Φροντίδα Εκπαίδευση ενός παπαγάλου από μωρό

rancho papagayo

PB Member
Εγγραφή
23 Ιουλ 2008
Μηνύματα
209
Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενός παπαγάλου είναι τόσο επίπονη όσο και διασκεδαστική. Το πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα είναι οτι υπάρχει έλλειμα γνώσης και μια ισχυρή προκατάληψη ότι τα πουλιά αυτά δεν εκπαιδεύονται ή πως αρκεί μόνο να ταιστούν στο χέρι και θα παραμείνουν ήμερα και δεκτικά για όλη τους τη ζωή.
Το ιδανικότερο θα ήταν κάποιος να αποκτήσει ένα παπαγάλο σε πολύ μικρή ηλικία (1 1/2 μηνών περίπου), στο βαθμό βέβαια που έχει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να το ταισει και να το προστατεύσει. Σ αυτή την ηλικία θα πρέπει το πουλί να ταιζεται καθε φορά που αδειάζει ο σάκος του(crop) και όχι βάση ενός αυστηρού προγράμματος έτσι ώστε να μεγαλώνει ομαλά και να έχει πάντα την αισθηση της ασφάλειας.
Ακόμα και απο αυτη την ηλικία ο άνθρωπος θα πρέπει να το παίρνει αγκαλιά, να του μιλά, και σιγά-σιγά να του δείχνει τον κόσμο. Να το βγάζει έξω βόλτα, να το βάζει να κάθεται σε διαφορα σημεία του σπιτιού, να το χαιδεύει και να το επαινεί. Όταν αρχίσει σιγά σιγά να δείχνει ενδιαφέρον και γι άλλες τροφές πρέπει ο άνθρωπος να το παιρνει αγκαλιά και αφού έχει ζεστάνει μαλακή τροφή(π.χ. μήλο,pellets μουλιασμένα σε χυμό πορτοκάλι, πατάτα κτλ), να του τη δίνει στο στώμα ενθαρρύνοντας το να φάει(τρωγοντας και ο ίδιος πχ).Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε... Μέσα στο σπίτι, στο κλουβί,έξω στο δρόμο στο αυτοκίνητο.. Παντού. Όποτε παρατηρεί πως το πουλί αρχίζει να νιώθει λίγο άβολα πρέπει να του δίνει ζεστή φορμουλα ή μαλακή τροφή για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ασφάλειας του. Όταν ο παπαγάλος αρχίσει να μπορεί να κάθεται σε perch τότε πρέπει να τον βάζει να κάθεται σε ένα ξύλο και να το παίρνει με προσοχη απο και προς το κλουβί τουλ. μία φορά την ημέρα, δίνοντας του ζεστή τροφη για να το ενθαρρύνει. Τότε είναι που σιγά-σιγά ξεκινά τη διαδικασία του up-down ή ανέβα-κατέβα, δηλ. Πρέπει καποιος να πάρει το πουλί σε ένα αλλο δωμάτιο, να το βάλει στην πλάτη μιας καρέκλας και να του λέει..:up προτάσσωντας του το χέρι. Αυτό αμέσως θα ανεβεί.. Τότε αμέσως πρέπει να του δώσει λίγη ζεστή φορμουλα και να το επαινεί με animated φωνή. Το ίδιο πρέπει να κάνει και με το down. Σιγά σιγά δεν θα χρειάζεται η επιβραβευση με τροφή και το πουλί θα το κάνει αυτόματα. Κάθε φορά, απο κει και πέρα, έτσι θα πρέπει να παίρνει κάποιος το πουλί στα χέρια του. Όταν θέλει να το παίρνει από και πρός το κλουβί αντί για χέρι πρεπει να χρησιμοποιεί ξύλο και πάλι να του δίνει την εντολή up-down.
Aπό μικρή ηλικία πρέπει να το τυλίγει με μια πετσέτα και να το κρατά έτσι δίνοντας του ζεστή φόρμουλα. Επίσης να προσποιείται πως του λιμάρει το ράμφος και τα νύχια με λίμα δίνοντας του ζεστή τροφη και επαινώντας το.Λογικά,όταν ο παπαγάλος αρχίσει να πετά θα αρχίσει και να τεστάρει με το ράμφος του... Δηλ να δαγκώνει δάχτυλα, κτλ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπει κάποιος το πουλί να δαγκώνει δυνατά και να πονάει! Όταν δαγκώσει δυνατά απλά το αφήνουμε στο πάτωμα και φεύγουμε απ το δωμάτιο για 10 λεπτά!(όλοι όσοι είναι μπροστά) χωρίς αντιδράσεις φωνές κτλ. Μετά τα 10 λεπτά το παίρνουμε με το stick και το βάζουμε μέσα στο κλουβί.Αν δεν δαγκώσει κ τόσο δυνατά ή κάνει κάτι άλλο που δεν θέλουμε, του κάνουμε laddering..χωρίς να λέμε up-down ktl. (ήπιος τρόπος πειθαρχείας).
Αυτά που εχω ακούσει ότι όταν δαγκώνει το φυσάμε,το βρέχουμε ή του δίνουμε λιχουδιές για να του αποσπάσουμε την προσοχή είναι επιεικώς αηδίες...to be continued.
 
Ωραία όλα αυτά.. Αλλά δεν κατάλαβα, γιατί να χρησιμοποιούμε το ξύλο για να το πηγαίνουμε από και προς το κλουβί; Αν από τόσο μικρή ηλικία το βγάζουμε έξω δεν είναι επικύνδινο να κολλήσει κάποιο μικρόβιο δεδομένου ότι στη φύση δεν βγαίνουν από τη φωλιά τόσο νωρίς..
Με το laddering τί ακριβώς εννοείς; Συγγνώμη για τις ίσως χαζές ερωτήσεις μου, αλλά δεν έχω ταίσει ποτέ παπαγάλο, ούτε τον είχα ποτέ από την ηλικία των 1,5 μηνών..
Πολύ χρήσιμο το άρθρο πάντως μπράβο! Περιμένουμε την συνέχεια! 🙂
 
συστήνω το ξύλο γιατί οι περισσότεροι παπαγάλοι αργότερα θα θέλουν να προστατεύσουν την περιοχή τους και η διαδικασία από και πρός το κλουβί μπορεί να αποδειχθεί... Καταστροφή.σο και καλα εκαπιδευμένος να είναι ένας παπαγάλος όταν πρόκειται για την περιοχή του.. Δεν δίνει δεκάρα.. Οπότε για να μην δαγκωθεί κανείς σοβαρά..χρησιμοποιούμε στικ από μικρή ηλικία για να το συνηθίσει.όχι δεν πρόκειται να κολλήσει τίποτα.. Αρκέι να μην το πάμε σε pet-shop κτλ.
 
Eυχαριστουμε πολυ για το αρθρο σου.Βοηθαει πολυ τους κατοχους των παπαγαλων.
 
Σημαντικό είναι βέβαια να πιάνουν και να εκπαιδεύουν το πουλί όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι γίνεται.. Και όλοι με το ίδιο concept.όταν απο μικρό ανεξάρτητα από την κρέμα του δίνουμε ζεστή τροφή με το χέρι μας και το αφήνουμε να γλέιφει τα (καθαρά) δάχτυλά μας τότε αυτό θα συνηθίσει την ανθρώπινη μυρωδιά του χεριού μας και αργότερα θα αρνείται να μας δαγκώσει(αφού αυτόματα τα δάχτυλά μας θα σημαίνουν τροφή, ευχαρίστηση, ασφάλεια)...to be continued
 
laddering είναι η διαδικασία όταν το πουλί ανεβαίνει το ένα χέρι μας μετά το άλλο κάτι σαν νοητή σκάλα(ladder) και είναι ένας τρόπος να του δείξουμε εμπρακτα το ποιος είναι ο flock leader και όχι τρικ ή βασικός τρόπος εκπαίδευσης.όταν κάνουμε λαντερινγκ δέν μιλάμε..up,down κτλ
 
πιστέυω πως αυτά που συστήνω μπορεί να είναι λίγο too much για κάποιον αλλά πρέπει να γίνονται τους πρώτους μήνες ζωής ενός πουλιού.. Μετά δεν χρειαζεται να γίνονται με τόσο προγραμματισμό. Τα αποτελέσματα είναι πέρα από κάθε πρόσδοκία.. Πχ ένας Ηahns macaw(είναι απ τα πιο δύσκολα πουλιά γιατί έχουν μια ισχυρή τάση για δάγκωμα) που μεγάλωσα έτσι ζει μ ενα παιδάκι 7 χρονών χωρίςνα δημιουργήσει ποτέ κανένα προβλημα...
 
... Το όλο concept έχει ώς εξής: o παπαγάλος πρέπει να μάθει από πολύ μικρός(ακόμα και αν έχει μισά φτερά ανοιχτά και μισά καλαμάκια) τον κόσμο,τα πάντα και τους πάντες, παίρνοντας ως ενίσχυση και τόνωση ζεστή τροφή.
 
πχ όταν είναι πολύ μικρό και θέλω να το πα΄ρω έξω βόλτα, παίρνω μια τσάντα με ενα καθαρό ρολό χαρτί κουζίνας και μια συριγγα με καυτή φόρμουλα ετσι ώστε να φθάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία όταν χρειαστεί(προσοχή για hot spots).όταν το βάζω να κάτσει κάπου πχ ένα παγκάκι σε μια παιδική χαρά γεμάτη παιδιά στρώνω χαρτί κάτω και το βάζο λέγοντας του σαν να είναι άνθρωπος πως τώρα είμαστε σε μια παιδική χαρά και αυτά είναι τα παιδιά των ανθρώπων(snif, εγώ πότε θα γίνω πατέρας;) και του δίνω φόρμουλα. Καμια φορά τη ριχνω στα δαχτυλά μου κ τη γλείφει απο κει...to be continued
 
πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου και δεν χωρουν αμφισβητησης επειδη εχεις μεγαλη εμπειρια στο μεγαλωμα. εχω μια απορια ομως. Για ποιον λογο πρεπει να το κραταμε σε πετσετα απο μικρη ηλικια; Μηπως για να ειναι προετοιμασμενος οταν θα ασχοληθει μαζι του καποιος κτηνιατρος;
 
Κωνσταντίνε σ'ευχαριστούμε ακόμη μια φορά για τις πολύτιμες συμβουλές σου!
 
πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου και δεν χωρουν αμφισβητησης επειδη εχεις μεγαλη εμπειρια στο μεγαλωμα. εχω μια απορια ομως. Για ποιον λογο πρεπει να το κραταμε σε πετσετα απο μικρη ηλικια; Μηπως για να ειναι προετοιμασμενος οταν θα ασχοληθει μαζι του καποιος κτηνιατρος;
Κυρίως ναι αλλά πχ για να τον σκουπίζουμε μετά το μπανιο...
 
Back
Top