Γενικά Είναι λιποχρωμικό ή λευκό κυρίαρχο;

Η ουσία πάντος διευκρινίστηκε, ο φίλος έχει ένα λευκό κυρίαρχο φιλαράκι. Καλή συνέχεια να έχει μαζί του, να είναι υγιή και εφ όσον του έκανε κλικ γι΄ αυτά τα πουλάκια... Του δώσατε αρκετο υλικό για διάβασμα. Καλή συνέχεια.
 
Με φοβισες τωρα. Θα ανεβασω αυριο φοτο την κοιλια του να το δειτε να μου πειτε. Οσο για το φτερωμα ελπιζω να γινει πιο λαμπερο οταν αλλαξει τα φτερα του..

Καλά θα κάνεις.Χρειάζονται οι φωτό για μια καλύτερη εικόνα του φίλου σου.
Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει το λευκό του λαμπερό διότι τα γονίδιά του λένε οτι είναι ένα "θαμπό" λευκό.
Αλλά μη σε απασχολεί αυτό. Θα είναι ένα λευκό καναρινάκι ούτως ή άλλως.
 
Στις καρτέλλες κρίσης των καναρινιών χρώματος, υπάρχουν πόντοι για την καλλιφωνία;
Όχι, δεν ενδιαφέρει η φωνή. Ακόμη και μουγκό να είναι, μπορεί να διακριθεί για τα χαρακτηριστικά της ράτσας του. Γι' αυτό άλλωστε διαγωνίζονται και τα θηλυκά πουλιά.
 
Μια off ερώτηση του ασχέτου. Στις καρτέλλες κρίσης των καναρινιών χρώματος, υπάρχουν πόντοι για την καλλιφωνία; ή από φωνή κορμάρα; :)
H απάντηση δόθηκε απο τον Σταύρο φυσικά, αλλά ήθελα να συμπληρώσω οτι μπορεί κάλιστα ένα αρσενικό χρώματος να είναι εξαιρετικά καλλίφωνο και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Μη ξεχνάμε οτι πολλές των μεταλλάξεων χρώματος προήλθαν απο τα Harz-Roller αλλά και άλλες εξαιρετικές φωνητικά ποικιλίες καναρινιών.
 
Ναι είναι. Με την ατέλεια όμως αυτή που έχει.Αυτό μου δείχνει.
Ως τέτοιο το αναπαράγεις, δηλαδή δεν το βάζεις με όμοιό του, λόγω θνησιμότητας των απογόνων.
Να το χαίρεσαι.

Σπάνια κάποια λιποχρωμικά μπορεί να παρουσιάσουν μελανινικά στίγματα.
rsz_20170714_084519.webp rsz_20170714_084441.webp rsz_20170714_084420.webp rsz_20170714_084418.webp Αυτες ειναι 3 καναρες που σκεφτομαι να βαλω για αναπαραγωγη με τον bianco.Ως αρχαριος δεν ξερω αν θα καταφερω πολλα πραγματα αλλα ελπιζω να καταφερω να τον ζευγαρωσω με τις 2 τουλαχιστον.Ως επιλογες πως τις βρισκεται τις καναρες ως προς τα χρωματα τους και τα λοιπα;
 
Ως επιλογες πως τις βρισκεται τις καναρες ως προς τα χρωματα τους και τα λοιπα;
Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις γιατί είναι δικά σου πουλιά και οι απόγονοι αυτών πάλι δικοί σου θα είναι.
Γενικά πάντως δεν συστήνεται η μείξη καναρινιών διαφορετικής ράτσας, προσβλέποντας στη μεγαλεπήβολη ιδέα της διαμόρφωσης μιας ορνιθοκουλτούρας στην Ελλάδα.
Στις φωτογραφίες βλέπω:
  • ένα κοινό μελανινικό καναρίνι που φέρει σκουφί
  • ένα κοινό μελανινικό (μάλλον ενδιαμέσου πτερώματος)
  • ένα κίτρινο λιποχρωμικό μωσαικού
Εσύ έχεις ένα λευκό κυρίαρχο λιποχρωμικό. Όλοι οι συνδυασμοί βγάζουν αυτό που λέμε κοινά καναρίνια.
Αν μπεί με τα δύο πρώτα, θα πάρεις πουλιά με μπαλώματα μελανίνης και λιποχρώματος, κάποια θα έχουν μόνο λευκά μπαλώματα, κάποια μόνο κίτρινο ενώ κάποια θα φέρουν και σκουφάκι.
Αν τον βάλεις με το κίτρινο μωσαικό θα παραμείνεις σε μια λιποχρωμική βάση, κάποια πουλιά θα είναι σχεδόν λευκά και κάποια άλλα κίτρινα με αρκετό χιόνι. Το θεωρητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται εδώ, δεν πιστεύω να σε αφορά καν.

Προτείνω να δούμε πρώτα την υγεία του Bianco και έπειτα να βρείς ένα κλασικό κίτρινο θηλυκό, αν θες να τον ζευγαρώσεις.
Ομοίως ένα κίτρινο μωσαικό αρσενικό για το παραπάνω θηλυκό σου. Καλύτερα να βρείς, γιατί υπάρχουν, εκτροφέα να σου προμηθεύσει τα πουλιά. Θα είναι πάνω κάτω στην ίδια τιμή, αν όχι φθηνότερα.
 
... Και αφού δεις την υγεία του και ειναι όλα καλά, αν θέλεις ψάξε για λευκό σύντροφο, υπολειπόμενο. Τότε θα εχεις νομιζω λευκούς απογόνους, κυρίαρχους και υπολειπομενους σε θεωρητική αναλογία 50-50, Παιδιά διορθώστε με, αν έχω κάπου λάθος.
 
Τότε θα εχεις νομιζω λευκούς απογόνους, κυρίαρχους και υπολειπομενους σε θεωρητική αναλογία 50-50, Παιδιά διορθώστε με, αν έχω κάπου λάθος.
Και δίκιο να έχεις Γιάννη,θα εξηγήσεις μετά τι είναι η μερική αστοχία στην αφομοίωση των καροτενοειδών ή στην παραγωγή βιτΑ;
Θα πάρει 50% Κυρίαρχα φορείς υπολειπόμενου, οπτικά σαν κυρίαρχα με αχνότερο κίτρινο λιπόχρωμα και 50% κίτρινα φορείς λευκού υπολειπόμενου, οπτικά κίτρινα με κακή απόδοση του λιποχρώματος λόγω κακής(ετεροζυγωτία) επεξεργασίας των καροτενοειδών.
 
Πάρα πολύ αδύνατο. Κατ' αρχάς θέλεις ένα καλό μείγμα σπόρων. Επίσης πρέπει να προσφέρεις καθημερινά ένα τέταρτο βραστό αυγό (κάνει και πτερόρροια ταυτόχρονα). Αν του βάλεις ένα πολυβιταμινούχο στο νερό του (όπως π.χ MUTA-VIT) θα το βοηθήσεις. Συχνά πράσινα και μήλο αλλά και πρωινό μπάνιο. Τέλος ησυχία, σωστό ύπνο και καθαριότητα.
 
Πάρα πολύ αδύνατο. Κατ' αρχάς θέλεις ένα καλό μείγμα σπόρων. Επίσης πρέπει να προσφέρεις καθημερινά ένα τέταρτο βραστό αυγό (κάνει και πτερόρροια ταυτόχρονα). Αν του βάλεις ένα πολυβιταμινούχο στο νερό του (όπως π.χ MUTA-VIT) θα το βοηθήσεις. Συχνά πράσινα και μήλο αλλά και πρωινό μπάνιο. Τέλος ησυχία, σωστό ύπνο και καθαριότητα.
Ωραια θα ξεκινησω απο σημερα να του βαζω να τρωει απο ολα και περιστασιακα. Η κοιλια του φαινεται ετσι σαν να εχει μπει μεσα επειδη το ειχα βρεξει και επειδη φοβοτανε και ανασαινε γρηγορα απλα ετυχε στην φωτογραφια να το πιασω με την κοιλια μεσα. Σκεφτηκα να του παρω την orlux bianco αυγοτροφη(κανει να την δινω και σε αλλα καναρινακια;)
 
Και δίκιο να έχεις Γιάννη,θα εξηγήσεις μετά τι είναι η μερική αστοχία στην αφομοίωση των καροτενοειδών
Δημήτρη, μια ιδεα έθεσα, κι επειδή δεν ήμουν σίγουρος, ζήτησα να με διορθώσετε. Στο ερώτημά σου περί αστοχίας στην αφομοίωση καροτενοειδών, αν ξέρεις απάντησε ο ίδιος, αν δεν ξέρεις, ρώτα για να μάθεις. Αλλά έχε υπόψη σου, ότι ειμαι εδώ για να συμμετέχω σε συνεργατικό επίπεδο και όχι για να " δίνω εξετάσεις" σε εσένα ή στον οποιονδήποτε άλλον. Όσον αφορά στην ανάγκη πρόσθετης πρόσληψης βιταμίνης Α τα λευκά υπολειπόμενα, λέγεται, ότι όντως τη χρειάζονται εξωγενώς.
Θα πάρει 50% Κυρίαρχα φορείς υπολειπόμενου, οπτικά σαν κυρίαρχα με αχνότερο κίτρινο λιπόχρωμα και 50% κίτρινα φορείς λευκού υπολειπόμενου, οπτικά κίτρινα με κακή απόδοση του λιποχρώματος λόγω κακής(ετεροζυγωτία) επεξεργασίας των καροτενοειδών.

Σε αγγλικό βιβλίο, έχω διαβάσει ότι η διασταύρωση υπολειπόμενου λευκού x λευκό κυρίαρχο (δίνει τη διασταύρωση ως recessive white x white/ yellow), οι απόγονοι ειναι 50 % recessive white & 50% white/yellow, ενώ τα αποτελέσματα που γράφεις πιο πάνω τα έχει στην περίπτωση διασταύρωσης dominant white x yellow. Μήπως τελικά έχω κάνει λάθος και το white/yellow ειναι κίτρινο;
Όπως και να έχει το πράγμα, η διασταύρωση μεταξύ δύο dominant white, σύμφωνα με το βιβλίο δεν συνίσταται, διότι το θεωρητικό 25% των απογόνων πεθαίνει. Για αυτό το τελευταιο, είχα ακούσει οτι μπορεί και να μην ισχύει, αλλά δεν θυμάμαι από που και δεν μπορώ, δυστυχώς να το ελέγξω.
 
Στο ερώτημά σου περί αστοχίας στην αφομοίωση καροτενοειδών, αν ξέρεις απάντησε ο ίδιος, αν δεν ξέρεις, ρώτα για να μάθεις.
Έχω απαντήσει ήδη. Και επειδή δεν κατάλαβε την αδυναμία που έχει ένα απλό υπολειπόμενο θεωρώ οτι προκαλείται σύγχυση όχι μόνο με την διαχείριση ενός τέτοιου πτηνού όπως προτείνεις αλλά και με την διαχείριση των ετερόζυγων απογόνων του.
Αλλά έχε υπόψη σου, ότι ειμαι εδώ για να συμμετέχω σε συνεργατικό επίπεδο και όχι για να " δίνω εξετάσεις" σε εσένα ή στον οποιονδήποτε άλλον.
Αυτό δεν ξέρω τι σχέση έχει και λυπάμαι αν το βλέπεις έτσι. Ποτέ δεν έθεσα τέτοιους όρους, ούτε που με απασχολεί και η όλη συνεισφορά μου απέχει αυτής του εξεταστή. Στα πλαίσια του συνεργατικού επιπέδου που αναφέρεις, δηλαδή το ίδιο το φόρουμ,έμαθα και εγώ ότι ξέρω μέχρι σήμερα και συνεχίζω να το διαδίδω.
Μήπως τελικά έχω κάνει λάθος και το white/yellow ειναι κίτρινο;
Όχι το λάθος είναι πιο πρίν. Σκέψου το, μια υπολειπόμενη μετάλλαξη πως μπορεί να φανεί σε έναν απόγονο όταν την φέρει μόνο ο ένας γεννήτορας. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος τρόπος. Το ετερόζυγο Κυρίαρχο λευκό/κίτρινο θα δώσει κυρίαρχους γαμέτες επι του ομόζυγου υπολ. Ο λευκ/υπόλ.λευκ. Είναι προφανώς αυτοσωμικά γονίδια.
Για αυτό το τελευταιο, είχα ακούσει οτι μπορεί και να μην ισχύει, αλλά δεν θυμάμαι από που και δεν μπορώ, δυστυχώς να το ελέγξω.
Εγω το έχω αναφέρει αρκετές φορές. Το είχα γράψει και στο άρθρο αλλά το αλλάξαμε αφου ο κ. Μάκης είπε πως δεν έχει έρθει τέτοια οδηγία απο τους OMJ,όπως έχει γίνει με το διπλά έντονο πουλί(για θνησιμότητα μιλάω και μόνο). Στο post #10 το τελευταίο Link στο 1ο μέρος αναφέρει μια προσπάθεια, κατα την γνώμη μου ανεπαρκή, οτι ο θνησιγόνος παράγοντας είναι μύθος.Απο συζητήσεις μου με άτομα στο εξωτερικό μου είπαν, οτι το ποσοστό του 25% δεν επιβεβαιώνεται πρακτικά, αλλά αυτό απο την στιγμή που δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα, δεν σημαίνει και τίποτα.
 
Όσον αφορά τον συνδυασμό...
Ένα υπολειπόμενο γονίδιο, δεν φαίνεται στον φαινοτυπο ετεροζυγου ατόμου. Το άτομο λοιπόν έχει φαινοτυπο επικρατους, δλδ, στην υπόθεση μας λευκό επικρατές, σαν τον πατερα του. Δεν καταλαβαίνω ποιο ειναι το πρόβλημα σε αυτο. Σε μεταγενέστερες διασταυρώσεις των απογόνων;
Σε επίπεδο γαμετών: υπαρχει ένα γονίδιο λευκό επικρατές, ένα λευκό υπολειπόμενο, ένα κίτρινο και, το πρώτο επικρατεί των άλλων δύο, το τρίτο του δεύτερου; Και ο φαινοτυπους του συνδυασμού των πρώτων δυο, δίνει φαινοτυπο του πρώτου η φαινοτυπο του πρώτου με αραιωμένο το κίτρινο των οδηγών; Υπάρχουν άτομα με ζεύγος λευκό επικρατές στον γονότυπό τους;
Φυσικά αυτοσωμικά γονίδια.
Όσον αφορά στο ποσοστό θνησιμότητας 25% που δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, γνωρίζεις, σου είπαν τα άτομα του εξωτερικού αν υπήρξαν καθόλου θάνατοι; Εννοω, αν ξέρεις βεβαίως, υπήρξαν θάνατοι, αλλά σε μικρότερο βαθμό απο το αναμενόμενο; Υπήρξαν θάνατοι σε καποια συγκεκριμένα ζευγάρια λευκών κυρίαρχων, ενώ σε αλλα δεν υπήρξαν; Οι θάνατοι συνέβαιναν μέσα στο αυγό, τις πρωτες ημερες της εκκόλαψης, αργότερα;
 
Ένα υπολειπόμενο γονίδιο, δεν φαίνεται στον φαινοτυπο ετεροζυγου ατόμου. Το άτομο λοιπόν έχει φαινοτυπο επικρατους, δλδ, στην υπόθεση μας λευκό επικρατές, σαν τον πατερα του. Δεν καταλαβαίνω ποιο ειναι το πρόβλημα σε αυτο. Σε μεταγενέστερες διασταυρώσεις των απογόνων;
Το "πρόβλημα" έγκειται στο γεγονός ή κρύβεται από το γεγονός ότι η λέξη φαινότυπος είναι αρκετά αθώα για την περίπτωση.
Γιατί έχουν λευκό φαινότυπο ακριβώς εξαιτίας της ανεπάρκειάς τους. Δεν μεταβολίζουν τα καροτενοειδή για αυτό δεν μπορούν να παράξουν λιπόχρωμα. Στο απόγονο, ο οποίος θα είναι ετερόζυγος,θα φανεί το κίτρινο λιπόχρωμα αλλά αυτό δεν θα είναι τέλειο,θα είναι αχνό, κακό.Αυτό θα συμβαίνει γιατί το λεγόμενο κίτρινο δεν είναι 100% κυρίαρχο του λευκού υπολειπόμενου. Στην πραγματικότητα Γιάννη δεν είναι αλληλόμορφα γονίδια, το λευκό υπολειπόμενο είναι ένα γονίδιο με επιστατική δράση επι του κίτρινου ή του κόκκινου, ειδικά όταν παρατηρείται σε ομοζυγωτία.Αυτά απο ένα βιβλίο που έχω και περιέχει μια θεωρία που εξηγεί την εμπειρία μας ικανοποιητικά. Κάποια στιγμή θα μεταφερθούν και εδώ, με κάποια δομή και όχι έτσι σκόρπια.
Τώρα για την διαχείριση ομόζυγων ή ετερόζυγων λευκών υπολειπόμενων. Δεν ξέρω. Όλα τα βιβλία και όσα posts έχω δεί αναφέρουν πως έχοντας και τέτοια πουλιά μέσα στο σμήνος, ακολουθώντας μια κοινή διατροφή σε όλα, δεν είδαν καμία δυσάρεστη ενέργεια. Κάποιοι το αποδίδουν αυτό στο γεγονός οτι χορηγούσαν σε όλα τα πουλιά ταυτόχρονα χρωστικές και για αυτό το λόγο τα λευκα υπόλ. ελάμβαναν μια καλή δόση βιταμινών. Σε κάποιο Link που παρέθεσα,έχει γίνει έρευνα και δείχνει οτι τα λευκά υπόλ. Δεν μπορούν να μεταβολίσουν την β-καροτίνη, επιπρόσθετα για να φτάσει αυτή στο συκώτι τους θέλει την τριπλάσια ποσότητα(κάτι τέτοιο). Συνεπώς θα πρέπει να ήταν τα πρόσθετα των χρωστικών που έδιναν πνοή σε αυτά τα πουλιά.
Σε επίπεδο γαμετών: υπαρχει ένα γονίδιο λευκό επικρατές, ένα λευκό υπολειπόμενο, ένα κίτρινο και, το πρώτο επικρατεί των άλλων δύο, το τρίτο του δεύτερου;
Σχετικά ναι.
Και ο φαινοτυπους του συνδυασμού των πρώτων δυο, δίνει φαινοτυπο του πρώτου η φαινοτυπο του πρώτου με αραιωμένο το κίτρινο των οδηγών;
Ναι γιατί δεν αφοιμοιώνει 100% τα καροτενοειδή.
Υπάρχουν άτομα με ζεύγος λευκό επικρατές στον γονότυπό τους;
Φυσικά και δεν ξέρω. Και είναι αδύνατο κανείς να ξέρει εκτός και αν κάνει τεστ dna.
Υπήρξαν θάνατοι σε καποια συγκεκριμένα ζευγάρια λευκών κυρίαρχων, ενώ σε αλλα δεν υπήρξαν;
Την απάντηση στην δίνω πιο πάνω.Ακόμα και αν κάποιοι είχαν εμβρυακές νεκρώσεις, ποιος το πιστοποιεί οτι ήταν λόγω ομοζυγωτίας.Αντίθετα υπάρχουν αρκετοί εκτροφείς που δεν είχαν καθόλου νεκρούς νεοσσούς απο τέτοια ζευγάρια.
Συμπέρασμα:φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά.

ε αγγλικό βιβλίο, έχω διαβάσει ότι η διασταύρωση υπολειπόμενου λευκού x λευκό κυρίαρχο (δίνει τη διασταύρωση ως recessive white x white/ yellow), οι απόγονοι ειναι 50 % recessive white & 50% white/yellow, ενώ τα αποτελέσματα που γράφεις πιο πάνω τα έχει στην περίπτωση διασταύρωσης dominant white x yellow. Μήπως τελικά έχω κάνει λάθος και το white/yellow ειναι κίτρινο;
Τωρα είδα το βιβλίο. Δεν υπάρχει dominant εδώ.To white/yellow είναι λευκό υπολ/κίτρινο και δίνει κίτρινο φαινότυπο όπως είπα παραπάνω.
 
Η ενημέρωση, η ροή επιστημονικών δεδομένων και οι διαφοροποιήσεις γύρο απο την γενετική που αφορά
το χρώμα των πουλιών, είναι κάτι συνεχές.
Με την ευκαιρία της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης να γράψω κι' εγώ την δική μου πιο πρόσφατη γνώση.

+ = αρχέγονο γονίδιο αυτοσωματικό διάδοσης-διασποράς κιτρίνου
BC = Μεταλλαγμένο γονίδιο ελέγχου(αναστολής) διασποράς κιτρίνου χρώματος, αυτοσωματικό κυρίαρχο επι του αρχέγονου

+ = Αρχέγονο γονίδιο Μεταβολισμού της βιτ Α και Αφομίωσης καροτενοειδών
bc = Mεταλλαγμένο γονίδιο ελέγχου(αναστολής) του Μεταβολισμού της βιτ Α και Αφομίωσης καροτενοειδών ( Επιστατική δράση επι του αρχέγονου (κίτρινου) σε ομοζυγωτία και μόνο)


BC+ = Λευκό κυρίαρχο, ++ = Κίτρινο, +bc = Λευκό υπολοιπόμενο

B0oi8yC0-pynxTNGyBmzbzP1dENkrj0kx0BNEpXUhm0997hqG8mQpg_kPVzDCR2x9kIlEtaVE1IPEPyzurlHig8saec5l1towdg6Gz2Q2ePrPp2LdGmg980Y0O8ZhfyREf1ibVzNOafOrStmTelpA-3rgnItz43f6Hu8_bjGneFoaP0vvmSxni4Un3vccXi9P1gLrn52pQv9zZXH0jGvktXFAeu3L5R2H62CL-Guv2KBDqAHmA8yfSJFjS83olCPxKbzF4-onL3-QQtRr627ngLKWfI5GNCXPKE7ekpL2ilVbfgDTATsjUFP39yt7iVqQyEmJKpV0uhcF7ro7I3z5tGMg3LRmHkF62apoZUrq-tPfIBAypPD0i8ipAm1vgFzcW0CIUyQAOY4MOPWCotO6qEYru3uhCfkRyNwsTKB6MNWW9kd-tjFUtrddiIuuFILbztyhJnVfD1XoKUae8btJECGx5isVkmQb_k33xV-gArJ26pVZ2yO_lHgkymHjx-5ob2UC3Lc7YFLejbFbGy9TRGr1FLnvNhoP3uzhhiXI0nJhWkGGvtjD_XA8rZmNath2ABClFdA2qx-ZUuIdAx5X3WWH4hG0TqHBxk7BW8sGShAtiLHxw=s255-no


Αποτέλεσμα. 50% Λευκά Κυρίαρχα φορείς Λευκού υπολοιπόμενου (BC+/+bc)
50% Κίτρινα φορείς Λευκού Υπολοιπόμενου. (++/+bc)
 
Τα περιτωματα του bianco δεν μ φανηκαν φυσιολογικα και ειπα να τα ανεβασω..

rsz_20170716_134036.webp

και 2 απο τα πουπουλα τωρα που ξεκινησε η πτεροροια του.. (απο τις μηδαμινες μου γνωσεις μου φαινεται μαλακοπτερο)

rsz_20170716_134219.webp

Και θα ηθελα να μου πει καποιος πως μπορω να επισημανω το ονομα καποιου αλλου στην απαντηση μου! Το εχω ψαξει αλλα δεν το βρηκα!
 
Για να κάνεις tag κάποιον ή να τον επισημάνεις όπως ρωτάς, γράφεις το σύμβολο @ και κολλητά το nick του, όπως γράφεται.
Πριν τελειώσεις την γραφή σου, ήδη το σύστημα σου έχει βγάλει λίστα ατόμων με παρόμοια ονόματα και μπορείς να τον επιλέξεις από εκεί ή απλά να το γράψεις όλο μόνος σου.
Για δοκιμαστικά, μπορείς να προσπαθήσεις εδώ https://community.petbirds.gr/
Ωραια σε ευχαριστω παρα πολυ!
 
Back
Top