Διατροφή Είναι τοξικά ή όχι τα χρυσάνθεμα για τα καναρίνια;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kwmaka
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kwmaka

PB New Member
Εγγραφή
17 Σεπ 2018
Μηνύματα
9
Πόλη
Θεσσαλονίκη
καλησπερα,
ειδα πως το καναρινακι μου του αρεσει να τρωει χρυσανθεμα (απο αυτα τα κιτρινα), διαβασα πως ειναι τοξικα, κανει η δεν κανει;
Θελω μια δευτερη γνωμη
 
Αποξεραμενα άνθη καλεντουλας (χρυσανθεμα) βάζω στην αυγοτροφη που τους ετοιμάζω. Δεν αντιμετώπισα πότε πρόβλημα από τη χρήση τους


 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα ανθοι της καλεντουλας πρέπει να είναι αποξηραμένα;
Τα άνθη τα προσφέρεις χλωρά. Αν θέλεις μπορείς να τα αποξυράνεις και να τα χορηγείς μέσω αυγοτροφής. Τα φύλλα είναι τοξικά και δεν πρέπει να τα δίνεις. Οι σπόροι είναι εξίσου θρεπτικοί και ασφαλής 🙂
 
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την καλεντουλα (Calendula officinalis) με τα χρυσανθεμα (Chrysanthemum sp.) ή τον κατιφέ (Tagetes sp. Προσοχη! συχνά ονομάζουμε και την καλεντουλα κατιφέ αλλά είναι άλλο φυτό! Η καλεντουλα είναι ευεργετική ως αφέψημα ή καλλυντικό ενω ο κατιφές τοξικός). Από αυτά το μόνο ασφαλές (για ανθρώπους και πτηνά) είναι η Καλεντουλα και από οσο γνωρίζω το φυτό δεν έχει κανένα τοξικό μέρος. Τα άλλα είναι ακατάλληλα και πιθανως τοξικά. Επειδή στα καλωπιστικά φυτά τα λουλούδια διαφέρουν στις διάφορες ποικιλίες του ίδιου είδους(έχουν πχ πολλές ή λιγες σειρές πέταλα και διάφορα χρώματα), καλο είναι να κοιτάμε το υπόλοιπο φυτό (φύλλα, βλαστο κλπ) για να το ταυτοποιήσουμε.

(είμαι Γεωπόνος-Ζωοτέχνης ΓΠΑ πληροφοριακά)

Screenshot_2019-11-18-01-16-42-408_co.zew.deebrowser.webpκατιφές

Screenshot_2019-11-18-01-13-35-983_co.zew.deebrowser.webp
Χρυσανθεμο

Screenshot_2019-11-18-01-11-27-185_co.zew.deebrowser.webp
Καλεντουλα
 
Μύρινα ο κατιφές είναι ασφαλής για τα πουλιά, όπως και οι σπόροι του. Δεν είναι τοξικός γιατί αποτελεί μία σημαντική πηγή τροφής για τα αγριοπουλια αυτή την περίοδο. Εγώ δίνω και τα άνθη και τους σπόρους σε όλα τα πουλιά μου (καναρίνια, lovebirds, zebra finches και φλώρος) και δεν έχουν αντιμετωπίσει ούτε καν πρόβλημα διάρροιας ή έστω αδιαθεσίας. Αντίθετα τον τρώνε με όρεξη και ευχαρίστηση.
 
Σύμφωνοι, αν ξέρετε τι δίνετε και αφού έχετε την απαραίτητη εμπειρία καμία αντίρρηση. Μπορεί ίσως κάποια ή όλα τα πτηνά να ανέχονται την τοξινη του (όπως πολλων τοξικων φυτών) ή τα ανθη και οι σποροι να έχουν εξαιρετικά χαμηλη συγκέντρωση(αν και από οσο βλέπω καο οιωκεφαλες θεωρούνται τοξικές για θηλαστικά τουλάχιστον). Εγώ ήθελα κυρίως να επισημάνω τον διαχωρισμό των φυτών ώστε να μπορεί κανείς να τα ξεχωρίζει ώστε να επιλέξει να τα δώσει ή όχι γιατί ψάχνοντας απλά κατι με κίτρινα άνθη δεν είναι καλό κριτήριο.

Για παπαγάλους τα Tagetes και Chrysanthemum τα έχω δει σε τοξικές λίστες(βέβαια επειδή είναι ελάχιστες οι έρευνες σπάνια αναφέρουν αναλυτική αιτιολόγηση).
[automerge]1574076232[/automerge]
*οι κεφαλές
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καταρχήν να πούμε ότι μιλάμε για αυτά τα φυτά της λίστας μας.

Μύρινα, αν θέλεις θα ήταν χρήσιμο να κάνεις τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σου σε κάθε ένα από αυτά τα τρία φυτά για να υπάρχουν καταγεγραμμένες και εκεί.
 
Κατατοπιστικά μου φαίνονται, για τον κατιφέ μονο διίστανται οι απόψεις από ότι φαίνεται. Υπάρχει γενικά σύγχυση για τα συγκεκριμένα είδη μιας που οι κοινές ονομασίες δεν βοηθάνε (και στα αγγλικά που τα λενε όλα marigolds) το εχω συναντήσει και σε ξένα fora. Εδω πχ η ερώτηση έγινε για χρυσανθεμα (δεν ξέρω βέβαια ποιο φυτό εννοούσε ο κύριος που είχε ρωτήσει περαν των κίτρινων ανθέων) και οι απαντήσεις αφορούσαν καλεντουλες εννοώντας κατιφεδες, γιαυτό εβαλα εικόνες να τα δει μαζεμενα οποίος ψάχνει.
 
Back
Top