Αναπαραγωγή Είναι ρίσκο η χρήση πλαστικών αυγών;

aggelosstr

PB New Member
Εγγραφή
27 Φεβ 2014
Μηνύματα
67
Πόλη
Αθήνα
Θα ήθελα να ακούσω γνώμες σχετικά με το παραπάνω θέμα.. Δεν είναι κ λίγο ρίσκο η χρήση πλαστικών; Τα κανονικά αυγά που τα τοποθετούμε όταν τα αφαιρούμε από την φωλιά;
 
Λοιπον συζηταγα με μελος του φορουμ να ανοιγα ενα τετοιο θεμα να ακουστουν αποψεις αλλα αφου το ανοιξες πριν απο εμενα εσυ καλως.
Οταν αντικαθηστουμε αυγα το κανουμε για να εχουν οι νεοσσοι ιδιες πιθανοτητες επιβιωσης διοτι αυτος που θα γεννηθει πρωτος σε σχεση με τον τελευταίο θα εχει περισοτερες πιθανοτητες αφου λογο μεγεθους και δυναμης θα μπορουσε να διεκδηκισει την τροφη.
Τα αυγα τα φυλλαμε σε θερμοκρασια δωματιου σε σπορια ή σε βαμβακι με τον αεροθαλαμο προς τα επανω γυριζοντας τα δυο φορες την μερα (αν και πολλοι λενε δεν ειναι απαραιτητο).
Τα τοποθετουμε παλι πισω κατα τον ερχομο και του τελευταιου αυγου (εχει μπλε χρωμα συνηθως) και μετραμε 5 ή 7 ημερες να κανουμε ωοσκοπηση και αφου ειναι γονιμα αλλες 9 ή 7 (αναλογα ποτε καναμε την ωοσκοπηση) για την εκκολαψη.
Για μενα δεν ειναι ρισκο αν οι κινησεις σου ειναι προσεκτικες ρισκο ειναι να τα αφησουμε μεσα, πολλοι λενε αφηνω την φυση να κανω την δουλεια της.. Ποια φυση ομως αφου τα περισοτερα ενστικα εχουν χαθει υπο την αιχμαλωσια και απο εκει που τα καναρινια κλωσσαγαν μετα τον ερχομο του τριτου ή τεταρτου αυγου και τωρα κλωσσανε απο το πρωτο;
Θα πω αυτο που ετυχε φετος σε μενα : μαζευα τα αυγα απο την καναρα πηρα το πρωτο ολα καλα, το βραδυ που χε κανει το πρωτο αυγο κοιμηθηκε μεσα στην φωλια, το επομενο πρωι πηρα και το δευτερο δεν κλωσσαγε την ημερα ομως, το βραδυ που χε κανει το δευτερο αυγο παλι κοιμηθηκε μεσα επωαζοντας τα δυο πλαστικα, το πρωι εκανε και το τριτο, της το πηρα εβαλα πλαστικο και αρχισε το κλωσσημα συστηματικα.Απο αυτο που θελω να καταληξΩ? Στο οτι τα δυο πρωτα αυγα αφου αρχιζε η εκκολαψη το βραδυ και σταματαγε το πρωι θα εβγαιναν σαν ασπορα με σταματημενη την εκκολαψη σε πρωιμο σταδιο.
Οποτε μηπως ειναι καλυτερα να αντικαθηστουμε τα αυγα αφου το ενστικτο εχει χαθει;
 
Σε ευχαριστώ πολύ.. Αλλά κ πάλι φοβάμαι στον τρόπο με τον οποίο θα τα πιάσω, μην τυχόν και σπάσω κάποιο! Κρίμα με τέτοιο κόπο που έχω κάνει μέχρι τώρα για μια επιτυχημένη αναπαραγωγή! Θα το προσπαθήσω όταν με το καλό γεννήσει το πρώτο αυγό και εύχομαι να πάνε όλα καλά γιατί συμφωνώ στο θέμα του ενστίκτου των καναρινιών λόγω αιχμαλωσίας! Κ πάλι ευχαριστώ!
 
Γιατί να τα πιάσεις;.. Υπάρχει ειδική τσιμπίδα γι αυτή τη δουλειά.. Αν δεν έχεις χρησιμοποιείς κουταλάκι και απλά προσέχεις να μη σου πέσει τ'αυγό κατά τη μεταφορά.
 
Δλδ εαν εχουμε στο σπιτι μικρα παιδια και ζητανε συνεχεια γαλα, το γαλα θα το δινουμε στο μεγαλυτερο γιατι θα κλαιει ποιο δυνατα και στα αλλα καθολου; Εγω παιδια μια χρονια το εκανα και η διαδικασια μου φανηκε περιπλοκη ισως λογο ελλειψης χρονου ασε που ειχα 30-40% αυγα που επωαστηκαν, την αποτυχια την εριξα σε αυτη την μεθοδοκαι στην επομενη γενα δεν τα αφαιρεσα και το ποσοστο επιτυχιας ηταν 80% απο τοτε δεν τα αφαιρω καθολου, στα 15 χρονια που εχω καναρινια ποτε δεν μου ψοφησε το μικροτερο απο τα 5 και δεν βλεπω τον λογο για να το κανω, φυσικα αλλους μπορει να τους βολευει περισσοτερο και να το βλεπουν ποιο σωστο να τα αλλαζουν με πλαστικα, ειναι θεμα το πως το βλεπει ο καθε ενας
 
Συμφωνώ μαζί σου και δεν πρόκειται να τα πειράξω! Θα τα αφήσω όταν με το καλό βγουν και εύχομαι να πάνε όλα καλά!
 
Δλδ εαν εχουμε στο σπιτι μικρα παιδια και ζητανε συνεχεια γαλα, το γαλα θα το δινουμε στο μεγαλυτερο γιατι θα κλαιει ποιο δυνατα και στα αλλα καθολου; Εγω παιδια μια χρονια το εκανα και η διαδικασια μου φανηκε περιπλοκη ισως λογο ελλειψης χρονου ασε που ειχα 30-40% αυγα που επωαστηκαν, την αποτυχια την εριξα σε αυτη την μεθοδοκαι στην επομενη γενα δεν τα αφαιρεσα και το ποσοστο επιτυχιας ηταν 80% απο τοτε δεν τα αφαιρω καθολου, στα 15 χρονια που εχω καναρινια ποτε δεν μου ψοφησε το μικροτερο απο τα 5 και δεν βλεπω τον λογο για να το κανω, φυσικα αλλους μπορει να τους βολευει περισσοτερο και να το βλεπουν ποιο σωστο να τα αλλαζουν με πλαστικα, ειναι θεμα το πως το βλεπει ο καθε ενας


Πάνο η παρομοίωση με τα παιδιά δεν μου φαίνεται τόσο επιτυχημένη, και εξηγούμαι. Για τον πολιτισμό μας είναι αδιανόητο ΝΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΟΎΜΕ εις βάρος του αδυνάτου. και όχι μόνον, αλλά ακόμα και εις βάρος των παιδιών αυτών που έχουν να αντιπαλέψουν πολύ σοβαρά προβλήματα απο βρεφική ηλικία(χωρίς πιθανότητες πολλές φορές). Στον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό δεν υπάρχει ΚΑΙΑΔΑΣ.
-Στην φύση βλέπεις να συμβαίνει το ίδιο; Οχι μόνον απορρίπτεται και περιθωριοποιείται ο αδύναμος αλλά και οδηγείται στον θάνατο σε σύντομο χρόνο. Πέραν αυτών, στα πουλιά είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος, , ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ με το αίσθημα αυτοσυντήρησης και πιθανότητας επιβίωσης.Αλλά και οι αντιδράσεις των γονιών εκεί κατατείνουν. Είναι γνωστό και έχουμε δει σε πολλά ντοκιμαντέρ, οτι τα πουλιά που δεν κτιζουν φωλιές αλλά παραδίδουν τα αυγά τους σε "παραμάνες", για να το κάνουν αυτό, διαλέγουν πάντα φωλιές απο πουλιά που οι δικοί τους νεοσσοί μειονεκτούν σε μέγεθος και ευρωστία. Το αποτέλεσμα συχνά είναι οι παρένθετοι γονείς μετά απο λίγες ημέρες να ασχολούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ με τον μεγαλόσωμο, απαιτητικό (ξένο) νεοσσό, και να εγκαταλείπουν τους δικούς τους με μοιραία γι' αυτούς αποτελέσματα.

Τώρα,όσον αφορά την απόσυρση των αυγών υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την μετακίνησή τους. Η απόσυρση γλυτώνει 1ον) Ατυχήματα στην φωλιά μέχρις ότου κάτσει για καλά η κανάρα. Μπορεί να προέρχονται απο την συνεχή κίνηση μέσα - έξω των γονιών, απο κτύπημα απο κάποιο νύχι, απο κόλλημα στις κλωστές της φωλιάς με την παρουσία κάποιας φρέσκιας κουτσουλιάς κλπ. 2ον) την πιθανότητα απώλειας της ομαλής επώασης στην περίπτωση που "μισοκάθεται" η κανάρα τις πρώτες μέρες, 3ον) την πιθανότητα εκκόλαψης σε διάφορους χρόνους με αποτέλεσμα την υστέρηση κάποιου νεοσσού. 4ον) λάθη που προκύπτουν στην ωοσκόπιση,όταν δεν έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα η επώαση.
 
Άγγελε καλησπέρα, λίγο ή πολύ τα παιδιά σου εξήγησαν τι μπορεί να συμβαίνει με τα πλαστικά αυγά. Εγώ ποτέ δεν τα άλλαξα και δεν έχασα πουλιά, παρά μόνο όπως σωστά αναφέρει ο κ. Μάκης τα καχεκτικά, που μάλλον δεν είχαν καμμία τύχη παραπέρα. Έγραψα όμως για να δώσω μια διαφορετική (την δική μου) άποψη, αναφέροντας δύο προϋποθέσεις που για μένα είναι απαραίτητες ώστε να κάνει κάποιος αντικατάσταση στα αυγά, η 1η: να έχει αρκετό καιρό τα πουλιά του, δηλαδή να είναι γνωστά τα "χούγια" τους, και η 2η: να χρησιμοποιεί εξωτερικού τύπου φωλιές. Καλή συνέχεια σε όλους σας...
Υ. Γ κ. Μάκη είδα φωτό από τα νέα πουλάκια σου, συγχαρητήρια και σκόρδα...
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Μακη διαβασα ολα οσα εγραψες και οτι με την αντικατασταση των αυγων εχουμε μονο πλεονεκτηματα αραγε δεν υπαρχουν καθολου μειονεκτηματα; οπως το να τα σπασουμε κατα τη μεταφορα τους, το να πλαγιασουν μονα τους και να χαλασουν, το να στρεσαρουμε συνεχως τη θηλυκια βαζοντας καθε μερα τα χερια μας μεσα η μηπως δεν καταλαβαινει οτι τι βαζουμε ψευτικα, εγω νομιζω πως περισσοτερους κινδυνους διατρεχουν οταν αντικαθιστουνται παρα οταν τα αφηνουμε μεσα, φυσικα το ξαναλεω πως ειναι θεμα το πως βολευει τον καθε ενα που τα εκτρεφει, ενταξη δεν μπορουμε τωρα να συγκρινουμε το πως ζευγαρωνουν και το πως επωαζουν τα αυγα τους καποια αγρια πουλια στη φυση με τα ημερα καναρινια στην αιχμαλωσια και να τα βαζουμε στο ιδιο καλαθι :)
 
1) Προσέχουμε να μη τα σπάσουμε. Γι' αυτό υπάρχουν οι ειδικές πλαστικές τσιμπίδες που όσο και να πιεσθούν δεν μπορούν να σπάσουν το αυγό. 2) Εχω γράψει πως ακριβώς πιάνονται τ' αυγά και πώς τοποθετούνται. 3) δεν παίρνουμε ποτέ αυγά απο την φωλιά όταν κλωσάει το θηλυκό. Μόνο όταν είναι εκτός φωλιάς και πολύ νωρίς το πρωί. Εδώ δεν συζητάμε το πώς "βολεύει" τον καθένα. Προσπαθούμε απλά να ζυγίσουμε τα πράγματα και να βρούμε τις ΣΩΣΤΕΣ λύσεις. Σου μένει καμιά αμφιβολία πως εάν υπάρχουν μέσα στην φωλιά διαφορετικών ειδών ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΗΣ απο διαφορετικούς νεοσσούς, οτι ο πιο άτολμος, ο πιο δυστακτικός ο πιο ανήμπορος θα βρεθεί τσαλαπατημένος στο βάθος της φωλιάς; Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στη άγρια φύση και όχι στα πουλιά συντροφιάς; Εγώ τα βάζω στό ίδιο καλάθι, ή μήπως είναι απο μόνα τους, εκεί 😉
 
Θα συμφωνήσω με το Μάκη. Έχει λιγότερο ρίσκο η χρήση πλαστικών, αφού η ανάπτυξη είναι σχεδόν ίδια για όλους. Ίδια ανάπτυξη, σημαίνει ίσες δυνατότητες απαίτησης τροφής, ίδιο χώρο στη φωλιά, ίση κατανομή γευμάτων για τη μάνα που ταϊζει (στα στόματα που βλέπει).
Ο τελευταίος, ενίοτε είναι ο αδικημένος και ο μουντζούρης που καίγεται..
 
Για να τα αλλαζουν ολοι η σχεδον ολοι οι εκτροφεις παει να πει οτι αυτο ειναι και το σωστο κι εμεις που δεν τα αλλαζουμε ειμαστε λαθος, εγω αυτο που θελω να τονισω ειναι οτι ποτε δεν εχασα το πεμπτο και μικροτερο νεοσσο λογο διεκδικησεις τροφης και φυσικα ειμαστε εδω για να συζηταμε και να βρισκουμε τις σωστοτερες λυσεις, αλλωστε αυτος ειναι και ο σκοπος του φορουμ, απλα πρεπει να κανει καποιος μερικα ζευγαρωματα και μετα να ξεκινησει να δοκιμασει και με την αλλαγη αυγων
 
Eγώ πάντως Πάνο με τα ιθαγενή...όποτε ''ξεχάστηκα'' και δεν τα πήρα η τα άφησα για να μην την ''ενοχλήσω'' η με το φόβο ότι θα τα παρατήσει, το πλήρωσα ακριβά.
 
Back
Top