Αναπαραγωγή Είναι ασφαλές το δεύτερο ζευγάρωμα με άλλο αρσενικό;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης GreenRed
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

GreenRed

PB Member
Εγγραφή
29 Ιαν 2009
Μηνύματα
213
Πόλη
Ακράτα Αχαΐας
Έχει ολοκληρωθεί ήδη το πρώτο ζευγάρωμα και οι νεοσσοί βρίσκονται στη 13η μέρα. Ταΐζονται κανονικά από πατέρα και μάνα. Το ερώτημα είναι, πόσο ασφαλές είναι το δεύτερο ζευγάρωμα να γίνει σε άλλο χώρο με δεύτερο διαφορετικό αρσενικό; Εφόσον αυτό μπορεί να γίνει, η πρόθεση είναι να συμβεί σε εντελώς διαφορετικό χώρο χωρίς επαφή.
Ο λόγος, που το σκέφτομαι, είναι ο συνδυασμός διαφορετικών χρωμάτων στους νεοσσούς που θα προκύψουν.
 
Τα πουλάκια είναι και τα δύο δικά σου; Ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει είναι η μετάδοση κάποιας ασθένειας από το ένα στο άλλο, αν τα πουλιά είναι από διαφορετική εκτροφή.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ειδικά στην εποχή πού βρισκόμαστε. Ακόμη και αν δεν φέρεις τα πουλιά σε επαφή γνωριμίας, είναι πιθανόν να ζευγάρωσουν αμέσως. Αυτό που σου προτείνω είναι να γίνει μια σύντομη γνωριμία και μετά να προχωρήσεις.
 
Tα πουλιά είναι όλα δικά μου Σταύρο. Η ανησυχία μου είναι αν θα συνεχίσει ο πρώτος αρσενικός να ταΐζει τα μικρά και το άλλο ερώτημα είναι σε ποια μέρα θα επιχειρήσω την αλλαγή. Φυσιολογικά, αν έκανα τη δεύτερη γέννα με τον ίδιο αρσενικό, την 15η μέρα θα έβαζα φωλιά για τη δεύτερη γέννα στη ζευγαρώστρα. Τώρα, που πρόκειται να αλλάξω ζευγαρώστρα, σε ποια μέρα το επιχειρώ;
 
Tα πουλιά είναι όλα δικά μου Σταύρο. Η ανησυχία μου είναι αν θα συνεχίσει ο πρώτος αρσενικός να ταΐζει τα μικρά και το άλλο ερώτημα είναι σε ποια μέρα θα επιχειρήσω την αλλαγή. Φυσιολογικά, αν έκανα τη δεύτερη γέννα με τον ίδιο αρσενικό, την 15η μέρα θα έβαζα φωλιά για τη δεύτερη γέννα στη ζευγαρώστρα. Τώρα, που πρόκειται να αλλάξω ζευγαρώστρα, σε ποια μέρα το επιχειρώ;
Εφόσον τα ταΐζει τώρα, δεν βλέπω τον λόγο να μην τα ταΐζει και μετά. Εγώ συνήθως όταν θέλω να διακόψω τις γέννες, αφαιρώ την κανάρα από τη φωλιά, εφόσον βλέπω ότι ο αρσενικός ταΐζει τα μικρά, και δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Βέβαια συνήθως έχω έως δύο αναπαραγωγικά ζεύγη, οπότε δεν μπορώ να σου πω κάτι ορθό από πλευράς στατιστικής.
Νομίζω ότι καλύτερα είναι αφού τους χωρίσεις να μην μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε οπτικά ούτε ακουστικά τα δύο μέλη του ζεύγους.
Εφόσον λοιπόν ο αρσενικός μπορεί να αναλάβει, χώρισέ τη και σήμερα.
 
Η ανησυχία μου είναι αν θα συνεχίσει ο πρώτος αρσενικός να ταΐζει τα μικρά και το άλλο ερώτημα είναι σε ποια μέρα θα επιχειρήσω την αλλαγή.
Έτσι η αλλιώς μετά τη δεύτερη βδομάδα περνάει το τάισμα των μικρών στην ευθύνη του πατέρα... και η μητέρα ξεκινά την προετοιμασία για τη νέα φωλιά.
Αν θέλεις να τη βάλεις με άλλο αρσενικό η κατάλληλη εποχή είναι όταν τη δεις να αρχίζει την προετοιμασία για φωλιά.
Για αν αποφύγεις όμως κάποιες επιπλοκές πρέπει να έχεις βάλει χώρισμα ανάμεσα σ΄αυτή και τον αρσενικό.
Μόνο έτσι θα αποφύγεις:
  • την απουσία της μητέρας από τα μικρά και
  • τη γονιμοποίηση των αυγών από το "παλιό" αρσενικό.
 
Το ερώτημα είναι, πόσο ασφαλές είναι το δεύτερο ζευγάρωμα να γίνει σε άλλο χώρο με δεύτερο διαφορετικό αρσενικό;

Να το αποφύγεις. Διότι ακόμα κι' αν όλα κυλήσουν ομαλά, πράγμα δύσκολο...

-Τα αυγά,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να είναι γονιμοποιημένα απο το πρώτο αρσενικό ακόμα κι' αν έχουν περάσει 5-10-15 ημέρες απο το χώρισμα μέχρι την εναπόθεσή τους. Η σκέψη για αλλαγή αρσενικού πρέπει να συνοδεύεται απο την "παράληψη" μιας ολόκληρης γέννας. Πρέπει δηλαδή να πεταχτούν τα αυγά της αμέσως επόμενης σειράς, αν θέλει κανείς να είναι σίγουρος για την προέλευση των απογόνων. Ο λόγος πρέπει να είναι σοβαρός και απόλυτα στοχευμένος για μια τέτοια επιλογή. Π.Χ η μεταφορά κάποιων εξαιρετικών χαρακτηριστικών του θηλυκού που θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο με την παρουσία του νέου συζύγου.
 
Back
Top