Ασθένειες Ειναι αρρωστο το μπατζι μου;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Melina K
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Ο χαλινός αλλάζει χρώμα κάθε φορά που πυρώνει και ξε πυρώνει το πουλί! Άρα τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο! (από δύο)! Πρωτη φορά αλλάζει περίπου στου 7-9 μηνες της ζωή του οταν αρχίσει να ενηλικιώνεται! Τωρα το ποσο καιρό κρατάει, εξαρτάται από πόσο θα μείνει πυρωμένο, ποτε θα ξε πυρώσει και πόσο γρήγορα θα ξανά πυρώσει!
Νίκο αυτά είναι εμπειρικά δεδομένα; Όταν ξεπυρώνει,ξεφλουδίζει πάλι το ράμφος και γίνεται πιο άτονο;Έχεις κάποια παρατήρηση στο χρώμα του ράμφους συναρτήσει της πτερόρροιας;
Ξέρεις γιατί γίνονται όλα αυτά;:)

Έχεις κάποια παρατήρηση στο χρώμα του ράμφους συναρτήσει της πτερόρροιας;
Της πτερόρροιας δεν έχω διαβάσει κάτι. Συναρτήσει ορμονικών διαταραχών όμως, τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά, υπάρχουν πολλές αναφορές. Τώρα μέσω ποιου μηχανισμού, δεν το έχω ψάξει. Πάντως αφορά μόνο τα budgies.

Πάντως αφορά μόνο τα budgies.
Δεν αφορά μόνο τα budgie. Δεν είναι διαταραχή,έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και είναι προφανής ο λόγος έτσι όπως το θέτει και ο Νίκος. Είναι αναγνωρίσιμο σημάδι κατα την "σεξουαλική επιλογή".
Ορίστε το μαρτύρησα! 🙂
.. Αλλά δεν λέω άλλα..

Μα ισχύει και κατά τον οίστρο αλλά λέμε για άλλη περίπτωση που μπορεί να συμβαίνει. Στα αρσενικά πχ το χρώμα δεν αλλάζει λόγω σεξουαλικής διάθεσης αλλά μόνο λόγω ορμονικών διαταραχών.

Στα αρσενικά πχ το χρώμα δεν αλλάζει λόγω σεξουαλικής διάθεσης αλλά μόνο λόγω ορμονικών διαταραχών.
Για ποιό χρώμα μιλάς,του ράμφους ή του φτερώματος;
Θές να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά και να με βάλεις να χάσω το απόγευμά μου;:)

Δεν αφορά μόνο τα budgie. Δεν είναι διαταραχή,έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και είναι προφανής ο λόγος έτσι όπως το θέτει και ο Νίκος. Είναι αναγνωρίσιμο σημάδι κατα την "σεξουαλική επιλογή".
Ορίστε το μαρτύρησα! 🙂
.. Αλλά δεν λέω άλλα..

Καθαρά εμπειρικά Δημήτρη! Ο χαλινός στα αρσενικά αλλάζει χρώμα και υφή κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών! Οταν πυρώνουν γίνεται ενα κλικ πιο σκούρος αλλά ειναι ανεπαίσθητη η διαφορά! Στα θηλυκά τώρα, οταν πυρώνουν ο χαλινός ανάλογα με την μετάλλαξη, γινεται από μπεζ ανοικτός σκούρος καφέ, και από γαλάζιος σκούρος μπεζ ή καφέ! Όταν ξε πυρώνουν επανέρχεται στο αρχικό του χρώμα! Στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο αλλαγή χρώματος και οχι υφής! Οταν έχουμε ορμονικές διαταραχές στα θηλυκά ισχύει ότι και στα αρσενικά! Τωρα για ποιο λόγο γινεται η αλλαγή χρώματος του χαλινού κατα το πύρωμα δυςτηχως δεν το ξέρω!
Όσο αναφορά το Ράμφος, δεν έχω παρατηρήσει καμμία αλλαγή ούτε κατα την πτερόρροια ούτε κατα το πύρωμα!

Συγγνώμη σας μπέρδεψα λέγοντας ράμφος και χρώμα εκεί που εννοούσα χαλινό και ξεφλούδισμα.
Αυτό που ξέρω είναι οτι στο 90% των πτηνών ο χρωματισμός των κεράτινων μερών οφείλεται στα ανδρογόνα.
Επίσης ξέρω οτι τα ανδογόνα επηρεάζουν την πτερόρροια.
Έχω πηγές, άμεσα για τα budgie, αλλά δεν τις έχω διαβάσει ακόμα.
Προφανώς και έχω κάνει κάποιες αναλογίες, προς το παρόν. Δεν πιστεύω βέβαια να απέχω πολύ απο την πραγματικότητα.
Φυσικά και ισχύει οτι η μεγάλη αλλαγή του χρώματος κρύβει ορμονική διαταραχή.Αν το διαβάσουμε αντίστροφα αυτό, είναι honest signaling.
Είμαι ενθουσιασμένος. 🙂

Άρα αλλάζει το χρώμα! Στα αρσενικά γίνεται πιο λαμπερό λόγω ανδρογόνων και στα θηλυκά σκουραίνει λόγω της μετατροπής τους σε οιστρογόνα!
Λέτε εκεί στο cornell, να μας παρακολουθούν και να με πάρουν κανά τήλ;
SEVeyesB08_th.gif

Άρα αλλάζει το χρώμα! Στα αρσενικά γίνεται πιο λαμπερό λόγω ανδρογόνων και στα θηλυκά σκουραίνει λόγω της μετατροπής τους σε οιστρογόνα!
Λέτε εκεί στο cornell, να μας παρακολουθούν και να με πάρουν κανά τήλ;
SEVeyesB08_th.gif

Ε, αυτό λέω παραπάνω Δημήτρη! Οτι αλλάζει χρώμα! Απλά δεν ήξερα τον λόγο! Οιστρογόνα λοιπόν!

Σωστά; Την περνάω την τάξη κύριε;
'Οχι λυπάμαι! 😛
Επειδή είσαι ο μόνος που ενδιαφέρεσαι ίσως και να στην χαρίσω βέβαια.
Τα ανδρογόνα έχουν πάντα θετική επίδραση στο χρώμα το κάνουν πιο λαμπερό.
Τα οιστρογόνα έχουν κατασταλτική,το κάνουν πιο θαμπό.
Η περίπτωση που εξετάζουμε όμως καθορίζεται μόνο απο τα ανδρογόνα, δηλαδή αν κάναμε μια ένεση οιστρογόνων στα αρσενικά δεν θα είχαμε καμία αλλαγή ενώ μια ένεση ανδρογόνων στα θηλυκά, μαζί με αφαίρεση ωοθηκών,θα έκανε το χαλινό τους σαν τα αρσενικά.
Στα θηλυκά άτομα, αποχρωματίζεται ο χαλινός λόγω της αυξημένης δράσης της αροματάσης, η οποία μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστογόνα, δηλαδή έχουμε λιγότερα ανδρογόνα άρα και λιγότερο λαμπερό χρωματισμό.

Είδα τους χαλινους των θηλυκών κ ελπιζω να μην έχει ορμονικό η Σου... Ισως είναι ακόμα μωρό κ μου φαίνεται!
Γιατί το λες αυτό; Όταν είναι τόσο μικρά ο χρωματισμός έχει διακυμάνσεις.

Back