημιουργείται η δυστοκία και άλλες ασθένειες κατά την εκτροφή.

Πως θα αποφύγουμε την δυστοκία;​

Πρέπει να τους χορηγούμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Αφού οι σπόροι έχουν μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και είναι ανώφελο να τα εμπλουτίσουμε με σκόνη ασβεστίου αφού τα πουλιά δεν μπορούν να την καταναλώσουν σ αυτήν την μορφή, θα πρέπει να το χορηγήσουμε με άλλους τρόπους.

Η χορήγηση μέσω της αυγοτροφής είναι ένας καλός κι εύκολος τρόπος.

Τα τσόφλια των αυγών είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Τα χορηγώ μαζί με τα ιχνοστοιχεία, το σουπιοκόκκαλο και τριμμένα όστρακα, αφού τα βάλω για 10 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων για την εξαφάνιση τυχόν βακτηριδίων σαλμονέλας.

Ένας άλλος τρόπος χορήγησης είναι μέσω του νερού. Ορισμένες εταιρίες έχουν <Link Removed> σε υγρή μορφή. Άλλες έχουν σε σκόνη που διαλύεται στο νερό.

Βασική προϋπόθεση της κατακράτησης ασβεστίου είναι η βιταμίνη D. Είναι βιταμίνη που δημιουργεί το σώμα με την έκθεση του σε ακτίνες UVA και UVB. Απαραίτητη, λοιπόν, η χρήση ειδικών λαμπών ή η έκθεση των πουλιών στον ήλιο.

Αυτή η βιταμίνη έχει τον ρόλο καταλύτη, ώστε ο οργανισμός ν απορροφήσει το ασβέστιο και να τα αποθηκεύσει στα κόκαλα. Σε αντίθετη περίπτωση το ασβέστιο αποβάλλεται με τα κόπρανα δίχως ν απορροφηθεί. Με τα κόπρανα, επίσης, αποβάλλεται και κάθε παραπανίσια ποσότητα ασβεστίου.

Πως δημιουργείται το αυγό;​

Γενετικό σύστημα των πτηνών και δυστοκίαΜετά το ζευγάρωμα, ο οργανισμός του θηλυκού αρχίζει να δημιουργεί το αυγό. Στην ωοθήκη δημιουργείται ο κρόκος του αυγού.

Στην συνέχεια προχωρά στην σάλπιγγα, όπου περιβάλετε από το ασπράδι και όλο μαζί συγκρατείται από μια μεμβράνη. Όλα αυτά δημιουργούνται μέχρι τα 2/3 της σάλπιγγας.

Στο τελευταίο 1/3 δημιουργείται το τσόφλι ή το πρόβλημα της δυστοκίας αν ο οργανισμός δεν έχει τα απαραίτητα αποθέματα.

Δείτε επίσης: <Link Removed>

Πως γίνεται αντιληπτή η δυστοκία​

Πολλές φορές η δυστοκία γίνεται αντιληπτή από το προηγούμενο βράδυ. Το θηλυκό θ αρχίσει να κάθεται φουσκωμένο με τις φτερούγες κατεβασμένες. Σ αυτήν την φάση καλύτερο είναι να μην στρεσάρουμε το πουλί.

Αν την άλλη μέρα δεν καταφέρει να το αποβάλει μέχρι τις 9,30 - 10 η ώρα βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να επέμβουμε.

Στην περίπτωση δυστοκίας το πουλί κάνει μεγάλες κουτσουλιές, διπλάσιες από συνήθως και κάνει συνεχής προσπάθειες για να αποβάλει τα αυγό. Αυτό το εξαντλεί, του κόβει την όρεξη για τροφή και νερό και στο τέλος εξαντλημένο παίρνει θέση ύπνου περιμένοντας το μοιραίο.

Αντιμετώπιση​

Έχω διαβάσει διάφορους τρόπους για να βοηθήσουμε πουλί με δυστοκία. Για μένα η καλύτερη μέθοδος είναι η χορήγηση μιας σταγόνας ασβεστίου απευθείας στο στόμα, κάθε 15 λεπτά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις έπειτα από 2-3 ώρες θα έχει αποβληθεί τα αυγό. Αυτές τις ώρες καλό είναι να βρίσκεται σε κλουβί με θερμοκρασία περίπου στους 30 βαθμούς.

Μια μέθοδος, που μου είχε αναφέρει κάποιος παλιότερος εκτροφέας, ήταν η εξής. Έβαζε το πουλί κάτω από την βρύση για 20-30 δευτερόλεπτα κρυώνοντας την κοιλιά του. Έλεγε ότι έτσι τελείωνε η κράμπα που είχε το πουλί. Έπειτα το έβαζε σε κλουβί με θερμοκρασία 30 βαθμών και μετά από 2 ώρες το πουλί γεννούσε.

Βάζουμε, με σταγονόμετρο, λάδι στην αμάρα του πουλιού και κάνουμε μαλάξεις μέχρι να βγει το αυγό. Προσωπικά πιστεύω ότι το αυγό δημιουργείται πιο βαθιά και ότι το λάδι δεν φτάνει σ’ εκείνο το σημείο.

Η πιο επικίνδυνη μέθοδος που άκουσα είναι οι συνεχείς μαλάξεις της κοιλιάς και η πίεση του αυγού ώστε να βγει. Αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί, πολύ πιθανόν να σπάσει το αυγό επιφέροντας τον θάνατο του πουλιού.

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε αργά την δυστοκία κα το πουλί είναι εμφανώς καταβεβλημένο από την προσπάθεια αποβολής του αυγού, τότε χορηγούμε κάθε 5-10 λεπτά σταγόνες νερού με ασβέστιο και γλυκόζη ώστε να πάρει την ενέργεια που του χρειάζεται. Έπειτα προχωράμε με όποιον από τους παραπάνω τρόπους επιλέξουμε.

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
<Link Removed>
<Link Removed>
 
Είναι ίσως το πιο πλήρες άρθρο που έχω διαβάσει σχετικά με τη δυστοκία, το οποίο νομίζω πως καλύπτει το θέμα. Επίσης, βλέπω για πρώτη φορά να χρησιμοποιείται ο σωστός (κατά την άποψή μου) όρος δυστοκία, έναντι του αδόκιμου όρου "δέσιμο αυγού", που χρησιμοποιούν κάποιοι και προκύπτει από την ελεύθερη μετάφραση του αγγλικού "egg binding".
 
Το νεαρό της ηλικίας του πουλιού παίζει ρόλο στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου; Είναι κάτι που το έχω ακούσει πολλές φορές.
 
Απλά τέλειο και τόσο κατανοητό στον εντοπισμό του προβλήματος μέχρι τις λύσεις του, που αισθάνομαι πως αν μου συμβεί κάτι τέτοιο (καλύτερα να μη μου συμβεί), χάρη στο άρθρο σας, θα καταφέρω να σώσω την κανάρα.
 
Πολύ καλό μπράβο. Εγώ φέτος έχασα μια κανάρα από αυτό. Που να ήξερα να σας είχα βρει νωρίτερα.
 
Καλη χρονια σε ολους σας.

Δυστυχώς την εχασα την πιπινα σημερα το πρωι, παγωμενη πανω στη φωλια της με τα αυγα μεσα της και αιμοραγια. Αν δεν την εχανα δεν θα εβλεπα το αρθρο.
 
Δυστυχώς και εγώ μετά από πολλές προσπάθειες δεν κατάφερα να την κρατήσω στην ζωή... Κατέληξε με αυγό στήν αμάρα μετά απο 2 εβδομάδες.
 
Αν θα τα ξέραμε αυτά σήμερα απλά θα είχαμε την Μπέμπα μας δίπλα μας.
 
Στο φανταστικό, πολύτιμο και εξαιρετικό κατά τα υπόλοιπα άρθρο υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της δυστοκίας στο πουλί.
Επειδή το διαβάζουν και άνθρωποι χωρίς εμπειρία, υιοθετούν, συμβουλεύουν ή ενεργούν εσφαλμένα και για να μην συνεχίζεται η διαιώνιση "παρωχημένων" κατά την γνώμη μου πρακτικών θα ήθελα:
  1. Αρχικά να τονιστεί στο υπάρχον κείμενο πως η αναγνώριση της δυστοκίας γίνεται με το χαρακτηριστικό κρέμασμα των φτερών πτήσης και το πουλί στον πάτο του κλουβιού που πολύ σωστά αναφέρεται αλλά σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνω πως αγνοείται.
  2. Το ίδιο τονισμό θα ήθελα και στην επόμενη παράγραφο στις αναφορές για τις μεγάλες κουτσουλιές και τις αδιάκοπες προσπάθειες αποβολής του αυγού... και αν θέλετε να προστεθεί και το ανοιχτό ράμφος σε κάθε του προσπάθεια.
  3. Να γίνει αναφορά στο άρθρο για την προληπτική αλλά πολύτιμη χορήγηση ασβεστίου στις ενδεικνυόμενες από το σκεύασμα δοσολογίες αμέσως μετά τη γέννα του πρώτου αυγού και μέχρι την ολοκλήρωση της ωοτοκίας (3-4 περίπου μέρες)
Στις προτάσεις αντιμετώπισης να διορθωθούν, προσαρμοστούν ή να αποσαφηνιστούν τα παρακάτω:
  1. Σε περίπτωση αναγνωρισμένης δυστοκίας δίνουμε μια σταγόνα ασβέστιο απ' ευθείας στο στόμα του πουλιού και περιμένουμε. Η επόμενη σταγόνα θα πρέπει να δοθεί στο πουλί τουλάχιστο μισή ώρα αργότερα και αφού κριθεί πως επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του.. Δηλαδή κινδυνεύει πλέον φανερά η ζωή του. Πέραν της δεύτερης σταγόνας θα πρέπει να τονιστεί στο άρθρο πως πιθανόν να σκοτώσουμε το πουλί από την υπερδοσολογία ασβεστίου. Θα πρότεινα μάλιστα οι όποιες χορηγήσεις ασβεστίου ακολουθήσουν να γίνονται σε αραιωμένη ποσότητα ασβεστίου με νερό και δεξτρόζη.
  2. Η μέθοδος με το κρύο νερό προτείνω να διαγραφεί γιατί εκθέτουμε ένα οργανισμό καταβεβλημένο σε περισσότερες καταπονήσεις χωρίς κατά τη γνώμη μου να υπάρχει δυνατότητα βοήθειας με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για επίλυση του προβλήματος με αυτή τη μέθοδο.. Αν έστω και ένας γνωρίζει κάτι καλό είναι να κατατεθεί.
  3. Το ίδιο κι αυτή η λύση με το λάδι που προσωπικά γνωρίζω αρκετά περιστατικά θανάτου των πουλιών από τέτοιες προσπάθειες και αδέξιους χειρισμούς. Αν μάλιστα το αυγό είναι "λεπτόφλουδο", γίνεται κατανοητό πως οποιαδήποτε επαφή με την περιοχή ισοδυναμεί με θάνατο του πουλιού. Υπάρχουν videos στο διαδίκτυο που δείχνουν τέτοιες προσπάθειες και που δυστυχώς παρασύρουν τους εκτροφείς μια και όλο αυτό το εγχείρημα εξαιρετικά σπάνια έχει επιτυχία σε άπειρα χέρια. Συνήθως επιφέρει το θάνατο.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονιστεί κάπου στο άρθρο πως η δυστοκία χωρίς βοήθημα ασβεστίου είναι θανατηφόρα για τα πουλιά σε μεγάλο ποσοστό, η επίκληση και η παροχή βοήθειας σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς, το περιβάλλον ανάρρωσης των πουλιών θα πρέπει εκτός από απόλυτη ησυχία να έχει θερμοκρασία 28-32 βαθμούς και να αποφεύγονται ως εξαιρετικά επικίνδυνες οι νουθεσίες και οι συμβουλές από άσχετους.
 
misalouris είπε:
να διορθωθούν, προσαρμοστούν ή να αποσαφηνιστούν
Γιάννη, παρεμβάσεις, διορθώσεις ή αποσαφηνίσεις στα άρθρα μπορούν να γίνουν μόνο από το συντάκτη του άρθρου. Εξαίρεση αποτελούν τα Άρθρα της Κοινότητας του PetBirds (PBCP), τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ανανέωσης με πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τις συζητήσεις μας.

misalouris είπε:
να διορθωθούν, προσαρμοστούν ή να αποσαφηνιστούν
Τα σχόλια των άρθρων επιτελούν ακριβώς αυτόν το σκοπό. Δηλαδή τον εμπλουτισμό των πληροφοριών του άρθρου από τους σχολιαστές, την επισήμανση των σημείων που θεωρούν σημαντικά, την επικαιροποίηση τους και την αποσαφήνιση τυχόν ασαφών σημείων.
 
Το δικό μου σχόλιο συνοψίζεται στο ότι το άρθρο είναι σίγουρα χρήσιμο αλλά και απολύτως σαφές.

Αν θα πρόσθετα κάτι, είναι η κατά κρίσιν και περίπτωση παροχή ασβεστίου για δυο -τρία 24ωρα μετά το πρώτο αυγό. Βρίσκω επίσης, εξαιρετικά χρήσιμο και απόλυτα ουσιαστικό και σαφές το...
Άρθρο δυστοκία των πτηνών είπε:
Σε περίπτωση που αντιληφθούμε αργά την δυστοκία και το πουλί είναι εμφανώς καταβεβλημένο από την προσπάθεια αποβολής του αυγού, τότε χορηγούμε κάθε 5-10 λεπτά σταγόνες νερού με ασβέστιο και γλυκόζη ώστε να πάρει την ενέργεια που του χρειάζεται.
 
Back
Top