Φροντίδα Είναι καλός ο φωτισμός με Led σε ζευγαρώστρες πουλιών;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης djpietro
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

djpietro

PB New Member
Εγγραφή
9 Δεκ 2013
Μηνύματα
136
Πόλη
Λευκωσία
Καλησπέρα παιδια. Εχω δει διαφορους ελληνες και ξενους εκτροφεις να εχουν λαμπες Led σε ζευγαρωστρες. Ποσο ευκολο ειναι να γινει αυτο και ειναι ακριβο σε κοστος;
Σας ευχαριστω
Φιλικά
Πετρος
 
Ο φωτισμός led είναι πολύ οικονομικός και επειδή έχουν δυνατότητα να ντιμάρονται και πολύ χρήσιμος στη δημιουργία της ανατολής και δύσης στο εκτροφείο. Η χαμηλή τάση (12 volt) τα κάνει και ως ένα σημείο ακίνδυνα.
Το θέμα όμως του φωτισμού δεν είναι στο πόσο φτηνή η ακριβή είναι μια λύση αλλά στο αν καλύπτει τις ανάγκες των πτηνών. Αν λοιπόν ο φωτισμός προέρχεται μόνο από τις λάμπες led (ή υπάρχει ελάχιστος φυσικός) τότε κάποιο μέσο θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των πτηνών σε ακτίνες UVA-UVB οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό ουσιών, την αφομοίωση βιταμινών κλπ.
Έχουν γραφτεί αρκετά σχετικά μέσα εδώ. Μπορείς αν θέλεις να ψάξεις να διαβάσεις εδώ και εδώ.
 
Κυριε Ιωαννη πολυ σημαντικά τα αρθρα και διαφωτιστικα. Ο χωρος μου ειναι 3 × 2 (σχεδον) και εχω μεσα σε οριζοντια γραμμη 3 λαμπες Arcadia των 60 εκατοστων. Θα βαλω ακομα 2 των 45 εκατοστων ανάμεσα στις αλλες και θα ειναι καθετα ουτως ωστε να καλυψω ακομα περισσοτερο τον χωρο. Εχω δει αυτο το εξαρτημα που μπαινει πανω απο τις λαμπες και στελνει το φως προς τα κατω αλλα δε ξερω ποσο μεγαλη διαφορα θα κανει.Αυτο που με προβληματιζει ειναι αν ο φωτισμος θα ειναι ικανοποιητικος στις πιο κατω ζευγαρωστρες η αν χρειαζομαι και λαμπες Led σε καθε μια ξεχωριστα. Εκει που εχω παρουσιασει το εκτροφειο μου φαινονται οι λαμπες και θα ειχατε καλυτερη εικονα για το τι εννοω βλεποντας το ξανα.
Σας ευχαριστώ
Πετρος

Μετα απο καιρο, σας παρουσιαζω το καινούργιο μου εκτροφειο
 
ενα θεμα που θετει πολυ συζητηση. Βασικα ερωτηματα
1)με UVA &UVB τι γινεται;
2)φιλος λαμπας μου ειπε οτι τα led αναβοσβηνουν σε κλιμακα αορατη για το ανθρωπινο ματι, αλλα τα ζωα το παινουνε.
μηπως υπαρχει θεμα στρεσσαρισματος;
3)τα led εχουν αποχρωσεις κοντα στο ηλιακο φως;

οσον αφορα την εγκατασταση ειναι ευκολη κ οικονομικη, αρκει να πιανουν τα χερια σ!
 
Η τοποθέτηση των λαμπτήρων στην οροφή, παρότι προσομοιάζει με την φυσική πηγή φωτός μια και φέγγουν από ψηλά και δημιουργούν την εντύπωση παρουσίας ήλιου, εντούτοις δεν καλύπτουν με τον κατάλληλο φωτισμό όλες τις σειρές των κλωβών αναπαραγωγής. Έτσι λοιπόν, οι κάτω σειρές είναι απόλυτα υποφωτισμένες και φυσικά δεν παρέχουν όλα όσα θα έπρεπε στους γεννήτορες και τους νεοσσούς σε σχέση πάντα με τις απαιτήσεις σε φωτισμό.
Εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στην διατροφική αφομοίωση, στην υγεία και γενικά στην παρουσία των πτηνών, προέρχονται από εσφαλμένες εκτιμήσεις του απαιτούμενου φωτισμού ή από την προχειρότητα με την οποία ο εκτροφέας αντιμετωπίζει τα πτηνά του.
Όσο ποιο "κλειστός" είναι ο χώρος, τόσο περισσότερο προσοχή απαιτεί σε όλα του τα επίπεδα. Από το φως, τον εξαερισμό, τη διατήρηση στα επιθυμητά επίπεδα της υγρασίας, της θερμοκρασίας κλπ., μέχρι και την ιδιαίτερη διατροφή που κατά περίπτωση απαιτείται.
Δεν είμαι ειδικός, έτυχε να προβληματιστώ και να ψάξω... ίσως αν το κάναμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται συνεργασία.
Αν ο καθένας εκτροφέας, μικρός ή μεγάλος κρατάει "μυστικά" αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να παρουσιάζει άριστα προσωπικά εκτροφικά αποτελέσματα αλλά δεν συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη και πρόοδο. Ας αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του και ας αναλογιστεί και τις υποχρεώσεις του στο σύνολο και ειδικότερα στους νέους εκτροφείς.
Γνώμη μου για να κλείσω και την θεματική παρένθεση είναι πως απαιτείται κάποιου είδους συλλογικής προστασίας νέων και παλιών εκτροφέων, έναντι των επιτήδειων που αποσκοπούν στο προσωπικό οικονομικό κέρδος...
Επιπλέον η τοποθέτηση των λαμπτήρων πίσω από τους κλωβούς μπορεί να είναι φυσικά δυσκολότερη και δαπανηρότερη σαν κατασκευή αλλά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των πτηνών σε φως. Η απόσταση (σύμφωνα με μελέτες που αναφέρονται και στα ling που σου έδωσα στο 2ο ποστ) που οι λάμπες μπορούν να αποδώσουν τις uva - uvb περιορίζεται σε μερικά εκατοστά του μέτρου (περίπου 45 cm), ενώ στις ίδιες μελέτες αναφέρονται πως απαιτείται μια λάμπα φθορισμού 36W ανά 4 κλωβούς αναπαραγωγής.
Θα ήθελα Πέτρο πριν κλείσω να σε προτρέψω για να αποφύγεις τα λάθη, να κάνεις μεγαλύτερη έρευνα και μελέτη πριν από κάθε κίνησή σου. Διαφορετικά... και σου μιλώ από προσωπική εμπειρία, θα πληρώνεις ακριβά το κάθε λάθος σου και όχι μόνο χρηματικά.
 
Ηδη πληρωσα αρκετα λαθη και οχι μονο χρηματικα αλλα παθαίνουμε για να μαθαινουμε 🙂 αυτη τη φορα θα το ψαξω καλύτερα διαβαζοντας αλλα και ρωτωντας κ αλλους εκτροφεις ελπιζοντας να με βοηθησουν. Σας ευχαριστώ ξανα
 
O φωτισμός LED είναι πλέον οικονομικός και απλός στην εγκατάσταση. Υπάρχουν πολύ τύποι led από λάμπες Ε27/Ε14 220V AC μέχρι ταινίες led 12V DC που τις κόβεις σε επιθυμητό μήκος. Οι ταινίες led έχουν το πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται εύκολα στα κάτω κλουβιά, δεν είναι επικίνδυνες για τα πουλιά (χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας) και μπορούν να συνδεθούν σε ένα τροφοδοτικό

Κατά την γνώμη μου ο φωτισμός led ακόμη υστερεί ποιοτικά (φάσμα) σε σχέση με τον φωτισμό από λάμπες φθορισμού και φυσικά όλα υστερούν κατά πολύ σε σχέση με το ηλιακό φώς.
 
Κατά την γνώμη μου ο φωτισμός led ακόμη υστερεί ποιοτικά (φάσμα) σε σχέση με τον φωτισμό από λάμπες φθορισμού και φυσικά όλα υστερούν κατά πολύ σε σχέση με το ηλιακό φώς.

Έχεις δίκιο... υστερούν όχι μόνο ως προς το ηλιακό φως, αλλά έναντι και των λαμπτήρων που είναι επιφορτισμένοι στην απόδοση ακτίνων uva-uvb... Οι Λάμπες που αναφέρει ο Πέτρος θεωρούνται από τις 5-6 καλύτερες για το σκοπό αυτό. Αντίθετα εγώ δεν γνωρίζω οικονομικό τύπο led που να μπορεί να τις αντικαταστήσει...
 
Θα προσθεσω ακομα 2 λαμπες απο βδομαδα σε αντιθετη κατευθυνση απ αυτες που εχω τωρα και θα βγαλω φωτο και βιντεο να μου πειτε την γνωμη σας για τον φωτισμο...
 
Γνώμη μου είναι πως πρέπει να αποφύγεις το φωτισμό από απόσταση. Έχω διαβάσει τα σχετικά με το φωτισμό που έχουν γραφτεί εδώ μέσα, έψαξα κι αλλού, αλλά δεν βρήκα τίποτε καλύτερο ή κάποια αντίθετη άποψη. Αν απλά θες να έχεις φως για να βλέπουν καλώς, αν θέλεις ο φωτισμός να μοιάζει φυσικός τότε νομίζω πως δεν σε καλύπτουν οι μικρές αυτές λάμπες.
 
Ηδη πληρωσα αρκετα λαθη και οχι μονο χρηματικα αλλα παθαίνουμε για να μαθαινουμε 🙂 αυτη τη φορα θα το ψαξω καλύτερα διαβαζοντας αλλα και ρωτωντας κ αλλους εκτροφεις ελπιζοντας να με βοηθησουν. Σας ευχαριστώ ξανα

Πέτρο, η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ. Πάντα θα μπορείς να κάνεις βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις σου. Προσωπικά εκείνο που έχω να σου πώ είναι οτι σήμερα το μεγάλο ποσοστό των εκτροφέων που έχει ακόμα και πολύ μεγάλες εκτροφές (300-500 νέα κανάρια κάθε χρόνο) χρησιμοποιούν τις νέες λάμπες φθορισμού day light (865 ή 965) με ηλεκτρονικό μπάλαστ. Αν δεν τις έχεις ήδη, τώρα με μικρό κόστος μπορεί να αντικαταστήσεις τις υπάρχουσες. Ο χώρος σου είναι καλυμμένος με τις λάμπες που διαθέτει. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις τα watt κάθε λαμπτήρα και να προσθέσεις τόσους όσοι χρειάζονται για να καλυφθεί όλο το πλάτος της εκτροφής. Ενας εσωτερικός χώρος που δεν δέχεται επαρκές ηλιακό φώς με κανέναν λαμπτήρα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Ούτε με τις ΑΡΚΑΔΙΑ (τις οποίες χρησιμοποίησα για 6 χρόνια). Τα πουλιά χρειάζονται παρακολούθηση και πιθανόν συμπληρώματα D3 και ασβεστίου. Οσον αφορά την μη ομοιόμορφη κατανομή της έντασης του φωτισμού, σκέψου οτι αυτό μπορεί να γίνει πλεονέκτημα στα χέρια του εκτροφέα. Εκεί, στις πολύ χαμηλές ζευγαρώστρες που ο φωτισμός είναι μειωμένος, μπορεί να τοποθετεί πουλιά τα οποία επιθυμεί να "κρατήσει πίσω" στην αναπαραγωγική προετοιμασία. Ακόμα, τις ποικιλίες που βλάπτονται απο το πολύ φώς, όπως είναι όλα τα πουλιά της ΚΑΦΕ σειράς, στα καναρίνια χρώματος. 😉
 
Το να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα του φωτισμού του χώρου μας σε πλεονεκτήματα για την αναπαραγωγή της εκτροφής μας, είναι σίγουρα ευφυέστατο, απαιτεί γνώσεις και φυσικά είναι επιθυμητό.
Τώρα στο αν καλύπτονται τα υπόλοιπα πτηνά με αυτού του είδους το φωτισμό είναι ασφαλώς μεγάλο θέμα, άπτεται και διαφοροποιείται στη λογική του καθ' ένα, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθούν βασικές τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες του κάθε λαμπτήρα. Οι απαιτήσεις μας από αυτούς αρχίζουν και τελειώνουν από τα αδιαμφισβήτητα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνουν οι κατασκευαστές τους. Και για να κλείσω το θέμα με το φωτισμό led υπάρχουν συγκεκριμένοι στο εμπόριο αλλά σε "δύσκολες" για την εποχή τιμές... Οι υπόλοιποι οικονομικοί λαμπτήρες, επικουρικά συνδράμουν στον μεικτό φωτισμό της κάθε εκτροφής... Ξαναλέω... επικουρικά.
Δεν είμαι ειδικός αλλά αν χρησιμοποιείς τρεις λαμπτήρες φθορισμού 18watt και προσθέσεις άλλους δύο όπως λες 8watt και 70watt σύνολο όταν οι μεγάλοι λαμπτήρες φθορισμού είναι 36watt ο ένας. Ίσως να έχεις αρκετό φως για να κάνεις την εκτροφή σου αλλά αν δεν έχεις είσοδο φυσικού φωτισμού φοβάμαι...γνώμη μου... πως θα υπάρξει θέμα στο μεταβολισμό βασικών και απαραίτητων στοιχείων. Το μικρό παράθυρο του εκτροφείου σου εκτός και αν υπάρχει άλλο που δεν το βλέπουμε, θεωρώ πως δεν καλύπτει τις ανάγκες όλου του χώρου σε φυσικό φωτισμό και ασφαλώς τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα που πιθανόν να χρειαστεί να ξεκινήσεις την προετοιμασία να είναι απόλυτα ανεπαρκές... γνώμη μου...
 
Θα σας βγαλω αλλες φωτογραφιες να δειτε καθως απο την πλευρά που δεν φαινεται υπαρχει μεγαλο παραθυρο της πορτας απο το οποιο μπαινει ηλιος τις πρωινες ωρες απο τις 8 μεχρι τις 11 περιπου, απο το πιο μικρο παραθυρο που βλεπεται μπαινει φως απο τις 2 μετα το μεσημερι μεχρι σχεδον να πεσει το φως... Θα σας βγαλω κι αλλες φωτο να τις δειτε αποψε.
 

Σχετικά θέματα

Back
Top