Διατροφή Είναι σωστή η σπιτική αυγοτροφη που φτιάχνω;

Sofiachr97

PB New Member
Εγγραφή
30 Απρ 2021
Μηνύματα
124
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα ομάδα. Ήθελα να σας στείλω την σπιτική αυγοτροφη που φτιάχνω να μου πείτε αν είναι κατάλληλη και αν χρειάζεται να προσθέσω η να αφαιρέσω κάτι ώστε να είναι ιδανική για όλη την διάρκεια του χρόνου και κυρίως για τώρα που θα ξεκινήσει σιγά σιγά τον Φλεβάρη η διατροφική προετοιμασία για την αναπαραγωγή. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι 8 κουταλιές της σούπας πιτουρο βρώμης κουακερ (το οποίο το τρίβω στο μουλτι), 2 φρυγανιές ολικής τριμμενες, 2 αυγά καλά βρασμένα με το τσοφλι, 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο, 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 κουταλακι ελαιόλαδο ( παραγωγής μας από Κρήτη🤣), 1 κουταλάκι μέλι, λίγο τριμμένο σουπιοκοκαλο και ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλι για άρωμα. Αυτό φτιάχνω και τα καναρινακια μου το τσακίζουν. Αφαιρώ τα βότανα το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τσοφλια των αυγών όταν υπάρχουν νεοσσοι γιατί τα φοβάμαι δεν ξέρω αν κάνει για νεοσσους και το καλοκαίρι αφαιρω το μέλι και το ελαιόλαδο γιατί είναι αρκετά καλοταισμενα την περίοδο της αναπαραγωγής και μου παχαίνουν. Τώρα το χειμώνα τα χρησιμοποιώ όλα για να αντέχουν και το κρυο. Πείτε μου την γνώμη σας για να ξέρω κι εγώ που δεν είμαι τόσο έμπειρη. Έχω διαβάσει κάποιες συνταγές εδώ στο φόρουμ από μέλη απλα πολλοί χρησιμοποιούν κάποια συμπληρώματα, σπιρουλινα, έλαια κλπ που εγω δεν γνωρίζω οπότε προσπαθώ να φτιάξω κάτι με υλικά που έχω διαθέσιμα καθημερινά στο σπίτι.
 
...Αυτό φτιάχνω και τα καναρινακια μου το τσακίζουν...

Πολλά υλικά θα μπορούσες να αφαιρέσεις και ακόμα περισσότερα να προσθέσεις ΑΛΛΆ αφού συμβαίνει το παραπάνω δεν έχεις λόγο... 😉
 
@TZANNSPY Δεν χάνω τίποτα ομως να δοκιμάσω και κάτι που μπορεί να μου προτείνετε που ίσως είναι καλύτερο θρεπτικά. Μπορεί κι αυτό να είναι εξισου αποδεκτό από τα καναρίνια μου.!
 
Αφαιρώ τα βότανα το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τσοφλια των αυγών όταν υπάρχουν νεοσσοι γιατί τα φοβάμαι δεν ξέρω αν κάνει για νεοσσους
Καλά κάνεις.

Πόσα γραμμάρια αυγοτροφής φτιάχνει το μείγμα που αναφέρεις;
 
@Stavros γεμίζει ένα τέτοιο βαζάκι. Δεν έχω ζυγαριά για να σας πω με ακρίβεια τα γραμμάρια.Πάντα βάζω 2 αυγά και ανάλογα την υγρασία προσθέτω τόση βρώμη μέχρι να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μου κρατάει για 6 καναρίνια που έχω 1 με 2 βδομάδες ανάλογα την περίοδο. Στην πτεροροια και την αναπαραγωγή κρατάει 1 βδομάδα.

20220116_100440.webp
 
Έχω διαβάσει κάποιες συνταγές εδώ στο φόρουμ από μέλη απλα πολλοί χρησιμοποιούν κάποια συμπληρώματα, σπιρουλινα, έλαια κλπ που εγω δεν γνωρίζω οπότε προσπαθώ να φτιάξω κάτι με υλικά που έχω διαθέσιμα καθημερινά στο σπίτι.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Αυτό που θέλουμε να δώσουμε μέσω της αυγοτροφής στα πουλιά είναι η πρωτεΐνη, κάποιες βιταμίνες και μέταλλα. Ουσιαστικά, το μόνο που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ σε μία αυγοτροφή είναι το αυγό. Όλα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά.

Υπολογίζοντας από τη φωτογραφία, η αυγοτροφή που φτιάχνεις είναι γύρω στο μισό κιλό. Σε αυτήν την ποσότητα χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα τρίτο αυγό, οπότε μειώνεις αναλογικά όλα τα υπόλοιπα ούτως ώστε να μην αυξηθεί το βάρος του τελικού προϊόντος.

Από συμπληρώματα διατροφής μπορείς να προσθέσεις στην κατάλληλη δοσολογία, μία πολυβιταμίνη για την αναπαραγωγή και ασβέστιο.
 
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω για πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε κάτι τέτοιο με ασφάλεια στο ψυγείο και αν θα μπορούσαμε να το βάλουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για την αφαίρεση όσο γίνεται της υγρασίας;
Η ξήρανση στον φούρνο θα βοηθούσε στο να μη χρειάζεται να προσθέτουμε βρώμη ή φρυγανιά και έτσι να μη μειώνεται η συγκέντρωση του αυγού αλλά από την άλλη ίσως μειώνει τη θρεπτική αξία των λαχανικών που έχω δει σε κάποιες συνταγές.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Όταν μιλάμε για αυγοτροφη όπως είπε και ο Σταύρος παραπάνω μιλάμε για πρωτεΐνη. Στις χειροποίητες αυγοτροφες ειναι σχετικά δύσκολο να πετυχαίνουμε τις σωστές αναλογίες.χωρις αυτο να σημαίνει πως δεν ειανι μια θρεπτική τροφή ακομη και αν δεν παρεχει τα απαραίτητα ποσοστά πρωτεΐνης κάτι που πιθανότατα την βγάζει από την έννοια των αυγοτροφων.
Αυτο απλα το αναφέρω ενημερωτικά χωρίς να παίρνω θέση για την συγκεκριμένη αυγοτροφη μιας και δεν είμαι ειδικός για αυτό.
 
Θεωρητικά δεν είναι και πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε το ποσοστό πρωτεΐνης.
Αν πούμε δηλαδή ότι ένα αυγό 50 γραμμαρίων περιέχει 6,5 γραμμάρια πρωτεΐνης τότε αν το τελικό μας προϊόν, μετά από την προσθήκη βρώμης, λαχανικών και ότι άλλο θέλει ο καθένας, είναι 100 γραμμάρια, σημαίνει ότι θα περιέχει 3,25 γραμμάρια πρωτεΐνης ( αν θεωρήσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα που προσθέσαμε δεν περιέχουν καθόλου πρωτεΐνη).
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Kiriazis αυτό με τον φούρνο προσωπικά δεν το γνωρίζω. Εκτός αν βγαίνει ένα μίγμα σαν κέικ και στη συνέχεια τριβεται με αποτέλεσμα να βγαίνει σαν τις έτοιμες αυγοτροφες και κατεπεκταση να διαρκεί περισσότερο εκτος ψυγείου. Φαντάζομαι όμως σίγουρα θα χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά με το ψήσιμο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Sofiachr97 συγκεκριμένα δοκίμασα αυτή τη συνταγή αλλά φοβήθηκα να την κρατήσω πάνω από 3 μέρες λόγο της υγρασίας που όπως και να το κάνουμε κρατάει εκτός αν προσθέσουμε μεγάλη ποσότητα φρυγανιάς αλλά έτσι μειώνεται δραματικά το ποσοστό πρωτεΐνης.
Αυτό που σκέφτηκα λοιπόν αλλά δεν το έχω δοκιμάσει είναι να το έβαζα στο φούρνο στους 50 βαθμούς στον αέρα ώστε να στεγνώσει τελείως.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Εμένα μου αρέσουν οι σπιτικές αυγοτροφές γενικότερα . Δεν θα έβαζα ποτέ το λάδι , σουπιοκόκκαλο (μέσα σε αυτή εννοώ , όχι γενικότερα) και το μέλι . Έπειτα προφανώς θα την έκανα σε μικρότερη ποσότητα και μεγαλύτερη συχνότητα ώστε να είναι φρέσκια . Το αυγό είναι επισφαλή τροφή . Ίσως θα έβαζα κάποια πρόσθετα όπως σιτέλαιο , γύρη , μία ή δύο εβδομάδες πριν την ένωση των ζευγαριών . Μπράβο σου όμως για την αντιμετώπιση και αγάπη που δείχνεις των φίλων σου ...
 
@gianniskilkis σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ασχολούμαι μονο 2 χρόνια με καναρίνια και δεν θα ήταν τίποτα το ίδιο χωρίς αυτήν την ομάδα. Είναι σαν σχολείο για μένα. Για το μέλι και το λάδι είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου απλά σκέφτηκα ότι έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για αυτό και τα χρησιμοποιώ σε μικρή ποσότητα ειδικά τον χειμώνα για αντοχή στο κρύο. Θα ακούσω τις συμβουλές και ευχαριστώ πολύ!
 
Θεωρητικά δεν είναι και πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε το ποσοστό πρωτεΐνης.
Αν πούμε δηλαδή ότι ένα αυγό 50 γραμμαρίων περιέχει 6,5 γραμμάρια πρωτεΐνης τότε αν το τελικό μας προϊόν, μετά από την προσθήκη βρώμης, λαχανικών και ότι άλλο θέλει ο καθένας, είναι 100 γραμμάρια, σημαίνει ότι θα περιέχει 3,25 γραμμάρια πρωτεΐνης ( αν θεωρήσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα που προσθέσαμε δεν περιέχουν καθόλου πρωτεΐνη).

Αν σε 50 γραμμάρια αυγό που περιέχει 6,5 γρ πρωτεϊνη προσθέσουμε αλλά 50 γραμμάρια υλικών με 0 πρωτεϊνη. πάλι 6,5γρ πρωτεϊνης θα έχουμε στο τελικό προϊόν. Απλά η % αναλογία της πρωτεϊνης θα μειωθεί στο μισό.

Επίσης κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο πρακτικά μιας και όλο και κάποιο ποσοστό πρωτεϊνης θα υπάρχει σε ό,τι και να προσθέσουμε (ας πούμε η βρώμη έχει αρκετή πρωτεϊνη από μόνη της). Οπότε είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια το ποσοστό πρωτεϊνης σε σπιτικές αυγοτοφές. Και όσο πιο πολλά υλικά μπαίνουν τόσο πιο μεγάλο μπέρδεμα υπάρχει. Διότι δεν αρκεί να είναι σωστή η πρωτεϊνη από μόνη της αλλά ανάλογα την περίοδο να έχει σωστή ισορροπία με τα λίπη..

Αυτά για το τυπικό σκέλος.

Επί της ουσίας μην αγχώνεστε και πολύ. Είτε έτοιμη δώσετε, είτε αυγό βραστό, είτε ανακατέψετε αυτά τα δύο, είτε κάνετε μείγμα αυγό με φρυγανιά/βρώμη κτλ.είναι πάνω κάτω το ίδιο όταν μιλάμε για μια μικρή εκτροφή χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Καλύτερα να αποφεύγετε να βάζετε πάνω από 2-3 υλικά. Απλά πράγματα.
 
@patrickios το γνωρίζω ότι η ποσότητα μένει ίδια και αλλάζει απλά η συγκέντρωση αλλά είπα να το δώσω όσο πιο απλοϊκά γίνεται για να γίνει κατανοητό από όλους αλλά καλά έκανες και το ανέφερες γιατί μπορεί να οδηγούσε και σε παρερμηνείες.

Καλύτερα να αποφεύγετε να βάζετε πάνω από 2-3 υλικά. Απλά πράγματα
Το λες από άποψη ευκολίας για εμάς ή για να αποφύγουμε πιθανώς λάθος συνδυασμούς μεταξύ των υλικών;
 
Το λες από άποψη ευκολίας για εμάς ή για να αποφύγουμε πιθανώς λάθος συνδυασμούς μεταξύ των υλικών;

Νομίζω πως πέραν από την ''ηθική ικανοποίηση'' ότι κάνουμε κάτι ξεχωριστό και αγνό για τα πτηνά μας με αγάπη (που είναι κι αυτό σημαντική παράμετρος, δεν την υποτιμώ) δεν υπάρχει περίπτωση σε μια μικρή εκτροφή με λίγα πουλάκια να δεις ουσιαστικές διαφορές συγκριτικά με το να δώσεις σκέτο αυγό ή μια έτοιμη αυγοτροφή εμπορίου.
Ούτε βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ''τρομακτικός'' συνδυασμός συστατικών που μπορεί να βλάψει τα πουλάκια ανεπανόρθωτα.

Λέω απλά αυτό που είναι η δική μου φιλοσοφία, δλδ keep it simple.
 
Η ξήρανση στον φούρνο
Η αυγοτροφή πρέπει να είναι νωπή. Την προτιμούν περισσότερο έτσι και από την άλλη η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα οποία διατροφικά οφέλη προσδοκείς να λάβεις από τα βότανα που θα βάλεις και κυρίως τα συμπληρώματα βιταμινών που ενδεχομένως να προσθέσεις.

Δείτε επίσης:
 
Back
Top