Διατροφή Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για κοκατίλ 2 μηνών

Καλησπέρα σε όλους σαν νέος κάτοχος κοκκατιλ με κάποιες αναζητήσεις στο ίντερνετ και γενικά βλέπω πολλές διαφορετικές γνώμες θα ήθελα λιγάκι βοηθεία με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σιτίσεις του φίλου μου είναι περίπου 2 μηνών και δεν θέλω να μείνω μόνο στην τροφή του εμπορίου όσος γίνεται να του προσφέρω μια ποιοτική ζωή έχει κάποιος να μου δώσει ένα πρόγραμμα που χρησιμοποεί αυτός ο ίδιος να το δοκιμάσω να δω αν του αρέσει ;;;επίσης του έχω αγοράζει αυγοτροφη,αυτά τα μπαστούνια που περιέχουν διάφορους σπόρους ,μιλέτ,πολυβιταμίνες (και μια απορία που έχω χρειάζεται κάθε μέρα να του βάζω ;;η κάποια μέρα μπορώ και απλό νερό )και η κοινή τροφή του εμπορίου,γενικα είναι ζωηρός φωνακλάς και φαίνεται υγειές στην όψη του και κάτι τελευταίο τον έχω μέσα στο σπίτι πολλές φορές τον μετακομίζω αν κάτσω ας πούμε αυλή για καφέ να πάρει λίγο αέρα , της ώρες που εργάζομαι η μητέρα μου το βγάζει στο σαλόνι και έχει όλη μέρα παρέα αυτό στρεσάρει το πουλί η αλλαγές δωματίου;;

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες για πρόγραμμα διατροφής, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε μερικά βασικά. Στα 2 μηνών πολλά κοκατίλ έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά αν το δικό σου ανατράφηκε με κρέμα στο χέρι μπορεί να χρειάζεται ακόμα υποστηρικτικά γεύματα. Μπορείς να μας πεις αν είναι ήμερο ή άγριο, αν τρέφεται μόνο του ή αν του δίνεις ακόμα κρέμα νεοσσών;

Επίσης, όταν λες "κοινή τροφή του εμπορίου" εννοείς μείγμα σπόρων ή pellets; Αυτό είναι σημαντικό για να δούμε πώς θα οργανωθεί σωστά η βάση της διατροφής του.

Πες μας κι αυτά τα στοιχεία για να καταλάβουμε καλύτερα τι μπορεί να χρειάζεται και μετά να σου προτείνουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

το πουλί είναι ανεξάρτητο τρώει και πίνει μόνο του μια χαρά και νομίζω ότι τρώει και πολύ καθώς όλη την ώρα είναι πάνω από το φαγητό(αν και δεν έχω εμπειρία σε κάτι τέτοιο ) ,ναι ανατράφηκε με κρέμα στο χέρι μου είπαν ,γενικά δεν θα το έλεγα και τόσο άγριο περισσότερο τρομαγμένο καθώς το έχω λίγες μέρες αν βάλω στο χέρι στο κλουβί φεύγει αλλά έχω προσπαθήσει να με δαγκώσει όταν πλησίασα δάχτυλο κοντά του έξω από το κλουβί βέβαια αλλά και μια φορά πλησίασα αυτό το μπαστούνι με τα σπόρια κρατώντας το και δέχτηκε να φάει ,κοινή τροφή εννοώ αυτή με τα σπόρια αυτή μου έδωσαν και όχι το πελλετ που δεν γνωρίζω κιόλας τι είναι δεν μου ανάφεραν κάτι τέτοιο ,σήμερα προσπάθησα να του δώσω λίγο καρότο τριμμένο αλλά δεν το έφαγε αν και έκανα το λάθος και άφησα μέσα στο κλουβί αυγοτροφη και το μπαστούνι

@lefterisofh αφού το πουλάκι είναι ήδη ανεξάρτητο, το βασικό τώρα είναι να του χτίσεις σωστή διατροφή από την αρχή. Οι σπόροι που σου έδωσαν δεν αρκούν μόνοι τους. Καλό είναι η κύρια βάση για κοκατίλ να είναι τα pellets, που περιέχουν ισορροπημένα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Μπορείς σταδιακά να αρχίσεις να τα εισάγεις στη διατροφή του, βάζοντας μικρή ποσότητα μαζί με τους σπόρους για να τα δοκιμάσει. Δες εδώ περισσότερα για τα 👉 pellets στη διατροφή των πτηνών.

Εκτός από αυτό, κάθε μέρα πρέπει να προσφέρεις φρέσκα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, καρότο, πιπεριά, κολοκύθι) και κάποια φρούτα πιο αραιά. Στην αρχή θα τα αγνοεί, αλλά με επιμονή και σωστή παρουσίαση θα τα συνηθίσει. Εδώ μπορείς να δεις τι να κάνεις αν το κοκατίλ σου δεν τρώει λαχανικά.

Η αυγοτροφή είναι χρήσιμη μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους (πτέρωμα, αναπαραγωγή), όχι μόνιμα στο κλουβί, και τα μπαστούνια με σπόρους να τα βλέπεις σαν λιχουδιά, όχι καθημερινό φαγητό.

Για τις πολυβιταμίνες, δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο νερό κάθε μέρα· το καθαρό νερό είναι η βασική επιλογή και οι βιταμίνες χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει λόγος ή με οδηγία κτηνιάτρου.

Όσο για τις αλλαγές δωματίου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν γίνονται ήρεμα και το πουλί βλέπει πάντα οικεία πρόσωπα. Μπορεί μάλιστα να του κάνει καλό να έχει ποικιλία στα ερεθίσματα, αρκεί να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές και οι χώροι με κινδύνους.

@lefterisofh αφού το πουλάκι είναι ήδη ανεξάρτητο, το βασικό τώρα είναι να του χτίσεις σωστή διατροφή από την αρχή. Οι σπόροι που σου έδωσαν δεν αρκούν μόνοι τους. Καλό είναι η κύρια βάση για κοκατίλ να είναι τα pellets, που περιέχουν ισορροπημένα όλα τα θρεπτικά συστατικά. Μπορείς σταδιακά να αρχίσεις να τα εισάγεις στη διατροφή του, βάζοντας μικρή ποσότητα μαζί με τους σπόρους για να τα δοκιμάσει. Δες εδώ περισσότερα για τα 👉 pellets στη διατροφή των πτηνών.

Εκτός από αυτό, κάθε μέρα πρέπει να προσφέρεις φρέσκα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, καρότο, πιπεριά, κολοκύθι) και κάποια φρούτα πιο αραιά. Στην αρχή θα τα αγνοεί, αλλά με επιμονή και σωστή παρουσίαση θα τα συνηθίσει. Εδώ μπορείς να δεις τι να κάνεις αν το κοκατίλ σου δεν τρώει λαχανικά.

Η αυγοτροφή είναι χρήσιμη μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους (πτέρωμα, αναπαραγωγή), όχι μόνιμα στο κλουβί, και τα μπαστούνια με σπόρους να τα βλέπεις σαν λιχουδιά, όχι καθημερινό φαγητό.

Για τις πολυβιταμίνες, δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο νερό κάθε μέρα· το καθαρό νερό είναι η βασική επιλογή και οι βιταμίνες χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει λόγος ή με οδηγία κτηνιάτρου.

Όσο για τις αλλαγές δωματίου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν γίνονται ήρεμα και το πουλί βλέπει πάντα οικεία πρόσωπα. Μπορεί μάλιστα να του κάνει καλό να έχει ποικιλία στα ερεθίσματα, αρκεί να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές και οι χώροι με κινδύνους.
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια είμαι πολύ χρήσιμη!!! Τώρα δυο μέρες του δίνω μιλέτ έχοντας το χέρι μου έξω από το κλουβί και έχουμε αποδοχή !!! Πότε να προσπαθήσω να βάλω το χέρι μου μέσα στο κλουβί να δω αν δεχτεί να φάει ;;; Αν του άφηνα ανοιχτό το κλουβί να κάνει κάποια πτήση θα ήταν καλή ιδέα ;; Αλλά από την στιγμή που δεν έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη του πως θα το ξανά βάλω μέσα ;; Αν το πιάσω θα τρομάξει ;

Μην βιαστείς να βάλεις το χέρι μέσα στο κλουβί· δώσε του λίγες μέρες ακόμη να νιώθει άνετα με την παρουσία σου και συνέχισε από έξω. Σταδιακά θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Όταν δεις ότι πλησιάζει μόνος του και δείχνει περιέργεια, τότε μπορείς να δοκιμάσεις πολύ ήρεμα να βάλεις το χέρι μέσα με μιλέτ.

Για την έξοδο από το κλουβί, καλύτερα να περιμένεις ώσπου να έχεις κερδίσει περισσότερη εμπιστοσύνη. Αν βγει τώρα, το πιο πιθανό είναι να μην ξέρεις πώς να τον ξαναβάλεις χωρίς να τον πιάσεις, και αυτό θα τον στρεσάρει. Με λίγη υπομονή θα έρθει η στιγμή που θα βγαίνει και θα επιστρέφει μόνος του.

• Χρήσιμο
Αντιδράσεις: MARY58
Μην βιαστείς να βάλεις το χέρι μέσα στο κλουβί· δώσε του λίγες μέρες ακόμη να νιώθει άνετα με την παρουσία σου και συνέχισε από έξω. Σταδιακά θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Όταν δεις ότι πλησιάζει μόνος του και δείχνει περιέργεια, τότε μπορείς να δοκιμάσεις πολύ ήρεμα να βάλεις το χέρι μέσα με μιλέτ.

Για την έξοδο από το κλουβί, καλύτερα να περιμένεις ώσπου να έχεις κερδίσει περισσότερη εμπιστοσύνη. Αν βγει τώρα, το πιο πιθανό είναι να μην ξέρεις πώς να τον ξαναβάλεις χωρίς να τον πιάσεις, και αυτό θα τον στρεσάρει. Με λίγη υπομονή θα έρθει η στιγμή που θα βγαίνει και θα επιστρέφει μόνος του.
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την βοήθεια 🙏🙏

σήμερα πλησίασε είχαμε ανταπόκριση και βγήκε έως την πόρτα μέχρι που έβαλα το ξυλάκι και βγήκε έξω ,έκανε μια μικρή πτήση και είχαμε ένα μικρό θέμα πως να μπει μέσα αλλά όλα καλά κατάφερα και τον έβαλα με τα ξυλάκια χωρίς να τον πιάσω.

IMG_2353.webp

Ωραία εξέλιξη και ωραία φωτογραφία! Το ότι βγήκε μόνος του και μπόρεσες να τον ξαναβάλεις με το ξυλάκι χωρίς να τον πιάσεις είναι το ιδανικό ξεκίνημα.

Συνέχισε με μικρά βήματα όπως κάνεις τώρα: λίγη ώρα έξω την ημέρα, πάντα σε ήρεμο περιβάλλον και με κλειστά παράθυρα/κουρτίνες για ασφάλεια. Σιγά-σιγά θα συνηθίσει το ξυλάκι σαν μέσο μετακίνησης και αργότερα θα το συνδέσει και με το χέρι σου. Όσο πιο ήρεμα και σταθερά προχωράς, τόσο πιο εύκολα θα δεις να έρχεται και μόνος του σε σένα.

Back