Ασθένειες Είναι φουσκωμένο και μαδάει την ουρά του

Vasevas

PB New Member
Εγγραφή
12 Μαϊ 2018
Μηνύματα
21
Πόλη
Τρίκαλα
Παιδιά καλησπέρα,
Ο Γερμανός σκουφάτος μου, σήμερα μαδάει την ουρά του. Είναι δύο φτερά συγκεκριμένα που προσπαθεί να τα βγάλει εδώ και ώρα. Είναι και λίγο φουσκωμένο και άκεφο. Σήμερα που άλλαξε απότομα ο καιρός και κρύωσε το έβαλα μέσα γιατί την αρπάζει λίγο εύκολα.
Τι του συμβαίνει;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι σημαίνει. Αρπάζει εύκολα; Εννοείς ότι αρπάζει κρυολόγημα;
Είμαστε σε εποχή έναρξης πτερορροιας ή για να ακριβολογήσουμε τείνουμε προς αυτήν. Συνήθως κατά την πτερορροια, από τα πρώτα φτερά που φθείρονται / πέφτουν ειναι και αυτά της ουράς. Όποτε,
Έλεγξε απλώς μην καθώς κάθετα ή γυρνά πάνω στις πατηθρες, ακουμπά η ουρά του σε κάγκελα και φθείρεται, αύξησε την παροχή αυγού σε δύο φορές την εβδομάδα, δίνε και άλλες δυο φορές εβδομαδιαίως ένα κουταλάκι του γλυκού μείγμα από κία, καμελίνα, νίζερ και ένα ακόμα κανναβούρι, περιλα, λιναρόσπορο, έχει και όλον τον χρόνο κόκκαλο σουπιάς στο κλουβί, αλλά όχι την ανάλογης πετρούλα, άλλαζε και το νερό καθημερινά, επίσης κάθε πρωί δίνε μπάνιο για 20 μόνο λεπτά, μετά το αφαιρείς έχει - δεν έχει κάνει μπάνιο, γιατί αποτελεί εστία μόλυνσης, και όταν ολοκληρωθεί η πτερορροια, και δεν βλέπεις πλέον πούπουλα, κάνε πιο λιτή τη διατροφή του.
Τέλος, του αυγό το αφήνεις στο κλουβί όχι πάνω από 2-3 ώρες, διότι αλλοιώνεται και δίνεις χορταρικά, κηπευτικά έως και κάθε ημέρα, ρίγανη συχνά, και αποφεύγεις φρούτα διότι ειναι φουλ στα σάκχαρα, παχαίνουν το πουλί και υπόκεινται σε ζυμώσεις εύκολα, αυξάνοντας το μικροβιακό τους φορτίο.
 
Σήμερα που άλλαξε απότομα ο καιρός και κρύωσε το έβαλα μέσα γιατί την αρπάζει λίγο εύκολα.
Μπορεί τα κρύα και δυνατά ρεύματα αέρα να προκαλέσουν ασθένειες στα πουλιά μας αλλά όχι αυτή η αλλαγή του καιρού που επικρατεί στη "γειτονιά" μας.
Επίσης το "κρύωμα" με τις δικές μας έννοιες δεν υπάρχει στα πουλιά.

Η πιθανότερη αιτία κατά τη γνώμη μου για το φούσκωμα καναρινιού είναι κάποια ασθένεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αν δε βοηθηθεί ίσως γίνει εντονότερη.
Αν μπορείς αύριο να βάλεις ένα καθαρό λευκό χαρτί στον πάτο του κλουβιού και στη συνέχεια αφού πρώτα βρέζεις την κοιλιά και το στήθος του πουλιού να βγάλεις μερικές φωτογραφίες όπως αυτές https://community.petbirds.gr/threads/Φωτογραφίες-κοιλιάς-και-περιττωμάτων-πουλιού.41907/ (στήθος, κοιλιά και χαρτί με τις κουτσουλιές) μήπως και μπορέσουμε να δούμε κάτι παραπάνω.
Είναι δύο φτερά συγκεκριμένα που προσπαθεί να τα βγάλει εδώ και ώρα.

Για τα φτερά τώρα...
Θεωρητικά μπορεί να βρίσκεται σε πτερόρροια... και κάθε πουλί που αλλάζει φτερά βοηθά με όποιο τρόπο μπορεί είτε "χτενίζοντας" τα φτερά του, είτε απομακρύνοντας αυτά που είναι έτοιμα να βγουν και να πέσουν κλπ...
Η πιθανότητα να βρίσκεται σε βάση πτερόρροιας ίσως δικαιολογεί και το μικρό φούσκωμα αλλά και την αδιαθεσία που εσύ επικαλείσαι.
Έχεις δει άλλα φτερά την τελευταία βδομάδα κοντά ή μέσα στο κλουβί του;
 
Λοιπόν, για να τα πάρω από την αρχή. Η θέση του κλουβιού βρίσκεται σε σημείο που δε το χτυπάει ρεύμα. Γενικότερα το συγκεκριμένο έχει μια τάση με εντερικά: αλλαγές καιρού, αβγό, βιταμίνες. Πάνω κάτω το έχω μάθει τι το ενοχλεί και τι όχι οπότε είμαι πιο προσεκτική μαζί του σε σχέση με τα άλλα καναρίνια. Η δική του τροφή περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι κουτσουλιές του είναι καλές σήμερα αλλά θα τις παρατηρώ πιο συχνά αυτές τις μέρες.

Το μπανάκι του είναι άλλη διαδικασία... Δε θέλει να κάνει το πρωί, θέλει το μεσημέρι. Και δε θέλει να κάνει έξω κι ας σκάει ο τζίτζικας, αλλά μέσα στο σπίτι.

Νεράκι βλέπω πίνει, τρώει και την τροφή του και τσιμπάει από το ασβέστιο.

Τώρα που τον έχω λίγη ώρα μέσα, τον βλέπω πιο ζωηρό. Χοροπηδάει πάνω, κάτω και τιτιβίζει. Κάποιες φορές στέκεται φουσκώνει και τραβάει τα φτερά στην ουρά και σα να ξύνεται.

Ένα-δυο πουπουλάκια τα βλέπω στον πάτο και πάνω του βλέπω να "πετάνε" άλλα τόσα, σα να μη στρώνει καλά το φτέρωμά του.

( Εγώ δεν έχω καναρίνι, λόρδο έχω!)
 
Τι σημαίνει εντερικά; Του έχει γίνει κάποια διάγνωση από ειδικό; Η κοιλιά του, μπορεί να βγει φωτό;
 
Το έχει δει φίλη μου κτηνίατρος. Οι κουτσουλιες του γίνονται είναι πράσινες και πηχτες και κάθε φορά μου έδινε αγωγή για εντερικα.
Προσωπικά δε μπορώ να το πιάσω για να το φωτογραφίσω.
 
Back
Top