Ασθένειες Εκτίμηση κατάστασης διασωσμένου budgie (ακάρεα, ηλικία κ.ά.)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης myr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

myr

PB Member
Εγγραφή
19 Σεπ 2018
Μηνύματα
600
Πόλη
Αθήνα
Λοιπόν ο μικρούλης που σώσαμε μου φαίνεται γενικά υγιής (και αξιαγάπητος) αλλά εχω απορία σχετικα με το αν το ράμφος εχει λιγα ακάρεα (scaly legs/ face mites) και με την ηλικία του. Για την ηλικία εμενα μου φαίνεται νεαρός( 7-12 μηνων;.) λόγω σχετικά τρυφερων ποδιών-νυχιών, σχετικά ανοιχτό μπλε χρώμα χαλινού, υπολείμματος ριγων στο μέτωπο και ατελων κηλίδων στο "μουσι" του και ισως γκρι ίριδας του ματιού (?). Δεν ξαναειχα budgerigars όμως να συγκρίνω. Τι λετε; (άργησα λίγο λογω δυσκολίας να μικρυνω και να ανεβάσω τις φωτογραφιες )
[automerge]1588957642[/automerge]
Επίσης η μετάλλαξη του εχει όνομα;
ειναι αγριου τύπου αλλά πιο τιρκουάζ μου φαίνεται και εχει και περίτεχνο "μουσι" αν και λογικά δεν ειναι english budgie. (δεν είναι πανέμορφος;! 😍 )
 

Συνημμένα

  • received_729556487810867.webp
    received_729556487810867.webp
    12,2 KB · Προβολές: 49
  • received_340797323560883.webp
    received_340797323560883.webp
    16,5 KB · Προβολές: 50
  • received_737967030275418.webp
    received_737967030275418.webp
    75,7 KB · Προβολές: 49
  • received_333685154272200.webp
    received_333685154272200.webp
    95,5 KB · Προβολές: 49
  • received_315718339396444.webp
    received_315718339396444.webp
    104,8 KB · Προβολές: 51
  • received_591027268174928.webp
    received_591027268174928.webp
    115,4 KB · Προβολές: 48
Τελευταία επεξεργασία:
Το οτι ειναι κουκλος ειναι αδιαπραγματευτο! 😁
Δεν βλεπω κατι σαν scaly face...
Τα ποδαρακια ωμος φενεται να εχουν κατι... Με λιγη βαζελινη θα 'ναι μια χαρα...
Αλλα καλυτερα να ακουσεις τους εμπειροτερους...😀
 
Οταν σχεδιασε ο Θεός τα παπαγαλακια, ειπε:
"Σας δινω ομορφα χρωματα, σας δινω εξυπνάδα, σας δινω την δυνατοτητα να μιλατε και σας δινω... Τεραστιες ποδαρες" 😛

Κι εγω νομιζω οτι βλεπουμε ακαρεα σε ραμφος και ισως σε ποδια σε πολυ αρχικο σταδιο.
 
Κι εγω νομιζω οτι βλεπουμε ακαρεα σε ραμφος και ισως σε ποδια σε πολυ αρχικο σταδιο.
Με λιγη βαζελινη θα καταπολεμιθουν ή χρειαζεται epithol; Τι γνωμη εχετε;
Εγω νομιζω οτι αρκει η βαζελινη αφου δεν ειμαστε 100% σιγουροι για το τι ειναι...
 
@Kostas tzk
Αν συμφωνήσουμε οτι οντως υπαρχουν ακαρεα, θα προτεινω epithol.
Ο λογοι ειναι οι εξης δυο: η τρικλοζανη και το μουρουνελαιο που περιεχει η epithol εκτος της βαζελινης που ειναι και αυτη στη συνθεση της.
Η τρικλοζανη εχει αντιβακτηριακη ιδιοτητα και το μουρουνελαιο ειναι αυτο που θα αποτρέψει τον οποιο ερεθισμο απο τον πετρελαικο παραγοντα της βαζελινης.
 
Ναι καλύτερα μην επιδεινωθεί, να ξεμπερδεύουμε. Θα προσθέσω και την epithol στην παραγγελία μου λοιπόν. Τα ποδαράκια τού ουσιαστικα σχεδον τα καθάρισε μονος του την πρώτη μέρα και τωρα δεν φαινονται ξηρά αλλά το ραμφος ειναι ύποπτο. Ειναι καλοβολο πλάσμα και δεν μου αρέσει που θα τον μεταχειριστώ με το ζόρι αλλά τι να κάνουμε.
Εχω διαβασει το σχετικό θέμα με την epithol για τα καναρίνια, στο ραμφος το σκεφτόμουν με μπατονέτα καλύτερα (?) ή με πινέλο για να μην παει πολύ στα ρουθούνια κλπ.
[automerge]1588970871[/automerge]
Θα κάνω και τα ποδια του εννοειται και ας μην φαίνονται πολύ προσβεβλημένα, θα συνδυαστεί καλα και με την αλλαγή κλουβιού. Λεω να αρχίσω θεραπεία και να αλλάξω κλουβί σε 2-3 μέρες μαζι με πλήρη καθαρισμό κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τελικά θα ακολουθήσω ενιαία θεραπεία για ενδοπαράσιτα, εκτοπαράσιτα και ακάρεα (Knemidocoptes) με τοπική ιβερμεκτίνη που επικαλύπτει και τις δράσεις των permethrin και levamisole που σκόπευα αρχικά να χορηγήσω για γενική προληπτική αποπαρασίτωση. Σημειώνω (αν διαβάζει κάποιος το θέμα για ιδέες για δικό του πρόβλημα) πως παρότι έχω μία βασική κτηνιατρική και φαρμακολογική εκπαίδευση από τις σπουδές μου, ΔΕΝ είμαι κτηνίατρος και δεν συστήνω σε κάποιον άλλο να ακολουθήσει την ίδια αγωγή (γιαυτό δεν αναφέρω ακριβή θεραπεία γιατί διαφέρει ανά περίπτωση και πρέπει κανείς να διαβάσει και τους κινδύνους). Η ιβερμεκτίνη (ivermectin) είναι αντιβιοτικό και παρασιτοκτόνο φάρμακο δυνητικά επικίνδυνο (θανατηφόρο σε λάθος δοσολογία, που για τα μικρά πτηνά είναι ελάχιστη). Παραθέτω την βιβλιογραφία που μελέτησα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το θέμα.
Παθολογία των πτηνών αναψυχής, Πρόδρομος Ι. Ιορδανίδης, 2002
Μαθήματα Κτηνιατρικής Φαρμακολογίας, Μπουζιάνας Γ. Δημήτριος, 2006
https://www.dvm360.com/view/knemido...6kNrfOF_x01FUGkKb1U-hUvzDyxUqh6CoijslGv7wafBY (το οποίο έχει και ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία)
[automerge]1589027497[/automerge]
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη του και θα τον παρουσιάσω σε άλλο θέμα (θέλω να ανεβάσω και στο θέμα της Citrus, γιατί είχα ξεμείνει καιρό χωρίς νορμάλ κινητό και δεν σας έχω γράψει νέα της 😊) το θέμα μπορεί να συνεχίστει αν θέλετε με συζήτηση σχετικά με ηλικία κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κουκλάκος! 😍 Είναι ήμερος; Συμφωνώ με όλα όσα είπατε, η μετάλλαξη του είναι olive νομίζω έχει να κάνει με τον σκούρο παράγοντα (dark factor) του πράσινο πάνω στο κίντρινο χρώμα του.
 
Μάλιστα και γω κατι με dark factor/ dark green είδα, αλλά ειναι και πολλά στα budgies, θα κοιταξω τα olive 😁 Δεν εχω καταλάβει τελειως αν είναι ήμερος να πω την αλήθεια... Του μαθα το κεχρί και του αρέσει, τρώει άνετα από το χέρι, χθες κατάφερα να ανέβει στο δαχτυλο για να το φτάσει. Δεν πανικοβάλλεται με τους ανθρώπους ουτε με τα χερια στο κλουβί, μαλιστα περνάει συχνά διπλα ή απο κάτω ακουμπώντας στο χέρι ενω κάνω κατι άλλο, δεν πατάει ομως καθόλου πανω στο χέρι (εκτός από χθες), φεύγει αν πάει απευθείας προς αυτόν το χερι(λογικό και τα ήμερα φευγουν) αλλά αν παει σιγά σιγά διπλα κάθεται και μάλιστα του χάιδεψα λίγο το μουσι του αρκετες φορές χωρις να φύγει (φαίνεται μπερδεμένος με την επαφή, όταν βλεπω οτι σκέφτεται να απομακρυνθεί σταματάω). Επειδή κανει ενα εντονο περα δώθε στο κλουβί και θελω και να τον ζυγισω του άνοιξα (τωρα που γράφω ειναι έξω) σε κλειστο καθαρο μπάνιο με σκεπασμενους καθρεπτες και επικινδυνα σημεία. Στην αρχη δεν έβγαινε, μετα χαλαρωσε και βγηκε πεταξε λίγο, δεν χτυπάει τριγύρω, τώρα κάθεται αλλά δεν ξερω πως θα παει η επιστροφή, θα δοκιμάσω κεχρι κλαδάκι, δάχτυλο κλπ αλλιώς σεντόνι.
[automerge]1589040801[/automerge]
δεν νομιζω να τον βγαζαν απο το κλουβί γενικά... κουραζεται και εύκολα
 
Όλα ακούγονται καλά. :) Ίσως τον πάει λίγο πίσω η εφαρμογή της epithol αλλά είναι αναγκαίο κακό. Να δοκίμαζες να τον πιάσεις μέσα σε πετσέτα αντί για σκέτο χέρι; Δεν θέλεις να φοβηθεί τα χέρια σου.
 
Τελικά θα βαλω τοπικη σταγόνα ιβερμεκτινης(το αναλύω παραπάνω) που ειναι αποτελεσματικοτερη και μικροτερη ταλαιπωρία αφου σχεδόν δεν απαιτει χειρισμό (εφοσον χρησιμοποιηθει σωστά, αλλιως ειναι επικινδυνη). Ναι και τωρα σεντόνι αν χρειαστεί, όχι χέρια.
 
Τελικά πανω που είχα απελπιστεί μετά από 2 ώρες και ημουν σχεδον σιγουρη πλεον οτι θα τον πιάσω με σεντόνι, εγινε θαύμα! τελικά το 3ο κλαδάκι που του έδειξα (ταυτόχρονα με φαί πάντα) ηταν το σωστό και τον έπεισα να ανέβει πάνω, σχεδόν εκπαιδεύτηκε μάλιστα γιατί εφυγε αρκετές φορές και ξαναρχοταν καθε φόρα με " ελα"+σωστό κλαδι+φαΐ, κατάφερα να τον ζυγισω και να τον βαλω πισω στο κλουβί και ολα αυτά οικειοθελώς και χωρίς κανενα κυνηγητό! Φαινόταν και εκεινος ευχαριστημένος και χαλαρός και ολα καλά! Εντυπωσιακό το πόσο ανταμείβεσαι αν δείξεις υπομονή, την επιμονή και την κατανόηση με τα ζωάκια, και δη αυτά που ειναι πανέξυπνα 😄❤️️️️
 
*τα δύο "την" στο τέλος ειναι περιττά αλλά πολύ αργά για διόρθωση 😛
[automerge]1589052046[/automerge]
(Σας εχω πρήξει αλλά) δεχτηκε και κάποια χάδια!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top