Φροντίδα Είναι κατάλληλο το Dettol για τον καθαρισμό εξοπλισμού του παπαγάλου;

mouloudaki

PB New Member
Εγγραφή
22 Απρ 2024
Μηνύματα
93
Πόλη
Ηράκλειο
Καλησπέρα! Μια απορία. Είναι το ντετολ χωρίς οσμή για όλες τις επιφάνειες, ασφαλές για τον καθαρισμό εξοπλισμών του παπαγαλου ?
 
Πρόσφατα με συμβούλευσε Πτηνιατρος ότι ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται ως εξής:
Α. Πλύσιμο με χλωρίνη ή ξύδι σε ζεστό νερό, να παραμένουν 20λεπτα πριν ξεπλυθούν.
Β. Καλό ξέπλυμα.
Γ. Ψεκασμός με προϊόντα που αφορούν τα παράσιτα.
Δ. Στέγνωμα επίσης καλό.
Προσοχή: ό,τι αφορά σε ταιστρες και ποτίστρες, ΜΟΝΟ με απορρυπαντικό πιάτων.
 
@Antiateira σε ευχαριστώ, επίσης περαστικά στο παπαγαλακι σου ❤️η χλωρίνη όμως δεν θα ξεθάψει το κλουβί? Ή κάνω λάθος

Επίσης,τι εννοείς με ψεκασμό? Για που και πότε?
 
@mouloudaki όταν θα πλύνεις το κλουβί με χλωρίνη ή ξύδι και στεγνώσει, ψεκάζεις με αντιπαρασιτικο προϊόν (αυτό δεν θέλει ξέπλυμα και στεγνώνει άμεσα) το κλουβί ή πατηθρες κτλ. Μετά έτοιμα για χρήση.

Η χλωρίνη δεν ξεβαφει το κλουβί. Τα κλουβιά αποτελούνται από μέταλλο και πλαστικό. Καλό ξέπλυμα όμως και όχι τα δοχεία τροφής!
 
@Antiateira χωρίς να θέλω να θίξω τον πτηνιατρο που σίγουρα έχει εμπειρία, εγώ προσωπικά την φοβάμαι την χλωρίνη για το πλύσιμο κλουβιού ή όποιων αξεσουάρ. Θα σκέφτομαι αν τα ξέπλυνα αρκετά. Κ σίγουρα η χλωρίνη δεν είναι ισοδύναμη του ξυδιού για να είναι εναλλακτική. Την θεωρώ αναγκαστικά απαραίτητη μόνο όταν έχουμε περιπτώσεις που πρέπει να κάνουμε βαθιά απολύμανση. Αλλά όχι για απλό καθαρισμό κλουβιού ή αξεσουάρ. Αυτά βέβαια είναι οι προσωπικές μου απόψεις. Εγώ τα πλένω όλα με υγρό πιάτων για βρεφικά σκεύη όπως ανέφερε ο @Kostas Pyl. Καλό ξέβγαλμα μετά κ τέλος.
 
@MARY58 Εγώ πάλι δεν τη φοβάμαι την χλωρίνη καθώς είμαι σίγουρη για το καλό ξέπλυμα και στέγνωμα που κάνω. Το ξύδι πιο πολύ φοβάμαι να σου πω την αλήθεια, ότι δεν κάνει καλή δουλειά. Επίσης, μην ξεχνάμε τη σωστή ποσότητα που πρέπει να βάζουμε πχ χλωρίνη στο νερό. Συνήθως θέλει πολύ λιγότερο από αυτό που βάζουν οι περισσότεροι, γενικά το γράφω αυτό ως προς τη χρήση της βλ. οδηγίες χρήσης στο μπουκάλι. Εγώ σχεδόν πάντα έβαζα χλωρίνη μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν κρατούσα σωστά τους χρόνους πχ 20λεπτα, στο 5/λεπτο έκανα το ξέπλυμα - λάθος. Είτε χλωρίνη είτε ξύδι, πρέπει να γίνεται σίγουρα καλό ξέπλυμα και στέγνωμα.

Απορρυπαντικό πιάτων σίγουρα για τα σκεύη τους, δεν το συζητάμε αυτό. Το κλουβί θέλει απολυμαντικό, ειδικά όταν έχουμε ασθένειες και θέματα με παράσιτα. Το ξύδι πάντως είναι μία χαρά λύση κι αυτό για την καθαριότητα.
 
Η αλήθεια είναι ότι η αναλογία χλωρίνης νερού είναι ένα θέμα. Εγώ από όσο γνωρίζω ένα διάλυμα χλωρίνης νερού 1% είναι για απολύμανση επιφανειών. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει διάλυμα 0,1% αλλά οι αναλογίες που δίνει στο φυλλάδιο (το οποίο ανεβάζω να μου πείτε και εσείς αν είμαι οκ ή υπολογίζω λάθος) δίνουν διάλυμα 2%. Δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνει το 0,1%.
Για να βγει 1% θα πρέπει να βάλουμε 200 ml σε 20 l νερό.(50ml χλ/ 5 l νερό)
Αν βάλουμε την μισή δόση (25 ml / 5 l νερό = διάλυμα 0,5%) θεωρώ ότι είμαστε σχετικά σίγουροι. Προσωπική άποψη αυτή μην πάρω κάποιον στον λαιμό μου. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο. Αν έχουν κάποια άτομα εμπειρία και γνωρίζουν άλλη ποσόστωση ας την γράψουν μπας και βγάλουμε κάποια άκρη.
Στο φυλλάδιο αναφέρει ότι αφού φτιαχτεί το διάλυμα πρίν την χρήση του θα πρέπει να περιμένουμε 30 λεπτά.
 

Συνημμένα

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει διάλυμα 0,1% αλλά οι αναλογίες που δίνει στο φυλλάδιο (το οποίο ανεβάζω να μου πείτε και εσείς αν είμαι οκ ή υπολογίζω λάθος) δίνουν διάλυμα 2%. Δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνει το 0,1%.
Κώστα το 0,1% βγαίνει θεωρώντας ότι η κοινή οικιακή χλωρίνη είναι 6% στο ενεργό της συστατικό, το υποχλωριώδες νάτριο.
Ο ΕΟΔΥ στο φυλλάδιο που ανέβασες λέει 400mL χλωρίνης σε 20L νερό. Οι πράξεις είναι οι ακόλουθες:
100mL χλωρίνης περιέχουν 6* NaOCl
400mL χλωρίνης περιέχουν 24* NaOCl
προσθήκη 20L νερού, δλδ 20000mL νερού, συνεπώς 20400mL διάλυμα
20400mL διάλυμα περιέχουν 24* NaOCl
100mL διάλυμα περιέχουν 0,12* NaOCl
άρα διάλυμα 0,12% NaOCl (πρακτικά 0,1%)
Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, η χλωρίνη περιέχει υποχλωριώδες νάτριο σε περιεκτικότητες που κυμαίνονται στα όρια: (5,25 - 6,15)%.
*(δεν ξέρω αν πρόκειται για g ή για mL, αλλά ό,τι κι αν είναι από αυτά, οι ίδιες πράξεις ισχύουν)
 
@ianos Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
Το περίμενα ότι έχει να κάνει με την περιεκτικότητα σε υποχλωριώδες νάτριο την οποία έψαξα στις ετικέτες όπισθεν των συσκευασιών κοινής χλωρίνης, δεν την βρήκα βέβαια για αυτό έκανα και το ερώτημα.
Χρήσιμο Γιάννη μήπως γνωρίζεις αν αυτή η αναλογία 400 ml υποχλωριώδους νατρίου ανά 20 lit νερού είναι αυτή με την οποία πλένουμε και τα κλουβιά;

"δεν ξέρω αν πρόκειται για g ή για mL, αλλά ό,τι κι αν είναι από αυτά, οι ίδιες πράξεις ισχύουν" λογικά ml είναι γιατί διαφορετικά στο φυλλάδιο δεν θ έγραφαν 400 ml αλλά gr.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στην klinex πάντως το γράφει 100ml σε 5 lt νερού. Άρα αν θέλεις το τελικό διάλυμα σου να είναι 1lt, εσύ θα βάλεις 20ml χλωρίνης. Πράγμα που δεν είναι δύσκολο μια φορά να το κάνεις και μετά με το μάτι ξέρεις την ποσότητα που θα βάζεις. Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βάζουμε περισσότερη χλωρίνη από όσο χρειάζεται στο νερό.
Επίσης του ΕΟΔΥ, είναι οδηγίες για την απολύμανση που αφορά για την καταπολέμηση όπως ενδονοσοκομειακών μικροβίων -λοιμώξεων.
 
Επίσης του ΕΟΔΥ, είναι οδηγίες για την απολύμανση που αφορά για την καταπολέμηση όπως ενδονοσοκομειακών μικροβίων -λοιμώξεων
Για αυτό θεωρώ ότι είναι ασφαλέστερη η μισή δόση. Επίσης τα 100 ml στα 5 lt χλωρίνης που γράφει η κλινέξ είναι η ποσόστωση του ΕΟΔΥ (400ml σε 20 lit)!
 
@Kostas Pyl Ναι το αναφερα έτσι για μικρότερη δοσολογία/ πρακτικότητα και εφόσον δεν αναγράφεται η περιεκτικότητα στα μπουκάλια.
 
Είμαι λίγο με την @MARY58 που θα έχω ανησυχίες αν ξεπλυνα καλά το κλουβί. Εδώ όταν πλένω τις ταιστρες κάθομαι και τις μυρίζω να σιγουρευτώ ότι δεν υπάρχει σαπούνι 😂 Σίγουρα δεν ξεβαφει το χρώμα του κλουβιού?
 
  • Ha ha
Αντιδράσεις: MARY58
@Antiateira έχεις να προτείνεις κάποιο αντιπαρασιτικο ?
Εγώ πήρα αυτό: Repelli Bird Spray – Αντιπαρασιτικό Σπρέι Πτηνών – 250ml.
Ο Πτηνιατρος μου είπε ότι είναι οκ.
Έχει διάφορα πάντως αν θέλεις να αναζητήσεις
 
Back
Top