Ασθένειες Είναι άρρωστο το καναρίνι μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Gtg1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Gtg1

PB New Member
Εγγραφή
10 Σεπ 2021
Μηνύματα
10
Πόλη
Βόλος
Καταρχήν καλώς σας βρήκα και συγχαρητήρια για το site σας. Πραγματικά μπορείς να βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Έχω, εδώ και περίπου ένα χρόνο, ένα καναρινάκι. Τους πρώτους δύο μήνες ήταν πολύ ζωηρό και κελαηδούσε πάρα πολύ. Μετά σταμάτησε…. Έκανε, κυρίως το πρωί, ένα θόρυβο σαν φτάρνισμα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα σαν να σπάει σπόρους. Είπα να ακολουθήσω την ορθή λύση και να επισκεφτώ έναν πτηνίατρο. Δεδομένου ότι μένω στον Βόλο δεν είχα και πολλές επιλογές. Του είπα τα συμπτώματα και διέγνωσε ακάρεα. Παρόλα αυτά, η προσέγγισή του δεν μου άρεσε, αλλά αυτός είναι ο γιατρός. Μου είπε να πάω σε ένα pet shop και να πάρω ένα φάρμακο για τα ακάρεα. Μου δώσαν ένα της TAFARM, για τα ακάρεα. Ακολούθησα την δοσολογία και το πουλάκι επηρεάσθηκε πάρα πολύ. Την δεύτερη εβδομάδα, εφαρμογής του φαρμάκου, είχε καθίσει στον πάτο του κλουβιού, φουσκωμένο και με έδειχνε ότι «αυτό ήταν…». Σταμάτησα το φάρμακο ( την τελευταία ημέρα της εφαρμογής)

Ξανά επισκέφθηκα τον γιατρό και πάλι δεν πείρα κάποια επιστημονική απάντηση. Άρχισα να το ψάχνω μόνος μου και διάβασα ότι μπορεί να είναι και μύκητες. Του έδωσα Nystamicyn. Η αλήθεια είναι ότι βελτιώθηκε αρκετά. Έγινε πάλι ζωηρό, αλλά το αρχικό κελάηδισμα δεν ήρθε ποτέ. Προσπαθεί και όποτε πάει να κελαηδήσει κάνει μια κίνηση με το ράμφος του σαν χασμουρητό. Άλλες πάλι φορές ακούγεται βραχνός. Κάποια πρωινά τον έχω ακούσει να «φταρνίζεται». Και άλλες φορές, με μανία, καθαρίζει το ράμφος του στις πατήθρες.

Εσείς με την εμπειρία σας έχετε κάποια να μου δώσετε κάποια συμβουλή.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
 
Φάρμακο για ακάρεα έδωσα πριν από 4 1/2 μήνες και την ίδια περίοδο και το nystamycin ( την επόμενη μέρα που έκοψα το φάρμακο για τα ακάρεα). Δηλαδή 4 1/2 μήνες δεν έχω δώσει κάτι.

Όντως προσπαθεί να βγάλει φωνή και όταν πάει υψώσει τον τόνο βγάζει μια βραχνάδα και εκεί σταματάει... και πάλι από την αρχή.

Κουτσουλιές δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε που τον έχω ( περίπου ένα χρόνο). Θα βάλω και φωτο.

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
 
@Gtg1 Έτσι όπως το λες δεν είναι σαφές εάν βελτιώθηκε με το nystamycin ή εάν απλά συνήλθε επειδή σταμάτησες το φάρμακο για τα ακάρεα που μάλλον το επηρέασε.
Το nystamycin σε τι δοσολογία το έδωσες και για πόσο καιρό;

Το "καλό" είναι ότι η όλη κατάσταση φαίνεται να είναι κάποιο χρόνιας μορφής πρόβλημα οπότε δεν είσα με το μαχαίρι στο λαιμό να κάνεις κάτι άμεσα.

Αν δεν υπάρχει εκεί γύρω κάποιος άλλος κτηνιατρος με εμπειρία ίσως θα έπρεπε να ψάξεις κανέναν εμπειρο εκτροφέα στην περιοχή να το δει και ίσως καταλάβει κάτι παραπάνω.

Αλλιώς βάλε κανένα βίντεο εδώ που να δείχνει το σύμπτωμα.
 
Έχεις δίκαιο ότι μπορεί να βελτιώθηκε λόγω του ότι σταμάτησα το φάρμακο για τα ακάρεα. Παρόλα αυτά, τα πολλά φτερνίσματα και "χασμουριτά" σταματήσαν. Βέβαια αυτό μπορεί να βοήθησε και το φάρμακο για τα ακάρεα και όχι το νυσταμισίν.

Έχοντας δει τι μπορεί να του προκαλέσει το φάρμακο για τα ακάρεα, δεν του ξαναδίνω. Λέω να δοκιμάσω πάλι nystamicin ( 3,75 ml/100 ml νερού, για δέκα ημέρες) και βλέπουμε. Κάπου διάβασα και για κάποιο πιο δραστικό φάρμακο για τους μύκητες (fungustatine ?), αλλά οι πληροφορίες δεν είναι ξεκάθαρες και δεν το επιχειρώ. Αν έχετε κάποια γνώμη, ευπρόσδεκτη. Όταν έδινα το nystamicin, από τροφή μόνο σπόρους. Επίσης έχω κόψει, τελείως, την έτοιμη "αυγοτροφή" από το pet shop.

Προσπάθησα για βιντεάκι αλλά δεν κατάφερα να τον πετύχω να κάνει βραχνά κελαηδίσματα.
 
Κάπου διάβασα και για κάποιο πιο δραστικό φάρμακο για τους μύκητες (fungustatine ?
Υπάρχει αυτό : AVIZOON Fungistop
Έκανε, κυρίως το πρωί, ένα θόρυβο σαν φτάρνισμα
Αυτό παραπέμπει περισσότερο σε τριχομονάδες, η μικροσκοπική και μικροβιολογική εξέταση της κουτσουλιάς σε ένα εργαστήριο θα μπορούσε να βοηθήσει στον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω και θα σας πω! Τώρα για την μικροβιολογική εξέταση, συμφωνώ απολύτως! Αλλά στην πόλη μου ή έστω σε γειτονική πόλη αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
 
@Gtg1 Ναι για τους μύκητες δίνουν και το fungustatin που θεωρητικά είναι πιο αποτελεσματικό αλλά είναι λίγο μπελάς ο τρόπος χρήσης και η ακριβής δοσολογία. Οπότε από τη στιγμή που ούτε καν είναι σίγουρη η διάγνωση για μύκητες δεν υπάρχει λόγος να μπεις στη διαδικασία.

Αυτό το fungistop δεν ξέρω αν αξίζει δοκιμής.αν κρίνω από τα συστατικά και τις χρήσεις που προτείνονται έχει τη φιλοσοφία του μηλοξυδου. Όξινοι παράγοντες δλδ που θεωρητικά εξουδετερώνουν πολλούς μικρό οργανισμούς. Δεν έχω άποψη ούτε έχω ακούσει κάτι, μπορεί και να είναι καλό ποιος ξέρει.

Τώρα παίζουν και οι τριχομοναδες που αναφέρθηκαν αλλά και γενικά οτιδήποτε μπορεί να παρασιτισει στο αναπνευστικό σε χρόνια μορφή.

Τι θα έκανα εγώ στη θέση σου και με δεδομένη τη μη δυνατότητα άμεσης επαφής με πτηνιατρο ή τέλοσπαντων κάποιου που να μπορεί να βοηθήσει.
Θα εκμεταλλευόμουν το ότι υπάρχει χρόνος + ότι το πουλακι είναι σε καλή γενική κατάσταση και θα πήγαινα να αντιμετωπίσω με τη σειρά τα πιο πιθανά αίτια.
Μπορεί να μην είναι ο ιδανικός τρόπος και να μοιάζει κάπως μπακαλιστικος αλλά εάν γίνει στοχευμενα δεν είναι επικινδυνος επί της ουσίας. Και σε νοσοκομειακο επίπεδο όταν δεν υπάρχει σαφής διάγνωση ξεκινάμε εμπειρική θεραπεία ώσπου να υπάρξει για να μη χαθεί χρόνος.

Και υπάρχει και η λύση να στείλεις κουτσουλιά για ανάλυση όπως προτάθηκε (μπορείς και με κουριερ δεν είναι προβλημα η απόσταση).
Σίγουρα θα πάρεις κάποια θεραπεία για κάτι που θα είναι υπαρκτό, δε θα είναι βέβαιο ομως ότι εκεί οφείλονται τα συμπτώματα.
Υπαρχει δλδ μια αρκετά σοβαρή πιθανότητα ακόμα και με εξέταση κουτσουλιάς να καταλήξεις να κάνεις πάλι τις 2-3 θεραπείες που θα έκανες έτσι κι αλλιώς με τον πρώτο τρόπο που σου είπα.
Από την άλλη η μικροσκοπική εξέταση ίσως δείξει κάτι σχετικά ασυνήθιστο, το οποίο ακόμα και να μην είναι το μοναδικό εύρημα (γιατί τριχομοναδα πχ θα σου βρουν σίγουρα) υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι αυτό που προκαλεί την όλη κατάσταση οπότε αυτο είναι που πρέπει να αντιμετωπισεις.

Πάνω - κάτω έτσι είναι τα πράγματα, η απόφαση είναι δική σου. Ότι και να αποφασίσεις έχει τα συν κα τα πλην του.
 
@patrickios Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Συμφωνώ ότι η ορθολογική οδός είναι να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Την λύση αυτή την είχα ξεχάσει γιατί, όπως είπα, στην πόλη μου δεν υπάρχει ή δεν ξέρω να υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αν όμως μπορώ να στείλω κάποιο δείγμα για ανάλυση, τότε αλλάζει το πράγμα. Έχετε να προτείνεται κάποιο εργαστήριο?

Όσο αφορά τις θεραπείες και δεδομένου ότι θα τις πάρω με την σειρά, ώστε να πιάσω το πρόβλημα. Ποιες θα είναι? Υπάρχει κάποια πρόταση?

Για ακόμα μια φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας. Ελπίζω να βρεθεί κάποια λύση, γιατί έχουμε δεθεί πολύ με το πουλάκι και θέλουμε να τον ξανακούσουμε να κελαηδάει όπως και πριν.
 
@Gtg1 Στην Κομοτηνή είναι το εργαστήριο που στέλνουν οι περισσότεροι, υπάρχει και σε παρουσίαση εδώ στο φόρουμ. Σου λένε αυτοί στο τηλ τι δείγμα να πάρεις και πως να το στείλεις.

Τώρα για τα υπόλοιπα, τα έγραψα για να σου δείξω τρόπο σκέψης και πως έχουν πάνω κάτω τα δεδομένα. Εσύ θα αποφασίσεις τι θα κάνεις.
Δε θέλω να σου πω συγκεκριμενα πάρε αυτό κι αυτό και μετά το άλλο κτλ γιατί 1ον δεν έχω άμεση επαφή με το πουλακι ώστε να μπορώ να παρατηρώ λεπτομερειες που ίσως σου διαφεύγουν και 2ον δεν είναι σωστό να σε βάλω σε μια διαδικασία εξόδων επειδή απλά αυτό νομίζω εγώ.

Γενικά πάντως, για να μη νομίζεις ότι θέλω να αποφύγω να απαντήσω, είτε στείλεις δείγμα είτε όχι μετρημένα κουκιά είναι οι πιθανές αιτίες.
Κι αν τα εργαστηριακά δε δείξουν κάτι όχι και τοσο συχνό, πάλι δοκιμάζοντας θα πας αναγκαστικά.

Βεβαιώσου αρχικά ότι δεν υπάρχει κάτι στο περιβάλλον του πουλιού που να του προκαλεί αυτή τη δυσχέρεια πχ σκόνη
Παρατήρησε αν έχει έστω λίγη καταροή ή τίποτε σημάδια μέσα στο στόμα.
Στείλε δείγμα για εξέταση και παρακάλα να βρεθεί κάτι χαρακτηριστικό ή κάτι σε πολύ μεγάλη ποσότητα οπότε από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσεις την αντιμετώπιση.

Αλλιώς θα πάμε εμπειρικά.
 
Κανόνισα με το εργαστήριο. Αυτό που με προβληματίζει είναι το πως θα πάρω το σάλιο με την ειδική μπατονέτα! Υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάτι που πρέπει να προσέξω?
 
Να είδες, είχε και αυτό το συν το εργαστήριο ότι μπορει να σου ζητούσε επίχρισμα από το αναπνευστικό που για τη δική σου περίπτωση είναι το σημαντικότερο μάλλον. Ξέχασα να το αναφέρω πριν.
Μακάρι να βρεθεί κάτι σε μεγαλη συγκέντρωση και όχι 2-3 διαφορετικά.

Προσεκτικές κινήσεις μόνο για να μην του προκαλέσεις τίποτα. Χρησιμοποίησε κοινή λογική και θα τα καταφέρεις, δεν είναι κάτι δύσκολο.
 
Καλησπέρα σε όλους,

Το Σάββατο βγήκαν οι εξετάσεις από το πουλάκι ( σάλιο και κουτσουλιές) . Έχει τριχομονάδες, μικόπλασμα και e-coli. Επίσης έγινε και αντιβιόγραμμα και μου προτάθηκε φαρμακευτική αγωγή. Στο τέλος της αγωγής, ο γιατρός αναφέρει για 3 ημέρες και προβιοτικά. Έχετε να προτείνεται κάτι καλό και δοκιμασμένο?

Τελικά το πουλάκι είχε θέμα και σίγουρα είναι ένα λόγος που έκοψε το κελάηδημα. Σας ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια και τις συμβουλές σας.
 
Μπράβο που ενημέρωσες για τις εξελίξεις.

Όπως σου είχα αναφέρει και στο πρώτο μήνυμα:
Υπαρχει δλδ μια αρκετά σοβαρή πιθανότητα ακόμα και με εξέταση κουτσουλιάς να καταλήξεις να κάνεις πάλι τις 2-3 θεραπείες που θα έκανες έτσι κι αλλιώς με τον πρώτο τρόπο που σου είπα.

Οπότε είδες ότι ακόμα και με εξέταση δείγματος μπορεί να μην αποφύγεις τις ''δοκιμές''. Βέβαια είναι σημαντικό ότι υπάρχει τεκμηριωμένη διάγνωση, οπότε σαφώς και σου φεύγει το όποιο άγχος του να μην δώσεις κάτι εντελώς στην τύχη.

Τώρα μεταξύ μας, πραγματικά βρέθηκαν τα 3 πιθανότερα μικροβιακά αίτια οπότε και μόνος σου (με τη βοήθεια μας) να αποφάσιζες να πας.αυτά τα 3 θα πηγαίναμε να ''πιάσουμε''. Δεν υποτιμώ την εξέταση, ξαναλέω ότι καλά έκανες και μακάρι να ενδιαφέρονταν όλοι τόσο, απλά θέλω να τονίσω τη σημασία της εμπειρίας και κάποιων βασικών γνώσεων περί πτηνών ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις. Γιατί δε θα μπορούμε πάντα να στείλουμε δείγμα είτε γιατι δε θα υπάρχει χρόνος λόγω επείγουσας κατάστασης είτε για δικούς μας λόγους κτλ.

Μπορείς αν θέλεις να αναφέρεις και τις αγωγές να έχουμε μια εικόνα κι εμείς.
 
Έτσι ακριβώς! Αφού υπάρχει η δυνατότητα για εξετάσεις, το σωστό είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα σχετικά με την αγωγή. έχει ως εξής:

1) Για e coli & mycoplasma: Micoresp 3 gr /lt νερού για 5 ημέρες

2) Για Trichomonas: Trichomonex της Tafarm 3,5 gr/2lt νερου για 5 ημέρες
 
Καλημέρα σε όλους,

Μετά την λήξη της θεραπείας, το πουλάκι έχει αρχίσει να είναι πολύ καλύτερα και να πλησιάζει την κατάσταση που είχε όταν το πείρα. Έχει αρχίσει να κάνει σοβαρές προσπάθειες κελαηδίσματος και γενικά είναι ευδιάθετος. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές ανοιγοκλείνει το ράμφος του, σαν χασμουρητό, και έπειτα ξύνει τις πατήθρες και τα κάγκελα του κλουβιού σαν να θέλει να βγάλει κάτι από τον λαιμό του. Πιο σπάνια και κυρίως το βράδυ ακούω αυτό το τσικ τσικ, σαν να σπάει σπόρους. Λέτε να έχει πάλι ακάρεα? Ή ακόμα χειρότερα να μην του φύγαν ποτέ. Να δώσω Pulmosan (την πρώτη φορά είχα δώσει Acaricin της Ταφαρμ)?και αν ναι με ποια δοσολογία και για πόσο καιρό. Ρωτάω γιατί έχω διαβάσει διάφορα σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
 
Ό,τι και να είχε/έχει στο αναπνευστικό του πάνω - κάτω αυτά τα συμπτώματα θα είχε.

Αποδεδειγμένα είχε e.coli και τριχομονάδα, πήρε θεραπεία και λες ότι είδες βελτίωση. Επικοινώνησε με το διαγνωστικό και ρώτα τους μήπως χρειάζεται επανάληψη κάποια από τις δύο θεραπείες πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για οτιδήποτε άλλο.
 
Δεδομένου ότι μένω στον Βόλο δεν είχα και πολλές επιλογές. Του είπα τα συμπτώματα και διέγνωσε ακάρεα. Παρόλα αυτά, η προσέγγισή του δεν μου άρεσε, αλλά αυτός είναι ο γιατρός. Μου είπε να πάω σε ένα pet shop και να πάρω ένα φάρμακο για τα ακάρεα
Λέτε να έχει πάλι ακάρεα?
Δες λίγο εδώ: Dr. Peter Coutteel σχετικά με τα ακάρεα τραχείας στα πτηνά

Ό,τι και να είχε/έχει στο αναπνευστικό του πάνω - κάτω αυτά τα συμπτώματα θα είχε.
Συμφωνώ.
 
Back
Top