Αναπαραγωγή Είναι έτοιμη η κανάρα μου για αναπαραγωγή;

Sofiachr97

PB New Member
Εγγραφή
30 Απρ 2021
Μηνύματα
124
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα καθώς έχω τις αμφιβολίες μου όσων αφορά την ηλικία μιας καναρας μου και την εποχή για να ζευγαρωσει. Έχω τα καναρίνια μου σε εξωτερικό χώρο με αρκετό φως κατά την διάρκεια της ημέρας. Όλο τον χειμώνα τα είχα όλα σε ξεχωριστά Κλουβιά και είχα ξεκινήσει διατροφική προετοιμασία σιγά σιγά τον Φλεβάρη. Χώρισα τα ζευγάρια 1η Μαρτίου και τα έβαλα σε ζευγαρωστρες με χώρισμα. Τα δύο μου ζευγάρια είναι του 2020 και έχουν ξαναζευγαρωσει με καλά αποτελέσματα οπότε τα ξαναέβαλα και φετος. Ακόμα βέβαια δεν έχουν χτίσει φωλιες τα θηλυκά. Το θέμα μου είναι τώρα στα μικρά της παρέας που από την αρχή έδειξαν μεγάλη συμπάθεια με το που τα εβαλα στην ζευγαρωστρα. Ο αρσενικός γεννήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο οπότε θεωρώ ότι είναι έτοιμος ηλικιακά. Το θηλυκο ομως γεννήθηκε αρχες Αυγούστου οπότε τώρα είναι 8 μηνών. Τις τελευταίες μέρες έβλεπα ότι ταιζονται συνέχεια κοιμούνται δίπλα δίπλα, ο αρσενικός της κελαηδάει όλη την ωρα και εκείνη ανταποκρίνεται. Εβαλα φωλιά πριν 2 μερες ( δεν είχα σκοπό να βάλω ακόμα καθώς δεν περίμενα να είναι έτοιμη) και σήμερα έχει φτιάξει σχεδόν την μισή. Φοβάμαι όμως τώρα μήπως λόγω ηλικίας επιβαρυνθεί η υγεία της η μην δημιουργηθούν προβλήματα οπως δυστοκιες κλπ. Στο κλουβί υπάρχει πάντα σουπιοκοκαλο αλλά μήπως πρέπει να χορηγησω καποιο συμπλήρωμα ασβεστίου για παν ενδεχόμενο;
 
Καλημέρα. Τα έχεις κάνει όλα τέλεια. Από 8 μηνών μπορουν να ζευγαρώσουν τα κοριτσάκια. Για να το έκανε σημαίνει ότι αφενός το θέλει και αφετέρου είναι έτοιμη.
Δώσε υγρό ασβέστιο στο κορίτσι προληπτικά για να βοηθήσεις πιθανη δυστοκια και αν δεις πο σήμερα έχει τελειώσει με τη φωλιά κάνε την ενωση. Photo βάλε.
 
Παιδιά ενώ που νόμιζα ότι ολα πήγαιναν μια χαρά η καναρα μου τελείωσε την φωλιά της τα ένωσα και τον αποφεύγει απίστευτα πολύ σε σημείο που βγάζει και μια κραυγή σαν να κλαίει από τον φόβο, δεν τολμάει να ανέβει στα κλαδιά ενώ αυτός την κυνηγάει όλη την ώρα και της κελαηδάει συνέχεια. Τα παρατήρησα αρκετή ώρα και ο αρσενικός δεν σταμάτησε να την κυνηγάει αλλά επειδή την λυπήθηκα τα ξαναχωρησα. Εκείνη τίποτα έχει σταματήσει να τον πλησιάζει ακόμα και όταν την φωνάζει από το χώρισμα να την ταΐσει. Και όταν της κελαηδάει πλέον δεν στήνεται όπως πριν. Λέτε να στρεσαριστηκε τόσο πολύ; μήπως φταίει ο αρσενικός που είναι τόσο πωρωμένος; τα παρατήρησα πολύ ωρα μήπως είναι επιθετικός ο αρσενικός αλλά δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα που προσπαθεί συνέχεια να την ταΐσει και της τραγουδάει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλη την ώρα προσπαθούσε να την καβαλήσει χαχα. Μήπως δεν είναι έτοιμη; αλλά γίνεται να έχει τελειώσει την φωλιά και να μην είναι έτοιμη; σήμερα κοιμάται στην φωλιά δηλαδή δεν φαίνεται να την έχει παρατήσει. Να περιμένω να κάνει το πρώτο αυγό και μετά να τα ενώσω; δεν ξέρω.
 
View attachment 20220328_083255_1_(1) (1).mp4
[automerge]1648581916[/automerge]
View attachment 20220328_084829 (1).mp4
[automerge]1648582019[/automerge]
Αυτά τα βίντεο είναι πριν ξεκινήσει το κυνηγητό αλλά και πάλι αυτή αδιάφορη φαίνεται κάνει μπάνιο τρώει ενώ ο άλλος δίνει πόνο. Αυτά τα έβγαλα μόλις έβγαλα το χώρισμα. Έχω κι άλλο που την κυνηγάει και αυτή φωνάζει αλλά είναι μεγάλο και δεν με αφήνει να το ανεβάσω
 
η καναρα μου τελείωσε την φωλιά
Φωλιά γιατί έβαλες;Είδες να την ταΐζει ο αρσενικός;
Ασε τη φωλιά όπως έχει και δώσε λίγο βιταμίνη Ε στο κορίτσι. Τον τενόρο άστον να κελαϊδάει.
 
@PantelisTs φωλιά έβαλα γιατί άρχιζε να βάζει νήμα στην αυγοθήκη και καθόταν πάνω της. Έβγαλα την αυγοθήκη και στην θέση της έβαλα φωλιά την οποία έφτιαξε αμέσως. Με τον αρσενικό ήταν όλη την ώρα ταισματα και φιλιά και σε πολλά από τα κελαηδήματα του στηνοταν. Τώρα δεν ξέρω τι έπαθε. Του το παίζει δύσκολη 😂
 
Καλησπερα! Πέρυσι έκανα εγώ την πρώτη μου αναπαραγωγή, 3 φορές συνεχόμενες έκαναν και ήταν όλα ενσπορα!
Όποτε δεν έχω εμπειρία σαν τους περισσοτερους από εδώ, αλλά αυτό που θέλω να σας πω, και εγώ έκανα όλη τη διαδικασία όπως είχα διαβάσει, με το αδιαφανές χωρίσμα, μετά κάγκελο, μετά φιλιοντουσαν κτλ. Αυτή είχε 6 μέρες τη φωλιά απείραχτη και ξαφνικά την έφτιαξε σε 2 ώρες.
Εγώ παρ όλο που είχαν επιτυχία και τις 3 φορές, ποτε δεν είδα αυτό που διάβαζα, αυτός να της κελαϊδάει και αυτή να στήνεται. Και η δικιά μου αδιάφορη ηταν και ουσιαστικά ο άλλος την κυνηγουσε και τη στριμωχνε.
Παρ ολα αυτα, απ όταν έκανε τα αυγά και στο μεγάλωμα των μικρών ήταν απίστευτη η συνεργασία τους!
Δεν ξέρω αν σας βοηθάω, απλά γράφω τη δική μου εμπειρία!
 
@Nikolina σε ευχαριστώ για την απάντηση και εγώ να σου πω την αλήθεια πέρυσι δεν είδα κάποιο στήσιμο στις άλλες καναρες που έχω. Σε αυτό το ζευγάρι είδα πρώτη φορά τόση χημεία μεταξύ τους για αυτό μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά της τώρα γτ άλλαξε με το που τα ένωσα. Θα τα παρατηρήσω και αύριο και θα δούμε.
 
@Sofiachr97 σας λέω, εμένα αφου γέννησε τα αυγά απίστευτη συνεργασία. Να την ταίζει στη φωλιά, όταν έβγαινε αυτή έμπαινε αυτός να την ξεκουράσει, τάιζαν μαζί τα μικρά.
Αλλά δεν περιμενα ποτε ότι τα αυγά θα χουν σπόρο γιατί την κυνηγουσε σ όλο το κλουβί και αυτή δεν καθόταν.
Αρκεί να έχετε το νου σας να μη τη χτυπήσει, γιατί έχω δει κάτι τέτοιες φωτογραφίες. 😕
 
Του το παίζει δύσκολη
Μια χαρά τοτε αν υπήρξαν όλα αυτά που λες. Ασε 1-2 μέρες να δεις αντιδράσεις και ξανακανε μια προσπάθεια για ενωση. Πάντως το κυνήγι είναι στα πλαισια της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Εφ όσον γίνεται σε λογικά πλαισια.
Είσαι άτυχη. Σου βγήκε λίγο παθιάρης ο μικρός.
 
@PantelisTs τα ένωσα σήμερα καθώς έκανε το πρώτο αυγό. Πρέπει να πάω δουλειά οπότε τώρα δεν μπορώ να τα παρατηρήσω. Πάντως τα έχω μαζί και Θεός βοηθός. Μακάρι να γίνει η δουλίτσα. 😆
 
@PantelisTs σήμερα είδα 3 βατεματα κανονικά χωρίς να του κάνει πεισματα η καναρα ευτυχώς. Έχει κάνει ήδη 2 αυγουλακια και αύριο περιμένω το 3ο. Πιστεύω ότι έχω πιθανότητες να δω έστω ένα πουλάκι.
 
Δυστυχώς όλα τα αυγά είναι ασπορα καθώς έκανα ωοσκοπηση σήμερα. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει ωστόσο δεν απογοητευομαι θα κάνω άλλη μια προσπάθεια αργότερα. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω τώρα για να αφαιρέσω τα αυγά και την φωλιά;
 
@Sofiachr97
Η γνώμη μου είναι να αφήσεις τα αυγά για 4-5 ημέρες ακόμη στην φωλιά να συμπληρωθούν 17 ημέρες επώασης, και για την πιθανότητα κάποιου λάθους στην ωοσκοπηση.
Κατόπιν αφαιρείς τα αυγά, και την φωλιά.
Συνεχίζεις την διατροφική προετοιμασία, και περιμένεις τις αντιδράσεις τους.
Εάν δεις ότι είναι έτοιμα για αναπαραγωγή ξανά βάζεις την φωλιά και δίνεις νήμα.
 
Back
Top